Maakt een steenmarter geluid?

We krijgen regelmatig de vraag: „Kan een steenmarter geluid maken?” Het antwoord is ja.  Steenmarters maken geluid en u kunt ze op verschillende manieren horen. Wanneer u een steenmarter in huis hebt, kan één steenmarter een behoorlijke herrie geven. Een steenmarter is namelijk een speels dier. Hij wil nog wel eens heel hard rondjes rennen in een kleine ruimte of spelen met rondslingerende materialen, zoals stukken slang of kabel waarin hij lekker zijn tanden kan zetten. Steenmarters gebruiken glaswol om nestjes van te maken.
Het geluid van steenmarters wordt wel eens omschreven als een herrie alsof er een inbreker in huis is.

Steenmarter jongen

Ook wanneer een vrouwtjesmarter een nest in uw woning heeft gemaakt, kunt u een steenmarter geluid horen maken. U hoort dan regelmatig een soort gekrijs. Steenmarters krijsen zodat het lijkt of er grote vogels zitten. Hieronder ziet u een filmpje over steenmarters die buiten aan het vechten zijn. Er is een steenmarter in het territorium van een andere steenmarter terechtgekomen en daarom vechten de steenmarters. Het geluid van de steenmarters is goed hoorbaar.

Over het algemeen maakt een steenmarter geen geluid. Wanneer een marter angstig is of opgewonden, maakt hij grommende of schreeuwende en fluitende geluiden.  Wanneer er onderling confrontaties zijn, zoals in bovenstaande filmpje, gaat de steenmarter krijsen als een kat of grote vogel (papegaai).
Conclusie: u hoort een steenmarter geluid wanneer dat nodig is of wanneer hij speelt, maar anders is een steenmarter nauwelijks te horen…

Wil je de steenmarter weren?

Dit zijn de producten die wij gebruiken

18 reacties op dit onderwerp

Geef hier uw review
 • Mariella 11 maanden geleden Reageren
  Ook overdag aanwezig?
  Bij ons in de straat is ook een steenmarter actief en momenteel is hij vooral graag bij mij en m’n buurvrouw. Alleen hoor ik hem ook overdag. Kan dat? En hoe weet je of er een nest zit? En hoe krijg je ze überhaupt weg? We ruilen niets op zolder gelukkig maar ik vrees toch echt dat er een nest zit aangezien ik ook overdag veel geluiden hoor.
 • Alexander 2 jaar geleden Reageren
  Boommarter
  Ik heb er 1 in de boom achter mn huis dir krijst de hele buurt wakker altijd savond laat heel irritant, zit er nu al 5 dagen heb hem zojuist gespot
 • Cato 3 jaar geleden Reageren
  Msvr
  Dag, ik vermoed dat ik een marter heb in de tussenstand van mijn houten huisje in het bos. Zo tegen de ochtend hoor ik hem thuiskomen, wat rommelen en dan is het stil en gaat hij denk ik slapen. Het probleem is dat hij naast mijn hoofd zit in de slaapkamer. Ook loopt daar de hoofd-elektraleiding. Ik wil hem graag weghebben, heb je voor mij een tip zodat ik niet mijn wand hoef te slopen? Ik heb een geluidapparaat staan, maar dat helpt dus niet..ik wil hem graag diervriendelijk verjagen.
 • Sonja Haelterman 3 jaar geleden Reageren
  Steenmarter
  Deze nacht wakker door het geluid van een steenmarter en t is niet de eerste keer maar hebben er écht geen last van het zijn prachtige dieren en een beschermde diersoort
 • Sem 3 jaar geleden Reageren
  Marter
  Ik hoor snachts ook altijd die schreeuw
 • Jan dr groot 3 jaar geleden Reageren
  Geluid.
  Ik heb sinds deze week een, voor zover ik kan inschatten, een marter op zolder. Alle singalen wijzen daar op. Alleen is deze 24 uur per dag actief. Volgens mij is dit niet zoals het moet zijn. Help!
 • marianne cox van kuijk 4 jaar geleden Reageren

  Ik heb er inmiddels ook 1 vermoed ik zitten..gemeente komt nu eerst polshoogte nemen.
 • jacobs 6 jaar geleden Reageren

  bij mij dus ook gewoon op zolder. ze zijn aanwezig, maar ze bezorgen geen overlast.
  mijn hond hoort ze, maar reageert er niet eens op.
 • Anita 6 jaar geleden Reageren

  ik heb 1 en misschien wel 2 marters op mijn zolder.
  meestal overdag aanwezig. hoor soms gesnurk.
  Als ze s'nachts gaan jagen, komen ze altijd als het licht begint te worden, weer thuis.Dat hoor ik.

  heb al eens geprobeerd eentje/ ze te spotten. Ze mogen blijven
  • Tijmen-van-Steeg 6 jaar geleden Reageren

   Misschien zou je eens een wildcamera kunnen plaatsen. Dat is altijd wel leuk om dan terug te kijken hoe ze zich gedragen. Mocht je mooie filmpjes hebben dan houd ik me aanbevolen om te plaatsen :-)
   Groeten
   Tijmen
 • Ronald van de Griendt 6 jaar geleden Reageren

  Wij zijn niet zo blij met de steen marter , kippenhok uitgemoord , al in drie auto's bedrading stuk gevroren
  Zelfs onze kat heeft verwondingen opgelopen na een ontmoeting met de marter.
  Van mij mag de beschermde status er wel af , dit is een plaag aan het worden.
  • Tijmen-van-Steeg 6 jaar geleden Reageren

   Ha Ronald,
   Dat is wel vervelend ja. Heb je al geprobeerd of je ze met deze spray uit je kippenhok en auto kunt houden?
  • Coen 5 jaar geleden Reageren

   Katten zijn de grootste plaag.. Enig idee hoeveel vogels er door katten gegeten worden?
 • Scotty. 6 jaar geleden Reageren

  Wij hebben elke herfst/winter een steenmarter op bezoek. Hij rent even over de zolder en vertrekt dan weer. Het hoort erbij en we hebben er geen enkel probleem mee. Ook geen muis of rat meer te bekennen in en rond de boerderij, dus hij is van harte welkom! Als ik moet kiezen kies ik voor de steenmarter die houdt het ongedierte wel onder controle. In het voorjaar is hij weer verdwenen, prima!
  • Anne 3 jaar geleden Reageren
   Mevr
   Beste, ik hoor gestommel in mijn huis en ik kan het niet thuis brengen . Kan niet van muizen zijn .
   Precies of ze stoelen verhuizen . Het is een ruimte waar wij niet aankunnen ..? Is dit herkenbaar ?
 • Hans Erinkveld 6 jaar geleden Reageren

  Afgelopen nacht hoorde mijn vrouw een geluid dat ze niet kende. Ik vond dit filmpje en zonder dat ze het wist zei ze direct: " dat was het"!!. Leuk.
  Angerlo
  • Tijmen-vanSteeg 6 jaar geleden Reageren

   Ha
   Dat vind ik wel leuk om te horen :-)
   Tijmen
 • Koos de Vos 6 jaar geleden Reageren

  Vannacht werd ik wakker door een scherp gefluit in de tuin. Iets verderop in een naburige tuin hoorde ik eenzelfde fluitende reactie. Twee dieren, die op elkaar reageerden. Ongetwijfeld steenmarters, die nogal eens de kabels van auto's kapot knagen. Dat is bij mij al eens gebeurd. Er zit intussen een elektronische marterverjaer onder de motorkap. Ik woon in een bosrijke omgeving in Velp bij Arnhem. Dat gefluit was toch wel een mooie ervaring.
Reageren

Reageren