Mollen (Talpa)

Mollen zijn unieke zoogdieren. De mol (Talpa) wordt zo’n 13 tot 15 cm lang. Veelal komen we zwarte mollen tegen, maar de pels kent allerlei kleurvariaties. Zo zijn er ook witte, lichtbruine en goudkleurige mollen. Opvallend is dat de haren van de mol geen groeirichting kennen. Ze zijn dus altijd glad. Dit is om de verplaatsing van de mol door gangen te bevorderen. Zou het haar een groeirichting kennen, dan zou het voor een mol moeilijk worden om zich vooruit of achteruit door een gang te bewegen.
De mol heeft tastharen op de punt van zijn staart en aan de buitenrand van zijn graafpoten. Met deze tastharen verkent hij zijn omgeving. De graafpoten zijn breed, terwijl de handpalmen naar binnen zijn gericht zodat de mol veel grond kan verzetten.

Leefomgeving van de mol

Mollen leven op zichzelf en hebben hun eigen gangenstelsels. Deze stelsel worden uitgegraven met een snelheid van 12 tot 15 meter per uur. Vooral losse, humusrijke grond met veel wormen en een relatief lage waterstand zijn populair. Vandaar dat mollen veel in parken, weilanden en gazons te vinden zijn. Een mol hoeft overigens niet bang te zijn voor water: hij kan niet alleen goed graven maar ook goed zwemmen en klimmen.
Een mol leeft van de insectenlarven en wormen die hij tijdens het graven tegenkomt. Jonge mollen verplaatsen zich bovengronds en pikken daar hun graantje mee.

Mollen in de tuin

De mollen kunnen in de tuin behoorlijk huis houden. De grond van de tuinen hebben vaak een losse structuur zodat mollen hier in een paar dagen behoorlijke molshopen kunnen aanrichten. Ook grasvelden / gazons zijn ideale verblijfplaatsen omdat daar vaak wat meer wormen te vinden zijn.

Mollen vangen

Mollen kunnen op verschillende manieren worden gevangen.

  • Er zijn zogenaamde gas tabletten die stop je in de vochtige grond waarna ze oplossen en een gas ontwikkelen (fosforwaterstof). Deze tabletten kunnen enkel door daarvoor opgeleide bestrijders gebruikt worden.
  • Een mollenkoker om de mollen levend te vangen. Deze plaats je in de gang van de mol waar de mol dan aan één kant in kan lopen en er niet meer uit kan. Deze wordt door de vakmensen bijna niet gebruikt vanwege de slechte vangsten.
  • De manier met het meeste resultaat is dan wel de mollenklem. Je moet er een beetje handigheid in krijgen maar dan kun je daar de mollen prima weg krijgen.
  • Mollengaas wordt ook wel gebruikt. Tijdens het aanleggen van een gazon wordt dan de hele oppervlakte voorzien van gaas. Bedenk wel dat na jaren het gaas gaat roesten en als het vergaat komen de mollen er evengoed door en dan heb je meer last als gemak van mollengaas.
  • Verjaag de mollen met speciale anti-mollen geurzakjes. Plaats de Kunagone geurzakjes in de gangen onder de molshopen en verdrijf zo de mollen uit je tuin.

Extra Tip: Wanneer u open mollengangen ziet stop deze dicht. In het voorjaar zijn dit de ideale plaatsen voor de wespen om een wespennest in te beginnen.

Wat eten mollen

Mollen eten voornamelijk:

  • Insecten die zich in de grond bevinden
  • larven
  • En wormen
Reageren

Reageren

Bel direct