steenmarter overlast in nederland

Veroorzaakt een steenmarter brand?

De ANWB start een onderzoek naar de verschillende autobranden die de laatste tijd hebben plaatsgevonden. Het lijkt erop dat de steenmarter er de aanstichter van is. Onderzoeker en auto-expert Jos van der Drift krijgt verschillende vragen en meldingen die een verband leggen tussen de steenmarter en autobranden. De afgelopen week is er veel media-aandacht omtrent dat onderzoek. Tegelijkertijd vragen consumenten zich af waar de steenmarter zich ophoudt en hoeveel steenmarters er zijn. Dat bracht mij op het idee om alle gebruikers van de Mustolet anti Marterspray in kaart te brengen om zo inzicht te krijgen waar de overlast plaatsen van marters zijn.
De Stentor besteedt in dit artikel meer aandacht aan de autobranden en aan problemen met steenmarters.

Steenmarters in de stad

Uit het onderstaande kaartje valt op dat marters steeds meer de steden intrekken. Ze houden zich dus niet meer alleen op in de buurt van boerderijen en platteland. De meeste overlast wordt gemeld in de buurt van grotere plaatsen, zoals Groningen, Heerenveen, Assen, Hengelo, de driehoek Arnhem, Nijmegen en Doetinchem en Zwolle en Apeldoorn.
Op het kaartje is te zien dat steenmarters vanuit Duitsland naar Nederland lijken te trekken en dan blijven steken voor de rivieren, met name voor de IJssel.
Ook lijkt er in Limburg tot aan de Maas toe meer overlast dan aan de Belgische zijde van de grens.


Een ander punt waarvan ik hoop dat Jos van der Drift in zijn onderzoek zal meenemen is of het nou echt wel het vismeel is wat de marters naar de kabels doet grijpen zoals het AD op de site vermeld. Ik zelf heb de indruk dat dat juist niet zo is maar dat het voornamelijk de jonge marters zijn die daar mee spelen. Rubber is toch niet lekker? Ze bijten erin en trekken er aan maar eten er juist niet van. Wanneer het vismeel de steenmarters zou aantrekken dan zou de kans ook groot zijn dat ze er stukjes van zouden eten. En hebben ze dat eenmaal geproefd dan zullen ze het een volgende keer wel laten om er in te bijten. Punt blijft wel dat door het kapot bijten van de kabels er kans op brand blijft bestaan.

9 reacties op dit onderwerp

Geef hier uw review
 • Klaasje 6 jaar geleden Reageren

  Ik liep net een blokje met de hondjes en zag hele families steenmarters. Allemaal moeders met jongen. Ze kwamen hier van de bouwplaats en zaten even te kijken en renden met hele groepen de weg op. Brrr best wel eng. Dit was in Heerenveen,
 • Geke 6 jaar geleden Reageren

  Tijmen, boven ons slaapkamerplafond (schuine dak onder de dakpannen) van met name onze slaapkamer zit een marter, hij komt en gaat en ik weet welhaast zeker dat het een marter is. Op onze auto (ik had onder de motorkap al eens een boterham en een andere keer een vogelvleugel) gebruikten wij altijd de spray die nu niet meer te koop is, bovendien kom ik zelf niet tussen mijn dak. Wat kan ik doen? Een of ander ing met hoogfrequent geluid in de slaapkamer neerzetten? En zo ja welke? Het schuine deel van het plafond loopt uit in een stukje zolder, maar daar is hij nog niet te zien. kun je me adviseren?

  Dank je wel!
  Geke
  • Tijmen-vanSteeg 6 jaar geleden Reageren

   Hallo Geke,

   Het lijkt me beter om te ontdekken waar hij van buitenaf naar binnen gaat. Misschien kun je sporen in de dakgoot ontdekken, of een pan die scheef licht. Een wildcamera plaatsen wil ook wel eens helpen. Daar zou ik dan de spray inzetten en eventuele werings maatregelen treffen.

   Het klopt dat de Mustolet niet meer leverbaar is. Maar ik heb goede ervaringen met de vervanger ervan de H.H. spray
   Groeten
   Tijmen
 • Ernie the Kid 8 jaar geleden Reageren

  Dit jaar zijn onze auto's al 5 keer bezocht, Verregaande discussie met gemeente Bronckhorst gevoerd. Helaas............ met mag alleen tot het verstoren van het leefgebied van de steenmarter overgaan als de volksgezondheid gevaar loopt....
  Kan je wel vertellen dat na 5 rekeningen van deze ellendelingen mijn gezondheid wel gevaar loopt.
  Wie stopt deze beesten en het beschermen ervan? Waar kan ik mijn facturen declareren? Ben het beest meer dan zat :(
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Ik begrijp uit je reactie dat je nog geen Mustolet gebruikt Erna. Dat zou ik je toch echt eens aanbevelen.Ik ben ervan overtuigd dat het helpt!
   Groeten
   Tijmen
 • Johanna 8 jaar geleden Reageren

  2e reaktie steenmarter overlast stentor dd. 25-1 jl. bij een kennis die onder het schuinedak van een van de oudehuizen in de pelikaanstraat te zutphen woont. al 5 jaar last v.d. steenmarters. maar in het voorjaar van 2015 werd het onleefbaar in de slaapkamer aldaar. dode vogels lagen tussen plafond en de zijmuren geduwt in het trapportaal. het binnen plafond in de sl.kr. werd geopend door onderzoekers v.d. verhuurder.van het binnendak was heel veel isolatie materiaal weggevreten en gebruikt voor een nestopbouw. daar zaten 3 jongen. de stank was niet te harden. het tussenplafond werd chemisch bespoten. de gehele zomer was de slaapkamer onbruikbaar. via een gat in de buitenmuur konden ze in en uit. doormiddel van een kooi werd moeder marter gevangen en afgevoerd naar de veluwe. wat een kosten en overlast.de gehele slaapkamer opgeknapt. waarom worden deze beesten beschermd. welk nut hebben ze in de natuur. het is wel fijn als ze in de wijken muizen en ratten vangen, maar het vele ongemak wat ze aanrichten en de vele onnodige kosten. ze horen niet thuis in woonwijken. is het blijven bescermen van deze dieren echt nodig. ja de mensen laten veel te veel troep op de straten achter, en het voeren van mensenvoer aan vogels, hoe bedenkt men het. de boosdoener blijft de mens. maar de hoeveelheid steenmarters moet volgens mij beperkt worden.
 • Johanna 8 jaar geleden Reageren

  reaktie op steenmarter stentor art. dd. 25-1 jl. uit de vliegenstr. te zutphen. afgelopen herfst steenmarter tussen het boordplafond. of er polderkerels rondspringen.waarvan een mens snachts hartkloppingen krijgt. de elektradraden van de plafondlamp doorgebeten. veel urine vlekken in het boordplafond. verhuurder iedereen stuurde iemand die ongedierte kan bestrijden. samen op onderzoekuitgegaan. onder de automoterkap lag een stukje brood. aan de andere kant v.d. moter veel grijs stof. onderzoek in de voortuin. bij de dennenboom vlak bij het huis. ze kwamen via deze boom waarin veel vogels vertoeven via de takken in de dakgoot. ook bij de buren schoven ze tussen het plafond. oplossing, onderkant v.d. boom die daar takloos is, met kipgaas bekleed. onder de auto kipgaasdeur v.h. tuinhuis gelegd. bij de plafondlamp doekje met etherische olien gelegd en met extra boordplaatje groot gat bedekt waartegen de plafondlamp weer kon worden aangesloten. het brood gevonden in de auto wordt rondgestrooid door buren, die de meeuwen eten voeren. er ligt in de wijk bij mijn huis een gemeenschappelijk tussenpad waarop veel etenstroep door mensen word rondgeslingerd. vraag; welk voordeel heeft de natuur van de steenmarter . voor de materie v.d. mens, de gezondheid en het welzijn is dit beest een martelaar..bestrijden volgens mij!
 • Kuiper 8 jaar geleden Reageren

  Wij wonen in Kampen en hadden vorig jaar een steenmarter op ons terras, onder ons appartement zit een parkeergarage en de algemene berging. De hoogte s eigenlijk de derde laag al is ons appartement op de eerste woonlaag. De steenmarter is verjaagd met hoogferqent geluid, hiervoor moest wel een paar dagen het hondje van een van onze buren uit logeren. Het beestje zat tussen de dubbele muur van ons terras en had ook al driftig geknabbeld aan de butume dakbedekking .
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Beste heer Kuiper,
   Hebt u nadien ook bij de toegang dusdanige wering aangebracht zodat deze niet nogmaals kan terugkeren?
   Groeten
   Tijmen
Reageren

Reageren