Hoe lang leeft een vlieg?

De levensduur van een vlieg is afhankelijk van de omstandigheden en het soort vlieg. De eendagsvlieg leeft bijvoorbeeld maar 24 uur. In de juiste omstandigheden houden sommige vliegen het zelfs een paar maanden vol. Dit zijn wel omstandigheden waarin de vlieg niet door de mens of andere vijanden gedood wordt. Gemiddeld leven vliegen tussen de 14 en 24 dagen.

Van eitje tot vlieg

Een vlieg wordt geboren uit een eitje. Eitjes worden gelegd op een warme vochtige plek met organische rottende materialen. Dit kan bijvoorbeeld in rottend afval, mest of bij dode dieren of mensen. Afhankelijk van het vliegsoort kan een vlieg tussen de 50 en 100 eitjes per keer leggen. De meeste eitjes komen afhankelijk van de temperaturen tussen de 1 en 3 dagen uit. Daarna verandert het eitje in een larve. Binnen een week verandert de larve in een pop. Het duurt 8 dagen voordat de vlieg verandert van een pop in een vlieg. Dit proces is voltooid als de vleugels ontwikkeld zijn. De vlieg klimt nu uit z’n pop de wereld in en is volwassen.

Volwassen vlieg

Een volwassen vlieg leeft ongeveer 2 tot 3 maanden. In de juiste omstandigheden kan een vlieg zelfs 4 maanden in leven blijven. Het grootste gevaar voor de vlieg is vaak de mens of de natuur. De natuur kan de vlieg opeten denk bijvoorbeeld aan spinnen, vogels, kikkers, padden, wespen, vleermuizen en vleesetende planten. Ze vormen voor veel dieren een voedzame voedselbron.

2 reacties op dit onderwerp

Geef hier uw review
  • Galifa 10 maanden geleden Reageren
    Onbekend

    Vliegen zijn schitterend om te zin

  • francisco flores 3 jaar geleden Reageren
    ratten vlieg
    ik zit met ratten vlieg hoe leven en hoe kan het bestrijden want zijn grote vliegen bedankt
Reageren

Reageren