FAQ

FAQ steenmarter

Waar kun je een steenmarter aan herkennen?

Een steenmarter lijkt op een jonge poes en heeft een specifieke manier van lopen. Hij huppelt wat meer. Zijn manier van lopen is op deze video duidelijk te zien.

Ik denk dat ik een steenmarter in huis heb. Hoe weet ik dat zeker?

Een steenmarter maakt veel lawaai. Je zou denken een inbreker in huis te hebben. Toch wordt het nog vaak verward met muizen. Ook die kunnen lawaai maken. Je kunt ze in ieder geval herkennen aan de uitwerpselen. Zie op op deze pagina. Die zul je dan ook om het huis heen kunnen ontdekken.

Waar kun je de steenmarter het meest tegenkomen?

De meeste klachten die wij binnenkrijgen zijn van overlast in woningen, onder de motorkap van auto's en in kippenhokken.

Ik heb last van een steenmarter. Wat moet ik doen?

Afhankelijk van de overlast en uw eigen kennis kunt u ervoor kiezen om zelf weringen te maken. Dus de toegangswegen in uw huis dichten. Maar misschien weet u echt niet hoe een marter nou binnenkomt. Dan kunt u een gecertificeerde bestrijder de juiste weringen laten aanbrengen.

Hoe werkt steenmarterspray?

Antimarterspray bestaat uit luchtjes van zijn natuurlijke vijanden. De steenmarter zal daardoor afstand bewaren van de plaatsen waar gesprayd is. In onze webwinkel verkopen we Mustolet anti marterspray. Helaas wordt deze spray niet meer geproduceerd.

Steenmarterspray: werkt dat?

Ja dit werkt zeker en wie kan u dat beter vertellen dan degene die het gebruikt hebben. Lees hier de ervaringen.
Wanneer u dit aanbrengt op de plaatsen waar de lucht lang blijft hangen. bijv. achter koplampen of bekleding van de motorkap dan hoeft u maar eens in de maand te sprayen.

Waarom zou ik voor steenmarterspray kiezen?

Hoe zou u dag er uit zien wanneer u 's morgens in uw auto wilt stappen en hij doet het niet?
Maar u hoeft niet voor een anti marterspray te kiezen. U kunt ook iedere avond gaas onder uw auto leggen en 's morgens weer weg halen. lees hier verder hoe dit te doen. Anti marterspray is een afdoend middel voor marters. Het doodt steenmarters niet, maar verdrijft ze van de plaats waar ze zich ophouden. Daardoor kunnen ze geen schade aan uw eigendommen aanbrengen. Anti marterspray is dus een goedkope maar effectieve manier om steenmarters te verjagen.

Is er een alternatief voor de Mustolet anti marterspray?

Er worden middelen ingezet die voor andere doeleinden zijn bijv. verenpikken, maar ook voor marters helpen. Deze Hertshoornspray wordt er bijv. ook veelvuldig voor gebruikt om te weren.

Maakt een steenmarter ook geluid?

Ja steenmarters kunnen behoorlijk geluid maken. Als er één in een woning zit kan die behoorlijk lawaai maken door heen en weer te rennen. Maar als er twee met elkaar aan het stoeien zijn geven ze ook behoorlijke schreeuwen. Luister hier maar eens naar het gekrijs.

Kan ik ook een pieper gebruiken?

Er worden apparaatjes door garagehouders geplaatst die hoge tonen weergeven. Hier hebben marters ook last van. Toch kunnen ze dan ook na verloop van tijd weer terug komen. Steenmarters leven namelijk dicht bij de mensen. Vandaar dat ze na verloop van tijd ook gewend raken aan geluiden en zo ook de pieptonen zoals deze reactie op de stentor weergeeft.

Hoe kan ik een steenmarter wegjagen?

Een steenmarter kun je niet makkelijk wegjagen. Hij komt regelmatig weer terug. Tenzij u uw huis dusdanig dicht maakt dat hij niet meer naar binnen kan.

Ik lees veel over steenmarters. Is er sprake van een plaag?

Een plaag. Wanneer is er een plaag? Als een steenmarter bij u in huis komt of onder de motorkap bivakkeert dan heeft u al gauw overlast. Ook hebben volwassen steenmarters een eigen territorium van enkele vierkante kilometers. Ik denk niet dat je dan van een plaag kunt spreken maar wel als je geplaagd wordt door één steenmarter

Is een steenmarter gevaarlijk?

Een steenmarter is niet gevaarlijk voor de mens. Het is wel gevaarlijk wanneer er aan elektriciteitskabels geknaagd wordt en er kans op kortsluiting ontstaat zodat u brand kunt krijgen. Boerderij branden of auto branden worden wel eens aan marters toegeschreven. Maar deze kans is bij muizen en ratten zeker zo groot.

Hoeveel schade veroorzaakt een steenmarter?

Er zijn verschillende soorten schade die u kunt krijgen door een marter. Dat kan variëren van schade aan plafonds door de latrine (verzamelplaats van uitwerpselen) tot schade onder de motorkap aan kabels.

Wordt schade door steenmarters gedekt door de verzekering?

Hier durf ik geen uitspraak over te doen.

Heeft de spray ook effect op katten?

Tot op heden hebben we nog geen meldingen gehad dat katten gehinderd
werden door de spray. Nu is het natuurlijk ook zo dat de spray alleen
effect heeft op de plaatsen waar gesprayd wordt en geen tientallen meters
uitwerkt. Je sprayt op plaatsen waar de marter naar binnen komt of onder
de motorkap. Het zou natuurlijk best kunnen zijn dat de kat dan ook juist
die plaatsen vermijd.
Het is in ieder geval niet gevaarlijk voor katten.

Hebben we een steenmarter in huis? We hebben hem nog niet gezien, maar wel gehoord. Wel veel bromvliegen.

Dat zou best kunnen. Steenmarters nemen vaak prooien mee naar binnen die ze niet helemaal opeten. En daar komen dan weer vliegen op af en daar krijgt u ook maden van in huis.

Reageren

Reageren