De bruine rat heeft geen paringsseizoen, maar plant zich het hele jaar door voort. Dit is de reden dat er bij voldoende voedsel al snel een plaag ontstaat. De enige voorwaarden voor voortplanting is dat er voldoende voedsel is en de temperaturen niet extreem zijn. Bij extreme warmte of kou kan de populatie afnemen. Als de populatie daalt door bijvoorbeeld bestrijding van de mens, dan neemt de voortplanting van de bruine rat vaak toe. De ratten proberen zelf de populatie in de hand te houden.
Voortplanting van de rat
Elke vier tot zes weken kan een vrouwtjes rat gedekt worden. Dit kan zelfs gebeuren als de rat nog bezig is het met het zogen van de vorige jongen. Na de dekking is de draagtijd van een nestje 21 tot 23 dagen. Bij een worp kan een bruine rat één tot twintig jongen per keer krijgen. Het is logisch dat de ratten populatie hierdoor snel toeneemt. In de praktijk krijgen de ratten gemiddeld zeven tot twaalf jongen per keer. Gemiddeld krijgt één vrouwtjes rat 30 jongen per jaar. Binnen 6 weken zijn de jongen al geslachtsrijp. Dit betekend dat één koppel ratten kan zorgen voor tweeduizend nakomelingen in één jaar tijd. Hierbij wordt er rekening gehouden dat de nakomelingen zich na 6 weken voortplanten. Een plaag ontstaat zo al snel.
De levensverwachting van de bruine rat
De bruine rat staat bekend om de snelle voortplanting en het grote aantal jongen per jaar. Maar slechts een klein deel van de jongen overleefd het eerste jaar. Het enige nadeel is dat ze wel vaak lang genoeg leven om zichzelf weer voor te planten. Als de jongen het eerste jaar overleven kunnen ze in het wild gemiddeld 3 jaar oud worden. Vrouwtjes worden gemiddeld ouder dan mannetjes. De leeftijd is afhankelijk van de voedselbron en genen. De aanwezigheid van natuurlijke vijanden kan ook de levensverwachting beïnvloeden.
1 reactie op dit onderwerp
Geef hier uw reviewHebben ratten een zaadlosing of hebben ze het niet nodig om zich te kunnen voort te planten?