wanneer is een bruine rat actief?

De bruine rat is voornamelijk s’nachts actief. In de wintermaanden als het in de nacht erg koud is kan de rat ook overdag tevoorschijn komen. Als de rat actief is gaat hij eerst z’n hol inspecteren. Er wordt gekeken of er veranderingen zijn of dat er een soortgenoot in z’n territorium zit. Na de inspectie gaat de rat op pad om voedsel te eten of te verzamelen. Dit gebeurd meestal in de nacht omdat de rat graag in het donker actief is. Meestal worden de ratten actief enkele uren na zonsondergang. De ratten gaan enkele uren voor zonsopgang weer terug naar hun hol.

Ratten zijn overdag actief

Het komt soms voor dat je ook overdag de bruine rat tegenkomt. Er kunnen twee oorzaken zijn waarom je de rat overdag tegenkomt. De eerste oorzaak is dat het de afgelopen nacht te koud was voor de rat om naar buiten te komen. De rat besluit om alsnog voedsel te verzamelen als het warmer is. De tweede reden is dat de rattenpopulatie te groot is. Als er een plaag is in de stad kom je de ratten ook overdag tegen als ze op zoek zijn naar voedsel. Doordat er meer ratten in de stad aanwezig zijn neemt de voedselvoorraad af. Er is minder voedsel te vinden en de rat moet nu ook overdag op zoek gaan naar voedsel. De rat is een intelligent dier en past zich aan de situatie aan. Een andere oorzaak is dat de rat ondergeschikt is aan andere soortgenoten en daarom overdag veilig op pad kan.

Wanneer vang je de ratten?

De kans is het grootst dat je 's nachts de ratten in een klem of elektrische val te pakken krijg. Je zet deze 's avonds neer en als je de volgende ochtend controleert heb je de meeste kans dat er wat in zit.

2 reacties op dit onderwerp

Geef hier uw review
  • René 1 jaar geleden Reageren
    Rat

    Buurman heeft kippen...nu graven de ratten zich vanuit mijn tuin onder de schutting door naar die ren....

  • Mulleneers 3 jaar geleden Reageren
    Wil er van af
    Ik heb er al 1 gevangen ze zitten onder de tegels in de tuin in holen verder op voert iemand de vogels met zaden
Reageren

Reageren