De klustervlieg lijkt veel op de kamervlieg en kan in huis al snel een vliegenplaag vormen. De vlieg is 8 mm groot en vliegt in tegenstelling tot de kamervlieg wat lager. Op het lijfje zijn op de borst goudkleurige haartjes zichtbaar en het achterlijfje is asgrijs. Zoals de naam al aangeeft vliegen ze in grote zwermen.
Overwintering klustervlieg
In het najaar gaat de klustervlieg in een grote zwerm op zoek naar een plek om te overwinteren. De vliegen zoeken meestal een overwinterplaats op een droge plek zoals: in de spouwmuur, ongebruikte kamers, dakbedekking, klokkentorens en de vliering. Tijdens de wintermaanden staat de stofwisseling praktisch stil en houden de vliegen een winterslaap. Tijdens hun winterslaap heb je geen last van ze. In maart ontwaken ze uit hun winterslaap en worden ze lastig. Ze komen dan ook nogal eens binnen uit op plaatsen waar je ze liever niet hebt.
Van ei tot volwassen vlieg
Na het paren legt het vrouwtje de eieren in de humuslaag. Als de larven uit gaan komen zoeken ze een regenworm op. De larven brengen het grootste deel van hun leven door in het lichaam van de regenworm. Voedsel halen ze ook uit het lichaam van de regenworm. Het larvestadium duurt ongeveer 3 weken. Als er haren gaan groeien duwt de larve z’n lichaam door de huid van de regenworm heen. Het popstadium duurt twaalf dagen. Uiteindelijk sterft de regenworm als de vlieg volwassen is. Meestal blijven larven niet op één regenworm zitten. Ze zoeken vaak meerdere larven als gastheer op om te groeien.
Doordat klustervliegen vaak op dezelfde plaats en ruimtes terugkomen zou je deze plaag definitief willen oplossen. Dat kan alleen door dusdanig alle kieren en naden dicht te maken zodat ze niet meer binnen kunnen komen. Dat is eigenlijk ondoenlijk. Wanneer ze dan toch nog binnen komen kun je ze het beste met deze Topscore vliegenspray spuiten
1 reactie op dit onderwerp
Geef hier uw reviewNiets helpt.Heb al weken vliegen in huis