Hoe ziet een bruine rat eruit? kleur, vorm en andere kenmerken

Van kop tot romp is de bruine rat 190 tot 300 mm. Een mannetje is altijd wat groter, dan een vrouwtje. De lengte van de staart is 150 tot 220 mm. Een bruine rat weegt tussen de 200 en 500 gram. De bruine rat is lichtbruin van kleur, maar de buik is iets lichter van kleur. Ondanks dat dit de standaard kleur van een bruine rat is, zien we in de praktijk ook andere kleuren. Er zijn verschillende kleurmutaties bij de bruine rat bekend.

Een bruine rat kan zowel op het platteland als in de stad voor veel overlast zorgen. Het is belangrijk om een bruine rat te herkennen, voordat je een plaag gaat bestrijden.

De bouw van de bruine rat

De bruine rat is vrij fors van bouw en valt op door z’n grote oren. De vorm van de neus is vrij spits en kort. Officieel weegt de bruine rat niet zwaarder dan 500 gram. In de praktijk komen er regelmatig bruine ratten van 30 cm en 600 gram voor. Dit komt door de forse bouw en uitstekende voeding die ze kunnen vinden in de stad of op het platteland.

Verwarring met muis

Een jonge bruine rat is lichtgrijs van kleur en voelt zacht aan. Doordat een jonge bruine rat veel wegheeft van een muis, wordt hij hier vaak mee verward. Let vooral goed op de vrij korte spitse neus. De snorharen zijn bij de bruine rat ook wat langer als bij een muis. Je kan zo het onderscheid maken tussen een muis en een jonge bruine rat.

Reageren

Reageren