Wespen

In Nederland komen veel wespen voor. Vooral in de zomer komen wespen af op omgevingen waarin mensen actief zijn of waarin sporen van mensen te vinden zijn. Ongediertebestrijden.nl beschrijft op deze pagina de graafwesp, hoornaar, limonadewesp en houtwesp.
Hebt u overlast van wespen en wilt u een wespen nest gelijk laten bestrijden. Wij kunnen u aan adressen van erkende bestrijders uit uw buurt helpen. Zo bent u snel van de wespen af.

De graafwesp

Graafwespen zijn net als veel andere wespen geel-zwart van kleur. Het lijfje van de graafwesp bestaat uit gele en zwarte ringen, waarbij de zwarte vaak overheersen. Omdat graafwespen en limonadewespen op elkaar lijken, worden ze vaak door elkaar gehaald. Graafwespen leven echter op zichzelf (solitair), in tegenstelling tot limonadewespen of andere wespen soorten die ook een wespennest in de grond kunnen maken. De graaf wesp komt echter wel in grote groepen bij elkaar om te nestelen.
De graafwesp maakt zijn nesten in zandgrond of in holle stengels. Larven van de graafwesp worden gevoed met één prooidiersoort.

graafwespen
Hoornaar Vespa crabro

De hoornaar

Hoornaars zijn geel-zwart met bruin. Het is één van de grootste wespen soorten. Het wespen lichaam bestaat uit twee segmenten die duidelijk te onderscheiden zijn. Het gedeelte tussen het eerste en tweede segment is sterk ingesnoerd en daardoor heel smal. Hier komt ook het begrip ‘wespentaille’ vandaan. Het achterste gedeelte van de kop en het eerste segment zijn roodbruin tot donkerbruin van kleur, terwijl het tweede segment (het achterlijfje) vooral geel-zwart is. Een hoornaar heeft twee grote, langwerpige facetogen en bovenop zijn kop nog drie bijogen.
Zodra de eerste nachtvorst invalt, sterven alle hoornaars maar ook andere wespen in het nest. Alleen de jonge koninginnen overleven. Naarmate de temperatuur toeneemt, worden de wespen actiever. Hoornaars bouwen hun wespen nesten bovengronds en op niet-vochtige plaatsen. Deze wespen leven van bijen, rupsen en spinnen. Deze dieren worden door deze wespen doodgestoken en leeggezogen.

De limonadewesp

Limonadewespen zijn te onderscheiden in de gewone wesp en de Duitse wesp. Ze vallen op door de gele en zwarte dwarsstrepen op hun achterlijf. De limonadewesp is de bekendste wespen soort. Limonade wespen hebben, evenals de hoornaar, een wespentaille, hoewel deze niet zo sterk opvalt als bij de hoornaar. Ze leven in groepen in een wespen nest. In dit nest zijn de werksters, de onvruchtbare vrouwtjes actief. Alleen de koningin legt eitjes.
Limonadewespen leven van eiwithoudend en suikerhoudend voedsel en komen daarom in de warme periodes vaak af op zoet ruikende producten. Vandaar ook hun naam ‘limonadewesp’. Dit zijn dan ook de wespen die het meeste bestreden worden.

Limonade-wesp-duitse-wesp-Vespula-germanica
Houtwesp-Siricidae

De houtwesp

Houtwespen behoren wel tot de wespen familie maar zien er anders uit. Hoewel hun lichaam ook gele en zwarte strepen bevat, zijn ze anders gebouwd waardoor ze duidelijk verschillen van andere wespen soorten. De houtwesp wordt onderscheiden in de gewone houtwesp en grote houtwesp. De eerste soort wordt tussen 12 en 32 mm lang, de tweede tussen 18 en 38 mm.
Houtwespen leven in boomrijke gebieden en leggen eitjes in het hout van dennen of sparren. De boomstammen zijn bij voorkeur geveld/omgewaaid en al aan het rotten. Wanneer de larven uit hun eitjes komen, vreten ze een gang in het hout. Wanneer ze tenslotte volledig ontpopt zijn, vliegen deze wespen uit de boomstammen. Werkwijze van deze wespen is daardoor in zekere zin vergelijkbaar met die van de houtworm.

Wespenbestrijding

Voor een effectieve wespenbestrijding is het beter wanneer dat een gecertificeerde bestrijder doet. Zij hebben veel ervaring met wespennesten en weten hoe zij het beste de wespen  kunnen bestrijden met zo min mogelijk gif. Ook worden bijen vaak aangezien voor wespen en uitgeroeid. Dit zijn juist nuttige diertjes en kunnen op een betere manier verwijderd worden. Bijen zijn er namelijk al niet zo veel meer en zonder bijen geen bestuiving dus geen eten.

U wilt een bestrijder bij u uit de buurt?

Hier vindt u alle gecertificeerde bestrijders

Groningen        : Vindt bestrijders in Groningen
Friesland           : Vindt bestrijders in Friesland
Drenthe              : Vindt bestrijders in Drenthe
Overijssel           : Vindt bestrijders in Overijssel
Gelderland        : Vindt bestrijders in Gelderland
Flevoland           : Vindt bestrijders in Flevoland
Utrecht                : Vindt bestrijders in Utrecht
Noord Holland: Vindt bestrijders in Noord Holland
Zuid Holland    : Vindt bestrijders in Zuid Holland
Zeeland               : Vindt bestrijders in Zeeland
Brabant               : Vindt bestrijders in Brabant
Limburg              : Vindt bestrijders in Limburg

Kaartje.png

8 reacties op dit onderwerp

 • Richard vastenhout 7 maanden geleden Reageren

  Zag net een nest zitten in de schuur
  10 bij 10 cm , zo te zien
  Wat kost het om dit te verwijderen
  Mvg
 • Annemiek 3 jaar geleden Reageren

  Wij hebben sinds eind september een aantal kuub hout liggen. Er zitten een aantal grote wespen in. We hebben er deze week al twee binnen gehad. Ze komen dus mee naar binnen met het openhaardhout. Het hout ligt op onze steiger.....buiten. Je zou zeggen dat ze dood gaan met deze temperatuur. Heeft iemand een oplossing.
  • Tijmen 3 jaar geleden Reageren

   Hallo Annemiek,

   Heb je een foto van deze wespen? Waarschijnlijk gaat het hier om een houtboorder. Dat kan verder geen kwaad en steken ook niet.

   Groeten
   Tijmen
 • Adrie 4 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen, ik heb last van een wespennest bij de dak kapel,
  ze vliegen onder de dak rand van de kapel naar binnen en zitten
  tussen de buiten en binnen kant van de kapel. Binnen hoor ik een
  zagend geluid heel vreemd, wat kan ik het beste doen ze weg laten
  halen of gewoon laten zitten ? Kan alleen niet meer mijn raam open
  doen van kapel, anders komen ze naar binnen denk ik.
  Ben woonachtend in Oosterhout nb. Wat betreft voor bestrijding .
  • Tijmen 4 jaar geleden Reageren

   ik heb u een adres per mail gezonden.
 • Ronald 6 jaar geleden Reageren

  Geachte mevrouw, heer,

  Elke dag komen er wel drie tot tien wespen voor in onze huiskamer. Ik weet niet waar deze beestjes vandaan komen. Mijn vraag is dan ook hoe kan je hier achter komen. Wij hebben een oud huis (1920) met spouw en veel kieren en gaten. Indertijd hebben we in de tuin in een afgehakte boom wel een nest gehad, maar deze is verwijderd. Hoe kan ik nou erachter komen waar ze vandaan komen.
  groet,
  Ronald Folkerts
  • Tijmen 6 jaar geleden Reageren

   Hallo Ronald,

   Om deze tijd van het jaar heb je vaker last dat wanneer een wespennest op zijn eind loopt er wespen binnen in een ruimte terecht komen. Het is moeilijk om van binnenuit er achter te komen waar het nest zich bevindt. Het beste is om buiten te zoeken waar de wespen naar binnen gaan. Daar bevindt zich vaak het nest heel dicht in de buurt en kan het vandaar het beste behandeld worden. Even een poosje buiten in de buurt van de kamer posten en goed opletten of je de wespen ziet vliegen.

   Succes
   Tijmen
 • Wespennest verwijderen 6 jaar geleden Reageren

  Mooi artikel over de verschillende soorten wespen. De meeste mensen kennen alleen de limonadewesp, terwijl er dus wel degelijk meerdere soorten zijn. De hoornaar kom je niet zo snel tegen en ook de houtwesp is een beestje dat je niet zo snel kunt vinden.
Reageren

Reageren