verschillende soorten ratten

In Nederland hebben we een paar veel voorkomende rattensoorten o.a. de Bruine rat, de Zwarte rat, de Muskusrat en de Woelrat, die ook behoorlijk overlast of ziektes kunnen veroorzaken. We zien de volgende verschillen.

  1. Bruine rat (Rattus norvegicus) komt voor zowel binnen als buiten in huizen, kelders, schuren, of bij het water. De lengte van de bruine rat is van kop en romp  15 – 24 cm. De staartlengte van 11 – 26 cm. De meest voorkomende verspreiding van ziektes is de ziekte van Weil, hantavirus en de pest.
  2. Zwarte rat, (Rattus rattus) komen wat minder voor en vooral hoger in gebouwen. De zwarte rat heeft een kop romp lengte van 21 – 29 cm. En staartlengte van 15 – 23 cm. De meest voorkomende verspreiding van ziektes zijn de pest en trichinose.
  3. Muskusrat, (Ondatra zibethicus) komen veel voor en leeft veelal in het water. De kop romp lengte van de muskusrat is 25 – 40 cm. En staartlengte van 19 – 28 cm. De schade die de muskusrat veroorzaakts is voornamelijk aantasting van dijken.
  4. Woelrat, (Arvicola amphibius) komen redelijk veel voor langs wateroevers.  Kop romp lengte van de woelrat is 12 – 23 cm. En staartlengte van 4 – 14 cm. De woelrat graaft voornamelijk gangen in de oevers. Hierdoor storten de oevers in.

Wat is het verschil tussen een rat en muis

  • Een volwassen muis is kleiner dan een jonge rat.
  • De staart van een muis is langer dan van een rat
  • De staart van een muis is behaard van een rat kaal
  • Een muis heeft grote oren een rat kleine
  • De muis heeft kleinere poten dan de rat

Zoekt u de beste producten

om zelf ratten te bestrijden?
Reageren

Reageren