Boktorren

Verschillende soorten boktorren

Boktorren hebben onder consumenten niet zo´n goede naam. Ze tasten door hun voorliefde voor hout binnen- en buitenshuis veel houten voorwerpen aan. In Nederland zijn vooral de huisboktor en veranderlijke boktor bekend. Wanneer u constateert dat u boktor in huis hebt dan is het zaak om snel te handelen en een specialist uit te nodigen voor een goede determinatie en eventueel de boktor laten bestrijden.

De huisboktor

Een volwassen huisboktor wordt tussen 10 en 25 mm lang. De boktor is bruinzwart van kleuren heeft op zijn rug twee grijsgekleurde vlekken. Het vrouwtje van de huisboktor valt op door haar lange legboor die onder haar dekschilden uitsteekt.
Afhankelijk van de omstandigheden heeft een huisboktor tussen 3 en 11 jaar nodig om zich te ontwikkelen van een larve tot een volwassen boktor. Het proces begint met het leggen van eitjes door het huisboktorvrouwtje. Wanneer de larven uit de eitjes komen, boren ze zich in het hout. Daarin maken ze boorgangen die een ovale vorm hebben. Omdat de huisboktorren onder de fineerlaag van hout te werk gaan en voor veel druk in de boorgangen zorgen, wordt het oppervlak van door huisboktorren aangetast hout rimpelig. Gewoonlijk knagen de larven al een uitgang in het hout vóór ze zich ontpoppen. Na de ontpopping knagen ze een uitvliegopening in het dunne laagje aan de buitenkant dat nog niet is aangetast. Deze uitvliegopening is tussen 6 en 9 mm breed en heeft een gerafelde rand. Ook een boktor maakt geluid daar kunt hier meer over lezen.

De veranderlijke boktor

De veranderlijke boktor heeft zijn naam te danken aan het feit dat de kleur van de dekschilden per boktor kan verschillen. Er zijn veranderlijke boktorren met bruine, gele, roodgele, blauwe en blauwzwarte dekschilden. Opvallend zijn de drie kleine, glanzende knobbeltjes op het halsschild. Met hun lengte tussen 10 en 15 mm zijn veranderlijke boktorren kleiner dan de huisboktor.
De veranderlijke boktor leeft vooral in de bast van afgestorven bomen, boomstronken en gezaagd hout. Wanneer een larve uit zijn eitje komt, knaagt hij onregelmatige gangen tussen de boombast en het spinthout. Vlak voor de larven ontpopt, knaagt hij bovendien een gang van tussen de 2 cm en 4 cm in het hout.
Veranderlijke boktorren komen in de zomer, van juni tot augustus, tevoorschijn. De veranderlijke boktor komt wel in huiselijke omgevingen voor maar is daar altijd ‘geïmporteerd’ en bijvoorbeeld afkomstig uit haardhout. De veranderlijke boktor tast zelf geen hout in woningen aan.

Zoekt u een adres van een gecertificeerde bestrijder uit uw buurt? Wij hebben hier meer als 100 adressen in ons bestand. Wij kunnen u per omgaande een adres doormailen.

15 reacties op dit onderwerp

 • Lie 11 maanden geleden Reageren
  Als brandhout is bespoten met een bestrijdingsmiddel, zoals Embasol of iets dergelijks, beinvloed dat het stoken van dat hout? Minder of juist meer vlammen?
  • Tijmen-van-Steeg 10 maanden geleden Reageren
   Brandhout hoef je niet te bestrijden tegen de boktor. Dit zijn andere boktorren dan je in een woning aantreft.
   Tijmen
 • Linda 1 jaar geleden Reageren
  Hoi Thijmen,

  Vandaag heb ik een oude dekenkist kaal geschuurd en met compressor schoon gesporten (er kwam heel veel zaagsel uit de gaten) en daarna ingespoten met Tenco antihoutworm. Kan ik er nu vanuit gaan dat ze weg zijn? Er lag vers zaagsel in de kist.
  Hoe lang moet ik wachten met schilderen of kan dat morgen al? Wil natuurlijk geen houtworm in huis halen! Bedankt voor u reactie alvast!
  • Tijmen-van-Steeg 11 maanden geleden Reageren
   Ha Linda,
   Je zult wel begrijpen dat ik vanaf hier niet kan beoordelen of je het goed hebt gedaan en dat ze weg zijn. Als je het geschilderd hebt kun je moeilijk meer behandelen. ik zou dus wel even wachten en het goed controleren
   Tijmen
 • Ingrid 1 jaar geleden Reageren
  Dag Tijmen,
  Ik heb sinds een week vliegende torren/kevers in mijn keuken, af en toe. Ik denk een veranderlijke kever maar ik ben niet zeker.
  Ik heb foto's gemaakt, durf het zelf niet vast te stellen.
 • Nico Ypenburg 3 jaar geleden Reageren
  Beste thijmen,
  Ook ik heb allerlei boorgaatjes in de bast van mn haardhout met hoopjes zaagsel/ stof erop.
  Als ik de bast eraf hak dan zie heel veel witte larfjes. Ik maakte me niet heel veel zorgen totdat ik zojuist in mn huis een torretje aantrof dat wel heel erg veel lijkt op de voorbeelden vd boktor, als leek beoordeeld natuurlijk.
  Zou ik u als prof een foto mogen sturen ter beoordeling? En zo ja naar welk adres?

  Bij voorbaat dank.
  Gr. Nico Ypenburg
  • Tijmen 3 jaar geleden Reageren
   Hallo Nico,
   Dit zijn de zogenaamde nathoutboorders die in openhaardhout voorkomen. Die kunnen binnen wel uitvliegen maar geen kwaad voor je hout in huis. Evt. foto mag je wel sturen naar info at ongediertebestrijden punt nl

   groeten
   tijmen
 • Laura 3 jaar geleden Reageren
  Ik heb last van de veranderlijke boktor. (Bestrijding vorig jaar gehad voor dezelfde beesten omdat ze dachten dat het Duitse kakkerlakken waren) nu afgelopen 3 weken 5 boktorren weer gehad. Maar snap niet waar ze nou vandaan komen! Woon 3 hoog en geen open haard. Waar moet ik naar kijken en op letten? Please help. Slapen is eng zo
  • Tijmen 3 jaar geleden Reageren
   Hallo Laura,
   Ik zou er graag eerst wat foto's van zien.
   Groeten
   Tijmen
 • Carmen Smiet 3 jaar geleden Reageren
  Heb vandaag een boktor in de slaapkamer gevonden en meteen vernietigd. Ons huis is meer dan 100 jaar oud en 20 jaar geleden, voordat wij erin trokken, tegen boktor en houtworm behandeld. Ik heb nog geen geknaag gehoord. Moet ik nu weer alles laten behandelen?
  Vriendelijke groet,
  Carmen Smiet
  • Tijmen 3 jaar geleden Reageren
   Hallo Carmen,
   Weet je wel heel zeker dat het een boktor is? Meestal vindt men eerst overal boormeel of gaatjes en ziet men de boktorren niet eens. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat er een gelijkende tor via het raam binnen is komen vliegen. Ik zou niet gelijk al actie ondernemen door alles weer te laten behandelen. Wel goed op blijven letten of je boormeel vindt. En kom je er weer één tegen laat deze dan determineren zodat je zeker weet wat het precies is en dan de actie ondernemen. Dit kan veel kosten besparen.
   Groeten,
   Tijmen
 • Caatje 4 jaar geleden Reageren
  Hallo ik heb een nieuw houten huis in buitenland laten zetten en na twee jaar hoor ik geknaag. Heb wat op het hout gesprayd en en het hout bobbelde omhoog. Met een mesje heb ik het opgemaakt en heb 5 vette witte larven er uit gevist met hele gangen. Ook een dode bruin achtige tor. Nu hoor ik elders ook nog geknaag. Mijn man heeft bij een zaak vloeistof opgehaald, we hebben de plekken bespoten. Twee dagen het huis geventileerd, we kunnen en niet wonen vanwege de stank. Nu hoor ik nog geknaag op 1 plek. Wat kunnen we het beste doen? Hier zijn geen specialisten die ons kunnen helpen. Nog een keer sprayen? Graag uw advies
  • Tijmen 4 jaar geleden Reageren
   Hallo Caatje,
   Boktorren zitten dieper in het hout als houtworm. bespuiten/besproeien is dan vaak niet effectief. Beter is om dit te injecteren.
   Tijmen
 • Leonard 5 jaar geleden Reageren
  In ons haardhout zit naar alle waarschijnlijkheid de veranderlijke boktor. Hij zit onder de bast en vreet zich inderdaad een stukje in het hout. In mijn tuin ligt ongeveer 4m3 hout opgeslagen en op een volkstuintje wel 12m3 hout. Alle hout bast is aangevreten. Als ik hier niets aan doet, blijft dit waarschijnlijk tot in lengte van dagen aanwezig, omdat al het nieuwe hout dat ik neer gaat leggen waarschijnlijk na verloop van tijd weer wordt aangetast.

  Daarnaast ben ik niet de enige die houtopslag hebt, maar ook diverse anderen slaan hun hout in de buurt op.

  Kan ik deze tor ook zelf bestrijden?

  Graag vernemend,

  Leonard de Vries
  • Tijmen 5 jaar geleden Reageren
   Hallo Leonard,

   Klinkt een beetje als dweilen met de kraan open. Wanneer u er wat aan doet en de buurt verder niet kan het weer in het nieuwe hout beginnen. Verder het kan geen kwaad als deze beestjes in het hout zit. Dus waarom niet hun gang laten gaan?

   Groeten
   Tijmen
Reageren

Reageren