Kakkerlakken

Er zijn verschillende soorten kakkerlakken. Deze gevleugelde insecten komen voor in de natuur, zoals in het bos en op het platteland, en in bewoonde omgevingen. De bekendste soorten kakkerlakken zijn de Amerikaanse kakkerlak, Australische kakkerlak, Bruinbandkakkerlak, Duitse kakkerlak, Oosterse kakkerlak en Surinaamse kakkerlak.

 

De Bruinbandkakkerlak

De Bruinbandkakkerlak valt op door zijn lichte dwarsstreep op zijn borstschild en op het achterlijf. Bruinbandkakkerlakken lijken veel op Duitse kakkerlakken maar missen de lengtestrepen op het borstschild die bij Duitse kakkerlakken wel aanwezig zijn.
Een Bruinbandkakkerlak is erg actief en vliegt soms. Bruinbandkakkerlakken zijn ook niet lichtschuw als andere kakkerlakken. Ze gedijen het best in warme omgevingen maar komen ook voor op drogere plaatsen, zoals achter schilderijen, in kasten en gordijnen. Ze eten het liefst zetmeelhoudende producten en stijfsel en boekenlijm.

De Duitse kakkerlak

Volwassen Duitse kakkerlakken worden 1 tot 1,5 cm groot en zijn daarmee de kleinste soort. De insecten zijn lichtbruin van kleur. Opvallend is dat ze alleen bij zeer hoge temperaturen vliegen.      De Duitse kakkerlak is lichtschuw en leeft op donkere, warme plaatsen met een temperatuur tussen 25°C en 30°C. De omgeving is bij voorkeur ook een beetje vochtig.
Duitse kakkerlakken geven de voorkeur aan vochtige en verse voedingswaren. Ze kunnen zo’n 10 tot 40 dagen zonder voedsel.

Bekijk ook deze video van de duitse kakkerlak in de keuken

De Oosterse kakkerlak

De Oosterse kakkerlak is tussen 2,1 en 2,8 cm lang en blauwzwart van kleur. Hoewel Oosterse kakkerlakken vleugels hebben, kunnen ze niet vliegen. Net als de meeste andere kakkerlakken is de Oosterse kakkerlak lichtschuw. Hij houdt van warme omgevingen en bevindt zich vooral op vochtige, donkere plaatsen in keukens, kruipruimtes en kelders. Oosterse kakkerlakken eten alles maar geven de voorkeur aan zoetigheid en zetmeel. Ze kunnen 2 tot 4 weken zonder voedsel overleven.

De Surinaamse kakkerlak

De Surinaamse kakkerlak valt op door zijn glanzend bruinzwarte kleur. De kakkerlak wordt maximaal 2,4 cm lang. Surinaamse kakkerlakken zijn over het algemeen lichtschuw en leven daarom onder stenen en tussen afval. Een Surinaamse kakkerlak voelt zich het best thuis in een vochtige, warme omgeving. Surinaamse kakkerlakken eten planten.

 

Kunnen kakkerlakken vliegen?

Ja en Nee. Er zijn er die kunnen vliegen zoals de Australische kakkerlak. Een kakkerlak die soms vliegt is de Bruinbandkakkerlak en de Duitse kakkerlak. En degene die niet vliegt is de Oosterse kakkerlak

Reageren

Reageren