Kakkerlakken

Er zijn verschillende soorten kakkerlakken. Deze gevleugelde insecten komen voor in de natuur, zoals in het bos en op het platteland, en in bewoonde omgevingen. De bekendste soorten kakkerlakken zijn de Amerikaanse kakkerlak, Australische kakkerlak, Bruinbandkakkerlak, Duitse kakkerlak, Oosterse kakkerlak en Surinaamse kakkerlak.

De Amerikaanse kakkerlak

Een volwassen Amerikaanse kakkerlak is glanzend roodbruin en tussen de 2,8 en 4,4 cm lang. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is duidelijk waarneembaar door de vleugeltjes aan de achterzijde van hun lijfjes: bij mannetjeskakkerlakken steken de vleugeltjes naar buiten, terwijl bij vrouwtjes het achterlijfje juist bedekt wordt door de vleugeltjes.
De broedtijd van kakkerlakeitjes en de duur van de ontwikkeling van larve naar volwassene is erg afhankelijk van de temperatuur: bij lage temperaturen komen eitjes later uit en zijn kakkerlakken later volwassen.
Amerikaanse kakkerlakken eten alles maar geven de voorkeur aan voedingsmiddelen van de mens. De Amerikaanse kakkerlak leeft in donkere en vochtige omgevingen en kan het daar tot wel zes weken uithouden zonder te eten.

kakkerlakken
kakkerlak 500.jpg

De Australische kakkerlak

Australische kakkerlakken zijn roodbruin en aan de zijkanten duidelijk lichtgeel. Door hun kleur en vorm zijn ze gemakkelijk te onderscheiden van andere soorten kakkerlakken. Hun lijfje is ook slechts 3 tot 3,5 cm lang. Australische kakkerlakken kunnen, in tegenstelling tot andere kakkerlaksoorten, vliegen.
De Australische kakkerlak is lichtschuw en komt voor in donkere, warme, vochtige omgevingen. Tropische kassen en warme, vochtige kruipruimten vormen ideale verblijfplekken voor Australische kakkerlakken. Australische kakkerlakken eten vooral planten en fruit (koolhydraten).

 

De Bruinbandkakkerlak

De Bruinbandkakkerlak valt op door zijn lichte dwarsstreep op zijn borstschild en op het achterlijf. Bruinbandkakkerlakken lijken veel op Duitse kakkerlakken maar missen de lengtestrepen op het borstschild die bij Duitse kakkerlakken wel aanwezig zijn.
Een Bruinbandkakkerlak is erg actief en vliegt soms. Bruinbandkakkerlakken zijn ook niet lichtschuw als andere kakkerlakken. Ze gedijen het best in warme omgevingen maar komen ook voor op drogere plaatsen, zoals achter schilderijen, in kasten en gordijnen. Ze eten het liefst zetmeelhoudende producten en stijfsel en boekenlijm.

De Duitse kakkerlak

Volwassen Duitse kakkerlakken worden 1 tot 1,5 cm groot en zijn daarmee de kleinste soort. De insecten zijn lichtbruin van kleur. Opvallend is dat ze alleen bij zeer hoge temperaturen vliegen.      De Duitse kakkerlak is lichtschuw en leeft op donkere, warme plaatsen met een temperatuur tussen 25°C en 30°C. De omgeving is bij voorkeur ook een beetje vochtig.
Duitse kakkerlakken geven de voorkeur aan vochtige en verse voedingswaren. Ze kunnen zo’n 10 tot 40 dagen zonder voedsel.

De Oosterse kakkerlak

De Oosterse kakkerlak is tussen 2,1 en 2,8 cm lang en blauwzwart van kleur. Hoewel Oosterse kakkerlakken vleugels hebben, kunnen ze niet vliegen. Net als de meeste andere kakkerlakken is de Oosterse kakkerlak lichtschuw. Hij houdt van warme omgevingen en bevindt zich vooral op vochtige, donkere plaatsen in keukens, kruipruimtes en kelders. Oosterse kakkerlakken eten alles maar geven de voorkeur aan zoetigheid en zetmeel. Ze kunnen 2 tot 4 weken zonder voedsel overleven.

De Surinaamse kakkerlak

De Surinaamse kakkerlak valt op door zijn glanzend bruinzwarte kleur. De kakkerlak wordt maximaal 2,4 cm lang. Surinaamse kakkerlakken zijn over het algemeen lichtschuw en leven daarom onder stenen en tussen afval. Een Surinaamse kakkerlak voelt zich het best thuis in een vochtige, warme omgeving. Surinaamse kakkerlakken eten planten.

 

kakkerlakken bestrijden

Kakkerlakken bestrijden

De kakkerlakken hebben gemeen dat zij zich vaak ophouden op warme plaatsen. Vaak in keukens omdat daar de kans het grootst is op voedsel. De warme plaatsten zijn dan bijv. bij de motor van de koelkast, vriezer, oven.  Of bij afzuigkappen daar heb je warme luchtstromen en vettigheid (voedsel en warmte) Probeer dit soort plaatsen goed schoon te maken zodat er geen voedsel meer te krijgen is voor de kakkerlakken en leg op al deze plaatsen dan enkele druppels van deze kakkerlakkengel neer. Deze kakkerlakkengel bevat een zoetige lokstof en een juiste hoeveelheid werkzame stof imidacloprid. Hiermee bestrijd je de kakkerlakken op zijn best. Je kunt er natuurlijk ook van deze lokdoosjes voor kakkerlakken neerzetten


U wilt een bestrijder bij u uit de buurt? klik hier onder.

Groningen        : Vindt bestrijders in Groningen
Friesland           : Vindt bestrijders in Friesland
Drenthe              : Vindt bestrijders in Drenthe
Overijssel           : Vindt bestrijders in Overijssel
Gelderland        : Vindt bestrijders in Gelderland
Flevoland           : Vindt bestrijders in Flevoland
Utrecht                : Vindt bestrijders in Utrecht
Noord Holland: Vindt bestrijders in Noord Holland
Zuid Holland    : Vindt bestrijders in Zuid Holland
Zeeland               : Vindt bestrijders in Zeeland
Brabant               : Vindt bestrijders in Brabant
Limburg              : Vindt bestrijders in Limburg

Kaartje.png
Reageren

Reageren