Wespennest

In Nederland kennen we verschillende soorten wespen. Toch zijn dat er maar een paar: wereldwijd zijn er ongeveer 50.000 verschillende wespensoorten. Het mag duidelijk zijn dat iedere wesp zijn eigen wespennest bouwt. Op deze pagina beschrijven we welk wespennest bij welke wesp hoort en hoe u een wespennest herkent.

Direct naar wespennest bestrijden

Korte introductie: het wespennest

Wespen bouwen ieder jaar een nieuw wespennest. Dat is ook nodig omdat alleen koninginnen de winter overleven. Zodra het voorjaar aanbreekt, bouwen ze een nieuw nest. De manier waarop een wespennest gebouwd wordt en het uiterlijk van een wespennest verschilt per wespensoort. Wat alle wespen wel gemeenschappelijk hebben is de opening van hun nest: die bevindt zich altijd aan de onderzijde van het nest: zo kan er geen vocht in het nest lopen én blijft de warmte beter bewaard…

Zelf de wespenbestrijding uitvoeren

bestrijden en weren

Wespennest bestrijden

Als een wesp u steekt, is het vaak goed raak. Uw lichaamsdelen kunnen helemaal opzwellen en ook de luchtwegen kunnen opzetten, wat een verstikking tot gevolg kan hebben. Daarom is het zaak om bij allergie na een wespensteek zo spoedig mogelijk bij een arts of ziekenhuis te komen.
Trek dus, wanneer u zelf een wespennest gaat bestrijden, altijd een wespenpak aan. Dit pak is van hele dikke stof en bevat elastiek aan de onderzijde en armsgaten. Toch kunnen wespen zelfs nog door deze pakken prikken. Wees dus gewaarschuwd.Wespennest bestrijden doet u in feite altijd met een spuitbus wespenpoeder die u in het nest probeert te brengen. Als dat gelukt is, is de kans groot dat u binnen een dag van het wespennest af bent.

Omdat u ook snel van uw wespennest af wilt. Laat daarom een gecertificeerde bestrijder het wespennest bestrijden: gediplomeerde wespen bestrijders gebruiken namelijk een poeder met een hogere concentratie werkzame stof waarbij het milieu altijd in acht wordt genomen.

82 reacties op dit onderwerp

Geef hier uw review
 • Jose 8 maanden geleden Reageren
  Mw
  Hallo, ik heb een wespennest in de zitting van een stoffen relaxstoel.
  Denk je dat deze nog bruikbaar is nadat hetbnest is verwijderd (nest is wel zo'n 30 cm breed). Is de zitting wellicht weggegeten door de wespen?
  Het is zonde om ze dood te maken als de stoel toch niet meer bruikbaar is. Maar anders wil ik de stoel graag weer gebruiken.
 • Eveline 1 jaar geleden Reageren
  Wespennest in oude schoorsteen
  Wij hebben een wespennest bovenin een oude, niet-gebruikte schoorsteen. Als we buiten zitten is het af en toe een enorm gegons vanaf het dak. We hebben er niet direct last van, maar kan het niet gevaarlijk zijn voor kinderen (als ze buiten spelen)? Dat ze naar beneden komen ofzo...?
  • Nathan 1 jaar geleden Reageren
   Kan geen kwaad
   Nee Eveline, dat wespennest kan geen kwaad. Wespen zoeken niet zomaar mensen op, en komen alleen op een gegeven moment op zoek naar zoetigheid. Als het limonadewespen zijn tenminste. Daar kun je rekening mee houden of je kunt ze juist helpen door te zorgen dat er (continu) zoetigheid in de vorm van overrijp fruit of een zoete vloeistof ergens in je tuin is, zo ver weg mogelijk van waar de kinderen spelen.
 • Linda 1 jaar geleden Reageren
  hele kleine wespjes
  Ik denk, dat ik onder het zeil, waar de tuinset onder staat een wespennest heb.....maar het zijn hele kleintjes, 1 cm.....zijn dit jonge wespen of is dit een ras ?
  • Nathan 1 jaar geleden Reageren
   Is niet zomaar te zeggen
   Alleen op basis van wat je zo omschrijft is niet zomaar te zeggen welke wespensoort het is. Als het een open nestje is, kan het een Franse veldwesp zijn. Een kleine bol met omhulsel kan een beginnend nest van een andere wespensoort zijn, zoals de gewone wesp. Of misschien een embryonestje.
 • Jacqueline 3 jaar geleden Reageren
  Wespen in dak van de erker maken lawaai

  Dag Tijmen, Er zit een wespennest in het dak van mijn erker. Ik heb geen last van ze en wil ze het liefst laten zitten. Ze maken niet alleen een zoomen geluid, maar ook soms een geluid dat aanzwelt en weer afneemt. Dat geluid is er niet altijd. Kan het kwaad voor de constructie van het erkerdak dat ze daarin een nest hebben? Met vriendelijke groet, Jacqueline.  -----------------------------  Hallo Jaqueline,     Wanneer je geen last van wespen hebt kun je ze prima laten zitten natuurlijk. Wespen zijn éénjarig en leven zo ongeveer tot december/januari. Daarna is het over. In deze tussentijd bouwen ze het nest steeds groter en wanneer daar niet de ruimte voor is knagen ze wat weg zodat de ruimte groter wordt.  Als je er dichtbij staat zie je vaak ook de wespen die er uit komen met iets tussen hun pootjes/kaken wat ze meer naar buiten nemen.     Het is moeilijk om te beoordelen of het bij jullie kwaad kan omdat je de ruimte daarbinnen niet kent en niet precies weet waar zich dat nest bevindt en of er voldoende ruimte is. Zitten ze op het plafond van de erker dan zul je na verloop van tijd een bruine vlek zien     Groeten  Tijmen

 • Femke 3 jaar geleden Reageren
  wespennest

  Hi! Wij hebben nu een aantal wespen in een tuinbankje van ons zien gaan en denken dus dat daar een wespennest zit, maar het zijn nog heel weinig wespen geweest dus nog niet veel overlast. Kan je een wespennest gewoon laten zitten of krijg je daar uiteindelijk wel spijt van? Groetjes, Femke     Hallo Femke,  Je kunt een wespennest ook laten zitten zolang je er geen last van hebt. En desnoods dan altijd nog weg laten halen  groeten  tijmen

 • Caro de Gier 4 jaar geleden Reageren

  Beste Thijmen, hoe verplaats ik een wespennest dat zich genestelt heeft in een oude boomstronk. ( stuk vd stam van een boom die bij mij verwijderd is) Mits mogelijk wil ik ze laten leven. Zijn er ook bedrijven die dit doen (regio Rotterdam) Groeten Caro
 • Mies 4 jaar geleden Reageren

  Heb een wespennest onder mijn dakpannen.. ik hoor de hele dag gekraak en geritsel..maar dieren vermoorden? NOOIT. Ik heb meer last van mensen. Dieren zijn hier MET ons, niet voor ons. Gewoon lekker vanaf blijven.
 • Nina 4 jaar geleden Reageren

  Hoi Thijmen, we hebben in de luchtpijp van ons caravan badkamertje een wespennest ontdekt. Ze gaan er via die luchtpijp op het dak van de caravan in en uit. Nu gaan wij over 2 dagen op vakantie met deze caravan. Ik wil ze absoluut niet doden en het op een diervriendelijke manier oplossen maar ze meenemen op vakantie is misschien ook geen goed idee. Wat kan ik doen? Laten zitten? Uitroken met iets wat niet giftig is? Of met een pak aan het nest proberen te verwijderen en hierna op een andere plek zetten?
  We moeten dus een trapje gebruiken om erbij te kunnen
  Alvast bedankt voor je antwoord
  • Tijmen-van-Steeg 4 jaar geleden Reageren

   Hallo Nina,

   Ik zou een pak aan doen en het nest verplaatsen. Maar dat zou je dan met luchtpijp en al moeten doen omdat je het nest er anders niet heel uitkrijgt. Als je ermee rommelt valt het zo uit elkaar en heb je niets meer.

   Groeten
   Tijmen
 • Henk 4 jaar geleden Reageren

  Helpt het ophangen van een namaak (van bruin pakpapier geknutseld) wespennest ophangen om wespen weg te houden uit onze tuin.
  • Tijmen-van-Steeg 4 jaar geleden Reageren

   Hallo Henk,

   Nee dat werkt niet. Ik zie ook vaak twee originele wespennesten naast elkaar en ook dan geen concurrentie.
   groeten
   tijmen van steeg
 • Thea van den Bos 4 jaar geleden Reageren

  Wij hebben in een vlinderkastje waarschijnlijk een beginnend wespennest. Er zit steeds een wespje bij/op. Het is 3 cm groot. Hoe kan ik dat veilig weghalen?
  Alvast bedankt en groetjes,
  Thea
 • Sofie 5 jaar geleden Reageren

  Hallo,
  ik lees hierboven in de reacties dat alle wespen in de winter dood gaan. Toch ben ik ergens anders tegengekomen dat jonge (bevruchte) koninginnen de winter overleven. Moet ook wel, wat anders zou de soort uitsterven ;) Doen zij dit in een oud nest? Ik had afgelopen zomer wespen in de buitenmuur, het gaatje onder de deurdrempel waar ze door naar binnen en buiten vlogen zit er nog steeds. Om herhaling te voorkomen wil ik het gat graag dichtmaken; is er een kans dat ik hiermee een bevruchte koningin opsluit die vervolgens mijn huis in kan komen? of erger nog dat haar eitjes uitkomen en er meer wespen opgesloten raken?
  Vriendelijke groeten,
  Sofie
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Hallo Sofie,

   Je hebt gelijk de koninginnen die uit een nest komen gaan ergens overwinteren. Dat is niet in hetzelfde nest maar ergens anders. Je kunt dus prima nu dat gaatje dicht maken om zo een volgend wespennest te voorkomen.
   Groeten
   Tijmen
 • Virginie 5 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen,
  Wij hebben een redelijk prachtig groot grijs nest gevonden binnen in een bergruimte op zolder. Tot 2 weken geleden hadden we soms nog een verdwaalde wesp. Nu is het rustig. Ben nog niet aan het nest gaan luisteren. Nu had ik een bedrijf gebeld, maar die komen niet mits ik de aan/uitvliegroute weet. Ik zie er nu half november geen vliegen. Ik lees dat ze vaak na de winter allemaal dood zouden moeten zijn. Kan ik daar vanuit gaan dat ze dan na de winter weg zinn, of is dat anders wanneer het nest binnen zit.

  Groeten Virginie
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Ja hoor de wespen zijn éénjarig. Dus gaan allemaal dood.
   tijmen
 • Ben vd Kuil 5 jaar geleden Reageren

  Goedemorgen,bij mijn buren zit er in de kruipruimte een wespennest en vliegen door de ventilatiegleuf van een voeg van 1 cm x5 cm in en uit . Wat kunnen we hieraan doen ?
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Hallo Ben,
   Als je er geen last van hebt kun je ze prima laten zitten. Wespen zijn eenjarig en gaan van de winter allemaal dood. Als je van de winter ziet dat de activiteit over is kun je met een weringsgaas de ventilatiegleuf dicht maken. Dan voorkom je in de toekomst wespen en muizen en heb je evengoed de ventilatie
 • jan 5 jaar geleden Reageren

  gebruiken wespen een oud nest ? of bauwen ze altijd een nieuw nest ??
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Nee ze gebruiken geen oud nest en zullen altijd een nieuw nest bouwen
   Tijmen
 • Marga 5 jaar geleden Reageren

  Ha Tijmen, net naast de heg zie ik sinds een paar weken af en toe wespen in en uit
  een gat in de grond vliegen. Het zijn er niet heel veel. Verder zie ik rond huis of in de tuin ook vrijwel geen wespen. Als de overlast niet groter wordt en ik doe eet niets aan, zouden ze dan na de winter vanzelf een andere plek zoeken, of loop ik dan het risico van een groot hinderlijk nest in de grond?
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Ha Marga,
   Alle wespen zijn éénjarig en zullen na de winter dood zijn.
   Groeten
   Tijmen
 • Jacolien Gerritsen 5 jaar geleden Reageren

  Ik heb een wespennest in een nestkastje. Vlak erbij staat een appelboompje, waarvan de momenteel door wespen worden aangevreten. Ik wil nu de appels dus al plukken, om verdere schade te voorkomen. Wanneer kan ik het nestkastje gaan schoonmaken?
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Hallo Jacolien,
   De wespen zijn éénjarig en gaan van de winter allemaal dood. Dan kun je veilig het huisje schoonmaken
   Tijmen
 • Hilda de Jonge 5 jaar geleden Reageren

  Hallo,

  Wij hebben een wespennest achter het schot van een van de slaapkamers. Ik heb geen idee waar. De ingang zit boven de voordeur. We hebben er eigenlijk geen last van maar ik wil volgend jaar liever geen nest onder het dak.
  Kan ik als er geen activiteit meer is de ingang (die zit tussen de muur en een trespa plaat) dichtkitten? Of is er een betere oplossing?
  Tijdens de verbouwing zijn daar ook 2 of 3 verlaten nesten verwijderd maar alles is nu zo afgetimmerd dat we er niet meer bij kunnen.

  Met vriendelijke groet,

  Hilda de Jonge
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Ha Hilda,
   Ja dat is een goede oplossing. Als de activiteit over is kun je prima alle kieren dichtmaken om zo een volgende wespenoverlast te voorkomen.
   Groeten
   Tijmen
 • Kat 5 jaar geleden Reageren

  Goedemiddag, ik heb een wespennest in de spouwmuur onder de dakgoot kruipen ze naar binnen, ik heb een verdelger laten komen 2 weken geleden, de afgelopen week is hij terug geweest om nogmaals te spuiten, ik dacht dat het nu wel klaar was maar tot mijn verbazing zie ik al weer wespen rond de dakgoot vliegen,moet ik nu nogmaals de verdelger bellen? of heeft het tijd nodig om het gif te laten werken? de 2de keer spuiten is nu bijna een week geleden, groetjes, Kat
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Hallo Kat,
   Dit is wel een taaie populatie dan ja. Ik zou ze nog een keer laten komen. Zal wel garantie zijn toch?
   Tijmen
 • Mischa Veenema 5 jaar geleden Reageren

  Kunnen er twee wespennesten een meter van elkaar afliggen of gaan ze elkaar dan bestrijden? Ik heb een wespennest in de grond zitten onder de grondbedekkers. N vermoed dat er nog een vlakbij zit. Dit, omdat wespen maar een ingang hebben in hun nest en ik ze een meter uit elkaar ook daar in zie gaan. Kan dat?
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Ja dat kan Mischa,
   gr
   tijmen
 • Marja 5 jaar geleden Reageren

  Er vliegen wespen af en aan ze gaan tussen een lat van het schuine dak en de muur naar binnen. Het zit hoog( zolder) kan dat kwaad ? Adviseren jullie dat weg te halen?
 • Nicole Waas 5 jaar geleden Reageren

  Wij hebben een nest onder een struik waar bielzen liggen...je ziet ze aan en af vliegen, het is bij de inrit/ pad vd voortuin, vlak bij de voordeur. Kan ik dit rustig laten zitten? of komt er een moment dat ze agressief kunnen worden?
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Zolang je er geen last van hebt kun je het prima zijn gang laten gaan. Wespen zijn ook nuttig voor de natuur. Op het moment dat het echt irritant/vervelend wordt kun je het toch nog wel laten halen. Vaak kan dat dezelfde of de volgende dag nog.
   Groeten
   Tijmen
 • Sander 5 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen,
  Gisteren zagen wij heel veel
  Wespen door een klein gaatje in de buitenmuur af en aan vliegen. Ik heb hier gisteren en vandaag meerdere keren wespen spray in gespoten en vandaag een paar keer poeder op de ingang van het gat gespoten. De activiteit lijkt al een stuk minder en er liggen veel dode wespen voor het gat maar er vliegen ook nog steeds een paar wespen rond het gat. Hoe lang duurt het normaal voordat de wespen allemaal weg zijn/blijven? Na hoeveel dagen kan ik het beste professionele hulp inschakelen? Alvast bedankt voor uw antwoord!
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Hallo Sander,
   Na 1 of 2 dagen moeten de wespen wel dood zijn.
   Tijmen
 • Bram de jongh 5 jaar geleden Reageren

  Hey tijmen we hebben al een tijd last van wespen gisteren een groot nest gevonden achter planken veranda nest weggehaald maar er blijven wespen komen wat kan ik hieraan doen?
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Ze zullen uiteindelijk wel vertrekken Bram
 • Saskia 5 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen,
  Onze buurman heeft een wespennest in de spouwmuur van zijn aanbouw. Het zijn behoorlijk grote beestjes en ik maak mij een beetje zorgen omdat de opening grenst aan onze tuin waar ook onze kinderen spelen. De buurman wil er niets aan doen omdat hij er zelf geen last van heeft. Kunnen wij zelf iets doen om ze op afstand of uit de tuin te houden?
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Enigste is om ze te laten bestrijden
   Tijmen
 • Anouk van den Heuvel 5 jaar geleden Reageren

  Hallo, wij wonen in een appartement in een ouder boerderij en in de vloerisolatie op zolder zit een wespennest. De huisbaas/buurvrouw heeft nu 2x wespen poeder in het nest gestrooid. Dit was vorige week toen wij op vakantie waren. Bij thuiskomst lagen er meer dan 100 wespen door het huis verspreid. Ondertussen vangen we nog iedere ochtend en avond 20 wespen bij de keuken ramen. Ook 2 joekels waarvan we denken dat het hornaars zijn. De aanvliegroute is volgens ons bij het keukenraam, want daar zien we ze van buiten ook zitten en vliegen. Wat kunnen wij het beste doen?
 • Erna 5 jaar geleden Reageren

  Hallo, ik heb 2 kleine beginnende wespen nestjes verwijderd onder het golfdal van onze schuur, ze waren doorsnee ongeveer 5 cm kokend water erover gegooid. Maar de koningin die blijft steeds terugkomen hoe voorkom ik dat ze een nieuw nest gaat maken ik heb een bus spray gekocht bij het kruitvat tegen wespen wanneer kan UK fat het beste spuiten, heb haar al geprobeerd een mep te geven maar ze is te snel
 • N. Smit-le Poole 5 jaar geleden Reageren

  Goedendag Tijmen van Steeg,
  Op ons terrein willen we kinderen toelaten en lekker met onze dieren laten knuffelen. Nu hebben we in het knuffelhok een wespennest zitten die een gat hebben gevonden onder een stopcontact. Ze gaan hierdoor naar binnen waar een holle ruimte zit.
  Tot nu toe zijn ze rustig en doen ze ons niets, maar met kinderen is het niet een goede combinatie.
  Ik wil ze liever niet doden.
  Wanneer ik het rek tot de winter en dan de gaten dicht, hoe groot is de kans dat er wespen binnen zitten of willen overwinteren?
  Hoe kan ik er voor zorgen dat ik tot die tijd het zo veilig mogelijk maak voor wespen en ons?

  Al vast bedankt,
  Nanda Smit-le Poole
  www.LevendLandgoedNOVA.com
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Hallo Nanda,
   Als je het uit kunt zingen tot de wespen dood zijn kan dat prima ja. Het is niet in te schatten hoe lang dat duurt. Dat ligt ook aan de weersomstandigheden. Bij goed weer kan dit tot Januari duren. Bij veel regen is het veel eerder over. Daarna kun je prima de gaten dichten.
   Groeten
   Tijmen
 • Edwin 5 jaar geleden Reageren

  Goedemiddag,
  Net een wespennest ontdekt in de begroeiing van de erfscheiding. Grijze cocon 30 cm met trechter naar beneden. Veel activiteit Lijkt op dat van een veldwesp. Geeft een onprettig gevoel als ik in de tuin zit. Hoe kan ik dit bestrijden?
 • Claudia 5 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen, we hebben een wespe nest onder de dak van onze stacaravan. Ze gaan er in door een luchtrooster. Is het mogelijk ze zelf dmv een spuitbus weg te krijgen? Geen idee ook hoe groot het nest is, want die is niet te zien aan de buitenkant. Of moet er een professionele verdelger komen?
  Alvast bedankt voor je antwoord.
  Groet Claudia
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Je kunt het proberen met deze wespenspray. Maar dan moet het wel in of bij het nest terecht komen. Wanneer het nest te ver weg zit kun je beter een bestrijder laten komen
 • Francy 5 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen
  NET ondekt een wespennest in de spouw bij de erker.
  Mijn man heeft een spuitbus in het gat gespoten is dat voldoende.....
  Ze vliegen er nog steeds in en uit...
  Groetjes Francy
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Als er nog steeds in en uitvliegt dan is dat denk ik niet voldoende. Ik neem aan dat je er geen één meer wilde zien :-)
 • Henk 5 jaar geleden Reageren

  Goedenavond. In ons nestkastje tegen de garage zitten in plaats van Koolmeesjes wespen ,Welke soort?We hebben er nu nog geen last van en omdat er nu veel minder wespen zijn laten we het zitten, Maar gaan de konginnen ook weg in de winter of blijven ze zitten.
  Gr.Henk.
  • Tijmen-van-Steeg 4 jaar geleden Reageren

   Ha Henk,
   Goeie vraag! Het gehele nest gaat dood aan het eind van het jaar. Wel komen er uit de eitjes enkele nieuwe koninginnen die ergens gaan overwinteren en volgend jaar een nieuw nestje maken. Maar dat is niet in hetzelfde nest daar komt niks meer in.

   Wel goed van je dat je het laat hangen als je er geen last van hebt. Ze doen ook nuttig werk!!
   Groeten
   Tijmen
 • Richard 5 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen,
  Ik ben er inmiddels achter gekomen dat ik een wespen nest achter mijn steigerhouten hoekbank, onder mijn houten vlonder heb. Het is bijna onmogelijk om erbij te komen (zonder het wespenvolk achter me aan te krijgen). Van de zithoek gebruik maken is eigenlijk geen optie omdat ze af en aan onder de bank doorvliegen. Ik zat er aan te denken om de onderkant dicht te timmeren zodat ze een andere aanvliegroute moeten gebruiken. Kan dit?
  Grt Richard
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Meestal krijg je dan weer andere narigheid wat je niet voorzien had Richard
 • Elwin 5 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen, Ik heb jeen wespennest in de kruipruimte zitten. De wespen gaan via een gat in de grond bij de deur van de berging naar binnen. Het gat is ontstaan door het breken van een steen en het verzakken van de grond. Is het een optie om het gat dicht te maken? Graag je advies. Hartelijke groet, Elwin
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Het gat pas dichtmaken als je er geen wespen meer hebt. Ze gaan absoluut op zoek naar een andere weg en komen dan op de meest vervelende plaatsen voor de dag. En bestrijden wordt dan ook heel lastig
 • Arno 5 jaar geleden Reageren

  Ik ben van mening dat insecten nuttig zijn en heb eigenlijk een hekel aan gif en andere vormen van verwijdering, maar ja, soms zitten ze echt in weg en dan ontkom je er niet aan voor je eigen veiligheid.

  Sinds kost is het in mijn tuin een komen en gaan van kleine wespen (iets meer dan een centimer) uit een gat in de zandgrond, diameter zo'n 4 a 5 centimer.
  De wespen lijken mij niet agressief, en ze zitten op een redelijke afstand van het huis, dus ik zie geen reden om ze daar weg te (laten) halen. Omdat wij onze katten in onze tuin laten rondlopen, wil mijn partner er liever toch vanaf. Ik vermoed dat het graafwespen zijn, en deze niet gevaarlijk zijn of vervelend doen. Wat is wijsheid? Verwijderen of gewoon lekker laten zitten?
 • Jacqueline 5 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen,
  Ik stond vanmorgen de heg te controleren op rupsen van de buxusmot en zag wespen door een gaatje in de muur kruipen. vanmiddag zaten ze bij de houten betimmering boven bij de slaapkamer. Vanavond wilde ik het mijn man laten zien, maar geen wesp te vinden. Zijn ze s, avonds eigenlijk wel actief...of hoe werkt dat eigenlijk?
  Ik ben benieuwd, en hoor het graag.
  Met vriendelijke groet,
  Jacqueline. W.
 • Ivonne Heitkamp 5 jaar geleden Reageren

  Goedenavond,
  Zojuist een wespennest, grijs 'bolletje' met een opening aan de onderkant, van ongeveer 5 a 6 cm doorsnede, ontdekt aan de binnenkant van het schuurdak. Wat moeten we hiermee? Zelf al meerdere keren door een wesp gestoken dus ben er niet zo'n fan van! Hoor graag advies/tips,
  Vriendelijke groeten, Ivonne
 • Astrid 5 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen, dank voor het antwoord. Ik denk wel dat het de koningin is. Ik heb de afgelopen weken veel buiten gezeten en pas deze week zag ik haar voor het eerst vliegen. Als ze er al eerder was, dan was ze me echt wel opgevallen. Ik zou haar het liefst laten leven, maar dat raad iedereen me af in dit geval. Ik heb nu een afspraak gemaakt voor de bestrijding.
 • Astrid 5 jaar geleden Reageren

  Vorig jaar heb ik een wespennest (zeg maar plaag) gehad onder het platte dak van de uitbouw in de woonkamer. Hierdoor had ik veel wespen telkens in huis en op de slaapkamer zitten. Ze kwamen echt overal door, zelfs nog achter de plafondlamp vandaan en de afzuigkap in keuken. Dat nest is vergiftigd.
  Gisteren zag ik (denk ik) een hoornaar in het luchtgat in de spouwmuur van de bijkeuken kruipen. Het dak hiervan heeft ook weer verbinding met het andere dak van de uitbouw. Dit beestje was zo ruw geschat zeker 3 cm en maakte zwaar brommend geluid. Het beestje hoeft van mij niet per se dood, maar ik wil ook geen toestanden zoals vorig jaar met wespen in huis. Wat kan ik het beste doen?
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Ha Astrid,
   Als het een koningin is zou je door deze te doden een beginnend nest daar kunnen voorkomen.
 • Danielle 5 jaar geleden Reageren

  Hoi hoi, ik zie net een klein wespennest in Mn tuinhuisje. Beginnend in de maak. Ik wil er graag vanaf, maar ze hoeven zeker niet dood. Hoe verwijder ik veilig het nest, zonder de wespen te doden?
  Nest zit onderaan een plastic bak die ergens half op staat en is 5 cm groot
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Ha Danielle,
   Je zou kunnen proberen door de bak te verplaatsen naar een plaats waar je er geen last van hebt.
   Tijmen
   • Maud 5 jaar geleden Reageren

    Hoi Danielle,
    Ik heb laatst wespen verjaagd door de plek waar ze aan het bouwen waren met azijn nat te maken. Waren na een kwartier allemaal weg. Nest aanzet verwijderd en schoon gemaakt met azijn. Alleen weghalen was geen sukses, ze begonnen drie keer opnieuw.
 • Yvonne de Nijs 5 jaar geleden Reageren

  Hallo!
  In mijn vogelhuisje een soort honingraat-bouwseltje ontdekt zo groot als een pingpongbal. ik zag dat er een wesp achter zat. brrrrr!!! hoe kan ik dit verwijderen?? laten zitten is geen optie...onze naaste buren hebben 2 kleine kindjes en onze kat loopt buiten.....
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Hallo Yvonne,
   Even inspuiten met deze Topscore wespenspray en dan zijn ze zo dood. Of een ongediertebestrijder langs laten komen
 • Randy 5 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen, ik heb een heel klein bolletje in mijn schuur hangen waarvan ik verwacht dat het een wespennest is. Ik zie echter geen activiteit. Kan ik dit gewoon weg halen?
  Ik heb eventueel ook een foto.
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Als je er verder geen activiteit in of om ziet kun je deze best weghalen.
   Groeten
   Tijmen
 • Marco 5 jaar geleden Reageren

  Hallo,
  Bij ons heeft zich een wesp genesteld in de kussenbox. Het nest is momenteel 5 x 3 cm groot. Welk effect heeft dat poeder op de wespen? Raken ze ervan verdoofd of trekken ze er juist door weg. Met 2 jonge kinderen ben ik er het liefst zo snel mogelijk vanaf.

  Groet,
  Marco
 • Anne-Marie 5 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen,
  Ik heb vanmiddag een bolletje van ca. 7cm doorsnee uit onze schuur verwijderd. Het was niet meer bewoond. Kan het zijn dat een koningin al net voor de laatste vorstperiode (februari) is begonnen aan dit nest. Of zal het er al langer gezeten hebben? Het is me eerder niet opgevallen.
  Groet, Anne-Marie
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Ik vermoed dat het er al langer zat Anne-Marie.
 • geurts 6 jaar geleden Reageren

  Ik heb een wespennest in mijn kunststof chalet onder het dak en plafond, vermoedelijk.
  Het nest is van buiten niet te zien.
  Richt dit schade aan en verdwijnen de wespen rond de jaarwisseling?

  Maar is er ook een kans dat er koninginnen overblijven?

  Graag uw advies.met dank en vriendelijke groet,

  Lya
  • Tijmen-van-Steeg 6 jaar geleden Reageren

   Hallo Lya,
   Ronde deze tijd raken de wespennesten wel op het einde Lya. Ze zullen nu weinig of geen schade meer kunnen aanrichten. Of ze rond de jaarwisseling verdwijnen ligt aan de temperatuur en weersomstandigheden. Wanneer je in November al slecht weer hebt dan is het eerder afgelopen maar als het mooi najaartje is kan het ook nog wel eens januari worden.
   Groeten
   Tijmen
 • Cees 6 jaar geleden Reageren

  Ik heb nu op dit ogenblik een wespennest onder een paar nokpannen op het dak, vlakbij de schoorsteen. Ik veeg altijd zelf de schoorsteen en wil in september of oktober het dak op om de schoorsteen te vegen, maar omdat ik op de nokpannen moet staan, kan dit dan veilig of moet ik nu langer wachten tot ik er op kan ?
 • Paul Noort 8 jaar geleden Reageren

  Welke type wesp nestelt in de grond? We hebben een dergelijk nest nabij een bijenstal met meerdere kasten. Hoe te handelen?
 • Anita 9 jaar geleden Reageren

  Ik heb een wespennest in een muurspleet. Waarschijnlijk tussen de spouwmuren. Omdat ik dacht dat ik er geen last van zou hebben en niet houd van bestrijdingsmiddelen, en gehoopt had dat het voor 1 jaar was, heb ik geen actie ondernomen. Maar nu ruik ik op zolder wel een branderige lucht en dit baart mij toch wel zorgen. Komt dit door het nest of kan het iets anders zijn? Welke stappen kan ik het best ondernemen?
 • Fam.Mans 9 jaar geleden Reageren

  Wij hebben een wespennest naast ons huis in de dijk, wij willen hier op een diervriendelijke manier vanaf, hoe moet dat!
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Wanneer ze geen overlast bezorgen is de meest diervriendelijke manier om ze te laten zitten en bent u er rond de jaarwisseling vanzelf vanaf. Wespen zijn namelijk éénjarig.
 • Toon van Krieken 10 jaar geleden Reageren

  Een wespennest voetbal-groot zit in mijn zolderhok, bij een buitenmuur aan de onderzijde om een gording. Zo komen binnen via een vertikale spleet bxh=1x5cm tussen zijpan en muur. Daar heb ik nu in 8 dagen 4x gifpoeder in gespoten: Bayer deltamethrin gehalte 0,25%. Echter de activiteit blijft, en ik vind geen dode wespen. De winter nadert, maar ik las ook ergens dat er wel 30 koninginnen in een nest kunnen zitten, en dat ze vaak terugkeren. Vijf jaar geleden zat daar ook een nest. Kunt u zeggen wat ik fout doe of beter kan doen?
  Alvast dank,
  Toon
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Beste heer van Krieken,

   Het middel wat in de handel verkrijgbaar is voor particulieren, is niet zo sterk gedoseerd als voor de gecertificeerde ongediertebestrijders. De werkzame stof daarvan is 0.75%.
   Vandaar dat het niet altijd effectief werkt. Het beste zou u dan rechtstreeks in het nest kunnen spuiten.

   Groeten
   Tijmen
Reageren

Reageren