Waar leven bruine ratten behalve op plaatsen van afval?

Bruine ratten leven in principe waar mensen zijn. Het is een echte cultuurvolger en hij volgt de mens op de voet. Het zijn alleseters, maar ze leven vooral van afval. Dit is de reden dat ze vaak dichtbij mensen leven. Op plekken waar veel afval wordt achtergelaten kom je ze veel tegen. De bruine rat vormt regelmatig een ware plaag in grote steden. Als er veel voedsel aanwezig is kan de ratten populatie snel toenemen. Meestal zoekt de rat een plek die vochtig is, maar niet te warm. Het riool is voor veel ratten een aangename plek om te leven. Het zijn uitstekende zwemmers en er komt regelmatig veel afval in het riool terecht. Maar ook in kelders en schuren kunnen ratten hun hol maken. Ratten kunnen ook buiten een hol graven met meerdere gangenstelsels.

Ratten leven op het platteland

Niet alleen in de stad, maar ook op het platteland kan er veel overlast ontstaan door bruine ratten. Meestal verblijven ze in de buurt van de veestapel, slootjes of in de stallen. Op het platteland is nog meer voedsel te vinden, waardoor er al snel een plaag kan ontstaan. We zien de rat bijvoorbeeld ook vaak in de graanopslagplaats wonen. Ratten mogen in Nederland niet meer met gif bestreden worden. wel kun je ze nog met rattenklemmen bestrijden. Lees ook dit artikel over professionele rattenklemmen.

Vuilnisbelt

Ratten leven graag van afval er zijn een hoop voedingsstoffen in te vinden. In de buurt van een vuilnisbelt komen we regelmatig een hol tegen van de bruine rat. De rat leeft hier van alles wat door de mens is achtergelaten.

Reageren

Reageren