welke vliegen steken of bijten

Er zijn verschillende vliegen die kunnen steken of bijten. Ze leven vaak van vloeistoffen en hebben een voorliefde voor bloed. Er zijn ook vliegen die graag bloed eten, maar zelf niet kunnen steken of bijten. Ze komen vaak op bloed af of gaan op zoek naar dode dieren.

Stalvlieg

De Stomoxys calcitrans heet in de volksmond een stalvlieg. Qua uiterlijk lijkt de vlieg veel op de gewone huisvlieg. Daar wordt de vlieg vaak mee verward alleen de huisvlieg kan niet steken of bijten. De stalvlieg heeft een steeksnuit in plaats van een slurfje om vloeistoffen op te zuigen. Met de steeksnuit kunnen ze steken en bloed opnemen. De stalvlieg komt vooral voor in de buurt van stallen en boerderijen. Ze steken voornamelijk veel dieren, maar soms ook mensen.

Dazen

Dazen worden in de volksmond ook wel paardenvlieg genoemd en heet volgens de wetenschappelijke naam Tabanidae. Qua uiterlijk lijken ze veel op horzels alleen deze kunnen niet bijten. In tegenstelling tot de stalvlieg kunnen dazen gemeen bijten in plaats van prikken. Ze hebben geen angel, maar scherpe tandjes waarmee ze bijten. Een beet is pijnlijk en kan een bacteriƫle infectie veroorzaken. Net als bij een mug kan een beet voor een flinke bult zorgen. In tegenstelling tot een mug kunnen dazen door dunne kledingstukken heen bijten.

3 reacties op dit onderwerp

Geef hier uw review
 • Ricardo 10 maanden geleden Reageren
  Dazen beet
  Ik woon tegenhet planteland, heel veel soorten vliegen, waaronder de Dazen soort die veelal snachts toeslaan als ik lig te slapen, gevolg hevige jeuk, grote bulten, en droge keel en mond, smeer in met Tijgerbalsem of Calendula, goudsbloem zalf (verkrijgbaar bij YC)binnen 5 min jeuk stuk minder tot weg. Allergische reactie.
 • els van ransbeeck 1 jaar geleden Reageren
  mev
  kompres doordrenkt met azijn op de steek en een windel rond.een aantal uren ter plaatsen houden en als kompres droog is terug azijn opdoen. dit helpt bij mij het best, ben ook,allergisch voor insecten.
 • Anneke 2 jaar geleden Reageren
  Steekvlieg
  Ik woon aan de polder en word vaak gestoken door vliegen ben er alleegies voor wand krijg soms heel dik been van en de plek word rood en warm . Kan wel 2 weken duren of langer tot het weg is .ik slik al alergie tabl maar dat help niet.
Reageren

Reageren