Motten

Motten, liefhebbers van voorraad en materialen

Motten zijn gek op proviand en materialen. In Nederland kennen we vooral de cacaomot, meelmot, tropische cacaomot, vruchtmot, bruine huismot, kleermot en pelsmot. Maar hoe herken je deze verschillende soorten motten? Op deze pagina geven we een korte opsomming van de eigenschappen van de verschillende soorten motten.

Cacaomot

Cacaomotten zijn relatief grote motten en worden zo’n 1 tot 2 cm lang en 1,5 tot 2 cm breed (spanwijdte). Cacaomotten houden van een omgevingstemperatuur van rond de 26°C. wordt het kouder dan 10°C, dan stopt hun ontwikkeling.
De cacaomot legt zijn eitjes op cacao en chocoladeproducten. Granen, noten en gedroogde groenten zijn echter ook in trek, evenals peulvruchten en plantaardige producten. De voornoemde voedselproducten worden alleen door de ontwikkelende larven aangetast: ontwikkelde motten doen zich tegoed aan andere producten. De cacaomot komt vooral voor in naden en kieren van kasten en wanden. Deze bevinden zich vooral in opslagruimten zoals kasten en magazijnen.

Schade amandelmot
Meelmot Ephestia kuehniella Zeller

Meelmot

Een volwassen meelmot is kleiner dan de cacaomot en wordt circa 1 cm lang. De spanwijdte is wel breder, zo’n 2 tot 2,8 cm. De meelmot valt op door zijn grijze voorvleugels en witte achtervleugels. Meelmotlarven eten allerlei levensmiddelen, volwassen meelmotten tasten vooral meel, cacao, gedroogde groenten, vruchten, noten en andere plantaardige producten aan.

Tropische cacaomot

De tropische cacaomot lijkt op de gewone cacaomot en leeft ook op dezefde wijze. In tegenstelling tot de gewone cacaomotten zijn tropische cacaomotten echter grijsachtig van kleur.

Voorraadmotten
Vruchtmot Plodia interpunctella Hübner

Vruchtmot

Vruchtmotten worden tussen 1 en 2 cm lang. De diertjes hebben roodbruine vleugels met een geelachtige basis.  Ze leven in de buurt van chocola, granen, noten, meel en andere plantaardige producten. De vruchtmot komt vooral voor in kasten en wanden in opslagruimten.

Bruine huismot

De bruine huismot is zo’n 1,5 cm groot en kent een spanwijdte van 1,7 tot 2,6 cm. De voorvleugels van bruine huismotten zijn bruinzwart van kleur en worden gekenmerkt door drie zwarte vlekken. De bruine huismot leeft vaak in gebouwen en zoekt rustige, vochtige plaatsen op. Vooral plekken onder kasten en tapijten en in vogelnesten zijn populair. De larven van de bruine huismot keven van dierlijke en plantaardige producten, zoals graan en zaden én kurk, linnen, wol en bont. Vocht is erg belangrijk voor de bruine huismot: een omgeving met een luchtvochtigheid van minder dan 80% resulteert onvermijdelijk in het niet doorontwikkelen van de larven. Wanneer de luchtvochtigheid weer toeneemt, ontwikkelt de larve van de bruine huismot zich weer verder.

bruine huismot Hofmannophila pseudospretella Stainton
Kleermot Tineola bisselliella Hummel

Kleermot

Kleermotten behoren tot de kleinste motten die we kennen. Een volwassen kleermot wordt slechts 7 tot 8 mm groot. In tegenstelling tot andere mottensoorten, spint de larve van de kleermot zich in een cocon. De eitjes waar ze uitkomen worden door het vrouwtje in wollen stoffen, tapijten, meubelbekleding en isolatiematerialen met dierproducten, zoals paardenhaar, gelegd.
Vooral natuurlijk textiel met vlekken en/of zweetplekken zijn populair. Kleermotten vliegen alleen ’s avonds.

Pelsmot

Pelsmotten worden ongeveer even groot als kleermotten. Ze zijn te onderscheiden van de kleermot door de 3 donkere strepen op de vleugels. Ook leven larven van de pelsmot in vochtige omgevingen terwijl kleermotlarven juist van droge omgevingen houden.
De pelsmot leeft vooral in vogelnesten en vliegt alleen ’s avonds. Opvallend detail: een volwassen pelsmot eet niet. De larven daarentegen wel. Hoe voedzamer hun omgeving, des te sneller hun ontwikkeling gaat.

U wilt een bestrijder bij u uit de buurt?

Hier vindt u alle gecertificeerde bestrijders

Groningen        : Vindt bestrijders in Groningen
Friesland           : Vindt bestrijders in Friesland
Drenthe              : Vindt bestrijders in Drenthe
Overijssel           : Vindt bestrijders in Overijssel
Gelderland        : Vindt bestrijders in Gelderland
Flevoland           : Vindt bestrijders in Flevoland
Utrecht                : Vindt bestrijders in Utrecht
Noord Holland: Vindt bestrijders in Noord Holland
Zuid Holland    : Vindt bestrijders in Zuid Holland
Zeeland               : Vindt bestrijders in Zeeland
Brabant               : Vindt bestrijders in Brabant
Limburg              : Vindt bestrijders in Limburg

Kaartje.png
Reageren

Reageren