Vangkooien voor steenmarters, vossen of konijnen

Ze zien er bijzonder aaibaar uit. Jammer genoeg is de overlast die ze veroorzaken groot. Plaagdieren richten schade aan in en om het huis. Zo bivakkeert de steenmarter graag onder de motorkap van de auto en knaagt daar aan de kabels. Op zolder maakt hij een hoop herrie en laat er stinkende uitwerpselen achter. Ook de vos kan een flinke plaaggeest zijn. Deze slimme jager laat zich een kippenboutje wel smaken. Dus heb je pluimvee? Dan is het belangrijk dat je beschermende maatregelen neemt.

Diervriendelijk bestrijden met vangkooien

Steenmarters en vossen houden niet van mensen en je jaagt ze vrij eenvoudig weg. Helaas tref je ze niet veel later weer terug bij huis aan. Dus hoe bescherm je blijvend je huis, auto en kippen? Een vangkooi biedt oplossing. Vang een vos, rat of steenmarter in een vangkooi en zet hem flink wat kilometers verderop weer uit. Het levend vangen en uitzetten van deze dieren is toegestaan en bovendien diervriendelijk. Het verlost je van akelige plaagdieren, kapot geknaagde kabels en dode kippen: eindelijk rust op het erf.

Hoe raak je ongedierte kwijt?

Ongedierte bestrijd je met gif of een klem. Dit is toegestaan bij overlast door bijvoorbeeld ratten en muizen. Sommige dieren, zoals de marters, zijn beschermd en mag je niet doden. De beste manier om van dit ongedierte af te komen is ze levend vangen en elders weer loslaten. Maar hoe gebruik je een vangkooi? En welke vangkooien zijn geschikt voor de verschillende plaagdieren? Je leest het in dit artikel.

Vangkooi voor vossen: voorkom dode kippen

Loop jij ’s ochtends met lood in de schoenen richting het kippenhok voor verse eieren? Helaas gebeurt het vaak dat een vos s ’nachts een kippenhok weet binnen te sluipen. En wanneer de vos eenmaal zijn favoriete eetgelegenheid heeft gevonden blijft hij terugkomen.

Laat dit sluwe beest niet langer op jouw kippen jagen. De zogenaamde doorloopvangkooi slaat aan twee kanten dicht zodra de vos op een tredplaat stapt. Heb je de vos gevangen? Laat hem dan een flink aantal kilometers verderop weer vrij. De speciale vossen vangkooien of kastvallen hebben een draaggreep met beetbescherming, zodat je de gevangen vos veilig kunt vervoeren.

Veelgestelde vragen over het vangen van een vos

Hoe ver breng je de gevangen vos van huis?

Zet de vos uit op minimaal 20 tot 30 kilometer afstand van je huis. Laat je hem dichterbij vrij, dan weet de vos jouw kippen snel terug te vinden.

Waar laat ik de vos vrij?

Laat de vos bij voorkeur vrij in een landelijke omgeving

Mag je een vos ook doden?

Ja, de vos staat op de landelijke vrijstellingslijst en mag worden afgeschoten door erkende jagers. Lees meer over vossenbejaging

Hoe vergroot ik de vangkans met een vangkooi?

Een vos loopt liever niet over gaas. Het is daarom raadzaam de kooi een beetje in het zand te drukken zodat deze stevig staat, zo zal een achterdochtige vos er eerder in durven stappen.

Welk aas gebruik ik in de vangkooi?

Leg een stukje vis, kip of rauw vlees in de kooi. De vos lok je vervolgens richting de kooi met dit vossenlokmiddel.

Wat is het voordeel van het gebruik van een vossen vangkooi?

Het is een effectief en humaan middel tegen vossen op het erf.

Is het gebruik van een vossen vangkooi nadelig voor het dier

Een vos zal stress ervaren in gevangenschap. Controleer daarom regelmatig de kooi en handel snel zodra je een vos gevangen hebt. Een tweede nadeel is dat je een vos weghaalt uit zijn leefgebied, waardoor eventuele jongen het waarschijnlijk niet overleven.

Is de vangkooi wel groot genoeg voor een vos?

In onze shop verkopen wij vossenkooien van verschillende afmetingen. Een vossenvangkooi hoeft niet perse groot te zijn; een vossenhol is immers ook maar 20 centimeter in doorsnede. Desondanks geeft een grotere kooi toch een beter resultaat.

Steenmarter vangen met een vangkooi

Autokabels zijn heerlijk om aan te knagen en de steenmarter heeft het lekker knus zo onder de motorkap. Ook de zolder is een geliefde plek. Je merkt het aan de geur van uitwerpselen en het lawaai. De jonge steenmarters houden wel van een potje stoeien en rennen heen en weer. Alle marterachtigen, waaronder de hermelijn, wezel en steenmarter, zijn beschermd door de wet natuurbescherming. Dit betekent dat je de steenmarter niet mag doden. Door deze wettelijke bescherming is het aantal steenmarters flink toegenomen. Kijk voor meer informatie op zoogdiervereniging.nl

Diervriendelijk vangen van een steenmarter

Levend vangen en elders uitzetten is de oplossing voor jouw steenmarter probleem. Een steenmarter vang je met een speciale marter vangkooi. Lok de steenmarter met wat lekkers of speciale lokstof richting de kooi. Een steenmarter levend vangen met een vangkooi is een effectieve en diervriendelijke manier van ongediertebestrijding. Is het gelukt? Vergeet dan niet de toegang tot je zolder te versperren met weringsgaas of puntstrips en spray de verblijfplaats in met Mustolet anti-marter spray. Zo voorkom je dat andere steenmarters het vrijgekomen territorium innemen.

Veelgestelde vragen over het vangen van steenmarters

Hoe lok ik de steenmarter in de vangkooi?

Een marter is een alleseter. Leg bijvoorbeeld een rauw ei of kaas in de kooi. Ook sardientjes vinden ze heerlijk. Maak vervolgens met speciaal lokmiddel (Caniol) of Fishdrops een geurspoor richting de kooi. Deze verleiding kan de steenmarter echt niet weerstaan.

Is de vangkooi wel diervriendelijk?

Het beestje zal de nodige angst ervaren zodra het gevangen zit. Controleer daarom dagelijks de vangkooi of je beethebt. Zodra je de steenmarter hebt uitgezet zoekt hij een nieuw heenkomen. Laat de steenmarter dus niet te dicht bij huis vrij!

Waar zet ik de steenmarter uit?

Zet de steenmarter op minimaal 10 kilometer afstand van huis uit in een landelijk gebied.

Een rat levend vangen met een vangkooi

Ratten vormen een gevaar voor de gezondheid. Laat ratten daarom niet in de leefomgeving van je gezin komen. Ruim zoveel mogelijk lokkertjes op: denk aan zwerfafval of bijvoorbeeld kippen en vogelvoer in de tuin. Vervolgens vang je de rat op diervriendelijke wijze met een rattenvangkooi of doorloopval.

Zo gebruik je een rattenvangkooi

Druk de rattenvangkooi iets in het zand zodat het minder argwaan wekt bij de ratten. Zet de kooi aan één of twee kanten open en leg het lokvoer op het plaatje. Je kunt hier brokjes spek, pindakaas of speciaal lokvoer voor muizen en ratten voor gebruiken. Zodra de rat op het plaatje trapt klappen de zijkanten direct dicht. Zorg dat je de vangkooi in de gaten houdt en zet de rat op flinke afstand van je huis weer uit.

Veelgestelde vragen over ratten vangen

Hoe vergroot ik de kans op succes?

Ratten vinden het lokvoer Reward Pellets onweerstaanbaar. Leg er hier en daar eentje neer en lok zo de rat de kooi in. Hij smult ze allemaal op. De laatste leg je op het triggerplaatje. Dit werkt ook: hang een stukje spek boven het plaatje, zodat de rat zich moet uitrekken. Bij het neerkomen trapt hij op het plaatje en de val slaat dicht.

Waar zet ik de rat uit?

Laat de rat op grote afstand van je huis weer vrij in een landelijk gebied. Zo zal hij anderen niet tot last zijn.

Vangkooi voor konijnen

Ze zien er o zo schattig uit. Helaas vormen wilde konijnen op veel plekken een ware plaag. Een vrouwtje krijgt meerdere nesten per jaar, waardoor de konijnenpopulatie in korte tijd enorm groeit. Al die konijnen knagen en graven er op los. Ze veroorzaken verzakkingen bij gebouwen en brengen schade toe aan gewassen en sportvelden. Wees er op tijd bij en bestrijd de konijnen op diervriendelijke wijze.

Veelgestelde vragen over konijnen vangen

Welk lokvoer werkt het best om konijnen te lokken?

Konijnen houden erg van groenvoer, zoals witlof of wortels. Ook een stukje brood gaat er wel in.

Waar plaats ik de konijnenvangkooi?

Plaats de vangpijp bij voorkeur voor de ingang van het konijnenhol. Weet je deze niet te vinden, plaats hem dan op een beschutte plek, bijvoorbeeld onder een struik, in de looproute van de konijnen.

Hoe voorkom ik dat de konijnen terugkomen?

Een grote plaag vergt periodieke bestrijding. Konijnen planten zich zo snel voort dat het lastig is ze volledig kwijt te raken. Om schade aan gewassen te voorkomen plaats je een afrastering of schrik je de konijnen af met bijvoorbeeld flitslampen.

Vogelvangkooien

Wil je grote vogels zoals duiven, kraaien of kauwen op een diervriendelijke manier kwijtraken? Dat kan met een vogelval. Vogels kunnen erg hinderlijk zijn op het erf. Houd je bijvoorbeeld kippen, dan willen andere vogels graag mee eten van het kippenvoer. Ook de vogelpoep en het gekrijs van vogels is een bron van ergernis voor veel mensen. Het wegjagen van de vogels werkt soms onvoldoende. Door ze te vangen en elders uit te zetten los je het vogelprobleem ogenblikkelijk op.

Zo vang je een duif

Zet de duivenval of vogelvangkooi neer op de plek waar de vogels overlast veroorzaken. Leg wat vogellokvoer in de kooi en wacht af. Zodra de vogel de kooi in stapt valt het deurtje dicht en zit hij gevangen. Onze kooien zijn groot, zodat de gevangen vogel voldoende bewegingsvrijheid heeft. Toch kan een vogel flinke stress ervaren van het plotselinge gevangenschap. Controleer daarom regelmatig de kooi of je beet hebt en handel vervolgens snel.

Veelgestelde vragen over vogels vangen

Wat doe ik met de gevangen vogel?

Zet de vogel in het bos of ander natuurlijk gebied weer uit, op voldoende afstand van huis.

Is het wettelijk toegestaan om een vogel te vangen?

Ja, dit mag. Laat de vogel zo kort mogelijk in de kooi en laat hem snel weer vrij.

Katten vangen met een vangkooi

Een kattenval gebruik je om een verwilderde kat te lokken en te vangen. Katten zijn nachtdieren en het aanhoudende gekrijs en nachtelijke vechtpartijen onder je raam verstoren de slaap. Moet je ‘sochtends eerst de kattenpoep uit de tuin moet scheppen voordat je in het zonnetje kunt zitten? Dan is de maat vol. Vang de zwerfkat met een vangkooi: dit is diervriendelijk en bovendien veilig voor jou.

Hoe vang je een kat?

Zwerfkatten of wilde katten zijn niet gewend aan mensen. Ze zijn angstig, schuw en soms agressief. Zodra je ze benaderd kunnen ze flink uithalen. Een vangkooi biedt uitkomst:

  • Lok de kat met wat lekkers naar de kooi. De grootste kans op bingo is ‘s nachts.
  • Controleer de val gelijk in de vroege ochtend
  • Gooi een donkere doek over de kooi om de kat rustig te houden.

Bij zwerfkatten is het goed om na te gaan of ze een nestje hebben. Is dit het geval, zul je eerst de kittens moeten vangen en daarna pas de moederkat.

Veelgestelde vragen over katten vangen met vangkooi

Hoe lok ik een kat de vangkooi in

Gebruik als lokmiddel kattenvoer of een beetje vis. Dat laat de kat zeker niet liggen.

Is het verboden een kat te vangen?

Veel mensen vragen zich af of je een kat zomaar mag vangen.

Hoe vang ik een weggelopen huiskat?

Plaats de kattenval op die plek waarvan je vermoedt dat de kat zich ophoudt. Zet zijn eigen voederbakje met zijn favoriete kattenvoer in de kooi. Controleer de kooi vaak. Er kunnen per ongeluk andere katten of dieren in terecht komen.

Ik heb een verwilderde kat gevangen, wat nu?

Breng de kat naar het dierenasiel of laat hem ophalen door de gemeente.

Reageren

Reageren

Bel direct 06-21276531