Steenmarter in huis

Wanneer u een steenmarter in huis heeft, zult u die meestal na zonsondergang horen. Steenmarters zijn alleen 's nachts actief omdat ze overdag last hebben van hun natuurlijke vijanden. De voornaamste natuurlijke vijanden van de steenmarter zijn de vos en lynx (komen bij ons niet meer voor) én mensen, roofvogels en honden. Toch leeft de steenmarter wel in de omgeving van mensen. Dit heeft te maken met de voorkeur van steenmarters voor stenige biotopen. Omdat we in Nederland weinig rotsen en steengronden kennen, trekt de steenmarter als vanzelf naar woongebieden. Overdag zult u niet gauw een steenmarter in huis tegenkomen: de steenmarter heeft namelijk  een nachtrustplaats en een dagrustplaats. Wilt u de steenmarter verjagen lees hier de handleiding

Hebt u een steenmarter in huis?

Wanneer u een steenmarter in huis hebt, is de kans groot dat u bij de eerste herkenning denkt aan een inbreker in huis. Kenmerkend aan de aanwezigheid van de steenmarter in huis is namelijk het lawaai dat ze in huis maken door heen en weer te rennen en te spelen. Steenmarters leggen 's nachts behoorlijke afstanden af 7 tot 9 kilometer is geen probleem voor ze. Daarom hebben ze verschillende nachtrustplaatsen waar ze een poosje verblijven. U zult dan ook niet de hele nacht een steenmarter in huis hebben.

Steenmarter verjagen in huis

Een steenmarter is een beschermde diersoort. Hebt u een steenmarter in huis, dan is de kans groot dat u overlast hebt. Natuurlijk mag u de steenmarter uit u huis proberen te jagen. U mag echter nooit een steenmarter met gif bestrijden. Lees hier hoe u een steenmarter kunt verjagen uit huis. Wanneer u de  steenmarter voorgoed verjaagd hebt, vergeet dan niet de verblijfplaats goed schoon te maken. Dit voorkomt verdere narigheid, zoals stankoverlast en brandgevaar door beschadigde kabels en leidingen.

De steenmarter verjagen?

Dat doen wij met deze middelen

29 reacties op dit onderwerp

Geef hier uw review
 • Zwaantje ten Have 4 jaar geleden Reageren

  Welke geur verspreidt de marter precies.
  In mijn atelier hangt een penetrante geur (visachtig). Als met bez3m gekeerd en gesopt, maar de lucht blijft hangen.
  Ik denk dat het van boven komt. Boven het atelier is een laag zoldertje met riet gedekt.
 • Iekita Doddema 6 jaar geleden Reageren

  Wij zijn pas verhuisd en horen sinds de eerste nacht gebonk vanuit het plafond met gestommel. We kunnen geen uitwerpselen of etensresten van de marter vinden en ik ruik ook niets bijzonders. Zou dit ook een steenmarter kunnen zijn, die hier wel af en toe komt maar niet langdurig zodat hij niets achter laat?
  • Pascal 6 jaar geleden Reageren

   dit hebben wij dus ook weten jullie al iets meer
  • Jan 5 jaar geleden Reageren

   Hoi,hier ook precies hetzelfde, nog tips voor ons??
 • Nadia 6 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen,
  Tegenover mijn huis is een open veld/natuurgebied.
  Toen ik hier kwam wonen was er naast het paadje naar mijn voordeur een stukje grond niet betegeld. Daar zag ik wel eens holen in, zo leek het. Ook buiten (voor het huis) hangt er vaak een stank van, het lijkt, ontlasting. Er is vorig jaar een inspectie van het riool geweest, omdat dit stukje onbetegelde grond was verzakt. Het riool bleek in orde en de grond is aangevuld en vervolgens betegeld. In mijn voortuintje (andere kant van het paadje) liggen steeds gedroogde keuteltjes. Ze liggen gewoon bovenop de aarde (niet begraven). Sinds vorig jaar heb ik regelmatig last van grote hoeveelheden (van die groene) vliegen beneden in huis. Het hoogtepunt was in december, een plaag van zeker 1000 vliegen. Ik ben zeer netjes en houdt mijn huis goed schoon. Ze leken uit de spouwmuur te komen. Ik vermoedde een dood muisje of iets dergelijks. Na die grote plaag is het vrij rustig gebleven wat vliegenoverlast betreft (op een paar onverklaarbare vliegen na). Afgelopen week kwamen er plotseling vliegen van onder mijn motorkap van de auto. Er bleek een dood vogeltje in te liggen. Nu heb ik opeens ook weer vliegen in mijn huis. Ik denk aan een marter, omdat er een dood vogeltje onder mijn motorkap lag en ik geen idee heb hoe dat daar terechtgekomen kan zijn. Nu denk ik dat ze een nest hebben in mijn spouwmuur of in mijn omgeving. Ik herinner me dat ik tijdens die vliegenplaag in december een keer een dier langs de muur naast het raam voor naar beneden heb zien "schieten". Ik had geen idee wat het had kunnen zijn, maar nu twijfel ik of het een marter geweest is. Het leek een vrij groot dier (geen rat, groter) met een flinke staart. Kunnen deze problemen erop wijzen dat het idd om een marter gaat, of zijn er andere mogelijkheden?
  Groetjes
 • Keezia 7 jaar geleden Reageren

  Mijn buren zijn net langs geweest en hebben 2 marters gezien, ik ben bang dat ze in huis komen kan ik er iets tege n doen?
  Gr. Kezia
 • P.kleuters 7 jaar geleden Reageren

  Heb marters onder de pannen zitten kan ik daar kippe gaas onder de pan doen helpt dat.????
  • GEERT 6 jaar geleden Reageren

   heb hier en daar overschotjes stekkerdraad (prikkeldraad) en overschotje kotjesdraad, gaas, on der de pannen gestoken, waar overdag licht doorkomt.
 • Michel Morien 7 jaar geleden Reageren

  Mijn gazon ligt vol uitwerpselen van een dier , geen hond . Het is een gekrulde vorm en liggen over het gazon verspreid daarom tweifel ik aan een marter omdat die op 1 plaats zijn gevoeg doet . Wat blijft er dan nog over , kat en egel , wat denken jullie ?
  • Vermeir 5 jaar geleden Reageren

   Gezien de vorm die u beschrijft, waarschijnlijk een egel.
 • lientje 8 jaar geleden Reageren

  Mijn man en ik weten vrijwel zeker dat we steenmarters in de spouwmuren/plafond hebben zitten op onze dochters slaapkamer. Nu hebben we een groot probleem het komt bij de buren weg (twee-onder-een-kap woning , koopwoning). Maar zij wonen er niet meer (uitzetting) en hun woning is besmet met asbestdeeltjes. Gemeente al ingeschakeld maar kunnen niets voor ons doen, oplossen met de vorige bewoners is geen optie.
  We hebben ook al kontakt gehad met ongedierte bestrijding en die zei dat er maar 1 iemand bevoegd is om die dieren weg te halen maar het ons zo 1000 euro kan gaan kosten. Hebben jullie nog andere opties ?
 • Marianne 8 jaar geleden Reageren

  Hallo,

  Wij hebben last van een dier wat we horen lopen, knagen,rollen met iets in de beneden vloer. Hij wordt actief als het donker wordt en in de nacht. In de kruipruimte zien we niets.
  Maar een gegantische stankoverlast en veel vliegen.
  Stank op verschillende plaatsen ook een keer onder het dak.
  Eigenlijk zo beetje ten einde raad.
  Wat is dat voor een dier?
  Muizenvallen blijven leeg.
  Ik denk aan een marter.
  Maar heb ook al eens een rat zien lopen in de tuin.
  De gemeente is al geweest maar daar ben ik niets mee opgeschoten.
  Graag een reactie?

  Bedankt zover, Met vriendelijke groeten
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Hallo Marianne,
   Ik kan op basis van deze gegevens niet zomaar een oordeel vellen van dat is het. Hier moet echt een bestrijder onderzoek doen naar sporen en uitwerpselen om te beoordelen wat of de overlast geeft en de bron van stank en vliegen opsporen. Dan kun je doeltreffende maatregelen nemen.
   Tijmen
 • Maaike 9 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen,
  Ik heb even een vraag. We hebben al een hele tijd last van een knallend dak, althans dat denken we. Maar nu lees ik dat je ook harde geluiden kunt hebben door een steenmarter. Al een een tijd geleden hoorde ik een geluid in een tussenuur tussen huis en aangebouwde garage boven, soort krabben, maar daarna ook niet weer gehoord.
  Ook hebben we last van een scherpe geur op steeds dezelfde plek in huis, wat lijkt op een kattenurine geur.
  Ik vraag me af wat er aan de hand is, kan het idd een steenmarter zijn of spitsmuizen, of zijn de dakgeluiden, op verschillende plaatsen op het huis toch door constructie?
  Hoe kunnen we er achter komen? Kun jij er iets over zeggen? Hartelijk dank!
 • Hans 9 jaar geleden Reageren

  Tijmen, goedemiddag,
  Regelmatig( 3 x per jaar) hebben we last van een indringende stank in ons huis. Ooit al eens iemand bijgehaald en die persoon deelde ons mede dat dit de stank is van spitsmuizen.Wij wonen dicht bij het bos, dus verklaarbaar en soms zien wij ze ook in onze tuin lopen. Sinds kort overlast van maden, die via een kier in onze badkamer terechtkomen. Onsmakelijk, wat later gevolgd door een plaag aan vliegen. Vanochtend echter een enorm kabaal in de ruimte van ons plafond. Wij dachten aan een inbreker. Vorig jaar hebben wij ookwel eens een steenmarter in onze tuin gezien. We hebben onze buurman hiervoor gewaarschuwd, die een autobedrijf heeft. Maar wij denken dat het beestje ons huis als toevluchtsoord heeft beschouwd.Kan dit ook de plaag aan maden en vliegen verklaren ? Graag uw advies wat te doen?
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Hans,
   Dit is heel goed mogelijk. Steenmarters nemen vaker een prooi mee naar binnen met als gevolg maden en vliegen. Ik zou u adviseren om er een specialist naar te laten kijken en dusdanig te weren dat je geen marters meer in huis krijgt.
   groeten
   tijmen
 • Stefan 9 jaar geleden Reageren

  Wij hadden bijna zeker een marter in huis (te merken aan geluids- en stankoverlast) die binnengeraakte via de nok van het dak. We hebben de toegang kunnen afsluiten en horen niks meer, maar de stankoverlast blijft en we vinden de plaats niet waar de oorzaak zit, dus dit is wellicht in een spouwmuur ... Hoe kan je dit vinden, en vooral, hoe los je het op??
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   ja dat is nou de ervaring van de specialisten die de manieren van een marter kennen, een nest opsporen en opruimen. Probeer het spoor te volgen en zo het nest te ontdekken. Zoek naar uitwerpselen, urineplekken ed.
 • Iris 9 jaar geleden Reageren

  Ik heb een vraag Wij horen sinds enige tijd gestommel vanuit de ruimte tussen ons plafond en het dak (Wj hebben een bungalow, dus geen zolder) geen getrippel maar echt gestommel en soms krabgeluiden.
  Ook liijkt het soms of iemand boven ons hoofd iets aan het verslepen is.

  Ook stinkt het bij ons in de berging naar kattepis, terwijl wij geen kat hebben.
  Zou het een steenmarter kunnen zijn ? Mijn vraag is stink de urine van een steenmarter naar kattenpis?
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Nee dat vind ik niet maar het kunnen ook spitsmuizen zijn die je lastig vallen.
 • Betsy 9 jaar geleden Reageren

  Wij hebben sinds voor de kerst een vreemd geluid op zolder,het lijkt wel of 2 personen een bal aan het rollen zijn,daarna hoor je een soort geknaag,dan is het geluid rechts en heel vlug er achter aan weer links,je hoort geen getippel lopen,kan dat ook een steenmarter zijn ???
  M.V.G. Betsy
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Betsy,
   Voor het zelfde geldt zijn dat muizen. Die kunnen ook behoorlijk lawaai maken hoor.
   Groeten
   Tijmen
  • Farah 4 jaar geleden Reageren

   Wij hebben ook last van een steenmarter eigenlijk hetzelfde dat Betsy zegt geknaag vooral 's nacht s
 • Hans 9 jaar geleden Reageren

  Tijmen van Steeg,
  Bedankt voor Uw snelle reactie.
  Ben inmiddels over gegaan tot actie.
  Vriendelijke groet,
  Hans Martens
 • Hans 9 jaar geleden Reageren

  Goede dag,
  Kan ik jullie anti mater spray ook gebruiken op plaatsen waar steenmarters overnachten.
  Er zit er een af en toe in de spouw.
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Hans,
   Dit is zeker mogelijk maar pas wel op dat je niet de toegang sprayt wanneer de marter binnen is. Dan durft hij namelijk niet meer naar buiten en zal dan een andere weg zoeken met alle gevolgen van dien.
   Wanneer je de marter verdreven hebt is het wel zaak om de toegang goed te weren.
   Groeten
   Tijmen
 • leonard 9 jaar geleden Reageren

  Wij denken dat we een steeenmarter in huis hebben, hebben last van rara geluiden en om de paar dagen een vreselijke stank in de garage. Lijkt op soort wietlucht achtig iets. Heel penetrante lucht. De lucht kwam uit een ventilatie rooster en vanaf buiten hebben we het rooster verwijderd, daar vonden we een soort nest met pluizen en keutels. Wat kunnen we doen om om hier vanaf te komen.Bijgaande een foto van het nest. Vr. Gr. Leonard
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Leonard,
   Na telefonisch overleg met je is gebleken dat er spitsmuizen in het pand aanwezig zijn. Wanneer je op de goede manier de wering aantreft zul je ze niet meer binnen krijgen.
   Groeten
   Tijmen
 • Dhr. Wiendels 10 jaar geleden Reageren

  Via www.ongediertebestrijden.nl zijn wij doorverwezen naar het bedrijf AW-bestrijdingen. Deze hebben de antimarterspray toegepast en de marter is tot op heden niet teruggekeerd.

  Dhr. F. Wiendels
  VvE Beheer Wiendels
  Arnhem
Reageren

Reageren