Last van wespen in de grond?

Wanneer u wespen in de grond ziet verdwijnen en u bang bent voor problemen, dient u te controleren of er sprake is van een wespennest in de grond. Ziet u er bijvoorbeeld maar af en toe één tussen de klinkers van uw straatwerk verdwijnen en ligt er een klein hoopje zand, dan is de kans groot dat er sprake is van een solitaire wespennest. Van deze wespen zult u geen last hebben. Bovendien steken zij niet! Wanneer zij in de grond een nestje maken, bestaat dat uit een paar eitjes en wat voedsel voor als de eitjes uitkomen. Daarna stopt zij het nestje dicht en is het wachten tot de jonkies  uit de grond komen.

 

Een wespennest in de grond? Lastig bestrijden!

Bent u bang voor een wespennest in de grond of bent u al een aantal keren gestoken zonder dat u zag waar ze vandaan kwamen? Wees dan op uw hoede. Wanneer zich wespen in de grond bevinden, is er meestal sprake van een goed beschutte ingang en uitgang. Deze bevindt zich vaak in of onder een struik, net bij de wortels. Wespen doen dit om te voorkomen dat hun wespennest tijdens een regenbui volloopt. Wanneer u dan aan de struik begint te trekken, komen deze beestjes gelijk naar buiten om zich te verdedigen.
Het helpt niet om de ingang van het wespennest dicht te stoppen: de wespen in de grond gaan er niet dood van maar werken net zolang met z'n allen tot ze de ingang weer open hebben. U hoeft ook niet verder te zoeken of er meerdere ingangen zijn ze houden het namelijk bij één ingang en uitgang.
 

27 reacties op dit onderwerp

Geef hier uw review
 • Paula 1 jaar geleden Reageren
  Azijn en kruidnagel
  Wij hebben een bakje azijn met kruidnagel bij ingang gezet. Wesp kwam, rook en verdween daarna.
 • Pauline 5 jaar geleden Reageren

  Ik heb ook een wespennest in de grond. Heb er geen last van en laat ze zitten. Maar wat kan ik doen om het het volgend jaar te voorkomen.
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   In het najaar het gaatje dicht stoppen Pauline
   tijmen
 • Aad 6 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen, Ik heb een nest in een grote pot met blauwgras zie regelmatig in en uitvliegen tussen het gras en potrand 1x gestoken met water geven. Weet je ook welke maand de nieuwe koninginnen uit komen, ik wil namelijk de plant meegeven met de groencontainer voordat ze uitkomen en een nieuw nest gaan bouwen?!
 • Wilma Van Gool 8 jaar geleden Reageren

  Wij hebben net als vorigjaar weer een flink aantal wespen die uit de grond komen op vele verschillende plaatsen. De vraag hoe komen we hier vanaf en waar kunnen we ervoor terecht. We hebben zelf geen idee waar ergens het nest zit! Maar kunnen zo de komende zomer niet door. Dus zijn we nu op zoek naar goede hulp!! Wie kunnen we hiervoor bellen en niet onbelangrijk wat zijn hier ongeveer de kosten voor??
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Ik denk dat u hier te maken hebt met solitaire wespen. Die boren een gaatje en leggen daar enkele eitjes in om daarna af te dekken waar in het voorjaar weer nieuwe wespen uit komen. Hier is qua bestrijding niets aan te doen. Deze wespen steken ook niet. u zult er dan ook niet veel last van hebben.
   Groeten
   Tijmen
 • roel 8 jaar geleden Reageren

  bij onze flat hebben we honderden uitgangen wat kunnen wij er evt aan doen
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Dichtmaken!
 • Inge 8 jaar geleden Reageren

  In onze tuin is een afhellend gedeelte met wel honderd kleine uitgangen. Het krioelt er van de wespen. Vorig jaar hetzelfde verhaal, dus dat ze niet terugkomen klopt hier niet. Het is een klein soort wespje maar ze steken als de beste. Omdat er zoveel gaatjes zijn weet ik niet wat te doen.
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Hallo Inge,
   Ze komen niet in hetzelfde nest maar mollen hebben meerdere gangen. Ze kunnen dus prima een nieuw nest in een andere gang bouwen.
 • Ton 8 jaar geleden Reageren

  Dag,

  Ik ben net voor de derde keer in twee weken gestoken door een wesp. Ontdek een wespennest in de grond onder een bamboestruik.
  Ik begrijp uit de vorige info dat ik het nest kan laten zitten tot de winter. Maar is het toeval dat wij nu al voor de derde keer in een paar jaar een wespennest in- en rondom ons huis hebben? De vorige twee zaten in de spouw en onder het dak. Als het van dezelfde koninginnen komt zou ik die wel graag van de troon stoten :)
  Wat kan ik daaraan doen?
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Beste Ton,
   Wespen zijn éénjarig. Uit elk bestaand nest komen één of meerdere koninginnen die het jaar er op een nieuw nest beginnen.
   Tijmen
 • Carine 8 jaar geleden Reageren

  Dag Tijmen, eindelijk eens informatie die ervan uitgaat dat je een wespennest ook kunt laten zitten, als je er niet al teveel last van hebt. Volgend jaar is die hoek van de tuin weer van jou; leven en laten leven. Alle treffers op internet gaan alleen maar uit van verdelgen, dat vind ik erg kortzichtig. Vraag: wanneer weet ik dat ik de heg kan knippen die nabij het nest staat? Oktober, november? Wanneer zijn de wespen hun natuurlijke dood gestorven
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Hallo Carine,
   Dank voor je compliment. Wespen kunnen wel tot het eind van het jaar doorgaan. Ligt ook aan temperatuur, regen ed. Wanneer je geen wespen meer in en uit ziet vliegen weet je dat het opgehouden is.
   Tijmen
 • Marlies 8 jaar geleden Reageren

  Ik heb een wespennest in de grond in mijn tuin. Ik heb er op dit moment geen last van . Het nest ligt niet in de loop. Vandaar dat het mij niet nodig lijkt het weg te laten halen. Ik heb daar twee vragen over:
  1. Als de wespen uitgevlogen zijn is het dan goed het gat te dichten om te voorkomen dat er nieuwe in komen?
  2. Is het risico groter dat je een of meerdere nesten terug krijgt als je het nest niet laat verwijderen?

  Bij voorbaat dank voor uw antwoord
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   1. je kunt het gat dichten ja, al is het maar de vraag of ze erin terugkomen. De nieuwe koninginnen vinden allicht een ander gaatje.
   2. Uit elk nest komen weer één of meerdere nieuwe koninginnen. Ander zou het uitsterven.
 • pascal 8 jaar geleden Reageren

  Wij hebben ook een nest van wespen die dankbaar gebruik maken van de mollenwegen. Deze wespen geven geen overlast alleen houden mij tegen bij het werk in de tuin. Graag zou ik willen weten wanneer de wespen dood gaan en ik weer veilig aan het werk kan gaan in dat deel van de tuin.

  Groeten Pascal
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Ha Pascal,
   Dat is grotendeels afhankelijk van de temperatuur en regen ed. Soms kunnen ze het wel tot einde van het jaar volhouden.
 • Marc 8 jaar geleden Reageren

  Kun je een wespennest wat bij de wortel zit van een boom niet gewoon onder water laten lopen als bestrijding ?

  Dank,
  Marc
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Helaas Marc helpt dat niet. Ik kom bij vele mensen langs die dat al eens geprobeerd hebben. De wespen zitten in een mollengang die zoveel aftakkingen heeft dat het water overal heen wegloopt behalve in het wespennest. Een goede bestrijding door een ongediertebestrijder is hier vaak de enigste oplossing. Die brengen het poeder onder druk in de gangen zodat het in het nest terecht komt.
   Groeten
   Tijmen
 • Cor 8 jaar geleden Reageren

  Vandaag een nest laten bestrijden. Geloof me mensen dit is echt niet zelf te doen. Kost wel wat (€65) maar dan heb je er ook geen omkijken meer naar en volgens de wespenbestrijder zouden ze binnen een dag allemaal dood zijn.
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   In welke plaats was dat?
 • Wilma Smits 8 jaar geleden Reageren

  Ik heb ook een wespennest in de grond en op aanraden vd woningbouw er gif in gestrooid .( ze zouden dat mee naar onder nemen en zo zou het nest worden uitgeroeid ) Ik zie nu nog maar 4 holen eerst waren het er wel een stuk of 11 , ik heb geen geld voor een bestrijdings expert. Wat is het gevaar als ik het zitten laat ?
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Elf holen met wespennesten lijkt mij wel veel. Wespen gebruiken één aanvliegroute. Tenzij je het hol hebt dichtgestopt dan komen ze op verschillende plaatsen voor de dag. Er is geen gevaar om een wespennest te laten zitten hoor. Eind van het jaar gaan ze allemaal dood. Wespen zijn namelijk éénjarig. Wel komt er één of meerdere koninginnen uit die in het nieuwe jaar een nieuw nest gaan beginnen.
   Groeten
   Tijmen
 • Annemieke 8 jaar geleden Reageren

  Dat is goed om horen, we hebben een wespennest in de grond die op dit moment geen overlast veroorzaakt, maar volgend jaar moeten we in dat stuk van dat tuin aan de slag. Als de wespen dan weer weg zijn, mogen ze dit jaar gewoon blijven zitten.
 • Tineke 9 jaar geleden Reageren

  Heb persoonlijk niet zo'n last van het wespennest. Er vliegen er wel behoorlijk wat langs de struiken heen en weer. Is dit nest volgend jaar weer bewoond? Als ik er verder niks aan doe, wat is dan het eventuele gevaar?
  Vriendelijke groet Tineke
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Nee volgend jaar gaan de wespen niet weer hetzelfde nest in. De nieuwe koninginnen gaan een nieuw nest bouwen.
Reageren

Reageren