Steenmarter

Een steenmarter lijkt op een poes maar is veel slanker en heeft een specifieke manier van lopen. Een marter huppelt wat meer. Steenmarters zijn zoogdieren en behoren tot de groep roofdieren, zijn famielie van de marterachtigen (mustelidae), en bestaat uit marters, wezels, bunzingen, dassen, otters en stinkdieren.

Een marter is een behendig dier die wel tot 1,5 meter ver kan springen.

Orde:                    Roofdieren (Carnivora)
Suborde:              Landroofdieren (Fissipedia)
Familie:                Marterachtigen (Mustelidae)
Geslacht:              Marters
Geslachtgenoot: Boommarter (Martes martes)

Zie ook de steenmarter informatie op wikipedia
De marters komen vanuit de zuidelijke landen Nederland binnen.

In deze landen worden ze als volgt genoemd:
Duitsland:        Steinmarder of Hausmarder
Denemarken:  Husmär
Frans:               Fouine
Engels:             Stone marten of Beech marten

Herken Nederlandse steenmarter aan grootte en uiterlijk

 • Een marter heeft de afmetingen van een slanke poes en wordt zo´n 40 tot 50 cm. Groot.
 • De staart van dit dier is 34 tot 28 cm. lang.
 • De dekharen zijn bruin tot grijsbruin. De ondervacht is wit tot grijswit. In de winter is de witte ondervacht dikker en dat geeft het dier een meer grauwbruine kleur.
 • De keelvlek (gevorkte bef) is meestal wit, soms lichgeel tot lichtbruin. Deze loopt meestal (maar niet altijd) uit tot op de voorpoten en is dan gevorkt.
 • De keutels van een marter zijn wel herkenbaar maar hangt sterk af van wat er gegeten is. Zie hier voor meer info. http://www.ongediertebestrijden.nl/steenmarter/steenmarter-sporen/
 • De steenmarters hebben vrij korte oren en een spitse snuit.
 • De neuspunt is vleeskleurig
 • De snuit is lichter dan de poten
 • De loopsporen van steenmarters verschillen van patroon, al naar gelang de snelheid van het dier.


Pootafdruk van een steenmarter 

Wat eten steenmarters graag allemaal

Een steenmarter is een carnivoor: De marters in Nederland eten graag andere knaagdieren, jonge konijnen en vogels, kippen en eieren. Ook instecten zoals rupsen, kevers, kikkers en regenwormen zijn niet veilig. De marters lusten ook graag fruit en bessen. Er valt dus best veel te eten te vinden voor hem.

Muizen en vogels vormen het hele jaar door een belangrijke bestanddeel van het voedsel. In het voorjaar halen ze bovendien eieren en jongen uit vogelnesten. Soms worden zelfs vleermuizen van wanden geplukt.

Grote zoogdieren en vogels laat de steenmarter in het algemeen ongemoeid. Bij zoogdieren ligt de grens zo qua grootte ongeveer bij jonge konijnen en hazen, en ratten. De mannetjes onder de marters willen wel eens iets groter nog te pakken nemen. Opvallen is dat ze ook mollen en jonge egeltjes pakken, maar ook samen met een egel weer van 1 bord eten. Zie hier

Wat betreft de grootte van vogels moet men denken aan duiven en kippen.  Grote legkippen laten ze meestal met rust, zolang die niet in paniek raken wanneer de steenmarter hun eieren weghaalt. Uitzonderingen in voedsel is  er altijd zo is er ook wel eens een pauw gedood, die zelfs in een boom zat te slapen. U ziet het voedsel van de marters is erg gevarieerd.

De pootafdruk van steenmarters

De loopsporen van steenmarters verschillen van patroon, al naar gelang de snelheid van het dier. Maar zijn wel te herkennen aan de kussentjes in de voetzolen. Bij steenmarters zijn die zo groot dat ze nauw tegen elkaar aanliggen. Bij de boommarter zijn ze kleiner die raken elkaar amper. De voetzolen van een boommarter is ook sterker behaard dan die van een steenmarter.

Voetzool van de steenmarter

De steenmarter een nuttig dier?

We kunnen u ook de vraag stellen. Wat is nuttig?
Ten voordele van de mens?
Dat zou dan voor de pels kunnen zijn. Dat was vroeger wel het geval maar tegenwoordig is de pels van de marter niet meer zo in trek.

Of voor de natuur?
In ieder geval is het wel zo dat wanneer u een steenmarter in de directe omgeving hebt dat u dan geen of een stuk minder last hebt van muizen. Dit is namelijk een zeer geliefd voedsel voor de marter.

FAQ steenmarter

Waar kun je een steenmarter aan herkennen?

Een steenmarter lijkt op een jonge poes en heeft een specifieke manier van lopen. Hij huppelt wat meer. Zijn manier van lopen is op deze video duidelijk te zien.

Ik denk dat ik een steenmarter in huis heb. Hoe weet ik dat zeker?

Een steenmarter maakt veel lawaai. Je zou denken een inbreker in huis te hebben. Toch wordt het nog vaak verward met muizen. Ook die kunnen lawaai maken. Je kunt ze in ieder geval herkennen aan de uitwerpselen. Zie op op deze pagina. Die zul je dan ook om het huis heen kunnen ontdekken.

Waar kun je de steenmarter het meest tegenkomen?

De meeste klachten die wij binnenkrijgen zijn van overlast in woningen, onder de motorkap van auto's en in kippenhokken.

Ik heb last van een steenmarter. Wat moet ik doen?

Afhankelijk van de overlast en uw eigen kennis kunt u ervoor kiezen om zelf weringen te maken. Dus de toegangswegen in uw huis dichten. Maar misschien weet u echt niet hoe een marter nou binnenkomt. Dan kunt u een gecertificeerde bestrijder de juiste weringen laten aanbrengen.

Hoe werkt steenmarterspray?

Antimarterspray bestaat uit luchtjes van zijn natuurlijke vijanden. De steenmarter zal daardoor afstand bewaren van de plaatsen waar gesprayd is. In onze webwinkel verkopen we Mustolet anti marterspray.

Steenmarterspray: werkt dat?

Ja dit werkt zeker en wie kan u dat beter vertellen dan degene die het gebruikt hebben. Lees hier de ervaringen.
Wanneer u dit aanbrengt op de plaatsen waar de lucht lang blijft hangen. bijv. achter koplampen of bekleding van de motorkap dan hoeft u maar eens in de maand te sprayen.

Waarom zou ik voor steenmarterspray kiezen?

Hoe zou u dag er uit zien wanneer u 's morgens in uw auto wilt stappen en hij doet het niet?
Maar u hoeft niet voor een anti marterspray te kiezen. U kunt ook iedere avond gaas onder uw auto leggen en 's morgens weer weg halen. lees hier verder hoe dit te doen. Anti marterspray is een afdoend middel voor marters. Het doodt steenmarters niet, maar verdrijft ze van de plaats waar ze zich ophouden. Daardoor kunnen ze geen schade aan uw eigendommen aanbrengen. Anti marterspray is dus een goedkope maar effectieve manier om steenmarters te verjagen.

Is er een alternatief voor de Mustolet anti marterspray?

Er worden middelen ingezet die voor andere doeleinden zijn bijv. verenpikken, maar ook voor marters helpen. Deze Hertshoornspray wordt er bijv. ook veelvuldig voor gebruikt om te weren.

Maakt een steenmarter ook geluid?

Ja steenmarters kunnen behoorlijk geluid maken. Als er één in een woning zit kan die behoorlijk lawaai maken door heen en weer te rennen. Maar als er twee met elkaar aan het stoeien zijn geven ze ook behoorlijke schreeuwen. Luister hier maar eens naar het gekrijs.

Kan ik ook een pieper gebruiken?

Er worden apparaatjes door garagehouders geplaatst die hoge tonen weergeven. Hier hebben marters ook last van. Toch kunnen ze dan ook na verloop van tijd weer terug komen. Steenmarters leven namelijk dicht bij de mensen. Vandaar dat ze na verloop van tijd ook gewend raken aan geluiden en zo ook de pieptonen zoals deze reactie op de stentor weergeeft.

Hoe kan ik een steenmarter wegjagen?

Een steenmarter kun je niet makkelijk wegjagen. Hij komt regelmatig weer terug. Tenzij u uw huis dusdanig dicht maakt dat hij niet meer naar binnen kan.

Ik lees veel over steenmarters. Is er sprake van een plaag?

Een plaag. Wanneer is er een plaag? Als een steenmarter bij u in huis komt of onder de motorkap bivakkeert dan heeft u al gauw overlast. Ook hebben volwassen steenmarters een eigen territorium van enkele vierkante kilometers. Ik denk niet dat je dan van een plaag kunt spreken maar wel als je geplaagd wordt door één steenmarter

Is een steenmarter gevaarlijk?

Een steenmarter is niet gevaarlijk voor de mens. Het is wel gevaarlijk wanneer er aan elektriciteitskabels geknaagd wordt en er kans op kortsluiting ontstaat zodat u brand kunt krijgen. Boerderij branden of auto branden worden wel eens aan marters toegeschreven. Maar deze kans is bij muizen en ratten zeker zo groot.

Hoeveel schade veroorzaakt een steenmarter?

Er zijn verschillende soorten schade die u kunt krijgen door een marter. Dat kan variëren van schade aan plafonds door de latrine (verzamelplaats van uitwerpselen) tot schade onder de motorkap aan kabels.

Wordt schade door steenmarters gedekt door de verzekering?

Hier durf ik geen uitspraak over te doen.

Heeft de spray ook effect op katten?

Tot op heden hebben we nog geen meldingen gehad dat katten gehinderd
werden door de spray. Nu is het natuurlijk ook zo dat de spray alleen
effect heeft op de plaatsen waar gesprayd wordt en geen tientallen meters
uitwerkt. Je sprayt op plaatsen waar de marter naar binnen komt of onder
de motorkap. Het zou natuurlijk best kunnen zijn dat de kat dan ook juist
die plaatsen vermijd.
Het is in ieder geval niet gevaarlijk voor katten.

Hebben we een steenmarter in huis? We hebben hem nog niet gezien, maar wel gehoord. Wel veel bromvliegen.

Dat zou best kunnen. Steenmarters nemen vaak prooien mee naar binnen die ze niet helemaal opeten. En daar komen dan weer vliegen op af en daar krijgt u ook maden van in huis.

De steenmarter verjagen?

Dat doen wij met deze middelen

76 reacties op dit onderwerp

Geef hier uw review
 • marianne 9 maanden geleden Reageren
  eieren en geluiden
  Ik bengeloof ik een vd weinige ,die t wel leuk vind , ik wist eerst niet goed of ik nu zevenslapers of iets anders op zolder heb, maar na t lezen van alle verhalen, denk ik toch dat t een steenmarter is (of soms wel 2 of 3, maar dat is uitzonderlijk) ik woon in de Dordogne , oud huis, dus overal toegang tot zolders hier . (En dat brengt ook veel leven mee , uilen, zevenslapers ,marters etc etc )
  Ik hoor vaak iets heen en weer rennen, en het ,,rollende walnoot geluid,, heb ik ook vaak.nu staan er ook 2 walnoot bomen in de tuin.
  Ook heb ik kippen , en ik had laatst eieren apart gelegd in bakje in de tuin ,vergeten weg te doen , en volgende dag waren ze alle 8 weg? Zonder schaaldeeltjes of sporen van kapotte eieren.
  Ik vind t geluid wel grappig , klinkt als speelse kat , meestal duurt dat paar minuten en dan is t weer stil.
  Echt knaag geluiden hoor ik niet.
  Zolang ze mijn kippen met rust laten (niet doden) vind ik t ok, enzo niet dan is het hier toch ook niet tegen te houden ,dus moet je er wel mee samen leven.
  Ik ga eens een paar cams ophangen ,ben wel gewoon kei nieuwsgierig.
  En verder zijn ze welkom, gezien de overvloed van muizen in alle omringende boeren velden.
 • Liesanne 1 jaar geleden Reageren
  Hertshoornspray
  Goedemiddag,

  Vanochtend vond ik isolatie materiaal van de motorkap op onze oprit en nu vroeg ik mij af of je de hertshoornspray ook veilig onder de motorkap kan gebruiken? Niet dat het kabels o.i.d beschadigd .

  Groetjes liesanne
 • Wim 4 jaar geleden Reageren

  Doe net mijn motorkap open.
  Alle rubberen kabels aangevreten.
  Honderden euro's schade.
  Wet of niet, dit ongedierte gaat er aan.
 • Sethi 4 jaar geleden Reageren

  Rattengif?? Glasscherven?? Marter doden???. Waar zijn jullie mee bezig? Een marter is geen ongedierte. De mens is het ongedierte.. tenminste als je zo tegen de natuur aankijkt. De uitdaging is het om te leven MET de natuur, niet ERTEGEN! Een dier is geen ding, maar een medewezen. Behandel het dan ook zo. Verdrijven op een martervriendelijke manier vind ik oké, maar vermoorden, een no go. Bovendien ben je dan ook strafbaar. Een marter is een beschermd dier.
  • Kaat 4 jaar geleden Reageren
   Dank je wel!

   Gelukkig zijn er nog meer mensen die snappen wat de bedoeling is! Mensen zijn inderdaad plaagdieren die de planeet kaal vreten. Wij horen een onderdeel van het geheel te zijn, want IEDER onderdeel is van belang,...

 • Mel 4 jaar geleden Reageren

  Goedenavond,

  ‘S nachts lig ik wakker van luide, stommelende geluiden vanuit het plafond. Ik ben bang dat het mijn slaapkamer in komt. Zeker weten zijn dit geen muizen dus ik denk aan marters. Nu hoorde ik het ook al in de middag, het klonk alsof iets groots achter iets ander groots aan zat van de ene hoek van het plafond naar de andere. Kunnen dit marters zijn? Wat gek is, ik woon in een oud huis (1880) en boven mijn slaapkamer plafond bevinden zich nog twee verdiepingen, dus geen dakpannen of gaatjes. Hoe kunnen ze dan tussen mijn plafond en de vloer van de eerste verdieping komen?

  Met vriendelijke groet
 • Peet 5 jaar geleden Reageren

  Niet moeilijk doen , marter vriendelijke bestrijdingsmiddelen werken maar kort en onvoldoende. De gaten waar ze het huis binnenkomen goed afdichten met gaas en pur en ammonia spuiten en rattengif strooien.
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Tjonge jonge Peet. Ik denk niet dat je daar de mensen veel mee helpt. Heb je wel eens gezien hoe een steenmarter kan krabben als hij ergens naar binnen wil? Ik heb er video's van op Youtube staan. Daar is echt geen pur tegen bestand. Ook rattengif laten ze lekker liggen. Eieren, bessen of fruit eten ze wel en ratten ook maar het gif laten ze liggen.
   Groeten
   Tijmen
 • Ruud 5 jaar geleden Reageren

  Hoe zit het met honden en marters? Wij zijn hier net komen wonen met 2 blaffende honden en onder de dakpannen van ons tuinhuisje horen we denk ik een marter. Slaat die op de vlucht als hij die honden in de tuin hoort? En als we zo'n ultrasoon apparaat kopen, is dat dan ook niet vreselijk voor de honden?
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Hallo Ruud,   Een marter gaat niet altijd voor de honden op de vlucht. Er zijn sommige die toch brutaler zijn en er zich niet wat van aantrekken. Een ultrasoon apparaat daar kunnen honden wel last van hebben ja. Je zou dan het beste deze ultrasoon marterverjager daar bij de dakpannen kunnen installeren. Die laat namelijk alleen het geluid horen op het moment dat er een beweging van die marter is. En geeft daarbij ook lichtflitsen om af te schrikken.

   Bekijk hier de ultrasoon marterverjager

 • Ilse 5 jaar geleden Reageren

  Ik heb een Marter in de boom van de buurman gezien. Ik heb katten en een kleine chiwawa. Laat de marter mijn huisdieren gerust?
 • Jelena 5 jaar geleden Reageren

  Iemand schreef over rollende walnoot geluid. Dat heb ik ook. Wat is dat?
  Ik hoor ook krabbende geluid onder de dak. Is dat martel? Hoe onderscheid je martel van een rat? Ik bedoel geluid..
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Ha Jelena,
   Een marter maakt veel meer lawaai. Of dat je een inbreker op zolder hoort. Rollende walnoot kan ook van muizen komen.
   Ik denk dat je eens moet controleren of je geen muizen uitwerpselen kunt vinden.
   Tijmen
 • Joke 5 jaar geleden Reageren

  Ik denk dat wij ook een steenmarter horen. Af en toe hoor ik s nachts een knagend geluid. Het is maar heel kort....paar seconden en dan stopt het en hoor ik het niet weer. Wij hebben vogelschroot onder de dakpannen langs. Kan een steenmarter het dak op klimmen en daar ergens nog onder de pannen komen of is het alleen vanuit de onderste rand?
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Ha Joke,
   Wanneer er iets ruimte tussen pannen is gaat hij daar wel doorheen ja.
   Groeten
   Tijmen
 • Resie 5 jaar geleden Reageren

  Al onze 5 kippen vermoord door een marter en 2 ervan zelfs overdag de andere 3 heeft hij vannacht gedood.
  Rond 11 u zie ik hem doodleuk weer naar het hok lopen ,ik denk gaan kijken of hij wel alles heeft.
  Het was een groot beest lange staart en grijsbruin.
  Nieuwe kippen kopen heeft geen zin denk ik.
 • bertus 6 jaar geleden Reageren

  heb een matter in mijn duivenhok gehad 21 duiven dood alles dichtgemaakt met gaas wat kan ik nog meer doen om de matter te weren ????
  • Tijmen-van-Steeg 6 jaar geleden Reageren

   Hallo Bertus,

   Je hebt het al op de beste manier aangepakt door goed te weren. Andere middelen die worden ingezet zijn

   Anti marterspray (moet je ong. 1x per maand sprayen - help ik je onthouden :-) )

   Stroomplaatjes (op die plaats aanbrengen waar hij loopt of binnenkomt, werkt op batterijen)

   Ultrasoon geluiden (ben ik niet helemaal 100% van overtuigd)

 • Marlijn 6 jaar geleden Reageren

  Dag Tijmen,

  Wat is de beste aanpak als je geen idee hebt waar het beestje precies huist, maar wel aanwijzingen vindt? Dus isolatiemateriaal uit de auto op de oprit. Nachtelijk geknaag in de spouwmuur. Vreselijke stank in huis op een bepaalde plek. Een inloopval op de oprit plaatsen? (En wat doe je dan met zo'n beest als je 'm gevangen hebt?)
  Of de hele buitengevel en oprit inspuiten met Mustolet?
  Ik las ook over schrikdraad, maar zie niet direct voor me hoe ik het huis daarmee kan 'inpakken'. Het beest zal een alternatieve route kiezen naar z'n favoriete plek.
  Er zijn natuurlijk veel plekken met een doorgang van zo'n 5 centimeter te vinden rondom het huis (randje Nijmegen). Ondoenlijk om die allemaal op te sporen (dakgoot...) en te blokkeren met kippengaas, lijkt me.

  Afijn, wat is je advies?
  Dank alvast!
 • Julie 6 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen,
  Ik heb een vraag, ik woon in een rijtjeshuis en slaap op zonder. Ik hoor nu al twee weken hard gekrab en soms lijkt het bijten onder een deel van het dak. Het geluid is nooit in de avond of nacht maar alleen vanaf 7:30 tot de middag ongeveer. Zou het een marter kunnen zijn? Ik kan zelf niet via het raam op het dak. Wat denk je dat het is? En Wat zou je aanraden om te doen? Of laten doen?
 • Pijper 6 jaar geleden Reageren

  Dag,

  Kan een mens de geursporen van een steenmarter verspreiden door schoenen. Bij mijn moeder is een steenmarter in de auto actief. Kan zei geursporen meenemen door bv. haar schoenen bij ons op de oprit. De auto komt hier zelden.
  • Tijmen-van-Steeg 6 jaar geleden Reageren

   Goeie vraag,
   Ik heb er geen ervaring mee, maar het lijkt mij niet aannemelijk.
   Tijmen
 • Björn 6 jaar geleden Reageren

  Kun je rattenvallen plaatsen voor steenmarters? Zo ja wat kun je er het beste in leggen?
  • Tijmen-van-Steeg 6 jaar geleden Reageren

   Ha Bjorn,
   1. Ik neem aan dat je weet dat je strafbaar bent als je steenmarters vangt.
   2. Steenmarters zijn een behoorlijk stukje groter als ratten. Met een rattenklem gaat dus niet lukken. Er zijn wel inloopvallen voor steenmarters die zijn van een redelijk formaat en daar zou je dan bijv. eieren in kunnen leggen. De vangkooien mogen wel verkocht worden maar vangen mag niet...

   Tijmen
 • Catharina Nanninga-Hemmer. 6 jaar geleden Reageren

  Mijn kleindochter heeft een aanbouw kamer waarbonen een schuin pannendak wen al een paar jaar last van de Fam. Steenmarter. Op haar plafond zit een gore natte plek die steeds groter wordt en kan snachts niet slapen van het lawaai. Ze heeft twee hamsters die zich niet meer laten zien. Van alles al geprobeerd zonder resultaat. Kan dat voor haar gezondheid geen kwaad.?
  • Tijmen-van-Steeg 6 jaar geleden Reageren

   nee een steenmarter kan voor je gezondheid geen kwaad. Wel voor het plafond als ik het zo lees
   Groeten
   Tijmen
 • carel 6 jaar geleden Reageren

  ik heb ook een marter maastricht.
  ik hoor hem in de hoek van de garage is nu al het piepschuim aan kapot vreten ik weet niet als daar zijn hol is anders doe ik het dicht puren ik weet dus niet waar hij binnen komt hij loop door de garage waar ik muizenklemmen heb staan maar zelfs de muizen klemmen verdwijnen spontaan.ik wil wel spray gebruiken maar dan moet ik zeker weten als hij niet binnen is anders heeft dit toch geen zin???? ik heb hem op de camara gezien bij me in de garage,
  • Tijmen-van-Steeg 6 jaar geleden Reageren

   Hallo Carel,
   Ik lees dat je iets wilt dicht purren. Maar dat is niet doeltreffend hoor. Pur knagen en krabben ze heel snel kapot als ze naar binnen willen. Je zult echt betere materialen moeten gebruiken.
   Steenmarters vangen veel muizen dus de kans is groot dat ze de muis in de klem meenemen en dat je die klem ergens anders terug vindt.
   Wanneer je weet waar hij ongeveer zijn plaats heeft zou ik daar proberen wat in de buurt te spuiten. misschien door een kier of met een rietje door een gaatje heen en zo verdrijf je hem naar buiten.
   Groeten
   tijmen
 • Ralf 6 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen, wij wonen vlakbij Hoorn in een vrijstaand huis in een klein dorp. We hebben regelmatig een muis op het plafond beneden. Die weten we met gifkorrels tot nu toe wel weg te krijgen. Maar de afgelopen nachten horen we gestommel op hetzelfde plafond. Alsof er een dier met stenen of walnoten of zo aan het sjouwen is. Het klinkt niet als een muis, die hoor je lopen met hun pootjes, dit klinkt zachter. Enig idee wat het kan zijn en wat eraan te doen? We zouden sowieso ook wel eens willen weten waar de muizen en ook dit dier binnen komen. Gr. Ralf
  • Tijmen-van-Steeg 6 jaar geleden Reageren

   het best kunt u eens rondom uw huis lopen en kijken waar er overal openingen zijn waar de diertjes naar binnen kunnen. of evt. een wildcamera plaatsen.
   geeft ook veel informatie
   gr
   tijmen
 • Nicole 6 jaar geleden Reageren

  zou het kunnen dat ik de steenmarter(s) ruik door de muur heen? Wanneer ik in bed lig dan word ik 's nachts vaak wakker van prikkels in mijn neus, het stinkt dan verschrikkelijk in de slaapkamer, vooral in de hoek van de kamer (precies waar ik met mijn hoofd lig) Hoe het beest in de geïsoleerde spouwmuur komt is mij nog steeds niet duidelijk. Hoe kom ik hier achter? P.s.: ik slaap beneden (bungalow)
  • Tijmen-vanSteeg 6 jaar geleden Reageren

   Hallo Nicole,
   Het is mogelijk maar dan zul je ook lawaai horen. Je zou dan toch eens een goede bestrijder moeten raadplegen of die ingangen kan vinden. Maar het zou ook van spitsmuizen kunnen zijn. Die stinken ook behoorlijk.
   Tijmen
  • Renée 6 jaar geleden Reageren

   Die stank Nicole is zeer waarschijnlijk van een prooi die steenmarters op zolders, plafonds en misschien ook wel in spouwmuren leggen. Een echte lijkenlucht waar je kotsmisselijk van wordt
 • Willem 7 jaar geleden Reageren

  werkt voor geen meter
  • Tijmen 7 jaar geleden Reageren

   Ha Willem,
   Dank voor je reactie. ik heb de database gefilterd op ......@hotmail.com maar kom deze niet tegen. Als je mij belt kunnen we een afspraak maken om te kijken of we er samen uitkomen om je van deze beestjes af te helpen.
   Tijmen
 • Sanneke 7 jaar geleden Reageren

  Vannacht kon ik weer niet slappen van vreemd piepend tjilpend geluid uit de tuin (raam stond open wegens zwoele nazomeravond). We wonen tegen het drielanden-punt aan in een dorp wat omgeven is met heuvels en bossen. Dus vleermuizen....en veelheid aan vreemde beestjes zijn we wel gewent. Maar zins een half jaar zijn de mussen bij de buren plots verdwenen. Vind ik vreemde (ik dacht eerst braakballen in worstvorm) aan ontlasting versprijd in onze tuin, en zagen mijn man en ik al meermaals een marter op enkele meters van ons huis vandaan wegrennen in het donker.

  Maar nu lijkt het er sterk op, dat dit een steenmarter is die ons tuin tot veilige haven heeft toegeigend met nu dus een nestje jongen!
  Ik vind keer op keer hele of deels kadavers van vogels en muizen in onze tuin. We wonen in een heel oud huis en ik ben enigzins bezorgt dat hij of zij een weg in ons huis gaat vinden! We hebben twee hybride katten die niet zonder tuigje buiten komt, helpt aanwezogheid van katten om zo'n Marter buiten de deur te houden?

  Mvg
  • Tijmen 7 jaar geleden Reageren

   Nee ik denk niet dat de katten afdoende is om de steenmarter buiten te houden. Maar de steenmarter zal niet direct in de woning zelf komen zoals keuken, kamer ed. maar meer op de zolder onder het dakbeschot en evt. via de spouw tussen het plafond. En daar komt de kat dan weer niet.
 • Mirjam 7 jaar geleden Reageren

  Wij hebben last van steen marters onder de dakpannen! Wie kan ons helpen?
 • Harrij 8 jaar geleden Reageren

  Hallo,

  Wij hebben steenmarters onder de pannen. Uitwerpselen hebben we al gevonden en we horen ze. Wie kan ons helpen in Maastricht om van deze diertjes afgekomen en wie helpt ons om te voorkomen dat ze weer terug komen. Er moet dus iemand het dak op en die dan alle gaten en kieren bekijkt en eventueel dicht maakt.
  m.vr.gr.
  Harrij
  • Jan 6 jaar geleden Reageren

   Harrij heb je iemand gevonden in Maastricht die je kon helpen met het marterprobleem? Wij hebben nu hetzelfde probleem.
 • Sjannie 8 jaar geleden Reageren

  Pppffff schrok me net ern hoedje ,ik ging me kat binnen roepen hier in me strast ,dus ik rammelen met wat brokjes.zie ik ineens een beest uit de bosjes komen hij kijkt me aan op 5 meter afstand.ik dacht heey dit katje ken ik niet dus ik kom maar katje krijg je ook wat brokjes.rend hij raar hupelend weg dus ik op het net zoeken ward dit was zie ik de foto van een steenmarter heey dit was geen katje.hopelijk doet zon beest niks tegen mijn kat vond het best eng.
 • Michael 8 jaar geleden Reageren

  mijn tuin is een geliefde plek om snachts te bezoeken door iig 2 steen marters, soms in de coniferen heg duidelijk hoorbaar door t kruisen wat daar plaatsvind. elke voedsel in de uitn opgeruimt maar dat mocht niet baten, door de bewegings melder blijkt t bezoek nog plaats te vinden. en vermoedelijk door de 5 omliggende tuinen met daarin ruim voorhande voedsel, en muizen/ratten denk k dat t door blijft gaan..
 • Danny 8 jaar geleden Reageren

  Ben vanavond tweede dwergkonijn verloren in vier weken tijd aan zoon ... beest. Ga nu toch echt andere maatregelen nemen want het blijft mijn konijnen ruiken..... Liet deze juist op een natuurlijke manier in m'n tuin leven (niet in een hokje)
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Hallo Danny,
   ik denk dat we je kunnen helpen met Mustolet en deurhouders die we op bepaalde punten in de tuin plaatsen.
   Groeten
   Tijmen
 • Tonnie Schenk 8 jaar geleden Reageren

  Ik heb gehoord dat menselijke urine rondsprayen ook helpt graag reactie van mensen die er ervaring mee hebben.
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Ik ben benieuwd. Zelf denk ik dat dit niet voor langere perioden helpt.
   Groeten
   Tijmen
 • Simon 9 jaar geleden Reageren

  Schrikdraad onder de dakgoot . Kan hij niet op het dak. Kan hij ook niet in huis. Hoop last gehad van marters
  Heb niets tegen die beestjes. Schapen paarden koeien en weet ik wat staan toch ook achter schrikdraad omheining. Is toch ook dier vriendelijk. Beter dan prikkeldraad waar ze zich helemaal aan open kunnen halen. Laat die geiten wollen sokken types maar mooi praten. Tot dat ze zelf bijna elke nacht wakker worden. Of de kinderen die niet meer boven durven slapen. Dat is leuk! !! Kan ik ik die groene rakkers dan ook bellen? Heb die beesten 4 tot 5 jaar in huis gehad, Alles geprobeerd. Beestjes zijn slim. Levend aas zijn ze gevoelig voor. Maar om nou muizen konijnen in een vangkooi te gaan zetten ,ging mij te ver. In Duitsland is schrikdraad een veel toegepaste methode. Beestje krijgt een tikje stroom en komen nooit meer terug. Maar in dit Regel zieke land van ons ,mag je straks nog geen muis meer vangen. Ik heb nu al vier jaar geen marter meer in huis. Dit werkt!!!! Geen vergif, sprays, hoge tonen enz.
 • w 9 jaar geleden Reageren

  ook wij hebben overlast van steenmarters,iedereen die ervaring hiermee heeft, heeft maar een advies ... maar ja, dat willen wij ook weer niet .al hoewel het soms wel boven komt als hij ons weer uit de slaap haalt.Ook een van de auto,s heeft hij bezocht en wat uit de isolatiemateriaal gehaald
  Wij hebben wc blokjes onder de pannen gelegd ,gaatjes geboord en met deo gespoten maar dit alles helpt dus niet,hij verplaatst zich regelmatig .Ook hebben we een val gezet met als resultaat een bange kat er in.Nu gaan we over op een electrisch kastje met hoge tonen.Ik ben benieuwd.
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Beste Wijnand,
   Wat wij van de kastjes horen is dat na een periode de marter hier ook aan gewend is en deze geluiden zal negeren. De beste remedie is om zijn verblijfplaats wat in te spuiten met mustolet en daarna de toegangswegen naar die verblijfplaatsen inspuiten. Daarna proberen de toegangen dusdanig te weren dat hij niet meer binnenkomt.
   Groeten
   Tijmen
 • Gerrit 9 jaar geleden Reageren

  Wij wonen aan het eind van rijtje huizen en bij ons rent er ook regelmatig 1 of meerdere door de dakgoot. Ik ben ook zoekende naar een manier om dit te vermijden. Ik vroeg me af of een zooitje glasscherven in de goot leggen geen optie zou zijn. Ik wil graag voorkomen dat ze een weg naar binnen vinden. Iemand ervaring met glasscherven?
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hier zijn wij dus absoluut geen voorstander van Gerrit. Er zijn betere manieren om een marter te weren. Je kunt er beter een ongediertebestrijder bij vragen.
   Groeten
   Tijmen
  • nancy marchand 5 jaar geleden Reageren

   Glasscherven !!!!!! Ben je zot !
 • h. wannet 9 jaar geleden Reageren

  Een goede ervaring heb ik met een stuk opgerold gegalvaniseerd kippengaas dat ik in de dakgoot heb gelegd. Het regenwater kan gewoon zijn weg vinden en de marter al weken niet meer gezien en gehoord
 • Mulder 9 jaar geleden Reageren

  Hallo,

  Enige tijd geleden laat gehad van een steenmarter. Toen dmv een sensor van de buurman een tijde niets gezien.

  Wij wonen zelf op de hoek van een rij woningen. Ik kan niet zeggen waar hij zich nu bevind, de ene keer horen we wel wat geluid en andere avonden is het rustig.

  Verder vroeg ik mij af hoe het nu precies met de beschermde status van de steenmarter.

  Hebben jullie nog tips om dit aan te pakken?

  Mvg,

  Mulder
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Dan kunt u het beste de toegangswegen wat inspuiten met Mustolet en proberen de wegen welke de marter naar binnen neemt dusdanig te weren.
 • martin huiting 9 jaar geleden Reageren

  Dakgootpreventie is de oplossing. Door middel van een aluminium geperforeerde afdekkap en een stalen vogelschroot kan de marter niet meer via de dakgoot / pannen onder het dakbeschot komen.
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Ja Martin,
   Dat is zeker één van de toepassingen die we adviseren. Maar dat is vaak niet de enigste weg die een marter gebruikt. Als een marter eenmaal in huis is probeert hij ook meerdere vluchtwegen te vinden/maken. Maar het is zeker een toepassing die niet vergeten moet worden. Ook in combinatie met Mustolet om de marter uit het huis te verdrijven en proberen deze een blokje om te laten lopen.
   Groeten
   Tijmen
 • hans 10 jaar geleden Reageren

  Voor de goede orde; steenmarters zijn GEEN knaagdieren maar behoren tot de marterachtigen.
  Met vriendelijke groet,
 • Rosier 10 jaar geleden Reageren

  Steenmarter verjagen met Amonia werkt heel goed.
  Het is ons gelukt, ik heb alle naden en kieren ingespoten met dat
  spul en heb geen last meer.
  Dit moet U doen als ze er zijn.
  Vr.Groet.
 • jeanne 10 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen en Kees
  Wij hebben ook een steenmarter tussen het dakbeschot en wij weten ook niet hoe het beest weg te krijgen.
  Apparaat met ultrasone geluid werken niet want er zit dakbeschot tussen
  Dus ik hoor graag wat er werkt!!!

  Hartelijke groeten jeanne
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hallo Jeanne,

   Ik heb een anti-marterspray op basis van geuren van de natuurlijke vijanden van de marters. Hij komt daar niet gauw in de buurt. Ik zou je er één op kunnen sturen waarmee je de marter verdrijft. Daarna is het wel zaak om alles goed af te dichten zodat je de marter in de toekomst weert.
   Groeten
   Tijmen
 • Kees 10 jaar geleden Reageren

  Goedendag,
  Onder onze dakpannen, tussen het dakbeschot en de pannen, zitten steenmarters. De ruimtes allemaal dicht maken, is ondoenlijk, vooral onder langs de goot.
  hoe reageren marters op schrikdraad? Is het een (goede) optie om schrikdraad te spannen om de marters weg te houden?
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Beste Kees,

   Ik heb hier persoonlijk geen ervaring mee. Ik kan me voorstellen dat het werkt. Je moet het dan wel zo kunnen afschermen dat er geen andere wegen zijn. Anders komen de marters alsnog binnen.
   Ik ben wel nieuwsgierig dat als u het gaat doen of het ook werkt. Wilt u me op de hoogte houden?

   Er is ook een nieuw soort anti-marterspray op de markt. Dit op basis van de natuurlijke vijanden van de marter.

   Groeten
   Tijmen
   • Michiel 6 jaar geleden Reageren

    Wat zijn dan de natuurlijke vijanden?
  • Reinier 6 jaar geleden Reageren

   Leg chloortabletten op zolder en onder de dakpannen, ze gaan weg ivm de geur
 • Gerrie 10 jaar geleden Reageren

  Valt een steenmarter ook mensen aan en hoe krijgen we hem uit de tuin.
  bedankt
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Goedemorgen mevr. Stroeve-Ridderhof,

   Nee een steenmarter valt geen mensen aan. Ze zijn zelfs veel banger voor een mens tenzij je ze in het nauw drijft en wilt pakken. Ja dan kunnen ze wel bijten.
   Maar uit de tuin krijgen is heel lastig. Dan zul je de tuin zo moeten afschermen dat er geen gaatje meer is om binnen te komen. Aan de andere kant ze vernielen niet de tuin hoor. Dus ook best wel leuk zo'n beestje eens in de tuin te zien :-)

   Groeten
   Tijmen
   • Jannie 4 jaar geleden Reageren

    Eten ze nog groene Passievruchten?
    • Tijmen-van-Steeg 4 jaar geleden Reageren

     dat kan ik moeilijk zeggen. Helemaal onrijp niet maar als ze al een beetje rijpen kunnen ze er maar zo aan beginnen.
     tijmen
 • Timmermans 10 jaar geleden Reageren

  Beste,

  Ik heb meerdere steenmarters op zolder zitten. Diverse oplossingen om hen te verjagen helpt niet. Deze hebben een kitten van mijn kleinkind doodgebeten. Gaarne zsm een oplossing.

  Vriendelijke groeten,
  J Timmermans
  • H Bloemendaal 5 jaar geleden Reageren

   Beste

   Een klem zetten is het na te. Anders een vangkooi voor katten plaatsen.
Reageren

Reageren