Hoe herken je een bruine rat?

Er zijn twee manieren om erachter te komen of je een bruine rat in huis hebt. Dit is door de bruine rat zelf te spotten of om z’n uitwerpselen te bekijken. De meeste mensen komen de bruine rat zelf niet tegen. Vooral omdat ze overdag goed verstopt zijn en in de nacht hun hol uitkomen. Het zijn vooral de uitwerpselen en schade die de rat aanricht, waardoor je erachter komt dat je er één in huis hebt.

Het uiterlijk van de bruine rat

De bruine rat valt vooral op door z’n omvang. De rat kan tussen de 22 cm en 30 cm groot worden en is vrij fors gebouwd. De kleur van de rat is bruin, maar als het een jonge rat is kan hij grijs van kleur zijn. De rat weegt gemiddeld 500 gram en er zijn uitzonderingen van 600 gram bekend. Dit is een stuk zwaarder, dan de meeste ratten of muizen. De staart is vrij dik, maar altijd korter dan z’n lichaam. De kop en neus is vrij stomp vergeleken met andere soortgenoten. De mannetjes zijn altijd wat groter en forser gebouwd, dan de vrouwtjes.

Uitwerpselen van de bruine rat herkennen

Als je de bruine rat niet zelf gezien hebt kan je deze herkennen aan de uitwerpselen. Een bruine rat legt tussen de 40 en 50 keutels op een dag. Deze liggen meestal in hoopjes. Een keutel is gemiddeld 2 cm groot en 0,5 cm dik. De vorm lijkt veel op een pinda. De keutels zijn een stuk groter vergeleken met andere soortgenoten. Door de uitwerpselen te vergelijken met afbeeldingen op het internet kan je vaststellen dat je te maken hebt met een bruine rat.

Reageren

Reageren