Bedwantsen op reis

Bedwantsen komen overal. De reislustige diertjes pakken gerust de bus of het vliegtuig om vervolgens paniek aan de andere kant van de wereld te zaaien. Klinkt overdreven? Nee, want het onderstaande, waargebeurde, verhaal is er maar een klein voorbeeld van.

Toen Jason Johnson in Canada de bus pakte, ontdekte hij tot zijn grote schrik bedwantsen op de bekleding en vloer. Hij maakte daarop een foto, haastte zich naar huis, kleedde zich uit in de sneeuw en stopte zijn kleding in zakken - bang dat de bijtende bloedzuigers eitjes of andere uitwerpselen zouden hebben achtergelaten.

Eigenlijk is het bijzonder dat het zo vaak goed gaat met bedwantsen, dat wil zeggen: dat we ze niet meer tegenkomen. Ondanks dat hun naam anders doet geloven, komen bedwantsen namelijk niet alleen tussen de lakens voor. Ze reizen graag mee in kledingstukken en beddengoed en koffers, waardoor ze zich gemakkelijk verplaatsen van slaapkamer naar slaapkamer en alle vervoersmiddelen daar tussenin. Het is dan ook niet vreemd dat bedwantsen veel in hotels te vinden van Amsterdam tot Maastricht te vinden zijn. Vaak worden ze meegenomen door reizende zakenmensen en toeristen, die ze oppikken in het buitenland en daarna ongemerkt meenemen in het vliegtuig of in de auto. Eenmaal op hun nieuwe locatie leggen ze eitjes, maken ze mensen het leven zuur en verplaatsen ze zich weer verder in broeken, truien, pyama's en lakens.

Bedwants herkennen

Bedwantsen hebben een ovale bovenkant en een platte onderkant. Ze leven van mensenbloed en doen zich daarom eens in de acht dagen tegoed. Normaal gesproken zijn ze roodbruin, maar zodra ze zich hebben volgezogen met bloed worden ze donkerrood. De diertjes hebben vleugels, maar kunnen niet vliegen. Voor de route Canada-Amsterdam pakken ze dan ook het vliegtuig ...
Bedwantsen worden nog geen centimeter groot. Wanneer ze op zoek zijn naar bloed, boren ze een gaatje in de huid. Daarna zuigen ze zo'n 5 tot 10 minuten bloed op. Daarna trekken ze zich terug achter naden en kieren. Lees hier meer over bedwantsen herkennen.

Bedwantsen voorkomen

Het is moeilijk om bedwantsen te voorkomen. Toch zijn er een aantal tips die u kunt volgen om het risico op bedwantsen zo klein mogelijk te maken.
We raden u aan om uw hotelkamer te controleren. Kijk daarbij achter plinten, loshangend behang en schilderijen. De bedwantsen kunnen zich ook ophouden in stopcontacten, matrasranden en poten van ledikanten.
Wanneer u op uw bed uitwerpselen of op kleine bloedvlekjes ziet, is de kans groot dat er bedwantsen op uw kamer zijn.
Voorkom besmetting door uw koffers bij elkaar in uw kamer te zetten op een plastic zak of andere ondergrond. Daardoor kunnen er geen eitjes aan uw koffer blijven plakken.
Blijft u maar één nacht in een hotel, dan kunt u uw spullen beter zoveel mogelijk in uw koffer laten zitten om besmetting te voorkomen.
Wanneer u kleren draagt die u thuis gelijk wilt wassen, kunt u ze het beste in een vuilniszak stoppen. Was ze thuis op 60 graden om eventuele bedwantsen te doden.
Laat de koffer buiten staan en borstel deze goed schoon. Spuit de koffer eventueel in met een insectendodend middel.

Reageren

Reageren

Bel direct