wat eten vliegen

Het verschilt per vliegsoort wat vliegen precies eten. In Nederland komen vrij veel vliegen voor. De vliegen hebben allemaal hun eigen voedselbron. Er zijn vliegen die van plantaardig voedsel leven en van dierlijke voedselbronnen.

De huisvlieg

Eén van de bekendste vliegen in ons land is de huisvlieg. In de zomermaanden als de ramen en deuren openstaan komen ze nog weleens naar binnen. De Musca domestica leeft bijvoorbeeld van zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Alle voedingsstoffen die wij als mens nuttigen kan als voedsel dienen voor de huisvlieg. Dit is de reden dat de huisvlieg vaak in ons huis te vinden is. Maar de huisvlieg kan ook leven op mest van dieren in de natuur.

De fruitvlieg

De fruitvlieg is dol op zoet voedsel. Vooral voeding waar veel suiker inzit zijn ze dol op. Dit heeft te maken met het feit dat suiker ze extra energie geeft om te vliegen. Vanwege hun voorkeur voor zoet voedsel komen ze vaak op fruit en overrijp fruit af. Fruitvliegen leven soms ook in onze GFT container waar ze afkomen op organisch rottend materiaal.

Bloedzuigende vliegen

Net als de mug zijn er ook bloedzuigende vliegen. Ze leven vaak van bloed van dieren. Eén van de bekendste bloedzuigende vliegen zijn dazen. Er zijn vliegen die zelf wondjes maken en het bloed drinken, maar er zijn ook vliegen die afkomen op bloed. Ze zijn zelf niet sterk genoeg om te bijten, maar wachten hun kans af tot er ergens een wondje ontstaat. Meestal hangen ze rond in de buurt van vee.

Reageren

Reageren