Hoe komen muizen je huis binnen?

Hoe komen muizen je huis binnen?

Muizen vinden het heerlijk in huis. De verwarmde kamers, de smakelijke broodkruimels op het aanrecht en de vele knusse plekjes om een nestje te bouwen. Een paradijs voor een kersverse muizenfamilie. Helaas betekent het voor jou ellende. Want als ze eenmaal binnen zijn ben je eigenlijk al te laat. Muizen planten zich in een rap tempo voort en voor je het weet heb je een muizenplaag in huis. Dit ongedierte laat overal uitwerpselen achter, wat erg onhygiënisch is en schadelijk voor de gezondheid. Bovendien knagen ze graag aan elektriciteitskabels en meubilair. Natuurlijk wil je het niet zover laten komen en kun je een muizenplaag beter voorkomen dan bestrijden. Maar hoe houd je de muizen buiten de deur?

Muizen hebben maar een piepklein gaatje nodig om binnen te komen

Begin met een rondgang om de woning. Speur naar kleine gaatjes in de buitenmuren waar muizen doorheen kunnen glippen. Kun je er een pen doorsteken? Dan past er ook een muisje door. Let ook op de ventilatieopeningen, dit is als het ware de hoofdingang voor muizen. Eenmaal door de ventilatieopening hebben ze via de spouw vrij spel en verschaffen zich zo toegang tot het hele huis.

Voorkom een muizenplaag met weringsgaas en antimuis kit

Voorkom dat muizen je huis onveilig maken en zorg dat ze niet binnenkomen. Heb je de gaten en kieren gevonden, dan maak je deze eenvoudig dicht met weringsgaas. Ook ventilatievoegen sluit je af met dit weringsgaas dat speciaal gemaakt is tegen muizen. Hiermee houd je ook de bijen en wespen buiten.

Andere kieren en gaatjes, zowel binnen als buiten, kun je dichten met antimuis kit zoals Mouseshield weringspasta of Mousestop. Geen muis die zich hier doorheen knaagt. Voor stootvoegen bestaan er bovendien speciale roosters. Deze zogenaamde bijenbekjes zijn gemakkelijk te plaatsen (mits er geen klontje cement in de voeg zit) en houdt niet alleen de muizen buiten, maar ook vervelende insecten als wespen en bijen.

Heb je in de buitenmuur stootvoegen die open zijn voor de ventilatie? Dat is zeker goed om zo te houden maar hier doen wij dan het weringsgaas in. Waarom het weringsgaas? Je kunt er ook bijenbekjes of stootvoegroosters in doen. Maar vaak zijn die niet op de juiste maat dat het precies past. En als het dan wel past zit er weer net een kloddertje cement die je dan eerst weg moet zien te breken. En het gaas past zodoende altijd. Zodoende kunnen er geen muizen, wespen of ander ongedierte naar binnen komen.

Let ook op bij vensterbanken en deurkozijnen daar zit ook vaak een kier waar muizen naar binnen de spouw in glippen.

Scheuren in de muren. Vaak bij oudere huizen waar de muren wat gewerkt hebben ook dat zijn toegangswegen.

Ook bij nieuwbouwhuizen zit er soms van boven naar beneden een hele spleet om het werken van de muren tegen te gaan. Je kijkt daar zo de spouw in. Dicht maken met gaas.

Muizen zitten vaak in de keuken. Natuurlijk omdat daar bescherming is achter aanrecht, koelkast, vriezer enz. Er is daar in de kastjes nog wel eens iets te vinden. Allemaal juist. Maar in de keuken lopen vaak onder of achter het aanrecht leidingen en afvoeren door de muur heen. En zoals we vertelden is de spouwmuur de snelweg voor de muizen. De installateurs maken vaak een royaal gat voor de leidingen maar de overgebleven ruimte wordt niet dicht gemaakt. Dit dichtmaken met gaas en of kit (mouseshield, mousestop of multi seal)

De meterkast ook zo’n toegang zitten alle leidingen door de muur strak afgesloten met weringskit?

Reageren

Reageren