waar komt de bruine rat vandaan?

Officieel is de bruine rat een exoot en komt het knaagdier niet uit Nederland of Europa. Oorspronkelijk komt de bruine rat uit Azië vandaan. Om precies te zijn uit het noorden van China. In 1790 werd de bruine rat voor het eerst in Noorwegen waargenomen. De bruine rat is in ons land en de rest van Europa gekomen door nieuwe handel met Azië.

Verspreiding via schepen

Aan het einde van de Middeleeuwen begonnen we aan ons VOC tijdperk. In dit tijdperk gingen we met grote schepen de wereld over om handel te drijven. We kwamen o.a. terecht in China en andere Aziatische landen. Mogelijk zijn hierbij ratten aan boord van het schip terecht gekomen. Via schepen zijn ze in Europa terecht gekomen en verder uitgespreid.

Meest succesvolle zoogdier ter wereld

De bruine rat is officieel het meest succesvolle zoogdier ter wereld. Vanuit China wist de bruine rat zich over heel de wereld te verspreiden. De rat wist via schepen zelfs Afrika te bereiken en komt echt overal voor. Alleen in een paar subtropische gebieden en Antarctica komt de bruine rat niet voor. In de subtropische gebieden is de concurrentie met andere knaagdieren te groot. In Antarctica is het logisch te koud voor de bruine rat.

Reageren

Reageren