wat is een bochelvlieg

De bochelvlieg is een kleine vlieg met een gebocheld lichaam. Het zijn vrij kleine vliegen. Ze hebben een lichaamslengte van 1,5 tot 2,5 mm. Doordat hun kop vrij laag zit vergeleken met het lichaam lijkt het alsof de vliegen een bochel hebben. Wereldwijd zijn er in totaal meer dan 4200 verschillende soorten bochelvliegen. In Nederland komen er ook een aantal exoten voor die oorspronkelijk hier niet vandaan komen.

Hoe ziet de bochelvlieg eruit?

Naast het opvallende gebochelde lichaam is de vlieg bruin, zwart of geelachtig van kleur. Het borststuk is sterk ontwikkeld en de achterkant van het lichaam is wat dikker dan de rest. Als de bochelvlieg loopt, dan gaat dit niet helemaal soepel. Het lichaam lijkt iets te schrokken tijdens het lopen. Er zijn ook soorten die niet groter worden dan 0,6 mm.

Voeding van de bochelvlieg

De bochelvlieg leeft vooral van vloeistoffen. Ze leven niet van vast voedsel. Na het paren worden de eitjes altijd gelegd in rottend materiaal. Vaak is dit organisch rottend materiaal bijvoorbeeld een oud bijennest. Naast rottend materiaal planten ze zich graag voor in afvoerpijpen. Als de eitjes zich ontwikkelen tot larven kunnen ze zich voeden met het rottende materiaal. Vaak voeden ze zich met schimmels en heel soms met insecten, slakken en wormen. Dit ligt er vooral aan wat er voorhanden ligt.

Voortplanting bochelvliegen

Voortplanten gebeurd meestal in de buurt van de rottende materialen. Doordat ze vrij klein zijn is de voortplanting bijna niet zichtbaar. Je merkt het doordat ze niet meer opvliegen als ze opgeschikt worden.

1 reactie op dit onderwerp

Geef hier uw review
 • FS Fundter 11 maanden geleden Reageren
  Bochelvliegjes op tuinkussens
  LS
  Heb sinds een aantal weken naar ik aanneem bochelvliegjes in grote aantallen opmijn tuinkussens na dat ik ze uit de schuur haal?
  Hoe te voorkomen/ verdelgen?
  Mvg Frank
Reageren

Reageren