Steenmarters verjagen


U mag alleen steenmarters verjagen, want ze bestrijden met gif, vangen of doden is verboden! Steenmarters zijn namelijk een beschermde diersoort omdat hun aantal snel afnam. Vanwege de bescherming neemt hun aantal echter wel weer toe, waardoor de kans op overlast door steenmarters ook toeneemt.

Steenmarters verjagen in huis

U hebt last van een steenmarter (of een vrouwtje met jongen) in huis. Hoe kunt u deze nou het best verjagen? Allereerst moet u controleren of de steenmarter zich nog in huis bevindt of niet. De kans dat de steenmarter aanwezig is, is klein omdat steenmarters actief worden zodra het donker wordt.
Wanneer u de steenmarter overdag probeert te verjagen, is de kans groot dat u hem niet aantreft: hij houdt dan rust in een andere rustplaats, buiten de woning. Wanneer de steenmarter niet meer in huis aanwezig is, kunt u rondom huis alle gaten en kieren die groter zijn dan 5 á 6 cm afsluiten. Hierdoor voorkomt u dat de steenmarter bij zijn terugtocht naar uw woning weer binnen kan komen. Zorg wel dat u het gaas voor de gaten en kieren goed vastmaakt: steenmarters hebben een zeer sterke drang om terug te gaan naar verblijfplaatsen en zullen dan ook hun uiterste best doen om weer binnen te komen zoals te zien in dit filmpje.

Steenmarters verjagen in volière

Steenmarters komen graag in volières omdat ze dol zijn op de eieren van de vogels en op jonge vogeltjes. Ook in kippenrennen komen ze daarom graag. Wilt u steenmarters verjagen in de volière, dan moet u alle gaten en gaatjes groter dan 5 á 6 cm goed afsluiten met stevig gaas. Steenmarters zijn creatief en zullen proberen om het gaas weer los te krijgen of om een andere ingang te vinden. Werk dus secuur. Doe de kippen en vogels 's nachts in een nachthok dat goed kan worden afgesloten, zodat de steenmarter ze niet te pakken kan krijgen.

Steenmarters verjagen onder de auto

Het is ontzettend moeilijk om een steenmarter onder een auto vandaan te jagen. Op internet circuleren allerlei huis, tuin en keukenmiddeltjes die allemaal wellicht wel eens geholpen hebben maar die niet voor iedere situatie afdoende zijn. Wat tot nog toe het beste helpt is gaas onder een auto te spannen wat golft als de steenmarter er op loopt. Daar wordt hij zenuwachtig van en zal er niet op komen. Maar sinds enkele jaar is er ook een anti marterspray op de markt. Die spray is door een bestrijder ontwikkeld en helpt afdoende om de marters op afstand van de auto te houden. 1 keer per maand breng je die spray aan terwijl je het gaas iedere keer weer onder de auto moet aanbrengen. Daarom is de spray voor jezelf veel handiger.

Wil je snel van die steenmarter af?

Neem dan contact op met de gecertificeerde bestrijder

58 reacties op dit onderwerp

Geef hier uw review
 • Jan Jaap Zwaag 1 jaar geleden Reageren
  Verjagen steenmarter
  Ik heb uw tips gelezen maar hoe weet ik, als ik alle mogelijke in/uitgangen wil blokkeren, of de steenmarter binnen of buiten is?
 • De marree 2 jaar geleden Reageren
  Marter
  Slaapplaats
 • Guy meylemans 5 jaar geleden Reageren

  Gisteren 7 kippen dood gebeten enkele onthoofd. Vannacht weer een kip afgeslacht. Enkel de poten en wat ingewanden waren nog aanwezig.kippen zitten on een volière met mazen van 10 op 5 cm. De 2 overige kippen hebben bang en durven het hok niet meer uit. Kan ik de steenmarter wel verjagen?
 • Carine 5 jaar geleden Reageren

  Wij verhuizen binnenkort naar een vrijstaandhuis aan de bosrand. Wijhe ben reeds een ren voor de poezen gezet, maar hebben al afdrukken van een vos en een marter gezien. Wij willen ook kippen houden in de poezentuin. Is een flitssysteem voldoende om vos en marters weg te houden? Er bestaan er die ook ultrasone geluiden geven maar dat werkt dan ook voor de poezen en dat is niet te bedoeling. Graag raad.
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Nee een flits systeem alleen is niet voldoende. Een goede stevige ren is het beste. Ook de bovenkant goed dicht maken.
   Tijmen
 • Marina 5 jaar geleden Reageren

  Hoi nu voor de 2 e x wakker om 4.40 er loopt iets in de dakgoot. Heb het idee dat het naar binnen gaat via het dak. Je hoort wat gestommel en later is het stil. Wij hebben de dakgoten in een bak liggen een aftimmering van trespa. Lijkt me onmogelijk om via de regenpijp in de goot te komen, ivm de bak. Op ons balkon hebben wij schutting delen staan, hier heb ik gaas op gemaakt met een bolling. Hoe komt zon beest dan toch in de goot?
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Hallo Marina,
   Misschien een boom in de buurt staan met overhangende takken?
   Groeten
   Tijmen
 • Jarno 5 jaar geleden Reageren

  Ik had 4 kippen gekocht, 2 hiervan zijn gedood en naar een vreemde plaats versleept (beide achter het hok). Kan dit van een matter zijn? Ik heb ook ondiepe gangen onder het hok gevonden.
  Mvg Jarno
 • Marlie 5 jaar geleden Reageren

  Hoor je steenmarters ook overdag?
 • Marlie 5 jaar geleden Reageren

  Wij hebben een beest tussen het dak in onze bedrijfshal.
  Al geluidsapparaatjes geplaatst.
  Je hoort ze ook overdag is het Dan wel een marter? Aan het geluid te horen moet het wel een groot beest zijn
 • Ilse 5 jaar geleden Reageren

  Dat Tijmen
  Deze ochtend vonden we een kip die doodgebeten lag in het afgesloten kippenhok. Haar ingewanden waren via de achterkant uitgevreten.
  We hebben een uitgeknabbeld gat ontdekt in de houten wand van zo'n 6cm groot (laag bij de grond).
  We hangen regelmatig een wildcamera (nachtbeeld) en hebben vorig jaar deze periode een marter op beeld kunnen vangen.
  Zou een marter een gat kunnen knagen in een houten wand? Hoe kunnen we het hok betr beschermen?

  Bedankt.
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Ja Ilse, Een marter kan prima een gat knagen. Misschien heeft er al wel een klein gaatje gezeten die hij groter heeft gemaakt. Ik verwacht niet dat hij zomaar door een dikke plank heen zal gaan.
   Dus de boel goed dicht houden is wel belangrijk.

   Groeten
   Tijmen
 • Nick 5 jaar geleden Reageren

  Wij slapen op de begane grond en horen avonds rond 22:00 en in de ochtend vroeg geregeld lawaai op het dak. Vanuit mijn zoons kamer 1ste verdieping kon ik in het donker een schim zien die lijkt op een marter. Tussendoor is het maanden stil geweest. En nu winter voorbij is horen we hem weer. Kan het zijn dat hij zijn schuilplaats niet bij ons heeft maar ergens anders en ons dak gebruikt als verkeersroute?.
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Ja hoor dat kan zeker Nick.
   Misschien gaat de steenmarter via jullie dak naar het dak van de buren?
   Groeten
   Tijmen
 • 1969 5 jaar geleden Reageren

  Mijn licht van de auto was stuk, bij het repareren vonden we 2 eieren achter het licht wat de panne veroorzaakte, kan mijn auto niet binnen zetten, wat moet ik doen om deze te verjagen.
  Sylvie
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Hallo Sylvie,
   Ik zou toch de anti marterspray maar gaan gebruiken.
   Tijmen
 • Chantal 5 jaar geleden Reageren

  Hallo, Mag de steenmarter spray ook gespoten worden rond om het konijnen hok? Groetjes Chantal.
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Hallo Chantal,
   Ja dat mag wel maar dan helpt het niet dat je zomaar wat in de rondte sprayt. De lucht is dan zo weer verdwenen. Diegene die deze spray bij mij bestellen krijgen altijd nog wat tips via de mail en daar zit ook een handleiding bij om een soort van geurhouder te maken zodat de lucht wat langer blijft hangen.
   Tijmen
 • Piet 5 jaar geleden Reageren

  Wij hebben een houten woning en denken dat er een steenmarter in de spouw zit en over het gipsen plafond loopt. We hebben geen idee waarlangs hij binnen kan komen. Tussen de verticale planken van de buitenwanden zit steeds een opening, waarover weer een plank ligt. We weten niet hoe die opening aan de bovenkant is afgedekt zijn. Aan de onderkant is het open. De aannemer leeft niet meer en de zaak is al een aantal jaren failliet. We hebben binnen, dag en nacht harde muziek laten spelen bij de wand waar we hem het vaakst hoorden en dachten dat hij verdwenen was. Helaas hoorden we hem vannacht weer.
 • Angela 5 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen, Sinds een paar weken heb ik volgens mij een marter tussen het plafind van de 1e verdieping en de zolder. Ik hoor gestommel, geknaag en hoor een diertje lopen. Zeker niet iedere nacht. Flink tegen het plafiond slaan helpt even. Ik kan niet in de tussenruimte kijken, ik weet dus ook niet of ik spray kan gebruiken, want waar moet ik dat spuiten? op de zolder zelf is niets te zien, geen gaten, geen keutels. Wat zou ik kunenn doen om ervan af te komen? het slaapt vreselijk onrustig. bedankt, Angela
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Als je iets van een openingetje hebt bij een spotje of als je van boven in de vloer een klein gaatje boort dan kun je de spray met een rietje in de ruimte sprayen zodat de marter vertrekt.
   tijmen
 • Sigrid 5 jaar geleden Reageren

  Hai Thijmen, na alle verhalen hier koester ik weinig hoop. Elke avond knaag een steenmarter aan de kilgoot van het zadeldak. Dus om 2100 geknaag maar ook om half 7 in de ochtend. De vraag is wanneer is ie er dan niet? Wanneer mag ik gaan dichtmaken? Hij knaagt 1,5 van mijn voeteneind af echt vreselijk eng. De gemeente heeft een week nodig om te komen kijken. Daar heeft niemand wat aan. Waar vind ik echte hulp? Helpt een spray of geluid Of dichtmaken? Maar wanneer en hoe. Jaren 30 woning alles is hout. Hoop om een snel antwoord voor dat het beest nog dieper de woning in duikt en een niemand er meer bij kan. Kunt mij aub adviseren?
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Hallo Sigrid,
   Ik denk dat het goed is om eerst eens alles te inspecteren waar of hij knaagt. Waarschijnlijk is hij dan nog niet eens binnen en alleen maar een toegang aan het maken. Dan zou je daaar de spray kunnen gebruiken en de plaats proberen te verstevigen met materiaal waar hij niet zo aan kan knagen.
   Tijmen
 • Lian Hooyschuur 5 jaar geleden Reageren

  heb steenmarters in de tuin die 's nachts behoorlijk huishouden (tuinmeubelen beschadigd, grote bloempotten omroelen, veel gegil) Hoe krijgen we ze uit de tuin??
 • Stephanie jansen 6 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen,
  Ik denk dat ik een steenmarter heb in mijn bedrijfspand. Er is aan het rubber gegeten van mijn roldeur en naast het pand ligt allemaal isolatie wol.
  Gisteravond had ik alles afgesloten en liep nog even terug en zag ineens heel snel iets van de ene kant na de andere kant springen maar zag niet zo snel wat het was.
  Is dit een steenmarter? Zo ja wat te doen.

  Groetjes stephanie
 • th.mom 6 jaar geleden Reageren

  hallo hallo help ik heb marters in ons tuin huis hoe kryg ik die er uit
 • Ria 6 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,
  Ik heb er eentje onder golfplaten dak van garage zitten.
  Alle gaten met purschuim toegespoten.. maar hij bijt het er terug uit en zit terug gezellig eronder. Nu heeft hij 1 gaatje waar hij in en uit gaat... heb er een prop met ammoniak ingelegd .. daar is hij vies van.. heeft nieuw gaatje ernaast opengebeten 😂. Weet niet meer wat doen , grtjes.
  • Tijmen-van-Steeg 6 jaar geleden Reageren

   Pur schuim is niet afdoende om steenmarters te weren. Je hebt echt steviger materiaal nodig als gaas ed.
   Tijmen
   • Pieter vd Ploeg 6 jaar geleden Reageren

    Steenmarters in huis zijn te verjagen door een (draagbare) radio aan te zetten, dag en nacht. Mijn buurman doet dat ook al jaren; heeft nooit last van marters. Bij mij zaten ze in huis: na 2 weken dj-praat + muziek -we waren zelf even op vakantie- zijn marters verdwenen.
    • Tijmen-van-Steeg 6 jaar geleden Reageren

     Ha Pieter,
     Dan heb jij veel geluk gehad. Dit is lang niet altijd het geval.
     Tijmen
 • Helma 6 jaar geleden Reageren

  Sinds enkele dagen een zeer vieze doordringende lucht in de slaapkamer. Hoor niets lopen/kruipen. Wat zou het kunnen zijn? Kan de slaapkamer niet meer gebruiken.
 • verhoeven paul 6 jaar geleden Reageren

  WE ZITTEN MET EEN STEENMARTEL ONDER ONS DAK HOE KRIJGEN WE DIE SNEL WEG het is bijna onmogelijk van alles af te dichten aan ons dak
  • Tijmen-van-Steeg 6 jaar geleden Reageren

   Hallo Paul,

   Het lijkt me beter om dan een bestrijder met ervaring van steenmarters te laten komen kijken zodat die de juiste adviezen kan geven. Dit is voor mij ook wel heel lastig zo op afstand zonder beeld hoe het er bij jou uitziet.
   Je kunt hier het formulier invullen voor een contact
 • Lisanne 6 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,
  Ik heb al meerdere malen hard gestommel en gekras vanachter mijn dakbeschot vernomen. Het is een ruimte waar ik niet bij kom. Wel heb ik er op gebonkt toen ik wakker werd van het gestommel en gekras. Hierop hoorde ik gegrom. Ik vermoed dat dit een steenmarter is. Ik hoor gemengde verhalen over het ultrasoon apparaat en zou ook niet weten hoe ik het zou kunnen afbakenen of de spray te gebruiken. Graag hoor ik van u, want hij zit boven mijn bed!
 • Annette 6 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,
  Ik kwam er afgelopen week achter dat er in de achterwand van mijn keukenkast een vuistgroot gat is geknaagd. Het dier dat dit gedaan heeft heeft ook van alles wat eetbaar was geproefd, alle verpakkingen waren opgescheurd en veel dingen waren meegesleept naar het gat in de achterwand. Ik woon in een omgeving waar ook steenmarters voorkomen. Zou dit door een steenmarter gedaan kunnen zijn?
  • Tijmen-van-Steeg 6 jaar geleden Reageren

   Ik vermoed van niet Annette maar het zou kunnen. Vindt je geen uitwerpselen in de kastjes?
   Groeten
   Tijmen
 • ReAn 6 jaar geleden Reageren

  Hallo een vraagje:
  Graaft een marter zich ook onder de grond door een schuur in? Als slaapplaats of zo ? Ik heb ruim een volle emmer zand bij elkaar, of is dat eerder van een ander dier...
  Alvast hartelijk dank
  • Tijmen-van-Steeg 6 jaar geleden Reageren

   Ik denk van een ander dier. Verschillende soorten ratten graven eerder gangen.
  • Wim Snoeren 6 jaar geleden Reageren

   Heb pas mijn schuurtje opgeruimd en een week later kan ik ook emmers zand eruit halen wel tot 15 cm hoog er liggen tegels in van 30x30 maar er is een strook van 5 cm aan de zijkant waar de tegels vrij liggen,hier hoopt het zand op,ik woon in een natuurgebied en heb recent meerdere keren een boommarter gezien
   • Tijmen-van-Steeg 6 jaar geleden Reageren

    Marters zijn doorgaans geen gravers Wim.
    Ik denk dan eerder aan mollen of ratten.
    Groeten
    Tijmen
 • Dieter 6 jaar geleden Reageren

  Verschuilt een marte zich ook welles in een kruipruimte onder de vloer. We horen s'nachts onder de vloer gekrab en getippel.
 • j wiersma 7 jaar geleden Reageren

  wij hebben volgens mij een steenmartel onder de dakpannen,horne geluid hoe los je dit op
 • Matty 7 jaar geleden Reageren

  wij hebben waarschijnlijk een marter onder het dakbeschot van de aanbouw, we horen 's nachts gestommel en geschreeuw. We kunnen hier niet bij zonder het dak helemaal weg te moeten halen. Het gaat hier om ons huis in Tsjechie, een oud huis waarbij voor isolatie gewoon stro is gebruikt. Wat kunnen we doen? Is zo'n spray ook hier te koop misschien?
  • Stephaan 5 jaar geleden Reageren

   Dit zijn waarschijnlijk relmuizen, ook wel zevenslapers genoemd.
   Wij hebben ze ook in Italie. Beesten maken s’nachts een klere herrie.
 • Rpm 7 jaar geleden Reageren

  Heb Eem marter onder mijn motorkap hoe krijg ik hem weg voor dat hij schade aanricht?
  • Tijmen 7 jaar geleden Reageren

   Auto binnen zetten. Gaas onder de auto leggen of de mustolet anti marterspray gebruiken.
 • marie 8 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen

  Ik vermoed dat ik steenmarters in huis heb . S'nachts hoor ik constant geknaag en veel geruis . Ik heb ratteval ,rattegif,en ook rattelijm geplaatst want ik dacht dat het een muizenplaag was.Maar heb helaas niets kunnen vangen.
  ik heb snachts voor dat ik ging slapen een zak met harde brood in het midden van de keuken gezet en de dag nadien zag ik dat die zak aan de andere kant van de keuken stond .
  help!
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Ik vermoed dat u heel veel muizen hebt.
   Groeten
   Tijmen
 • Pascal 8 jaar geleden Reageren

  Hallo,
  De dakdekker heeft onder de dakpannen van mijn huis verse voedselresten in de steenwol aangetroffen. Op de zolder ruikt het heel onfris. En op het zeil op de zoldervloer ligt een opgedroogde plas bruin vocht.
  Kan dit passen bij een marter die onder mijn dakpannen zijn eten bewaart?
  Groet Pascal
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Ha Pascal,

   Ik heb je ook een mail gezonden. Dit lijkt wel heel erg op een steenmarter.
   Tijmen
 • Hanneke van vonno 9 jaar geleden Reageren

  Mijn buren vermoeden een steenmarter te hebben. Ze hebben de regenpijp omwonden met prikkeldraad. Helpt dat wel echt?
  De marters klimmen toch veel makkelijker langs de muur omhoog, dan langs een gladde pijp?
  Graag commentaar...
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   het is beter om een krans van gaas om de pijp aan te leggen.
 • Doeven 9 jaar geleden Reageren

  Hartelijk dank voor de tips en aanwijzingen.
  Het duurde even maar moest wachten op de aannemer.
  Heeft pas gelegen zijn werk kunnen afmaken. Hoop dat de steen marter nu niet de buren gaat lastig vallen. Nogmaals bedankt.
 • vanuytven 10 jaar geleden Reageren

  Marter teroriseert heel de buurt 20 kippen en een eend
  gedood in de kinderboerderij op school de buren zijn
  hun 4 kippen ook al verloren wij sluiten onze kippen
  goed op maar 1kip was niet binnen te krijgen en lag


  s, morgens doodgebeten
 • Els 10 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen,
  Ik woon direkt aan het bos en denk nu dat ik vanmorgen een poepje hebt ondekt bij de ren en bij uw beschrijving, dat er een marter meteen aan de ren met de kloek met kuikens heeft gezeten, (de honden hebben wel aangeslagen vannacht maar dat doen ze telkens snachts, bos he...) gelukkig leeft alles nog :) maar wil wel weten, of deze spray die u aanprijst, ook gebruikt kan worden voor het tegen de ren aan te sproeien bijvoorbeeld en of dat dan de honden niet bij de kloek weghoudt want die vinden de kleintjes gewoon erg leuk om naar te kijken ieder jaar weer...

  Groeten en vast bedankt.
 • Rianne 10 jaar geleden Reageren

  Van de week heeft een steenmarter zich onder het kippenhok gewurmd er onze twee bejaarde krielkipjes meegesleurd en (waarschijnlijk) opgegeten. Hoe diep moet ik gaas ingraven wil dit niet nog eens gebeuren? Of zijn er makkelijkere manieren om de kippen te beschermen?

  groeten
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hallo Rianne,
   Dit is heel moeilijk te zeggen. Marters zijn zeer slimme dieren en als ze zin aan uw krielkipjes hebben dan zijn ze tot veel in staat. Ik denk dat u het gaas wel ongeveer een meter in de grond moet graven om goed te weren. Maar is de bovenkant ook wel dicht?
  • Jan Brouwer 6 jaar geleden Reageren

   Lamp met bewegingsmelder. Mijn kippen lopen dag en nacht al 10 jaar vrij rond. Slapen in een open hok.
Reageren

Reageren