wat is het verschil tussen de bruine rat en de woelrat

Voor de bestrijding is het belangrijk om te weten of je te maken hebt met een bruine rat of woelrat. Er zit een verschil in het uiterlijk van de woelrat en de uitwerpselen.

Het uiterlijk van de bruine rat versus woelrat

De bruine rat is vrij fors gebouwd. Hij heeft een lichaam van 22 tot 30 cm en weegt gemiddeld 500 gram. Er zijn uitzonderingen bekend van 200 en 600 gram. De mannetjes zijn vaak groter, dan de vrouwtjes. Een bruine rat van 30 cm is meestal een mannetje. De staart is vrij dik en korter dan het lichaam. De staart is tussen de 15 en 22 cm lang. De afmetingen van 22 tot 30 cm is gemeten van kop tot romp. De kleur van de vacht is bruin en het buikje is wat lichter van kleur. Alleen er zijn kleurmutaties bekend waarbij de bruine rat anders van kleur is. Een jonge bruine rat is ook grijs van kleur.

Een woelrat is ook dik en fors gebouwd en heeft een bruingrijze kleur op de rug. De buik is lichtgrijs gekleurd. De woelrat is 12 tot 23 cm en vaak kleiner dan de bruine rat. Daarnaast is zijn staart ongeveer 50% van z’n lichaamslengte. De woelrat weegt ook een stuk lichter namelijk tussen de 60 en 300 gram. In de winter kunnen ze iets zwaarder zijn. De mannetjes zijn iets groter, dan de vrouwtjes. Het scheelt alleen niet veel qua lengte met elkaar. De twee ratten verschillen dus vooral in lengte en gewicht.

Uitwerpselen van bruine rat en woelrat

De uitwerpselen van een woelrat zijn een stuk kleiner en maximaal 7 mm lang en 3 mm breed. De uitwerpselen zijn meestal in de buurt van het water te vinden en niet in huis of bij het hol in de buurt. Dit is een groot verschil met de bruine rat. De vorm van de uitwerpselen is cilindervormig.

Reageren

Reageren