wat is het verschil tussen een bruine rat en een zwarte rat

De zwarte rat en bruine rat komen beide veel voor in Nederland. Vooral bij jonge exemplaren kan er verwarring ontstaan met welke je te maken hebt. Een bruine rat is over het algemeen bruin van kleur. Alleen jonge bruine ratten hebben dezelfde vachtkleur als de zwarte rat. Maar vanwege de andere bouw kan je wel degelijk een verschil tussen beide zien.

Verschillen qua uiterlijk

Als eerste is er een verschil qua lengte en bouw tussen beide ratten. De zwarte rat is tussen de 14 en 23 cm lang. De bruine rat is tussen de 22 en 30 cm lang en wordt dus een stuk groter. Dit is van kop tot romp gemeten. De staart van de zwarte rat is altijd langer, dan zijn lichaam. De staart is ook vrij dun. Terwijl de staart van een bruine rat dik is en korter dan z’n lichaam. Daarnaast is het lichaam van de zwarte rat dun en heeft hij een spitse neus. De zwarte rat heeft een stompe kop en is fors gebouwd. Het gewicht van een zwarte rat is 150 tot 250 gram. Terwijl een bruine rat gemiddeld 500 gram weegt.

Uitwerpselen met elkaar vergelijken

De uitwerpselen van een zwarte rat zijn de helft kleiner als bij een bruine rat. De uitwerpselen van een zwarte rat zijn 1 cm en banaanvormig. De keutels zijn 2 tot 3 mm dik. De uitwerpselen van een bruine rat zijn 2 cm lang en pindavormig. De keutels zijn 0,5 mm dik. Als je alleen de uitwerpselen tegenkomt kan je het verschil al zien tussen een zwarte of bruine rat.

Reageren

Reageren