Klustervliegen

Vliegennest


Mensen denken al snel bij de honderden, duizenden en soms miljoenen klustervliegen op zolder aan een vliegennest. Maar dat is absoluut niet het geval. Ze komen puur in huis om te overwinteren en klusteren dan samen in een tros. Klustervliegen hebben helemaal geen nest. Ze leggen hun eitjes buiten in de wormen.

Waar komen klustervliegen vandaan

De klustervliegen komen altijd van buiten waar ze in het najaar in het zonnetje nog even op de muur zitten te drogen en dan in de spouw of onder de pannen trekken.

De beste manier om een vliegenplaag te voorkomen is dan om alle toegangswegen voor de vliegen dicht te maken. Je moet dan alle kiertjes van een halve millimeter en groter afdichten met kit. Nu zal dit in enkele nieuwe huizen wel kunnen maar wanneer je oudere huizen hebt dan heb je zoveel kiertjes en gaatjes waar een vlieg door kan zodat het ondoenlijk is om dat te dichten.

Heel herkenbaar van deze vliegen is ook dat mensen vaak hele slome vliegen door het huis zien vliegen. Dit zijn dan de klustervliegen die eigenlijk half in slaap zijn en door de temperatuur wat in de war zijn.

Klustervliegen in huis bestrijden

Ik ga dan als volgt te werk. Ik sluit de ruimte zoveel als mogelijk af (ramen en deuren dicht) en spuit dan met deze Topscore vliegenspray zo hoog mogelijk in de ruimte langs plafond, nok balken, gordingen ed. Vergeet ook niet de kieren bij een kozijn. Ook probeer ik wat in eventuele naden te spuiten.

Door zo hoog mogelijk te beginnen zakt het middel vanzelf naar beneden en evt. vliegende insecten komen er dan ook mee in aanraking. Ongeveer 1 bus voor een complete zolder is voldoende.

25 reacties op dit onderwerp

Geef hier uw review
 • Laura C. 6 maanden geleden Reageren
  Klustervliegen in ventilatie?
  Dag Tijmen, sinds een jaar of 4 hebben wij klustervliegen op zolder. We bestrijden ze met spray en de stofzuiger, maar we merken dat de plaag ieder jaar erger wordt. De vliegen op zolder kunnen we best nog de baas (het geeft ook niet dat we daar spuiten), maar ze komen vreemd genoeg ook uit een ventilatierooster in de woonkamer. En daar willen we niet dagelijks met vergif spuiten natuurlijk. We begrijpen niet hoe dat kan, want van buitenaf (via het gevelrooster) kunnen er onmogelijk vliegen in dit circuit. Uit dat ene rooster komt echt een massa vliegen: we hebben er dan ook een zakje uit mesh aangehangen om ze op te vangen. Iedere week ligt er een stevige bodem aan vliegen in dat zakje. Zou het misschien kunnen dat zich hier ooit enkele vliegen in “genesteld” hebben en dat ze hier blijven kweken? Of is dat onmogelijk?
 • Marlies Velghe 1 jaar geleden Reageren
  vraag
  Hallo, sinds een half jaar woon ik in mijn nieuw huis en heb ik blijkbaar een extreme vliegenplaag op mijn zolder. Ik durf spreken van 1000den vliegen (en meer) Ik wil mijn zolder laten isoleren maar vraag me af of ik best vooraf de zolder behandel of best wacht tot de isolatie er hangt. Nu is het onmogelijk om alle kieren dicht te maken, want mijn zolder is 1 grote kier. Ik ben ook bang dat ze in de isolatie zullen kruipen (rotswol) en zich verder zullen zetten. Hoe pak ik dit het best aan? Eerst behandelen en dan isoleren of eerst isoleren en dan behandelen? (of beide) Alvast bedankt!
  Marlies
 • Krista 2 jaar geleden Reageren
  Vliegenplaag
  Al voor het derde achtereenvolgende jaar hebben wij onze tuin vol met klustervliegen. Ook op zolder hebben we er zo nu en dan een paar. Maar vooral de vliegen buiten zijn hinderlijk. De hele tuin zit er vol mee. Het zijn er duizenden. Zodra de temperatuur boven de 15 graden komt is het 1 grote invasie van vliegen. En helaas ook alleen in onze tuin en tegen onze gevel. Niet van de buren. Al een keer voor 250 euro de hele dakkap laten voorzien van rook met bestrijdingsmiddel maar helaas met maar een tijdelijk resultaat. En om nou ieder jaar dat bedrag te moeten investeren om minder last van vliegen te hebben.... Enig idee hoe ik deze definitief kan uitroeien. Kieren en gaten zijn op zich al redelijk dichtgemaakt in het huis. Het is nieuwbouw dus ook wel aardig geisoleerd.
 • Debby 4 jaar geleden Reageren

  Helppp cluster vliegen, bestrijdings bedrijf wil voor 160 euro alles met bestrijdingsmiddel doen maar komen ze daarna niet meer terug dan heb ik het er voor over of voldoet de spray net zo goed? Gr. Debby
 • Greet 4 jaar geleden Reageren

  Hoi!! Wij hebben thuis ook enorm last van deze vliegen. Heb al firma laten kijken, maar het probleem is dat boven onze flat 1 grote open ruimte is en ze daar geen apparaatjes kunnen plaatsen. Heb jij advies? Ik vind het zo vies en wordt er helemaal stressie en depri van...
 • Karin muusse 4 jaar geleden Reageren

  Hallo tijmen, ik heb voor eerstvan die klustervliegen, word er gek van. Heb meteen een electriche lamp aan geschaft h te werkt wel.
  Maar wanneer stopt het met die vliegen of hou ik dat de hele zomer.
  En die spray kan dat kwaad voor honden.
  BVD Karin
  • Tijmen-van-Steeg 4 jaar geleden Reageren

   Ha Karin,
   De plaag van de klustervliegen is alleen in het voor en najaar. Als je de spray gebruikt is het beter om de ruimte even te luchten maar dan kunnen ze er weer in net als de mensen
   Groeten
   Tijmen
 • CV 5 jaar geleden Reageren

  Wij hebben in 2010 een nieuw dak laten plaatsen, kregen in 2014 last van vliegen achter buiten zonskant. Nu blijkt dat deze klustervliegen bij ons onder de nieuwe nok zich zijn gaan settelen. Nu hebben wij een nokhoogte van 9 meter, dus je gaat ook niet even het dak op. Wat is uw advies om deze vliegen toch verwijderd te krijgen... heb al contact gehad met menig bestrijdings bedrijf, maar de kosten zijn niet normaal hoog en ik krijg na deze werkzaamheden geen garantie van vertrek. Ik hoor het graag van u. Groet familie Verbaan
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Hallo Verbaan,
   Ja dat is een zeer lastig probleem. De enigste manier om vliegen te weren is om alle naadjes en kiertjes te dichten. En dat zal niet meevallen vandaar dat ook geen bedrijf er garantie op wil geven je weet nooit of je alles wel goed hebt gehad. Misschien is het beste om van binnen uit proberen alle kiertjes goed te dichten en anders zou ik zo'n vliegenlamp met kleefplaat ophangen zodat je alle vliegen wegvangt.
 • Vanaken Bernadette 5 jaar geleden Reageren

  Wij hebben last van een vliegeninvasie,vooral op zolder,Ik denk dat het om de “klustervlieg” gaat.De kenmerken komen alleszins overeen. Sinds het najaar heb ik er al wel duizend opgezogen in de stofzuiger,ik word er gek van!Onze zolder is mooi afgewerkt en dient als slaapruimte.Dagelijks vind ik eveneens dode of half-dode vliegen op de bovenste verdieping.Heb al verscheidene producten gebruikt,maar het houdt niet op.Wat kan ik doen?
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Hallo Bernadette,
   Ik denk ook dat het hier om de klustervliegen gaat. Helaas is het moeilijk om helemaal te weren. Je moet dan elk gaatje en kiertje zo dicht maken dat er geen vlieg meer door kan. Mocht je toch nog veel levende vliegen op de slaapkamer of zolder hebben dan kun je het beste spuiten met deze Topscore vliegenspray zodat ze snel dood zijn.
   Groeten
   Tijmen
 • Eugene de Jong 5 jaar geleden Reageren

  Wij hebben in 1 van de zalen van ons bedrijf ook last van deze vliegen. Geen idee waar ze vandaan komen en waar ze zich ophouden. Ze verzamelen zich wel op het hoogste punt bij het raam. Sinds dit weekend begonnen met het sprayen. In tegenstelling tot wat de verpakking aangeeft spuit ik ook op wand en kozijn. Sinds ik begonnen ben tref ik iedere dag ongeveer 60 dode vliegen aan. Alles wat er nog leeft doet dat niet lang meer. Ben benieuwd of ik het probleem daarmee echt opgelost krijg.
 • Maud 5 jaar geleden Reageren

  Hoi Thijmen,

  Wij hebben hoge ramen in de slaapkamers en hier verzamelen zich momenteel weer redelijk veel klustervliegen.vorig jaar hebben we er geen gehad, dat jaar ervoor echt enorm veel. Ik vind dit echt super vies en onhygiënisch. We hebben pas een baby van 6 weken oud en een dochtertje van 3. Is deze spray schadelijk voor ons? Zijn er ook natuurlijke sprays op de markt die wellicht goed zullen werken? Zijn er misschien nog bepaalde geuren van planten ofzo waar ze niet van houden zodat je die wellicht op de slaapkamers kunt zetten?

  Ik hoor graag van je,

  Groetjes
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Ha Maud,
   ik begrijp je angst. De spray is niet gevaarlijk voor de mensen als je de gebruiksaanwijzing in acht neemt. Ik ken verder nog geen goede natuurlijke sprays. Zodra die er zijn zal ik ze zeker aan gaan bieden.
   Tijmen
 • José Westerhof 5 jaar geleden Reageren

  Hoi, ik heb klustervliegen in de huiskamer. Kan ik daar die spray ook gebruiken of gaan mijn planten dan dood?
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Hallo Jose
   Deze topscore vliegenspray is er geschikt voor om de vliegen te doden en gaan je planten niet van dood
 • Eva 6 jaar geleden Reageren

  Hoi tijmen

  Wij hebben nu voor het tweede jaar last van klustervliegen op zolder. We merken bij zonnige dagen dat we ineens weer tiental vliegen in huis hebben. Recent hebben we onze hele spouwmuren laten isoleren, dus hier kunnen ze niet meer zitten.
  Dus dan zitten ze onder het dak? Wij slapen op zolder, dus alles is afgewerkt. Alleen het is een oud huis, dus her en der wel kieren, maar niet
  Goed toegankelijk om echt goed te sprayen.
  Op welke plaatsen kunnen ze nog zitten, ook tussen vloerlagem? wat kunnen we hier aan doen, het echte voorjaar moet nog beginnen..🙁
  • Liesbet 5 jaar geleden Reageren

   Wij hebben hetzelfde probleem reeds gedurende jaren :( We zouden er graag eens definitief van af geraken...
 • Iris 6 jaar geleden Reageren

  Hoi,

  We hebben vorige week de zolder laten isoleren met pur-schuim. Nu zitten er ineens allemaal vliegen beneden in de keuken. Kunnen dit klustervliegen zijn? Dat ze in de spouw/dakbeschot op zolder zaten en door de isolatie zijn "wakker geworden" ofzo en er uitgekropen zijn?
  Het zijn er overigens geen honderden, maar een stuk of 20 ofzo.
  En hoe krijg ik ze dan weg?
  Ik hoor het graag.

  Groet,
  Iris
  • Tijmen-van-Steeg 6 jaar geleden Reageren

   Ha Iris,
   Als alle naadjes en kiertjes goed zijn dicht gepurd dan zou je ze niet binnen kunnen krijgen. Waarschijnlijk zijn ze wel voor de dag gekomen door de gassen. Je kunt ze het beste opzuigen en hopen dat het hierbij blijft.
   Tijmen
 • Sandra 6 jaar geleden Reageren

  Ik woon sinds een half jaar in het huis en had allerlei vliegen op zolder; gespoten tussen alle kieren..200 stuks. In de winter was het rustig, nu beginnen ze langzaam te komen. Weer gespoten en nu nog maar een paar. Wat is de kans dat er achter de houten schotten (bij plafond en raam) nog meer zitten? Of gaan ze op ten duur weg?
  • Tijmen-van-Steeg 6 jaar geleden Reageren

   Ha Sandra,
   Wel fijn dat je ze zo snel dood hebt met de Topscore spay. Maar je vraag of ze op den duur weggaan? Ja dat wel maar ze komen ook weer terug helaas. De klustervliegen laten een soort feromoon achter waarop ze terugkomen en ook andere vliegen lokken. Ze komen puur daar naartoe om te overwinteren. Je zult dus altijd wat overlast kunnen ondervinden in het najaar en in het voorjaar als ze weer vertrekken.
   groeten
   Tijmen
 • Leonie 6 jaar geleden Reageren

  Wij hebben klustervliegen tussen de Velux dakvensterramen zitten. Als we het raam rond deze tijd opentrekken na een week zitten er allemaal vliegen die gestresst naar binnen vliegen. Wat kan ik daar aan doen? Ze komen niet naar binnen als we alles dichtlaten maar moeten toch ventileren ..
  • Tijmen-vanSteeg 6 jaar geleden Reageren

   Ha Leonie,
   Je zou er horrengaas voor kunnen doen.
   Tijmen
  • Vincent 5 jaar geleden Reageren

   Je kan kousebroek gebruiken bij in of uitgangen van verluchting
Reageren

Reageren