Welke soorten vliegen in huis

In theorie kan iedere vlieg in huis vliegen. Vooral in de zomermaanden vliegt er nog weleens een vlieg naar binnen. Bijvoorbeeld als het raam openstaat omdat het buiten warm is. De vliegen komen vaak af op ons voedsel of huisdieren. Er kunnen dus verschillende soorten vliegen in huis voorkomen. De meeste zijn per ongeluk naar binnen gevlogen, maar sommige vliegen overwinteren in huis. Een aantal veelvoorkomende vliegen staan hier op een rijtje.

Huisvlieg of kleine kamervlieg

Qua uiterlijk lijken de huisvlieg of kleine kamervlieg veel op elkaar. Ze zijn zwart van kleur en de huisvlieg kan opvallend groot zijn. Het lichaam kan tot wel 8 mm groot worden. De huisvlieg of kleine kamervlieg eet eigenlijk alles wat wij mensen ook eten. Ze komen dus af op ons voedsel en vliegen daardoor al snel rond in ons huis.

Klustervliegen

Klustervliegen overwinteren op een droge, maar niet verwarmde plek. In de wintermaanden kiezen ze ervoor om bijvoorbeeld in onze spouwmuur of vliering te overwinteren. In de wintermaanden vallen ze bijna niet op, maar in maart komen ze naar buiten om te paren en eitjes te leggen. Doordat ze in zwermen vliegen kunnen ze voor flink wat overlast in huis zorgen.

Fruitvlieg

Eén van de bekendste vliegjes die veel overlast in huis geven is de fruitvlieg. Zoals de naam het al zegt komen ze op fruit af, maar eigenlijk op alles wat zoet is en in huis ligt. Het zijn kleine vliegjes van 3 tot 4 mm groot. De fruitvlieg komt graag in de keuken of plekken waar we ons fruit bewaren.

2 reacties op dit onderwerp

Geef hier uw review
 • Maranda 1 jaar geleden Reageren
  -
  wij hebben sinds een week vliegen in huis, niet heel groot, zwart, je hoort ze niet en komen in de avond pas "uit". Zitten dan meestal achter de TV
  wat kunnen dit voor vliegen zijn en wat kunnen we er tegen doen.
 • C.W.van Dijk 3 jaar geleden Reageren
  rustende bouwvakker

  ik heb hele kleine vliegen in huis ze zijn kleiner als fruit vliegen .zijn zeer vlug ( ik heb geenfruit in huis} Met de vliegen mepper gaat het niet daarvoor zijn ze te klein .voor ze zijn zwart .Wat iis dat voor een vlieg dan U reaktie graag     --------------------------  Hallo Cor,  Dat is natuurlijk moeilijk zo te zeggen om welk soort of het gaat. Dan is het beter om enkele vliegen op te sturen en te determineren. 

  Misschien latrinevliegjes?  Groeten  Tijmen

Reageren

Reageren