Hoe zien uitwerpselen van bruine rat eruit?

De bruine rat legt tussen de 40 en 50 keutels per dag. Meestal liggen de keutels in kleine stapeltjes bij elkaar en lijken pindavormig. De vorm is rechthoekig en hebben een stomp uiteinden. Gemiddeld is een keutel 2 cm per stuk. De kleur is bruin of grijs. Elke keutel is 0,5 cm dik.

Als je het vermoeden hebt dat je een bruine rat in huis hebt zitten is het slim om de uitwerpselen te herkennen. Soms heb je de bruine rat zelf nog nooit gezien. Je ziet alleen de schade die hij heeft aangericht en z’n uitwerpselen. De uitwerpselen zijn vaak een belangrijk kenmerk van de aanwezigheid van een bruine rat. Het is een teken dat hij mogelijk z’n hol in jouw huis heeft. De uitwerpselen kunnen ook bacteriën en ziekteverwekkers bevatten. De bruine rat was in de Middeleeuwen bijvoorbeeld de veroorzaker van de pest.

Wat is het verschil tussen de uitwerpselen van een bruine rat en muis?

De keutels van een rat zijn een stuk groter vergeleken met een muis. De huismuis uitwerpselen hebben veel weg van een rijstkorrel en liggen wat meer uit elkaar. Het is belangrijk om onderscheid tussen de uitwerpselen te maken. De overlast van een bruine rat moet namelijk anders aangepakt worden als bij een muis. De bruine rat heeft ook andere leefgewoontes en er moeten andere maatregelen genomen worden.

Veilig uitwerpselen opruimen

Voor je gezondheid is het belangrijk om na het onderzoeken van de uitwerpselen, deze meteen op te ruimen. Vanwege de ziektes is het belangrijk om een goed stofmasker, overall en rubberen handschoenen te dragen. Na het verwijderen van de uitwerpsleen is het slim om de ruimte goed te ventileren. Gebruik bij het opruimen vooral geen harde borstel of stofzuiger. Je voorkomt zo dat de bacteriën gaan stuiven. Na het opruimen is het belangrijk om de ruimte te desinfecteren.

Reageren

Reageren