wat is het nut van vliegen

In huis kunnen vliegen ontzettend lastig zijn. Een aantal vliegen kunnen zelfs bacteriën en ziektes verspreiden. Dit is een reden waarom je ze liever niet in huis wil hebben. Ondanks dat vliegen voor de mens ontzettend vervelend zijn hebben ze een nuttige functie in de natuur.

Vlieg is afvalopruimer van de natuur

Eén van de functies van de vlieg is het opruimen van afval. Vliegen komen af op rottende organische materialen. Door deze organische materialen op te eten ruimen ze de natuur als het ware op. De vliegen en maden kunnen bijvoorbeeld samen in een kort tijdsbestek dode dieren opruimen. Binnen enkele dagen zijn er van een overleden dier in de natuur alleen nog botten en wervels over. Als vliegen dit niet zouden doen zou je in de natuur bijvoorbeeld veel dode dieren tegenkomen. Naast de stankoverlast zullen ze uiteindelijk ziektes en bacteriën verspreiden.

Voedselbron voor andere dieren

Naast het opruimen van de natuur zijn vliegen een voedselbron voor andere dieren. Vliegen worden door verschillende dieren in de natuur opgegeten. Ze zijn bijvoorbeeld een voedselbron voor spinnen, vogels, vleesetende planten, padden, kikkers, vissen en vleermuizen.

Wetenschappelijk onderzoek

Naast een voedselbron en afvalopruimers worden vliegen vaak gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Ze zijn eenvoudig op te kweken tot grote aantallen in een kort tijdsbestek. Vliegen kunnen voor verschillende wetenschappelijke onderzoeken gebruikt worden. Een fruitvlieg wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor DNA onderzoek. Naast wetenschappelijk onderzoek worden ze gebruikt voor forensisch onderzoek om bijvoorbeeld de tijd van overlijden vast te stellen.

Reageren

Reageren