Boktorren

Verschillende soorten boktorren

Boktorren hebben onder consumenten niet zo´n goede naam. Ze tasten door hun voorliefde voor hout binnen- en buitenshuis veel houten voorwerpen aan. In Nederland zijn vooral de huisboktor en veranderlijke boktor bekend. Wanneer u constateert dat u boktor in huis hebt dan is het zaak om snel te handelen en een specialist uit te nodigen voor een goede determinatie en eventueel de boktor laten bestrijden.

 

Houtworm bestrijden door

gecertificeerd bestrijder

15 reacties op dit onderwerp

Geef hier uw review
 • Lie 5 jaar geleden Reageren

  Als brandhout is bespoten met een bestrijdingsmiddel, zoals Embasol of iets dergelijks, beinvloed dat het stoken van dat hout? Minder of juist meer vlammen?
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Brandhout hoef je niet te bestrijden tegen de boktor. Dit zijn andere boktorren dan je in een woning aantreft.
   Tijmen
 • Linda 5 jaar geleden Reageren

  Hoi Thijmen,

  Vandaag heb ik een oude dekenkist kaal geschuurd en met compressor schoon gesporten (er kwam heel veel zaagsel uit de gaten) en daarna ingespoten met Tenco antihoutworm. Kan ik er nu vanuit gaan dat ze weg zijn? Er lag vers zaagsel in de kist.
  Hoe lang moet ik wachten met schilderen of kan dat morgen al? Wil natuurlijk geen houtworm in huis halen! Bedankt voor u reactie alvast!
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Ha Linda,
   Je zult wel begrijpen dat ik vanaf hier niet kan beoordelen of je het goed hebt gedaan en dat ze weg zijn. Als je het geschilderd hebt kun je moeilijk meer behandelen. ik zou dus wel even wachten en het goed controleren
   Tijmen
 • Ingrid 6 jaar geleden Reageren

  Dag Tijmen,
  Ik heb sinds een week vliegende torren/kevers in mijn keuken, af en toe. Ik denk een veranderlijke kever maar ik ben niet zeker.
  Ik heb foto's gemaakt, durf het zelf niet vast te stellen.
 • Nico Ypenburg 7 jaar geleden Reageren

  Beste thijmen,
  Ook ik heb allerlei boorgaatjes in de bast van mn haardhout met hoopjes zaagsel/ stof erop.
  Als ik de bast eraf hak dan zie heel veel witte larfjes. Ik maakte me niet heel veel zorgen totdat ik zojuist in mn huis een torretje aantrof dat wel heel erg veel lijkt op de voorbeelden vd boktor, als leek beoordeeld natuurlijk.
  Zou ik u als prof een foto mogen sturen ter beoordeling? En zo ja naar welk adres?

  Bij voorbaat dank.
  Gr. Nico Ypenburg
  • Tijmen 7 jaar geleden Reageren

   Hallo Nico,
   Dit zijn de zogenaamde nathoutboorders die in openhaardhout voorkomen. Die kunnen binnen wel uitvliegen maar geen kwaad voor je hout in huis. Evt. foto mag je wel sturen naar info at ongediertebestrijden punt nl

   groeten
   tijmen
 • Laura 8 jaar geleden Reageren

  Ik heb last van de veranderlijke boktor. (Bestrijding vorig jaar gehad voor dezelfde beesten omdat ze dachten dat het Duitse kakkerlakken waren) nu afgelopen 3 weken 5 boktorren weer gehad. Maar snap niet waar ze nou vandaan komen! Woon 3 hoog en geen open haard. Waar moet ik naar kijken en op letten? Please help. Slapen is eng zo
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Hallo Laura,
   Ik zou er graag eerst wat foto's van zien.
   Groeten
   Tijmen
 • Carmen Smiet 8 jaar geleden Reageren

  Heb vandaag een boktor in de slaapkamer gevonden en meteen vernietigd. Ons huis is meer dan 100 jaar oud en 20 jaar geleden, voordat wij erin trokken, tegen boktor en houtworm behandeld. Ik heb nog geen geknaag gehoord. Moet ik nu weer alles laten behandelen?
  Vriendelijke groet,
  Carmen Smiet
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Hallo Carmen,
   Weet je wel heel zeker dat het een boktor is? Meestal vindt men eerst overal boormeel of gaatjes en ziet men de boktorren niet eens. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat er een gelijkende tor via het raam binnen is komen vliegen. Ik zou niet gelijk al actie ondernemen door alles weer te laten behandelen. Wel goed op blijven letten of je boormeel vindt. En kom je er weer één tegen laat deze dan determineren zodat je zeker weet wat het precies is en dan de actie ondernemen. Dit kan veel kosten besparen.
   Groeten,
   Tijmen
 • Caatje 8 jaar geleden Reageren

  Hallo ik heb een nieuw houten huis in buitenland laten zetten en na twee jaar hoor ik geknaag. Heb wat op het hout gesprayd en en het hout bobbelde omhoog. Met een mesje heb ik het opgemaakt en heb 5 vette witte larven er uit gevist met hele gangen. Ook een dode bruin achtige tor. Nu hoor ik elders ook nog geknaag. Mijn man heeft bij een zaak vloeistof opgehaald, we hebben de plekken bespoten. Twee dagen het huis geventileerd, we kunnen en niet wonen vanwege de stank. Nu hoor ik nog geknaag op 1 plek. Wat kunnen we het beste doen? Hier zijn geen specialisten die ons kunnen helpen. Nog een keer sprayen? Graag uw advies
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Hallo Caatje,
   Boktorren zitten dieper in het hout als houtworm. bespuiten/besproeien is dan vaak niet effectief. Beter is om dit te injecteren.
   Tijmen
 • Leonard 10 jaar geleden Reageren

  In ons haardhout zit naar alle waarschijnlijkheid de veranderlijke boktor. Hij zit onder de bast en vreet zich inderdaad een stukje in het hout. In mijn tuin ligt ongeveer 4m3 hout opgeslagen en op een volkstuintje wel 12m3 hout. Alle hout bast is aangevreten. Als ik hier niets aan doet, blijft dit waarschijnlijk tot in lengte van dagen aanwezig, omdat al het nieuwe hout dat ik neer gaat leggen waarschijnlijk na verloop van tijd weer wordt aangetast.

  Daarnaast ben ik niet de enige die houtopslag hebt, maar ook diverse anderen slaan hun hout in de buurt op.

  Kan ik deze tor ook zelf bestrijden?

  Graag vernemend,

  Leonard de Vries
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hallo Leonard,

   Klinkt een beetje als dweilen met de kraan open. Wanneer u er wat aan doet en de buurt verder niet kan het weer in het nieuwe hout beginnen. Verder het kan geen kwaad als deze beestjes in het hout zit. Dus waarom niet hun gang laten gaan?

   Groeten
   Tijmen
Reageren

Reageren