Houtworm bestrijden door invriezen

Houtworm bestrijden is lastig: wanneer u overlast van houtworm ontdekt, bent u eigenlijk al te laat. U ziet namelijk de gaatjes waar het ontwikkelde kevertje uitgekomen is. Dat betekent dat het proces al een aantal jaren aan de gang is en dat de kans nihil is dat er maar weinig houtwormen zijn. Bovendien bestaat de kans dat er nog verschillende eitjes uit zullen komen. U kunt het beste de houtworm laten bestrijden door in te laten vriezen. Vraag hier naar de adressen.

Houtworm doden door invriezen

Een goede manier om houtworm te bestrijden is door ze in te vriezen. U bent daarbij echter wel afhankelijk van de situatie: wanneer de houtwormen in de kap van uw woning zitten, wordt het doden door invriezen moeilijk. Dat geldt ook voor kozijnen en andere grote houten voorwerpen die vastzitten en niet verwijderd kunnen worden dan is houtwormbestrijding het beste. In een dergelijk geval kunt u de houtworm beter bestrijden door deze te vergassen, besproeien of injecteren.

Wat is ‘houtworm invriezen’?

Wanneer u houtworm invriest, zorgt u dat het aangetaste hout in korte tijd wordt ingevroren tot -20 °C. Vervolgens laat u de aangetaste voorwerpen een week lang op deze temperatuur, zodat ook het diepste hout, de kern, -20 °C wordt. Op deze manier kunt u de houtworm effectief doden.
Het is wel belangrijk dat het hout zeer snel de vriestemperatuur bereikt: wanneer dat niet snel gebeurt, zal de houtworm zich langzaam terugtrekken tot een stadium waarin het bestand is tegen extreme kou.

Wat kun je laten invriezen?

Je kunt alle stuks goederen wat je kunt vervoeren laten invriezen. We hebben al verschillende artikelen langs zien komen wat besmet is met houtworm en wat men graag laat invriezen. Je moet dan denken aan meubels als kasten tafels enz. Veel gekocht meubels van marktplaats bevatten houtworm waar men dan later achterkomt. Wanneer je deze goed laat invriezen is alles 100% dood.

 • Antieke kasten
 • Tafels
 • Spiegels
 • Paarden rijtuigen
 • Caravans
 • Rieten manden van luchtballonnen
 • Dressoirs

Hoe kunt u houtworm invriezen?

 • Pak de aangetaste meubelstukken, houten voorwerpen en kunstvoorwerpen in.
 • Zet de diepvries op een temperatuur van -20 °C tot -25 °C graden.
 • Plaats de meubelstukken, houten voorwerpen en kunstvoorwerpen in.
 • Laat het geheel minstens een week in de diepvries en zorg dat de temperatuur gehandhaafd blijft.

Wanneer de voorwerpen een week in de diepvries zijn geweest, moet de temperatuur weer in stappen teruggebracht worden. Wanneer u dit niet doet, kan er condensvorming ontstaan, waardoor lelijke vlekken op de kunstvoorwerpen, schilderijen en meubels ontstaan.

Houtworm bestrijden door invriezen: waar?

Houtworm bestrijden door bevriezen is heel effectief: u weet zeker dat alle houtwormen dood zijn. Maar waar vindt u een diepvries of vriescel die groot genoeg is? En u kunt toch niet uw voorwerpen in een vriescel met voedingsmiddelen plaatsen?
Ongediertebestrijden.nl weet raad: Vul onderstaand formulier in met uw gegevens, dan mailen wij u automatisch de adressen van vriescellen toe zodat u een keuze kunt maken en zelf contact met ze op kunt nemen.
 

Vraag hier de invries- adressen aan

33 reacties op dit onderwerp

Geef hier uw review
 • Petra Mahn 1 maand geleden Reageren
  Mevr.
  Hallo
  Weet iemand ook een adres in de Noordoostpolder /Emmeloord wat zijn de kosten hier van en is het een bewezen methode die 100% werkt?
 • jansen 2 maanden geleden Reageren
  dhr
  graag een invriesadres in of rondom nijmegen
 • Rene 1 jaar geleden Reageren
  Houtworm invriezen
  Dag, Wie weet er een adres in de buurt Amersfoort/Harderwijk voor het invriezen van een kastje om zo de houtworm te verwijderen?
 • Jan 2 jaar geleden Reageren
  Vriescel gezocht
  Zit er in de buurt van almelo een vriescel?
  Wil graag een meubelstuk laten invriezen want er zit houtworm in
  Alvast bedankt.
  Mvg jan
  • Simon 7 maanden geleden Reageren
   Adres in Almelo
   Hoi Jan is het gelukt om een plek in Almelo te vinden? Zo ja graag een reactie. Waar en goede ervaring?
 • Mark Simkens 3 jaar geleden Reageren
  Antieke Spaanse stoel
  Beste Tijmen, Ik ben bezig een antieke Spaanse stoel op te knappen, een zittingbalk moet im vervangen omdat hij doorgezakt is vanwege aantasting houtworm. Ik overweeg om de stoel te laten invriezen. Kun je me een adres geven in de buurt van Eindhoven? De leren zitting heb ik al verwijderd, moet de leren rug rugleuning ook verwijderd worden voordat hij ingevroren wordt?

  Met vriendelijke groet,

  Mark Simkens
  • Charlotte 2 jaar geleden Reageren
   Mevr.
   Hi Mark, Heb je een locatie gevonden in Eindhoven? Hier ben ik ook naar op zoek.
 • Jasper van Eck 3 jaar geleden Reageren
  dhr.
  Hallo Tijmen.

  Ik heb 2 houten kastdeuren die ik wil laten invriezen omdat er boktor in zit. Ik woon in Breda. Weet jij een adres in de buurt?

  Bedankt!

  Groeten,
  Jasper
 • Nienke 8 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,

  Waarschijnlijk zit er houtworm in oude kast die ik vandaag gekocht heb. Nu zag ik dat invriezen een mogelijkheid is.
  Zou u mij misschien kunnen vertellen waar in de buurt van Leeuwarden dit zou kunnen?

  Hartelijke groet,

  Nienke
 • Nynke 8 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,

  Voor mijn kast waar waarschijnlijk boktor inzit ben ik op zoek naar een vriescel in de buurt van Leeuwarden.

  Alvast bedankt!

  Groeten Nynke
 • wendy 8 jaar geleden Reageren

  beste Tijmen,ik heb een rookstoel en een nachtkastje met houtworm.ik ben op zoek naar een bedrijf in de buurt van Groningen waar ik ze kan laten invriezen.Weet u misschien een adres?Alvast bedankt.Groeten Wendy
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   ik heb u per mail een aantal adressen verzonden
 • Remko 9 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,
  Ik ben op zoek naar een adres om mijn oude kastje te laten invriezen. Ik heb het (antieke!) kastje bij grofvuil gevonden, maar bij thuiskomst bleken er houtwormgaatjes in de poot te zitten. Mogelijk oude gaatjes, maar ik wil liever geen risico nemen. Ik woon in de buurt van Haarlem.
  Alvast bedankt! Groetjes Remko
 • Xandra 9 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen,
  Ik heb vorige week een prachtig handgemaakt houten kamerscherm gekocht. Nu blijkt dat er houtworm in zit. Nu zoek ik een bestrijdingsbedrijf in (de buurt van) Groningen waar ze zo’n vriezer hebben. Weet u misschien een adres?
  Groetjes, Xandra
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Xandra, ik heb je per mail wat gezonden. Groeten Tijmen
 • Jasper 9 jaar geleden Reageren

  Goedemiddag Tijmen,

  Ik heb een eettafel die nog niet zolang geleden is gekocht. Laatst zag ik kleine gaatjes ontstaan in de tafel en ben op onderzoek gegaan. In mijn woning staan nogal wat teakhoutenproducten en ik denk dat ik de boosdoener heb gevonden. Ik heb een oude teakhoutenkast en deze zit aan de binnenkant en achterkant vol met kleine gaatjes. Ik las op deze website veel informatie over het invriezen en vroeg mij af of dit mogelijk is in de omgeving van Alkmaar? Zijn er verder nog andere behandelingsmogelijkheden die je kan aanraden. Ondanks dat de teakhoutenkast er het slechtste aan toe is heeft deze kast voor mij de meeste waarde. Hopelijk is het niet te laat.

  Met vriendelijke groet, Jasper
 • Franka 10 jaar geleden Reageren

  Hallo,

  Wij hebben houtworm in de laatjes van onze antieke apothekerskast. Met wat voor stappen moeten wij na invriezen de temperatuur weer opvoeren, zodat wij de laatjes niet beschadigen?

  Groeten

  Franka
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hallo Franka,
   De erkende bedrijven laten meestal de spullen enkele weken in de vriescel staan en zetten dan de cel uit en laten zo de boel op temperatuur komen. Dit voorkomt de vochtafzetting. Maar weet u zeker dat het alleen in de laatjes zit. Vaak zitten de houtwormen ook in de latjes in de kast waar de lades overheen schuiven. En in andere latjes aan de binnenkant van de kast komt ook vaak houtworm voor.
 • diana huygen 10 jaar geleden Reageren

  Hallo,
  Ik heb ongeveer 8 fruitkistjes met ws houtworm. Deze kistjes wil ik in huis neerzetten. Met welk spul kan ik de kisten behandelen (behalve invriezen)?
  Diana
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hallo Diana,
   Ik zou ze behandelen met Perwood. Wel handschoenen en gasmasker gebruiken hoor!
   Groeten
   Tijmen
 • Natascha 10 jaar geleden Reageren

  Ik ben op zoek naar een bedrijf in of in de buurt van Amsterdam waar ik een antiek voorwerp kan laten invriezen. Alvast bedankt

  Vriendelijke groet,

  Natascha
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hallo Natascha,
   Ik heb je een adres per mail verzonden.
   Groeten
   Tijmen
 • Dennis 10 jaar geleden Reageren

  Ik heb eindelijk een mooie kast gevonden maar er zitten een paar gaatjes in. En aangezien we thuis houten vloeren hebben lijkt me het handig om de kast te laten invriezen. Waar zou dat kunnen in omgeving Amsterdam? En ik ben heel benieuwd naar de kosten. Alvast bedankt.
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hallo Dennis, Ik heb je een paar adressen per mail verzonden
   Groeten
   Tijmen
 • Anneke 10 jaar geleden Reageren

  Hartelijk dank voor de informatie op deze site.
  Ik heb vier houten kistjes van circa 35 x 35 x 35 cm met houtworm. Ik zou ze graag willen laten invriezen om van de houtworm af te komen. Zou u mij kunnen zeggen waar ik dat in de buurt van Krommenie kan laten doen?

  Alvast hartelijk dank.

  Met vriendelijke groeten,

  Anneke van Leyden
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hallo Anneke,
   Ik heb je een adres per mail verzonden. Houten kistjes zijn doorgaans ook goed te behandelen met een middel hoor. Hoef je niet per se te laten invriezen dan.

   Groeten
   Tijmen
 • Buijzer 10 jaar geleden Reageren

  Ik las op de site dat iemand houtworm had in een weefgetouw. Hij heeft het weefgetouw laten invriezen voor een paar weken en is er erg blij mee. Wij hebben zelf een aantal onderdelen van twee weefgetouwen die besmet zijn. Het is veel te veel werk om het vernis te verwijderen voordat het met vergif behandeld kan worden.
  Welk bedrijf in Nederland doet dit invriezen?
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Beste Buijzer,

   Ik heb u inmiddels enkele adressen doorgemaild.

   Groeten
   Tijmen
 • Annemarie 10 jaar geleden Reageren

  We hebben een opgezette vos waar we inmiddels wel aan gehecht zijn geraakt, maar zijn er achter gekomen dat er helaas via een stuk hout houtworm ingekomen is. Dit hout hebben we weggedaan en de risico meubels bespoten met een bestrijdingsmiddel-wat gelukt is, maar dit lukt niet met de vos.

  Graag zouden we daarom advies en een prijs ontvangen voor het invriezen van deze opgezette vos om te bedenken wat te doen.

  We horen graag van u.
  Met vriendelijke groet, Annemarie Manschot
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hallo Annemarie,

   Je treft het. Bij jullie in de buurt kun je terecht om in te laten vriezen. Je hoeft er in ieder geval niet ver voor te rijden. Er zijn er namelijk niet zoveel die dat kunnen. Wat de kosten zijn weet ik niet maar dat kun je wel opvragen. Ik heb je het adres en tel.nr. per mail verzonden.
 • Hans van der Vaart 10 jaar geleden Reageren

  Geachte meneer van Steeg,

  Vandaag heb ik de voor houtworm behandelde kist teruggehaald van het door u genoemde adres.
  De afspraken en de ontvangst verliepen uiterst vriendelijk. Over het resultaat is het natturlijk nog te vroeg om er iets over te zeggen.

  Mat vriendelijke groet,
  Hans van der Vaart
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hartelijk dank voor uw reactie.
   Fijn dat u daar u kist kon laten invriezen. Het is natuurlijk niet niks een kist van 200x45x35 met houtworm laten invriezen.
   Het resultaat zal zeker goed zijn.
Reageren

Reageren

Bel direct