Bedwantsen herkennen

Bedwantsen komen tegenwoordig steeds meer voor dan jaren geleden. Vooral veel hotels in steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, waar vaak buitenlandse toeristen komen, krijgen er steeds meer mee te maken. Daarnaast komen bedwantsen ook in de vorm van eitjes mee met reizigers uit Oost-Europese landen. Halverwege de vorige eeuw was er behoorlijk veel overlast van bedwantsen, maar toen waren er andere biociden waardoor de bedluizen jarenlang weg waren. We weten inmiddels ook dat die biociden lang niet altijd goed waren voor mens en milieu.

Hier ziet u hoe een bedwants in de eerste stadium dus als nimf het bloed tot zich neemt. Ze kleuren dan tijdens de bedwantsen beet ook dieprood.


Bedwantsen brengen geen ziektes over.
Hebt u last van bedwantsen? Bestrijd ze dan zo snel mogelijk want ze verspreiden zich zeer snel.


 

Waar kun je bedwantsen vinden.

Bedwantsen verstoppen zich in naden en kieren, maar ook in stopcontacten en in randen van ledikanten. Daarnaast zijn de naden van een matras en de holle poten van het ledikant erg populair. We horen wel eens berichten van ongediertebestrijders die in een hotel in eerste instantie niets kunnen vinden. Als ze dan even met een spuitbus met pyrethrine spuiten, krioelt het van bedwantsen. Het is belangrijk dat u niet alleen in de kamer kijkt waar  het probleem zich voordoet, maar ook in de omliggende kamers. De kans is groot dat ook die besmet zijn.
Ook is er een mogelijkheid om bedwantsen te vangen met een apparaat die je bijvoorbeeld onder je bed zet. Daar zit een lokstofje in waar ze op af komen.

Bedwants_in_bed
bedwantsen-herkennen

Hoe kun je bedwantsen herkennen

Het lichaam van de bedwants is sterk afgeplat, ovaalvormig roodbruin. De voorvleugels zijn in aanleg aanwezig en achtervleugels ontbreken zelfs geheel. Bedwantsen kunnen dus niet vliegen en mogen dan ook niet verward worden met de luizen. Ze worden dan ook vaak ten onrechte wandluizen genoemd. Bedwantsen kunnen heel snel lopen: ze lopen zowel tegen wanden als tegen plafonds.
Vrouwtjes bedwantsen zijn wat langer dan de mannetjes en zijn ongeveer 4,5 - 9 mm. lang.
De eitjes van bedwantsen zijn langwerpig met een schuingeplaatst (plat) dekseltje van ca. 1 mm. lang. Ze worden vaak tegen de wand vastgeplakt.

Bedwantsen zelf bestrijden

Bedwantsen zelf bestrijden is wel moeilijk. Ze verstoppen zich in alle naadjes en kiertjes en kunnen ook nog eens een lange tijd zonder bloedopname. Dus blijven ook lang in leven. Als u met deze spray tegen kruipende insecten nu alle naden en kieren behandeld, maar ook de randen van het ledikant en de naden van de lattenbodems enz. goed aanpakt dan hebt u de eersten al te pakken. Nu werkt dit middel geen maanden dus u zult na een aantal weken dit moeten blijven herhalen omdat de kans bestaat dat de bedwantsen in die tijd nog niet voor de dag zijn geweest en met het gif in aanraking zijn gekomen.

Deze anti sect spray is tegen kruipende insecten zoals o.a. bedwantsen. De verpakking bestaat uit een flesje met vloeistof om te verdunnen en je krijgt er een gratis spray flacon van mij bij.

Deltasect anti-bedwantsen spray

Bedwantsen serieus bestrijden?

Laat een gecertificeerde bestrijder prijs opgeven

7 reacties op dit onderwerp

 • Lidanna 5 maanden geleden Reageren

  HalloTijmen, ik denk dat ik een paar weken geleden vanaf een vakantieadres bedwantsen heb meegenomen. Heb last van rode jeukende plekjes, soms 1 ,soms 2 of 3 bij elkaar. Sommige dagen nieuwe,maar ook een paar dagen geen last gehad. Ben al gaan zoeken,maar vind tot nu toe niets,behalve een paar dode zilvervisjes achter een plint. Zie ook geen kleine vlekjes in bed.Heb met uv-lamp gekeken.Ben er ook te laat achter gekomen en heb de koffers dus ook gewoon uitgepakt en alle spullen opgeruimd en daarom ook lang niet alles op 60 graden gewassen.Ik heb dubbelzijdig plakband op het houten bed geplakt,maar ook daar zie ik nog niks.
  Wat kan ik nog zelf doen? Hoe weet ik zeker dat het om betwantsen gaat? En heeft het zin om poeder te strooien en te sprayen? Is dat niet gevaarlijk als je in die kamer slaapt?
 • Cynthia 1 jaar geleden Reageren

  Geachte,
  Een paar weken geleden zijn ik en mijn gezin op vakantie geweest. Hier warden we s nachts onder de lakens aangevallen door dat wij vermoeden bedwantsen.
  Mijn dochter is onder het bed gekropen on iets te pakken en had er 1 op zich.
  Maar nu zegt iemand teken ons dat het teken waren.

  Dat denkt u?
  Ik ken helaas geen foto plaatsen.
  • Tijmen-van-Steeg 1 jaar geleden Reageren

   Ha Cynthia,
   Ik denk dat het geen teken zijn die onder je bed zitten. Die leven in de natuur.
   Tijmen
 • Jennifer 1 jaar geleden Reageren

  Hallo,

  Van de week vond ik in een rij vam ongeveer 5 kleine rode bultjes. Heel klein ze jeuken niet. Ik weet niet zo goed of het bedwantsen zijn. Ik heb ook een kat die buiten komt, het kunnen ook vlooienbeten zijn.

  Ik heb gezocht rondom het bed en kan niks vinden.

  Hoe weet ik zeker dat het bedwantsen? Voordat ik allemaal bestrijden in huis haal. Heb wel een foto gemaakt
  • Tijmen-van-Steeg 1 jaar geleden Reageren

   Ha Jennifer,
   Als je beten van de bedwantsen hebt dan jeukt dat echt wel. En die zullen ook regelmatig terugkomen om een bloedmaaltijd te nemen. Dan blijft het niet bij één keer. Wellicht kun je beter eerst op vlooien controleren bij de dieren.
   Tijmen
 • Kim 1 jaar geleden Reageren

  Hallo,
  Nu kwam ik gisteren per toeval een artikel tegen over bedwantsen, gewoon even door gelezen altijd interessant, maar nou had mn dochtertje 6maanden 3 bultjes op dr hand 1tje op dr wang en hoofdje, ik dacht een mug over het hoofd gezien slapen met de slaapkamer open dus kan altijd binnen komen.

  Maar nu las ik dat een kenmerk is,
  Ik gelijk alles doorgezocht matrassen van de bedden, achter foto lijstje bovenkant van behang gecontroleerd langs de plinten, ik vind zwarte dingetjes.. maar zijn geen beestjes, beweegt niet, loop niet en die geen potjes enz enz..

  Moet ik nu wel of niet aan bedwantsen denken..

  Ik heb foto's gemaakt maar die kan ik niet hier plaatsen
  • Tijmen-van-Steeg 1 jaar geleden Reageren

   Hallo Kim,
   Ik heb je foto's gezien maar dat zijn geen bedwantsen hoor. Denk dat het toch muggen bultjes zijn.
   Groeten
   Tijmen
Reageren

Reageren