Ratten

Soorten ratten – hoe herkent u een rat?

Ratten zijn er in verschillende soorten en maten. Ratten zijn zoogdieren en behoren tot de categorie ‘knaagdieren’. Ratten behoren meestal tot het geslacht Rattus. De onder consumenten meest bekende soorten ratten zijn de bruine rat en zwarte rat. Daarnaast kennen we in Nederland ook nog de muskusrat en woelrat.

rat24
muizen-en-de-bestrijding

Hoe herkent u ratten?

Veel consumenten zien geen verschil tussen muizen en ratten. Wie echter goed kijkt kan een muis wel van een rat onderscheiden. Het belangrijkste verschil is dat ratten groter zijn dan muizen. Daarnaast hebben ratten relatief kleine oren die verder achter op de kop staan. Ratten zijn ook intelligenter en brutaler dan muizen. Komt u een diertje tegen dat groter lijkt dan een muis, dat spitse oortjes heeft en minder schuw is, dan is de kans groot dat het een rat betreft.

Verschillende soorten ratten: de bruine rat

De bruine rat is grijsbruin van kleur en heeft een lichte buik. Opvallen zijn de stompe snuit en de relatief korte staart. Bruine ratten worden zo’n 22 tot 30 cm lang. Een bruine rat wordt gemiddeld 1 jaar oud.
Bruine ratten kunnen uitstekend graven en zwemmen en zijn vooral ’s nachts actief. Ze eten alles en komen voor langs slootkanten, in riolen en mestputten, op vuilnisbelten en in gebouwen en kruipruimten.

120122 zoogdieren bruine rat (8)
zwarte-rat

De zwarte rat

Zwarte ratten worden gekenmerkt door hun blauwgrijze tot zwarte vacht en zijn daardoor makkelijk te onderscheiden van muizen en andere ratten. De ratten zijn slank, hebben een vrij spitse snuit en grote oren. De staart van de zwarte rat is langer dan het lichaam. Volwassen zwarte ratten worden tussen 14 en 23 cm lang.
De zwarte rat kan goed klimmen en springen en eet alles. Wel heeft hij een voorkeur voor granen. Zwarte ratten leven daarom bij voorkeur op hoge, droge plaatsen in gebouwen en aan boord van schepen.

Muskusratten

Muskusratten zijn de grootste ratten die we in Nederland kennen. Ze leven zeer verborgen in sterk begroeide omgevingen met riet en biezen. Hun voorkeur gaat uit naar oever van stilstaand water. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ratten goed kunnen zwemmen en duiken en voornamelijk moeras- en waterplanten en knol-, wortel- en graangewassen eten.
U herkent een muskusrat aan zijn bruine kleur en stompe bouw. Muskusratten hebben een brede stompe kop met bijna onzichtbare oren. Hun gladde ‘palingstart’ is korter dan het lichaam. Muskusratten worden tussen 35 en 38 cm lang.

muskusrat
Woelrat-Arvicola_terrestris

De woelrat

Woelratten zijn grijsbruin tot zwart van kleur en plomp gebouwd. Ze hebben een karakteristieke stompe snuit en hun oren en ogen liggen diep in de vacht. Een woelrat wordt tussen 14 en 20 cm en heeft een korte, behaarde staart van 8 tot 14 cm.
Woelratten zijn echte knagers: ze eten de zachtere, ondergrondse delen van planten en knol- en bolgewassen en bevinden zich bij voorkeur in waterrijke gebieden. Daar graven ze gangen en bouwen ze hun nesten en voorraadkamers.

Om de ratten te bestrijden kun je gif gebruiken of klemmen. Gif mag buiten al niet meer worden gebruikt. Wel met klemmen kun je daar nog prima vangsten mee doen. Klemmen moeten wel stevig zijn en een goede slagkracht van de veer.


U wilt een bestrijder bij u uit de buurt? klik hier onder.

Groningen        : Vindt bestrijders in Groningen
Friesland           : Vindt bestrijders in Friesland
Drenthe              : Vindt bestrijders in Drenthe
Overijssel           : Vindt bestrijders in Overijssel
Gelderland        : Vindt bestrijders in Gelderland
Flevoland           : Vindt bestrijders in Flevoland
Utrecht                : Vindt bestrijders in Utrecht
Noord Holland: Vindt bestrijders in Noord Holland
Zuid Holland    : Vindt bestrijders in Zuid Holland
Zeeland               : Vindt bestrijders in Zeeland
Brabant               : Vindt bestrijders in Brabant
Limburg              : Vindt bestrijders in Limburg

Kaartje.png

Zoekt u de beste producten

om zelf ratten te bestrijden?

6 reacties op dit onderwerp

 • Uyttendaele jozef 2 jaar geleden Reageren

  Ik vang al 3 dagen op rij vermoed een rat? In een muizenval ongeveer 25 cm lang meter lang met staart .
 • Daisy 3 jaar geleden Reageren

  Op het platteland hoort het er natuurlijk bij maar sinds onze kat dood is heb ik allemaal gaten in het land en zitten er, ik denk muizen, in de kippenren. Ik heb wel een rat in mijn schuur en die zie ik heel soms. Het laatste wat ik wil is deze dieren door gif laten doden en zoek een vriendelijke methode zoals bijvoorbeeld vangkooien, zijn er bedrijven die dit doen?
  • Tijmen 3 jaar geleden Reageren

   Hallo Daisy,
   Jazeker zijn er bestrijders die dat doen. Je kunt de bestrijders uit je omgeving hier op de pagina regio's vinden en benaderen.
   groeten
   tijmen
 • Jana 6 jaar geleden Reageren

  Beste Amk,

  We hebben ook dezelfde probleem. En ook zwarte muizen met een lange zwarte staart. Ze komen via buizen naar kast van de kachel op achterbalkon. Buren hebben ook last van. Wij wonen ook in een portiekwoning. Wij zijn bang dat ze iets in de kachel kapot doen. Ik ben naar de dierenwinkel gegaan met de foto van die beest. Ze hebben gezegd dat het lijkt op een rat.
  Ik heb de gift in kastje geplaatst, er was alles opgegeten en deel van karton huisje ook, maar geen dode. Na bel kwam een specialist van ROVA en zette bij mijn buren een val . Hij denkt dat het muizen zijn. Nu moeten wij een beest vangen om zeker te weten rat het of muis . Voor ratten komen gratis bestrijden, voor de muizen moeten wij betalen.
  Maar ik denk dat Tijmen een goede advies heeft gegeven. Ik volg hem ook.
 • amk 6 jaar geleden Reageren

  Heb plotseling last van een soort zwarte muizen met een lange zwarte staart.

  Ze stinken heel erg.

  Zie ze niet maar ruik ze wel.

  Zitten in nu elk vertrek van het appartement op de tweede etage portiekflat.

  Komen binnen via achterbalkon en regenpijp, uit gaten bij het keukenblok en plinten vanuit de spouwmuren.

  Er is veel gif en een val gezet, maar gezien de stank die ze verspreiden, de zwarte kleur en de lange zwarte staart zijn dit mogelijk kleine ratten en is het muizengif niet voldoende?

  Graag een advies.
  • Tijmen 6 jaar geleden Reageren

   Beste amk,

   De kans is groot dat dit muizen zijn. De vieze lucht die u ruikt is de urine en uitwerpselen.
   Het beste kunt u eerst alle gaten dichtmaken waar deze beesten van buitenaf naar binnen komen. Daarna met gif proberen de boel uit te roeien.
   Wel goed om te zorgen dat het gif niet opraakt. Zodat u ze constant aan het vreten houd.

   Succes.
   Mocht het niet lukken kunt u hier altijd een adres van een ongediertebestrijder opvragen.
Reageren

Reageren