Wat is een huisvlieg of kamervlieg?

De huisvlieg is één van de meest bekende insecten. Musca Domestica betekend letterlijk vlieg van het huis en is aan huis verbonden. De huisvlieg valt op omdat het een relatief groot lichaam heeft van 6 tot 8 millimeter. De mannetjes zijn gemiddeld iets kleiner, dan de vrouwtjes. De vlieg is bijna volledig zwart. Alleen de uiteinden van de poten zijn anders van kleur namelijk geel. De huisvlieg is te onderscheiden van andere vliegen door de grote ogen die roodbruin van kleur zijn. Daarnaast zitten er op de vleugels lichtere vlekjes. De huisvlieg wordt in laboratoria vaak in grote aantallen gekweekt en kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden.

Voortplanting kamervlieg

Kamervliegen kunnen het hele jaar voorkomen en verblijven graag in verwarmde bebouwing zoals de stallen of een woning. Ze kunnen zich het hele jaar door voortplanten. In een jaar tijd kunnen er 15 nieuwe generaties ontstaan. De paring vindt altijd plaats op een vaste ondergrond en niet in de lucht. Na het paren legt het vrouwtje de eitjes in stro houdende mest, dode dieren, compost, afval of rottende voedingsmiddelen.

Een eitje is 1,2 mm en is wit. Een vrouwtje kan 9000 eitjes produceren en in 12 tot 36 uur ontstaan de eerste larven. De eitjes moeten permanent vochtig blijven om uit te komen. De larven van de huisvlieg worden made genoemd. Een pasgeboren made is een millimeter lang. Na volledige ontwikkeling is deze 1,5 cm. In de ideale omstandigheden groeit deze binnen 2 weken uit tot een volwassen vlieg. In gunstige omstandigheden leeft de huisvlieg 16 tot 24 dagen.

Reageren

Reageren