Het Mediterraan draaigatje: een exotische terrormier

Hoopjes zand op de bestrating en wegzakkende tegels? Een colonne marcherende veelvraten in de keuken? Mieren kunnen flink overlast veroorzaken en het Mediterraan draaigatje spant daarbij de kroon. Deze uitheemse miersoort vormt gigantische kolonies. Ze breiden hun territorium in rap tempo uit en wanneer deze mieren niet tijdig gestopt worden nemen ze huis en tuin binnen no-time over. Ook is de soort berucht om het feit dat ze gemeen kunnen bijten. In dit artikel lees je meer over deze mediterrane plaagmieren en hoe je ze kunt bestrijden.

Het bestrijden van de inheemse ‘gewone’ mieren

Mieren zijn er in verschillende soorten en maten. De inheemse mieren zoals de tuinmier, bosmier of zwarte zaadmier zijn in principe onschuldig, maar kunnen wel voor overlast zorgen wanneer ze in grote getalen in de tuin of binnenshuis verblijven. Ook deze mierkolonies kunnen aardig groot worden. Gelukkig laten deze van oorsprong inlandse mieren zich goed verjagen met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes of professioneel mierengif.

Bestrijden van het Mediterraan draaigatje is moeilijker dan het lijkt

Het Mediterraan draaigatje is helaas een minder vredelievende mier. Meegekomen met exotische planten uit zuidelijke landen maakt deze uitheemse miersoort zijn opmars in Nederland. Het draaigatje koloniseert inmiddels hele woonwijken. Het complexe van deze mier is dat het nooit maar één nest betreft. Verschillende nesten zijn met elkaar verbonden en worden bewoond door meerdere koninginnen en talloze werksters. Bij de bestrijding moeten àlle koninginnen van de mierenkolonie worden gedood. Lukt dit niet dan kun je weer van voor af aan beginnen, want de voortplanting gaat razendsnel.

Deze exotische mieren houden van warme plekken. Ze vertoeven graag onder stoeptegels en bij muren, maar ook binnenshuis genieten ze van warmte en etenswaar. Regelmatig worden nesten in spouwmuren gesignaleerd. Op bestrating zijn mierennesten gemakkelijk te herkennen aan de kratervormige hoopjes zand: vakkundig weggegraven en uitgeworpen door de vele werkmieren.

Zo herken je het Mediterraan draaigatje

Het Mediterraan draaigatje lijkt op de klassieke zwarte mier. Met zijn lengte van 2 tot 5 mm en diverse knoopjes in het lijf zijn deze hinderlijke mieren moeilijk te onderscheiden van een gewone mier. Bijzonder is het verdedigingsmechanisme waar het draaigatje zijn naam aan te danken heeft. Wanneer het draaigatje zich bedreigd voelt bijt ze van zich af en keert haar achterlijf naar de wond om daar een irriterend stofje in te spuiten.

Het Mediterraan draaigatje is dus lastig te herkennen en onderscheidt zich vooral in hoeveelheid. Grote en meerdere mierennesten kunnen duiden op de aanwezigheid van deze exotische miersoort. Het aantal kolonies in Nederland is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. Toch blijft het draaigatje een zeldzaamheid in vergelijking met de inheemse mieren die veel meer voorkomen in ons land.

Hoe nu verder?

Denk je het Mediterraan draaigatje gesignaleerd te hebben dan kun je enkele mieren hiervoor naar mij opsturen voor determinatie. Deze mieren moeten op intensieve wijze bestreden worden waarbij de bestrijder geen koningin mag overslaan. Gezien de enorme omvang van de mierenkolonies zullen huis, tuin en keukenmiddeltjes weinig uithalen. Een professionele bestrijding is nodig om de overlast van het Mediterraan draaigatje weg te nemen.

1 reactie op dit onderwerp

Geef hier uw review
  • Jeannette Barteling 2 jaar geleden Reageren
    Mevr.
    Zou ik wat mieren mogen opsturen ter determinatie?
    Vriendelijke groet
Reageren

Reageren

Bel direct