Vliegen

Fruitvliegen, vleesvliegen en andere vliegen

De vlieg is een van de meest bekende insectensoorten in Nederland. Niet verwonderlijk, want vliegen komen overal voor. Een vlieg is echter niet zomaar een vlieg: vliegen zijn te onderscheiden in verschillende soorten. Ook die soorten zouden we nog op kunnen delen, zodat we zomaar op tientallen verschillende vliegensoorten komen. Op deze pagina behandelen we echter alleen de ‘hoofdsoorten’. Kijk in het menu of klik door voor gedetailleerde informatie over andere vliegen.

Producten om zelf het vliegen probleem aan te pakken

Niet-stekende vliegen

Tot de niet-stekende vliegen behoren de grasvlieg, herfstvlieg, kamervlieg, kleine kamervlieg, klustervlieg en latrinevlieg. Deze vliegensoorten lijken lang niet allemaal op elkaar maar hebben gemeenschappelijk dat ze niet steken. De vliegen variëren in omvang van 3 tot 7 millimeter. De vliegen leven zowel in de natuur als in bewoonde omgevingen. De larven van niet-stekende vliegen ontwikkelen zich veelal in rottend organisch materiaal, zoals mest. Vaak is de niet-stekende vlieg vooral hinderlijk als hij in grote zwermen vliegt.

Fruitvliegen

Fruitvliegen zijn echte voorraadaantasters. De kleine diertjes die, afhankelijk van de soort, tussen 3 en 4 mm lang worden, leggen zich graag toe op levensmiddelen. Als echte zoetekauwen leven ze dan ook vooral in jam- en limonadefabrieken, bierbrouwerijen, groente- en fruitwinkels en cafés. Ook komt de fruitvlieg graag in keukens. Net als niet-stekende vliegen legt de fruitvlieg zijn eitjes in organisch rottend materiaal, zoals in fruit, waar de larven zich ontwikkelen. Opmerkelijk detail: fruitvliegen houden niet van vers, gaaf fruit.

Vleesvliegen

De vleesvlieg valt op door zijn omvang en kleur. Hoewel er verschillende soorten vleesvliegen zijn, worden ze allemaal groter dan andere vliegen, zodat ze er met kop en schouders bovenuit steken. Vooral de grauwe vleesvlieg wordt groot: 13 tot 15 mm.
Vrouwtjesvleesvliegen houden van rottend vlees en kadavers en leggen daar hun eitjes. Door hun sterke reukzin kunnen ze rottend vlees al op kilometers afstand ruiken. Mannetjesvleesvliegen bezoeken daarentegen bloemen. De meeste vleesvliegen leven vooral in de natuur en brengen geen bezoeken aan gebouwen. De groene aasvlieg, die ook tot de vleesvliegen behoort, wordt vaak aangetroffen in containers, tussen GFT-afval.

Gaasvliegen

De gaasvlieg wordt wel vlieg genoemd, maar is heel anders van kleur en vorm dan de hierboven beschreven vliegen. De insecten zijn in diverse vormen waarneembaar en vaak bruin tot groen van kleur. Hun lange lichaam is erg smal en teer.
Gaasvliegen behoren tot de predatoren en eten andere insecten. Ze overwinteren op koude, vorstvrije, verborgen plaatsen en soms in gebouwen. Gaasvliegen worden actief wanneer het schemerig wordt.
 


U wilt een bestrijder bij u uit de buurt? klik hier onder.

Groningen        : Vindt bestrijders in Groningen
Friesland           : Vindt bestrijders in Friesland
Drenthe              : Vindt bestrijders in Drenthe
Overijssel           : Vindt bestrijders in Overijssel
Gelderland        : Vindt bestrijders in Gelderland
Flevoland           : Vindt bestrijders in Flevoland
Utrecht                : Vindt bestrijders in Utrecht
Noord Holland: Vindt bestrijders in Noord Holland
Zuid Holland    : Vindt bestrijders in Zuid Holland
Zeeland               : Vindt bestrijders in Zeeland
Brabant               : Vindt bestrijders in Brabant
Limburg              : Vindt bestrijders in Limburg

27 reacties op dit onderwerp

 • Babette 1 maand geleden Reageren
  Hallo,
  Wij hebben al een tijdje elke dag een paar van die groen glanzende vliegen in huis. Vorige week kwam ik thuis en vlogen er in de keuken tientallen van diezelfde vliegen. Ik heb ze allemaal doodgespoten en sindsdien zie ik ze nog zelden. Ik hoor wel heel af en toe gezoem uit de afzuigkap en die dag van de plag hoorde ik dat ook in de badkamer uit het afzuidsysteem.
  Waar zouden ze vandaan gekomen zijn? En is er een kans dat ik weer zo’n plaag in huis komt? Zo ja, hoe kan ik het voorkomen?
 • Thiébaut Véronique 1 jaar geleden Reageren
  Hallo, mijn buurman heeft net 2 dagen werkzaamheden achter de rug met het leggen van een nieuw dak. Terzelfdertijd hebben wij nu enorm veel last van vliegen in de keuken Heb er al zeker 100 dood geslagen. Plafond van ons keuken ligt nog open omdat wij binnenkort starten met werzaamheden Zou dat er iets mee te maken kunnen hebben dat de oorzaak van bij de buur komt Of toevallig een samenloop ???
  • Tijmen-van-Steeg 11 maanden geleden Reageren
   Het zou kunnen dat de vliegen eerst bij de buur zaten te overwinteren en door de verbouwing geen toegang meer is. Dan is de kans groot dat ze nu jaarlijks bij jou komen overwinteren ja.
   Tijmen
 • Tijmen 1 jaar geleden Reageren
  Hallo,

  Wij hebben sinds wij in ons huis zijn komen wonen heel veel last van vliegen in diverse slaapkamers op de 1e etage.
  Ik heb naar de bron gezocht maar kan het tot nu toe nog niet vinden.
  Wel vermoed ik dat ze misschien op zolder zitten en zich dan een weg elders zoeken.
  Ze zijn helemaal niet actief en zijn vrijwel direct dood maar het geeft wel een rommel.
  Elke dag liggen er zo’n 10 a 20 vliegen dood op de grond of bij het raam in de slaapkamers.
  Wat kunnen we hieraan doen?

  Met vriendelijke groet,
  Tijmen
  • Tijmen-van-Steeg 1 jaar geleden Reageren
   Ha Tijmen
   Waarschijnlijk op zolder in de hoeken of kieren en voornamelijk in de spouw zul je kluiten vliegen kunnen vinden. Die zijn aan het overwinteren en de verdwaalde komen bij je op de kamer. Ja dat is heel vervelend en zeer moeilijk wat op te lossen. Je zou met de vliegenspray (uit de shop) wat in de naden en kieren kunnen spuiten zodat je ze daar al afdood.
   Groeten
   andere Tijmen :-)
 • Hilde 2 jaar geleden Reageren
  We zitten sinds een week met groene vliegen in huis. Elke dag opnieuw. Er ligt nergens geen rottend vlees of afval van wat dan ook. We begrijpen er niks van en hebben ons hele huis al doorzocht. Nergens niets te zien. Toch zitten er elke meer dan 5 groene mottige vieze vliegen die we dan doodkloppen en buiten gooien.Ten einde raad!
  • Lucia 1 maand geleden Reageren
   Datzelfde probleem heb ik ook. Zodra ik klaar ben met koken lijkt het wel alsof ik belaagd wordt door dikke vleesvliegen in de keuken. Wat kan ik eraan doen.
 • Chantal 2 jaar geleden Reageren
  Hallo

  Ik heb op zolder ( afgesloten met een vlizo trap )
  Een gigantische vliegenplaag ( ik vermoed misschien wel miljoenen ) ook zitten er af en toe wespen bij

  Rentokil heeft al meerdere keren gespoten maar ze zijn nog steeds niet weg!

  We kunnen op zolder zelf geen opening vinden maar ze vliegen aan de voorkant van het huis ( waar de zon op staat ) veel bij de dakpannen dus misschien dat ze daar langs naar binnen kunnen het is een nieuwbouw huis uit 2012 en we wonen midden in het bos

  Ik zou graag van het probleem verholpen willen worden

  Ik hoor graag een reactie van u!

  Mvg
  Chantal
 • Cin 2 jaar geleden Reageren
  Hallo,
  Wij hebben in onze woonboerderij last van klustervliegen op de zolder.
  Jullie zeggen steeds dat je gif moet spuiten. Het klopt, de vliegen vallen dood neer. Maar de vliegen laten n stofje achter (feromoon ofzo?) en daarom komen ze terug. Is er ook n middel om dat stofje weg te krijgen op de zolder?
  Alvast bedankt!
  Gr cin
  • Tijmen 2 jaar geleden Reageren
   Hallo Cin,

   Dat stofje laten ze ook al achter wanneer ze in het najaar op de buitenmuur of de pannen zitten te drogen om daarna de spouw in te trekken of rechtstreeks naar binnen gaan. Dat zal niet meevallen om dat weg te krijgen.

   Groeten
   Tijmen
 • R. Macdonald 2 jaar geleden Reageren
  wij hebben al enkele weken een vliegenplaag (klustervliegen op zolder) en willen graag weten wat wij daaraan kunnen doen.
  • Tijmen 2 jaar geleden Reageren
   Klustervliegen is een vervelende plaag. Je hebt er maar zo duizenden op zolder. Ze komen door de kleinste kiertjes en openingetjes door. Wanneer je weet waar dan zou je die dicht kunnen maken. Een andere optie is (maar dat is nu te laat) de muren en spouwgaten kunnen spuiten met gif. Hier zitten ze namelijk eerst te drogen en trekken dan naar binnen. Dan heb je ze al dood voor je ze binnen krijgt.

   Wat wij, als bestrijders, op dit moment doen is de ruimtes met dit middel vliegenspray inspuiten. Ze vallen dan ook gelijk dood neer. En dan alles opzuigen of vegen.
 • Chantal 2 jaar geleden Reageren
  Hallo,

  Ik heb op zolder sinds een paar weken last van een vliegenplaag ( we wonen in een nieuwbouwhuis midden in het bos ( gebouwd 2012 ) ik heb al 2 x Rentokil laten komen op 2 weken tijd ze hebben met vergif gespoten, maar er blijven levende vliegen komen.
  Ze zitten tussen de balken waar de dakplaten op liggen en in de voegen van de binnen muren ( niet allemaal dicht gevoegd ) we hebben er misschien al wel een miljoen opgeruimd.
  Ze kruipen ook tussen mijn verlaagde plafonds boven in de slaapkamers en komen op het licht van mijn spotjes in het plafond af ( tussen plafond slaapkamer en vloer zolder ) daar gaan ze zelfs s 'nachts te keer

  Wat kan ik hier tegen doen, en kom ik er ooit vanaf ? wordt er helemaal panisch van
  • Tijmen 2 jaar geleden Reageren
   Hallo Chantal,
   Klustervliegen is een vervelend probleem wat ook heel moeilijk op te lossen is. Je kunt het maar op 1 manier oplossen en dat is door alle naden en kieren dicht te maken. (veelal een onbegonnen werk)
   Een andere mogelijkheid is wat wij ook vaak doen spuiten met een vliegenspray waar ze direct van doodvallen. deze vliegenspray
   En daarna spuiten wij nog met een middel wat langer blijft werken.
   Wanneer het mogelijk is ook spuiten voordat ze naar binnen trekken. ze zitten dan vaak op de muur te drogen voordat het weer om gaat slaan naar koude en regen. Als je dan de muur inspuit en ook in de stootvoegen (spouw) heb je er al veel dood voor ze binnen terecht komen.
   Heb ik je zo voldoende geholpen?
   Groeten Tijmen
 • Ed. Nothdurft 3 jaar geleden Reageren
  Ik heb kleine zwarte vliegjes in de tuin, deze komen tevoorschijn als het schemerig is en vooral als ik rond die tijd aan het snoeien ben. Ze steken niet, maar bijten en het lijkt of ze daarmee echt een stukje vlees uit mijn huid trekken. Dit irriteert heel erg en kan wel twee weken duren, het jeukt gigantisch en de plek zwelt op.
  De vliegjes zijn ca. 4mm lang en erg agressief, weet u wat het is en of ze gevaarlijk zijn?
  • Tijmen 3 jaar geleden Reageren
   Hallo Ed,
   Het lijkt mij het beste dat je er een paar probeert te vangen en op te sturen. We kunnen deze dan laten determineren en je zo adviseren wat het beste is.
   Groeten
   Tijmen
 • Manfred 3 jaar geleden Reageren
  In ons nieuwbouwhuis zitten er op een warmere voorjaarsdag (de zaterdag voor pasen) opeens 20 tot 30 vliegen binnen. Zodra de temperatuur weer zakt zijn die vliegen weer weg. Het zijn niet van die dikke blauw/groene bromvliegen, dus het lijkt me niet dat er iets in huis ligt te rotten. Ik krijg de indruk dat ze in de spouw zitten, omdat ze reageren op de buitentemperatuur, maar heb werkelijk geen idee waar ze binnen komen. Is er een manier om dit te traceren?
  • Tijmen 3 jaar geleden Reageren
   Hallo Manfred,
   Hoogstwaarschijnlijk gaat het hier om de clustervliegen. Die kruipen in het najaar in de spouwmuur en komen er rond deze tijd weer uit. Vaak net aan de verkeerde kant van de spouw :-(
   U zou eens een ongediertebestrijder hier na kunnen laten kijken.
   Groeten
   Tijmen
 • judith 3 jaar geleden Reageren
  Hallo.
  Wij hebben nu voor de 2e keer sinds de zomervakantie een vliegenplaagje in huis.
  Het zijn telkens dezelfde vliegen (kleine zwarte- geen fruitvliegen en steekvliegen).
  Wat kunnen we hier aan doen?
  • Tijmen 3 jaar geleden Reageren
   Judith, het is belangrijk om te weten om wat voor een soort vliegen of het gaat. Er zijn verschillende soorten die ook op elkaar lijken maar een verschillende bron van herkomst hebben. Om die bron aan te pakken is het zaak om deze vliegen te laten determineren.
   Tijmen
 • Martijn 3 jaar geleden Reageren
  Wij hebben al jaren 1 a 2 maal per jaar last van dikke zwarte vliegen – veelal ook erg sloom – die in onze badkamer uit het plafond langs de spotjes komen. Het (verlaagde) plafond is ook de vloer van de bovenste etage / zolder. Wat zijn de mogelijkheden om dit te bestrijden?
  • Tijmen 3 jaar geleden Reageren
   Hallo martijn,
   Er zijn vele soorten vliegen. Het is lastig om aan de hand van zo’n omschrijving een naam toe te kennen en zo dan ook een bestrijding te adviseren. Het beste is om een aantal vliegen naar mij op te sturen en te laten determineren. We weten dan precies waar het om gaat en wat er aan te doen.
   Hier zitten dan wel enige kosten aan verbonden.
   Groeten
   Tijmen
  • Zoe 5 maanden geleden Reageren
   Dag Martijn, dat kijken mij klustervliegen!
 • Wouter 3 jaar geleden Reageren
  Goedemiddag,

  Ik heb veel last van steekvliegen in huis, die van de muggenbulten.

  per dag dood ik er rustig ca. 10-30 stuks, en nog wordt ik dagelijks geprikt.

  Enig idee wat hier de oorzaak van kan zijn? Ik vind ze in m'n hele huis.
  • Tijmen 3 jaar geleden Reageren
   Hallo Wouter,
   Vliegen zijn er in vele soorten en verschillende oorzaken waar je de overlast door kan krijgen. Het is van belang om de vliegen te laten determineren en de oorzaak aan te kunnen wijzen. We kunnen de determinatie voor je uit laten voeren. Hier zitten wel kosten (50,- excl.btw) aan verbonden.
   Groeten
   Tijmen
 • Bart van Hees 4 jaar geleden Reageren
  Ik heb een aan twee kanten open terras met een groot glazen zadeldak 6X4 meter. Dit heeft als gevolg dat de vliegen die er eenmaal onder zitten niet goed weg komen. 2 jaar geleden stonden er monnikskappen om de hoek van het terras en die trekken eind zomer honderden vliegen aan. Die monnikskappen hebben wij nu verderop in de tuin gezet en dat probleem is over. Sinds een week zitten er aan de onderkant van de glazen overkapping duizenden hele kleine vliegjes. Af en toe zuig ik ze op met een stofzuiger, maar een uur later zitten er al weer honderden andere vliegjes, en een dag later weer duizenden. Ze zijn heel klein, 2 a 3 mm. Ik zou zeggen een jonge zwarte vliegjes. Ik heb geprobeerd gaatjes of kiertjes te vinden waar eventueel nestjes zitten, maar ik vind niets van dien aard. Wat zou u aanbevelen te doen?
  • Tijmen 4 jaar geleden Reageren
   Hallo Bart,
   Zijn dit geen vliegende mieren?
   Groeten
   Tijmen
Reageren

Reageren