Houtworm herkennen

IMG_2075-e1498566205847

Bent u bang dat u last hebt van houtwormen? Met de informatie op deze pagina leert u snel de houtworm herkennen.

Soorten houtkevers en houtaantasters


Er zijn verschillende soorten houtaantasters. De meest voorkomende in Nederland zijn:

 • Gewone houtwormkever (Anobium punctatum Degeer)
 • Grote houtwormkever (Xestobium rufovillosum Degeer)
 • Heipaalkever (Nacerdes melanura L.)
 • Huisboktor (Hylotrupes bajulus L.)
 • Spinthoutkevers (Lyctus spp)
 • Zachte houtwormkever (Ernobius mollisL)

De gewone houtworm herkennen

Het is goed om te weten dat gaatjes in het hout niet worden veroorzaakt door de houtwormkever maar door de houtworm larve. De houtwormkever legt namelijk eitjes in het hout waarna uit deze eitjes larven komen. Deze larven vreten zich een weg door het hout. Na verloop van tijd (ongeveer 3 - 5 jaar) komen ze uit het hout en ontpoppen ze zich tot een houtwormkever. Op dat moment ziet u pas de gaatjes. Het is dan eigenlijk al te laat. U kunt dan de  houtworm herkennen, maar zal ook over moeten gaan tot houtwormbestrijding.

houtworm-schade-in-antiek-meubel-3
Houtworm-larve-Anobium-Punctatum-Degeer

De gewone houtwormkever herkennen

De larve van de houtwormkever is vaalwit en kan tot 7 mm lang worden. Zou je zo'n larve uit het hout kunnen halen, dan zou deze zich krommen in de vorm van een komma.

De houtworm zit voornamelijk in hout van naaldbomen en loofbomen. Meestal wordt ook alleen het spinthout (het zachtere hout tussen de bast en de kern van een boom) aangetast.
U kunt houtworm herkennen als u in uw hout ronde gaatjes ziet die een grootte hebben van 3 - 6 mm gekomen. De kevers zijn chocolade bruin van kleur en hebben een ronde doorsnede.

Het houtwormkevertje verbergt meestal zijn kop onder het halsschild. Een wijfje dat bevrucht is legt ongeveer 20 tot 60 eitjes. Deze worden afgezet in groepjes van 3 รก 4 in naden en kieren van het hout of in oude uitvliegopeningen. U kunt de eitjes van de houtworm herkennen doordat die ovaal van vorm en witachtig zijn ongeveer 0,3 bij 0,5 mm.

De grote houtwormkever herkennen

U herkent de grote houtworm (Xestobium rufovillosum Degeer) aan zijn witte eitjes met een doorsnede van ongeveer 0,6 mm. Omdat ze zo klein zijn, zult u ze moeilijk ontdekken. De larve is geelachtig en kan ongeveer 11 mm worden. De kever is donkerbruin tot grijsgeel gekleurd en enigszins gevlekt. Hij is ongeveer 6 - 8 mm. Deze kever verlaat het hout via een zelf geknaagde uitvliegopening. Deze opening is dan ook groter ongeveer 2,5 - 4 mm in doorsnede. Vooral vochtig, en daardoor rottend, hout wordt door de grote houtwormkever aangetast. Deze kevers gaan ook heel diep in het hout.

Wanneer u last hebt van de grote houtworm, is de kans groot dat u die gevonden heeft in eikenhout. De grote houtworm komt daarnaast echter ook voor in andere loofhout soorten. Soms komt de grote houtwormkever zelfs voor in naaldhout, hoewel de kans dan groot is dat dit naaldhout bij besmet loofhout ligt.

Laat u een houtwormbestrijding uitvoeren vraag dan ook naar de garantie. De gecertificeerde ongediertebestrijdingsbedrijven kunnen na een goede behandeling ook een goede garantie geven. 

grote-houtwormkever-Xestobium-rufovillosum-Degeer

Wij doen

Houtwormbestrijding door heel NL

Neem contact op

2 reacties op dit onderwerp

 • Adele 3 jaar geleden Reageren

  Goedenavond,

  Ik heb uit de grienden een tak mee naar huis genomen, die ik wil gebruiken om een lamp van te maken . Eerst hebben we de tak ingepakt in plastic . Na hem uitgepakt te hebben zagen we dat er zaagsel in het plastic zat.
  Vervolgens hebben we hem onderwater vast gezet en drie weken onderwater laten staan.
  Nu hebben hem bovenwater gehaald en zat er allemaal mos wier om de tak . met allemaal kleine witte wormpjes en rode wormpjes . ik heb de tak met bleekwater en ammoniak schoon gemaakt en daarna schoongespoten met de hogedruk reiniger. daarna met HG houtworm bestrijder ingespoten. weer zag ik de rode wormpjes op de tak, zijn de larven van een boktor of zijn het gewoon wormpjes die in het water zitten.?
  • Tijmen 3 jaar geleden Reageren

   Hallo Adele,
   Zoveel bewerkingen daar weet ik ook niet wat je allemaal hebt binnen gehaald. Wil je het zeker weten dan kan ik het voor je laten determineren. Daar zitten dan wel kosten aan verbonden.
   Wanneer je de tak een week in een vriescel met -25 had laten liggen dan was ook alles dood geweest :-)

   tijmen
Reageren

Reageren