Zilvervisjes schadelijk

Zilvervisjes zijn één van de weinige ongedierte die niet direct schadelijk zijn. Het vervelende is dat je ze door het hele huis tegen kunt komen. Voornamelijk als het donker is en u doet even uw nachtlampje aan dan kan het maar zo zijn dat u er enkele weg ziet schieten. Ook wanneer u opeens in de keuken komt en het licht gaat aan dan zult u wel enkele zilvervisjes zien zitten. Ze verdwijnen ook gelijk in de naden of kieren maar schade aanbrengen doen ze niet direct zichtbaar. Alleen wanneer ze in grote aantallen voorkomen kunnen ze schadelijk zijn. Wel kan ik me goed voorstellen dat u het een smerige bedoening vindt.

Welke schade brengen zilvervisjes aan?

De enige plaats waar zilvervisjes schade kunnen berokkenen is in de keukenkastjes waar het voedsel opgeslagen ligt. Voedsel waar iets van cellulose bij gebruikt wordt voor verpakking ed. daar zijn de zilvervisjes gek op. Ze kunnen dan schade aan de verpakkingen brengen, dat is natuurlijk niet het ergste maar wellicht zitten ze dan ook in het voedsel. Dat is natuurlijk vies. U kunt de schade beperken door het voedsel in plastic afsluitbare bakken op te bergen. Als het zover is dan zou ik de zilvervisjes laten bestrijden.
Ook kunnen de zilvervisjes wanneer deze in grote getale aanwezig zijn schadelijk zijn voor het behang, papier, boeken, kleding en synthetische materialen.

 

Wil je ook zelf de zilvervisjes bestrijden?

Ik gebruik deze middelen

Zilvervisjes schadelijk voor gezondheid?

Dat is een vraag die veel mensen zich stellen. Zilvervisjes zijn echt niet schadelijk voor onze gezondheid. Eigenlijk geven deze beestjes aan dat er iets niet in de haak is in uw huis. Namelijk vocht. In uw huis is het vochtig en daarom kunnen deze beestjes gemakkelijk uitbreiden. En vocht brengt natuurlijk schimmels mee wat minder goed voor onze gezondheid is. Ook van deze schimmels eten de zilvervisjes weer. Wanneer u nog niet zo veel of vaak zilvervisjes tegenkomt kunt u natuurlijk ook proberen de zilvervisjes zelf te bestrijden.

14 reacties op dit onderwerp

Geef hier uw review
 • Alix 5 jaar geleden Reageren

  Hallo,
  Ik heb net een klein langwerpig beestje met kleine pootjes gezien en denk dat het een zilvervisje is...zo een chemische spray is misschien een oplossing maar voor mij lijkt dat geen optie...ik ben nu best wel geschrokken. Wat kan ik doen? En worden zilvervisjes mogelijk overgebracht door dieren? Ik heb best veel dieren dus ja...
  • Danie 5 jaar geleden Reageren

   Hey alix, Indien deze maatregelen niet voldoende helpen is heg aan te raden een vochtigheidsmeter te kopen 13 a €15 bij de blokker. Goed blijven luchten en als de maatregelen op de website onvoldoende helpen, onder de 50% luchtvochtigheid te blijven, overweeg dan een luchtontvochtiger. Deze zal de luchtvochtigheid rondom 45% krijgen en behouden. Eitjes sterven namelijk onder de 50%.
   Check overigens ook of ze bij voedsel kunnen komen, houdt alles goed droog (bijv een droge doek na het moppen en muren afdoen na het douchen etc. Kijk ook even of heg papier of zilvervisjes zijn ik hoop je voldoende te hebben geïnformeerd. Groetjes Danie
 • D.burgman 5 jaar geleden Reageren

  Johanna, Je moet niet klakkeloos wat dingen mengen je kan zo een vergiftiging oplopen door chloorgas. erg slecht deze reactie, koop dan desnoods kant en klare chemische spul ervoor
 • Nadia Coenraad 6 jaar geleden Reageren

  Mn kleine appartement barst van de zilvervisjes... Zover heb ik ze nog niet in mn kledingkast of keukenkastjes gezien, maar in mn super kleine badkamer zitten ze heel vaak en in mn slaapkamer ook, vermoedelijk omdat het raam nagenoeg altijd open staat en de verwarming nooit aan. Voor de rest zitten ze op de vloer, maar nooit ergens in, zover ik weet. Ik vind het alleen wel wat minder leuk dat ik ze heel af en toe in bed aantref... Brrrr. (er zat er een mn hand te kietelen vanmorgen) Ik wil ze misschien gaan bestrijden met een spray ofzo, maar ik heb geen idee waar ik zou moeten spuiten! Enige tips daarvoor? En ook bonus-vraag: is er nou nog een verschil tussen een zilvervisje en een papiervisje of is dat grote onzig/zijn ze hetzelfde?
  • Tijmen-van-Steeg 6 jaar geleden Reageren

   Ha Nadia,
   Er is zeker verschil tussen zilvervisjes en papiervisjes. Zilvervisjes houden meer van vocht en papiervisje van droogte. Om zilvervisjes te bestrijden moet je goed alle naden en kieren inspuiten met bijv. deze Topscore zilvervisjesspray Zilvervisjes kunnen wel een jaar zonder voedsel dus je zult ze niet in 1x behandelen dood krijgen. Ze moeten namelijk wel voor de dag komen om met de spray in aanraking te komen.
   Tijmen
 • Jaap van der Moren 7 jaar geleden Reageren

  Goedendag,

  Ik bestrijd de Zilvervisjes met succes met een spuitbus welke ik gebruik voor een lekker luchtje in de wc.

  Als ik er enkele zie lopen spuit ik een klein beetje en ze zijn gelijk dood.
  Ook spuit ik met de spuitbus in enkele gaten en kieren en ze zijn dan veel minder in mijn huis.

  Groetjes,

  Jaap van der Moren,

  Almere-Buiten.
 • Jose Dizy 7 jaar geleden Reageren

  Kom ze overal tegen in de voorraadkast washok in bed , woon in een nieuwbouwwoning, maar vocht gehalte is 65 procent.wat kan ik doen
  • Tijmen 7 jaar geleden Reageren

   Hallo Jose,
   Probeer het huis zo koel mogelijk te houden. Zilvervisjes gedijen het beste rond de 25 graden celsius. Maar de luchtvochtigheid is ook te hoog. Probeer dit lager dan 50 procent te krijgen. Als je die twee dingen in acht neemt dan moet het lukken

   Groeten
   Tijmen
 • johanna 8 jaar geleden Reageren

  ik heb ilvervlies visjes zag er soms 1 of 2 in de douche maar zag er vandaag ook 1 in de huiskamer ik heb met gloor e amoniak en allesreiniger gemixt in alle kieren en gaten gespoten helpt dat met vocht omlaag halen hoe moet je dat doen kachel aan en raam open of zo of alleen overdag raam en deur open en savonds weer dicht en gewoon kkachel aan voor mij woonde een man is gestorven hier ze zeiden dat ze het chemich gereinigt hadden dan zou ik toch geen zilvervlies visjes moeten hebben
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Wanneer je zo'n mixje overal spuit breng je toch weer vocht in huis aan! Ik vraag me af of ze ervan doodgaan, ze drinken er in ieder geval niet van. En ze kunnen een jaar zonder voedsel dus ook prima in die kieren blijven zitten zonder bij je drankje te komen. Ja het vochtpercentage naar beneden brengen. Een vochtmetertje kopen en het in de gaten houden. Chemische behandelingen moeten meestal ook vaker herhaald worden.
   Groeten
   Tijmen
 • Jan Pesteg 8 jaar geleden Reageren

  Beste,

  Bedankt voor de uitgebreide info, ik ben er een stuk wijzer door geworden. Tot voor kort kwam ik er wel eens per mnd eentje tegen maar nu na een verbouwing van de keuken en douche 1 a 2 per week. Voornamelijk in de douche. Zou na het douchen de deur open laten kunnen helpen? Ik bedoel dat stoom/vocht enigszins kunnen verdwijnen. Alvast bedankt.

  groeten Jan
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Hallo Jan,
   Probeer de luchtvochtigheid naar beneden te krijgen. Koop voor een paar euro een luchtvochtigheidsmeter en hou het in de gaten. Goed luchten en verwarmen dan kunnen de zilvervisjes niet overleven.
   Groeten
   Tijmen
  • marianne 6 jaar geleden Reageren

   ik kom ze heel af en toe wel eens tegen,en denk dat ze van de buren af komen.ik bespuit ze met haarlak.
Reageren

Reageren