Bedwantsenbeet herkennen

De gewone bedwants behoort tot de familie van Cimicidae, de Cimex lectularius. De gewone bedwants en voedt zich hoofdzakelijk met mensenbloed. Wanneer dit niet aanwezig is, kan de bedwants zich ook met bloed voeden van bijvoorbeeld vleermuizen die zich in de spouw bevinden.

Bedwantsen in opmars

Bedwantsen rukken steeds meer op. Enkele jaren geleden vormden ze in Amerika een plaag nadat ze vanuit de armere wijken naar rijke buurten waren overgeslagen. Tegenwoordig komen ze ook veel in Nederland voor. Dat komt vooral doordat veel Nederlanders op vakantie gaan naar buitenlandse hotels en doordat veel buitenlandse gasten en werknemers hier verblijven. De reizigers vanuit en naar Nederland nemen vaak bedwantsen mee die vervolgens in Nederland een plaag kunnen veroorzaken. Vaak merk je weinig van bedwantsen, maar een beet van de bedwants kan pijnlijk en lastig zijn.

Hoe herkent u een bedwantsenbeet?

Om zich te voeden met uw bloed, prikt een bedwants meerdere keren achter elkaar in de bloedvaten die dicht onder de huid liggen. Hoe dat gaat kunt u zien in het volgende filmpje:


Wanneer een bedwants u bijt, krijgt u last van rode bultjes of vlekken op uw huid. Vaak ziet u meerdere bultjes bij elkaar. Deze ontstaan doordat de bedwants gestoord wordt tijdens de voeding of doordat het slachtoffer zich draait. De bedwants onderbreekt dan even zijn actie om daarna weer verder te gaan. Meerdere bultjes naast elkaar worden dan ook ‘het ontbijt', 'de lunch’ en ‘het diner’ genoemd.

Bij een bedwantsenbeet wordt er door de bedwants een gaatje in de huid geboord, waarna de bedwants ter verdoving wat speeksel in de huid spuit. Dit speeksel kan een allergische reactie veroorzaken. Het kan na de beet even duren voor u er last van krijgt: soms ervaart u de volgende dag jeuk, maar in andere gevallen zitten er enkele dagen tussen de bedwantsbeet en de symptomen. De jeuk, die soms ondragelijk is, kan tot een week duren. Soms zwelt de huid rondom de bedwantsenbeten licht op.

Samengevat:

 • U ziet één of meerdere bultjes;
 • De bultjes gaan jeuken;
 • De huid rondom de bultjes kan opzwellen


Hoewel bedwantsen in het gehele lichaam kunnen prikken, kiezen ze vaak voor de benen van de slachtoffers. Daar zijn dan ook vaak meer plekken te zien dan op de rest van het lichaam.
Hele kleine bloeddruppeltjes op de lakens kunnen er op wijzen dat er bedwantsen actief zijn in de slaapkamer.

Het verschil tussen een bedwantsbeet en muggenbeet

Een belangrijk verschil tussen een bedwantsenbeet en een muggenbeet is dat muggen steken op de plaatsen van het lichaam die buiten de dekens steken. Een bedwants kruipt verder tot onder de dekens en prikt dus ook in bedekte lichaamsdelen.


 

Bedwantsen serieus bestrijden?

Laat een gecertificeerde bestrijder prijs opgeven

4 reacties op dit onderwerp

Geef hier uw review
 • j smit 5 jaar geleden Reageren

  kunnen bedwantsen vliegen
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Hallo Henny
   Nee die kunnen absoluut niet vliegen
   Groeten
   Tijmen
 • Len 7 jaar geleden Reageren

  Kunnen bedwantsen ook groen zijn met zwarte strepen en 1cm groot met 6 poten?
  • Tijmen 7 jaar geleden Reageren

   Nee Len dat zijn geen bedwantsen
Reageren

Reageren

Bel direct Bel Tijmen: 06 212 765 31