Houtworm bestrijden

Snel naar de volgende houtworm onderwerpen:

Hoe ontstaat houtworm
Houtworm voorkomen
Houtworm onderzoek
Hoe bestrijd je houtworm
Houtworm bestrijden met petroleum
Houtworm bestrijden door invriezen
Houtworm bestrijden door verhitten
Vergassen om houtworm te bestrijden
Bestrijden met gif door besproeien
Garantie op houtwormbestrijding
Houtworm bestrijden door specialist
Houtworm zelf bestrijden
Of toch iemand uit de omgeving
Vangen met eikels
Kosten houtwormbestrijden

Hoe ontstaat houtworm

De oorzaak zit hem vaak in het binnenbrengen van besmet hout, of doordat je pech hebt dat er toevallig een houtwormkever binnen komt vliegen.

Houtworm is de verzamelnaam van een aantal soorten houtwormkevers.

 • Gewone houtwormkever (Anobium punctatum Degeer)
 • Grote houtwormkever (Xestobium rufovillosum Degeer)
 • Heipaalkever (Nacerdes melanura L.)
 • Huisboktor (Hylotrupes bajulus L.)
 • Spinthoutkevers (Lyctus spp)
 • Zachte houtwormkever (Ernobius mollisL)

En daarnaast nog enkele boktorkevers. Deze kevers kunnen vliegen en kunnen op die manier bij uw houtconstructies terecht komen. Ze leggen daar hun eitjes (20-60 eitjes) neer. De eitjes worden larfjes en dat zijn de boosdoeners in het hout. Op het moment dat deze nog in het hout zitten te vreten zien we aan de buitenkant van het hout nog niets.

Houtworm voorkomen

De houtwormen voorkomen doe je door alert te zijn op het hout wat je zelf naar binnen brengt. Dit zijn vaak 2e hands meubels van de kringloop, familie erfstukken, marktplaats enz. Controleer deze eerst op gaatjes en boormeel. Als dat het geval is behandel deze meubeltjes dan maar even voor de zekerheid.  Veel mannen houden nog wel wat van klussen en verzamelen dan ook vaak planken, latjes en plaatmaterialen van kasten enz. Zo wordt vaak al een houtwormbesmetting naar binnen gebracht. Alert zijn hierop voorkomt houtworm.

Hoe bestrijd je houtworm?

Er zijn verschillende manieren om houtwormen te bestrijden. Ik zal je er een aantal toelichten.

Houtworm behandelen met:

 • petroleum
 • invriezen
 • verhitten
 • vergassen
 • vergif
 • zuurstofarme methode

houtworm behandelen met petroleum

Vroeger werd houtworm vaak bestreden met petroleum. Balken en schuren werden er rijkelijk mee ingesmeerd. De methode was toen effectief maar moest na jaren wel worden herhaald. Tegenwoordig zijn de chemische samenstellingen van alle middelen veranderd en zo zal ook die van petroleum wel gewijzigd zijn. Bij het Kenniscentrum van Dierplagen geeft men aan dat houtwormbehandeling met petroleum niet effectief is.

Houtworm bestrijden door invriezen

Dit is een effectieve manier voor behandeling van houtwormen in alle stadia (eitje, larve, volwassen kever) te doden. Deze methode passen we toe op meubels die geverfd, gelakt of in de was zitten. Maar ook auto’s, caravans en rieten manden van luchtballons hebben we op deze manier bestreden. Lees hier meer over het invriezen van houtworm.

Vergassen om houtworm te bestrijden

Deze manier van houtworm behandelen is vrij kostbaar. Je moet daarvoor een heel pand inpakken. Vergunningen aanvragen bij gemeenten en brandweer. Woning afzetten zodat er niet per ongeluk iemand naar binnen gaat uit nieuwsgierigheid. Dan wordt zo’n grote tent helemaal vol gas geblazen. Je praat dan over giga veel kuubs gas en men is er ook nog eens een week mee bezig. Aan het eind moet er nog een gassingsmeester komen kijken of alle gas echt is verdwenen. Je kunt dan wel nagaan dat je hier al gauw over bedragen praat van tussen de € 10.000,- en € 20.000,-

Dit soort bestrijdingen vinden vaak ook alleen in de zomermaanden plaats.

Garantie op houtwormbestrijding

De garanties die dan gegeven worden zijn zo rond de 8 jaar. Dat komt voort uit het middel waar van de fabrikant uit minimaal 5 jaar op wordt gegeven. Als er op dat moment gelijk eitjes worden gelegd dan is de besmetting pas na 3 jaar te zien.

Op het vergassen van houtworm geeft men nooit zulke lange garanties. Dat komt omdat er in principe na dag 1 gelijk een besmetting plaats zou kunnen vinden. Hier zie je dan ook na 3 tot 4 jaar pas wat van.

Houtworm zelf bestrijden

Houtwormbestrijding zelf doen gaat prima als je iets van een meubel hebt en je kunt dat door middel van bestrijken doen. Een complete kap of woning is dan ook vaak een te grote klus waardoor het middel er te dun wordt opgebracht en dit leidt dan tot verkeerde zuinigheid. Zo komt later de houtworm toch weer voor de dag en dat is knap vervelend als je de kamers net klaar en geschilderd hebt.

Of toch iemand uit de omgeving?

Ik kan je helpen aan een adres bij jou uit de omgeving of ik kom zelf bij je langs om de situatie te bekijken en een advies te geven.

Houtworm verwijderen met eikels

Hier geloof ik niet in dat dit doeltreffend werkt. Het is vast waar dat een kever daar ook wel eitjes op legt. Maar de kans is net zo groot dat de eitjes ook op een balk worden gelegd waar ze zojuist zijn uitgekomen. Je zult dus vast enkele kevers vangen met eikels maar een effectieve bestrijding van houtworm is het niet.

Kosten houtworm bestrijden

Je zult begrijpen dat kosten nogal variëren aan de hand van oppervlakte en ernst van aantasting. Of misschien moet er wel geïnjecteerd worden dat is veel arbeidsintensiever. Maar gemiddeld kun je ongeveer op de volgende prijzen rekenen voor houtwormbestrijding

Voor een garage € 450,- tot € 525,-

een woning € 575 tot € 625,-

een boerderij € 850,- tot € 1000,-

een schuur € 650,- tot € 900,-

Houtworm bestrijden door

gecertificeerd bestrijder

300 reacties op dit onderwerp

Geef hier uw review
 • Wimke 2 jaar geleden Reageren
  Mevr.
  Goedemorgen, ik heb een wastafelmeubel gemaakt van iepenhout en in de olie gezet. kan ik dit meubel dat aan de muur is bevestigd, nu zelf behandelen met een antihoutwormmiddel of moet ik het hele meubel uit elkaar halen, omdat ik het eerst uit de olie moet halen? En ik kan niet bij de achterkant van de poten omdat die immers tegen de muur aanstaan... wat te doen...
 • Peter 3 jaar geleden Reageren
  Houtworm elimineren

  Hallo, wij gaan de garage van een nieuw dak voorzien. Op de vliering vonden we allerlei hout met houtworm erin. Uiteindelijk zal al het hout verwijderd worden voordat er een nieuw dak op komt. Voorkomt dit dat de nieuwe balken aangetast gaan worden?

 • Odette 4 jaar geleden Reageren

  Hallo,

  Kunt u mij vertellen waar in de omgeving Oosterhout Noord Brabant wij een kast in kunnen laten vriezen?
 • Victor L 4 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen,
  Net 1 plank (mango-hout) "geevacueerd" na constatering zaagsel. Hoe bang moet ik zijn dat er nu in andere meubels en het laminaat houtworm komt? En de 2e mango-plank die we hebben hangen?
  Hartelijk dank voor je reactie!
 • Sandra Peltzer 4 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,
  Vandaag een antieke kast opgehaald om helemaal op te knappen en schilderen voor mijn dochtertje, echter zag ik pas bij thuiskomst veel houtworm gaatjes (helaas wil de verkoper niet terugkomen op de deal). Een aantal oude donkere, maar zie volgens mij ook een aantal nieuwe (lichte met wat zaagsel er ook in).
  Graag wil ik de kast behandelen. Kast is uit elkaar en ik ga hem zelf ook nog schuren. Wat adviseer jij, zelf behandelen of voor zekerheid toch laten bevriezen (heb je hier wat adressen omgeving Tilburg voor mij voor).
  Daarbij zitten wij midden in een verbouwing, dit betekent de kast staat nu op een kamer boven waar ook een deel openligt richting de balkenstuctuur van dak (door nieuwe dakkapellen), we zijn aan het afwerken maar hoe groot is risico dat dit nu al overslaat?
  Bedankt voor de hulp alvast!
 • Naomi Mae 5 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,
  Sinds twee weken vind ik veel kevertjes in mijn kamer. Het zijn volgens mijn houtwormkevers. Naast verschillende kieren, zitten ze ook in mijn rietenmanden en hebben ze zich in een aantal niet goed afgesloten pastazakken gevestigd.
  Mijn bed heb ik zelfgemaakt, maar is niet behandelt. Evenzo mijn bureau. Ik heb bij beide nog geen zaagsel gevonden. Ik probeer de kevers zo veel mogelijk te vangen, maar ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik moet doen. De kieren heb ik inmiddels gevuld met houtvuller... ik weet niet of dit een slimme zet is.
  Kan ik mijn bed het beste behandelen met vernis of met beits? Ik heb namelijk nog een potje vernis staan.

  Ik heb mijn huisbaas gemaild, maar ik weet nog niet of hij professioneel wil bestrijden.
  Met vriendelijke groet,
  Naomi Mae
 • Jos 5 jaar geleden Reageren

  Enkele planken in bangkirai terras laten vervangen.Zitten nu allemaal heel kleine ronde gaatjes in... Zelf te behandelen met bv perfacs of...
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Ha Jos,

   Waarschijnlijk hebben deze gaatjes er altijd al in gezeten en zijn deze planken voor de import al vergast. Hier komt namelijk niet snel houtworm voor in bangkirai en ook nog eens buiten.
   Groeten
   Tijmen
 • Anja van Raalte 5 jaar geleden Reageren

  Hallo, wij hebben een grenen buffetkast die we al 30 jaar hebben, nu sinds een tijdje ligt er telkens wat zaagsel onder de kast, ook heb ik aan de zijkant van de kast wat gaatjes ontdekt.|Ik denk dus dat er houtworm inzit. Ik las dat invriezen goed helpt, weet jij misschien een adres voor het invriezen in de buurt van Hengelo Overijssel?
 • Cynthia 5 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen
  Ik heb al een aantal maanden een boomstam tafeltje in huis. Er ligt dagelijks wat houtpoeder onder. Iemand wees mij erop dat dit houtworm kan zijn. Ik hoor inderdaad ook het e.e.a. vanbinnen. Het tafeltje inmiddels buiten gezet, hoe bang moet ik zijn voor mijn houten vloer? En heb jij een invries adres op grens noord zuid holland? Hoe lang moet zo een dikke boomstam in de vriezer? Hij is 50x60 cm. Ik hoor graag van je. Alvast bedankt! Groet Cynthia
 • Anja van Raalte 5 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen, ik heb even mee gelezen. Wij hebben een oude buffetkast waar sinds kort telkens boorzaagsel ligt. Ik zie ook kleine gaatjes aan de zijkant van de kast. Deze zaten er eerst niet. Ik begrijp dat we de kast het beste kunnen laten invriezen voor een week bij -20 C. Weet jij misschien waar ik dat kan laten in de buurt van Hengelo Overijssel. Alvast bedankt, Anja
 • Jeanine 5 jaar geleden Reageren

  Hallo! Sinds een maand of 4 heb ik onbehandelde veilingkisten in huis. Al paar avonden hoorde ik wat knagen. Heb nu 1 kist buiten staan en het geluid is weg. Wat kan ik hier verder aan doen? Moet ik bang zijn voor de andere kisten /laminaat vloer?
  Alvast bedankt de de reactie! Mvg jeanine
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Hallo Jeanine,
   De kans bestaat wel dat ze in de andere veilingkist zitten ja. ik verwacht niet direkt in de laminaatvloer.
   De veilingkisten kun je prima behandelen door ze goed met een kwast in te smeren met dit middel
 • P.F. Postma 5 jaar geleden Reageren

  BesteTijmen, we hebben een oude kist/koffer waar aan de onderkant veel gaatjes zitten. bij verplaatsing blijft een wit poeder op de vloer. Kan je ons aan een invriesadres helpen in de buurt van Tilburg (we wonen in Turnhout/ Belgie) Alvast bedankt ! Groeten Pieter.
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Hallo Pieter,
   Als je even het formulier op deze pagina invult krijg je gelijk automatisch de adressen in je mailbox.
   groeten
   Tijmen
 • Vincent 5 jaar geleden Reageren

  Het hout wat ik koop voor mijn projecten impregneer ik altijd en zorg ervoor dat er een goede laklaag op zit. Beter voorkomen dan genezen. Vorig jaar heb ik mijn dak moeten behandelen omdat deze voor de tweede keer aangetast is.
 • Jo 5 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen, wij hebben al jaren een chinees kastje, zeker al 8 jaar. Kwam er met het verhuizen pas achter dat de onderkant vol gaatjes zit. Ik heb geen idee of dit nieuw is of er al jaren zit. Ben nooit zaagsel tegengekomen op de grond. Kastje is wel gebeitst. Heb jij een invriesadresje voor mij regio Ijsselstein/Nieuwegein?
 • Chiel 5 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,

  Wij hebben een commode gekocht via marktplaats en hebben er gratis houtworm bij gekregen. Nu willen wij deze graag behandelen en ik heb al Perfacs Houtwormmiddel gekocht. Alleen nu staat er op de verpakking: Niet toepassen op plaatsen die toegankelijk zijn voor kinderen onder de 4 jaar. Dus ik neem aan dat voor een Commode een houtwormmiddel niet geschikt is en wij het moeten laten invriezen?

  Wij verwachten onze baby over 10 weken.
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Ja ik zou het laten invriezen dat is beter
 • Thijmen 5 jaar geleden Reageren

  Beste Thijmen, ik had laatst een partij hout opgehaald en binnen gelegd op een houten vloer. Nu zag ik vandaag helaas dat bij een paar planken aan de zijkanten veel gaatjes zitten dus daar zal houtworm inzitten. Deze planken ga ik weg doen. Maar ik maak me zorgen over de vloer. Ik zie geen gaatjes ofzo zitten maar dat zag ik eerst ook niet in de planken. Ik heb de plek waar de planken lagen al ingespoten met perfacs. Is dit afdoende of moet dit professioneel gedaan worden? Alvast bedankt
 • Anke 5 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen,
  We hebben een week geleden de onderkant van onze vloer door een gecertificeerd bedrijf laten behandelen ivm houtworm. Nu blijven er nog steeds houtworm-kevertjes uit het behandelde hout kruipen. Dat voelt erg onplezierig. Kunnen deze andere niet behandelde delen van ons huis nog besmetten? Groet, Anke
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Ha Anke,

   Die kans is erg klein Anke. Doorgaans blijven deze kevertjes in dezelfde ruimte en zijn ze met een paar uur dood.

   Groeten
   Tijmen
 • Eefje 5 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen,
  Ik heb een oude buffetkast staan die vol zit met gaatjes. Ik weet niet zeker of het oude of nieuwe gaatjes zijn en heb nu overal wit papier onder gelegd om te checken op boormeel.
  Zijn er nog andere manieren om te checken op houtwormen? IK twijfel ook of ik die kast binnen moet laten staan ivm de houten vloer (deze is wel gelakt). Maar misschien ben ik paranoia hoor, ik weet niet hoe snel zo'n 'besmetting' kan gaan..
  Mocht er toch nog inzitten, heb je misschien een invriesadres in de buurt van Eindhoven?
  Hartelijk bedankt!
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Als je de wand van de kast afplakt met papier en er komen gaatjes bij dan vreten ze ook door de krant heen en zie je daar ook de ronde gaatjes in verschijnen

   Tijmen
 • Wendy 5 jaar geleden Reageren

  Hoihoi
  We hebben onlangs een oudere paardenstal overgenomen.
  In sommige delen bevinden zich houtworm/boktorgaatjes?!
  Wat is hier de beste methode voor hij is nu helemaal gedemonteerd!
  Regio Eindhoven...

  Alvast bedankt!

  Groetjes wendy
  • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

   Mij bellen Wendy :-)
   tijmen
 • zandra 6 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,
  Ik heb een ladekast waar houtworm in zit. Nu las ik dat de beste manier invriezen is. Kunt u mij een adres geven in Den Helder waar dat mogelijk is?
  Vriendelijke dank
 • Carla 6 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,
  Onlangs hebben we de familiecommode opgehaald bij mijn schoonmoeder om klaar te maken voor ons eerste kindje. Echter, in de onderste planken zitten veel gaatjes en er valt zaagsel uit. In de achterplaat, die ook onbehandeld is, zitten veel zwarte gaatjes. Kunnen we het probleem oplossen door de onbehandelde delen, waar de gaatjes zitten, te verwijderen of is dat niet voldoende? En is invriezen dan de beste methode om de commode houtwormvrij te krijgen (op een manier die veilig is voor een babykamer). Als dat zo is, mag ik dan een adres in de buurt van Utrecht?
  Alvast vriendelijk dank!
  • Tijmen-van-Steeg 6 jaar geleden Reageren

   Ha Carla,
   Als je alleen de delen vervangt waar je nu gaatjes ziet kan het maar zo zijn dat je over een poosje in de andere delen gaatjes ziet. Als de houtwormkever daar inmiddels de eitjes op heeft gelegd kan dat 3 tot 5 jaar duren voor je gaatjes ziet.
   Het beste is om de commode in te laten vriezen.

   Groeten
   Tijmen
 • Ilonka 6 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen,
  Wij vermoeden houtworm in onze houten deuren en kozijnen. Mag ik je een foto sturen van de larve en de kever om advies te krijgen wat het is? Sorry, happy Christmas!!! :-)
  • Tijmen-van-Steeg 6 jaar geleden Reageren

   ja hoor Ilonka, stuur maar door naar info@ongediertebestrijden.nl
 • Remco van Stee 6 jaar geleden Reageren

  Hallo,

  Ik heb houtworm in planken van ongeveer 7cm bij 4cm, hoe lang moeten deze ongeveer in een vriezer liggen waar het -21 graden is? Ik kan ze bij een kennis in de vriezer leggen.

  Mvg. Remco
  • Tijmen-van-Steeg 6 jaar geleden Reageren

   Hallo Remco,
   Een week in de vriezer is voldoende.
   tijmen
 • Marina Kraan 6 jaar geleden Reageren

  Heeft u voor mij een adres in Hillegom waar ik 'n oude kist uit 1932 kan laten invriezen tegen houtworm. Er komt bij het kloppen nl. nog zaagsel uit de gaatjes.
 • Marina Kraan 6 jaar geleden Reageren

  Ik heb gisteren een houten munitiekist uit 1932 van de kringloop gekocht, er kwam bij het schoonmaken veel houtmeel uit de gaatjes. Is dit oud meel of kan er nog houtworm in zitten? Ik heb de kist vannacht op 'n donkere handdoek gelegd, en er kwam maar uit 1 gaatje zaagsel. Heeft u voor mij een adres in Hillegom waar ik de kist in kan vriezen? Bedankt alvast!
 • Yoren 6 jaar geleden Reageren

  Hallo,

  Heeft u ook een adresje in de buurt van Hoorn om iets in te laten vriezen?
  • Tijmen-van-Steeg 6 jaar geleden Reageren

   Hallo Yoren,
   Als je hier het formuliertje invult krijg je automatisch de adressen in je mailbox
   Invries adressen >>>
 • Jen 6 jaar geleden Reageren

  Heb een oude haspel gekocht en hiervan een tafelblad gemaakt nu na 2 maanden hoor ik ineens geknaag uit het tafelblad . Denk dus dat er houtworm inzit maar het blad is 220 x 140 en 10cm dik dus niet zomaar op te tillen en op een aanhanger naar de vriescel te rijden zijn er nog andere oplossingen ?
  En anders als er geen andere oplossing is toch maar naar de vriescel is er in de buurt van Eindhoven 1 ?
 • rob 6 jaar geleden Reageren

  tijmen

  in een van de bijzet tafeltjes lag zaagsel onder en er zit 1 gaatje in
  hoe kan ik hier beste mee omgaan
  bij voorbaat dank
  • Tijmen-vanSteeg 6 jaar geleden Reageren

   Ha Rob, ik zou het laten invriezen, of de onderkant als die niet gelakt of geverfd is goed insmeren met dit houtwormmiddel
   Tijmen
 • Ivv 6 jaar geleden Reageren

  Hallo,aankomende week gaan ze ons dak behandelen met een hitte behandeling. Aangezien ik er niet vn overtuigt ben dat ze daarmee alles wegkrijgen , aangezien niet alles goed te bereiken is,is mijn vraag aan jou waarmee ik na de behandeling de meeste dakdelen preventief kan behandelen ?
  • Tijmen-vanSteeg 6 jaar geleden Reageren

   Hallo,
   Wanneer de kern van het hout een temp. van hoger dan 55 graden bereikt zouden toch echt alle houtwormen dood moeten zijn. Maar dat is nogal een dure behandeling die je zo kiest vooral als je dan toch nog gif wilt gaan inzetten. Want als je met gif wel alles kunt bereiken om het preventief aan te pakken kun je het net zo goed curatief doen en is verhitting overbodig. Ik gebruik daar zelf Perwood voor.
   Tijmen
 • Maarten 6 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,
  Onze schuur heeft gepotdekselde buitenwanden. Op 1 wand (3x4 mtr) zitten op de onderste planken ( tot 2 meter), redelijk veel sporen van boormeel en gaatjes met boormeelsporen. Verder geen wormpjes te vinden of torren. De voorkant van de planken staat in de verf, de achterkant is ooit gebeitst. In overige houtdelen vd schuur zijn geen boormeelsporen of gaatjes te vinden. Heeft het zin om de planken eraf te halen, opnieuw te schilderen aan voorkant en achterkant vd plank (zwarte teer of bielzenzwart), of moeten we aan een andere oplossing denken?
  Dank je wel,
  Maarten
  • Tijmen-vanSteeg 6 jaar geleden Reageren

   Hallo Maarten,
   Door de planken nogmaals te schilderen voorkom je niets. De houtworm zit inmiddels in die planken en blijven er uit komen. Doordat deze aan zowel de buiten als binnenkant zijn geschilderd neemt het ook geen middel meer op. Het beste is om deze planken te vervangen.

   Groeten
   Tijmen
 • Lianne 6 jaar geleden Reageren

  Wie weet waar ik een oude kast die uit elkaar kan, kan laten invriezen, omgeving Veenendaal?
 • Johan 6 jaar geleden Reageren

  Ik heb hele lange vuren vloefbalken onder een zeil opgeslagen in de tuin. Vandaag ontdekte ik dat gangen en vrij grote gaten in en aan de buitenkant van de balken. Welke insecten doen dit en hoe voorkom ik zelf dat de hele balken worden vernield. Of ik moet ze naar de afval brengen
 • Sandra 6 jaar geleden Reageren

  Hoi, ik heb in een schuurtje een oud slagersblok gevonden dat ik graag zou willen schilderen en in huis zetten. Maar het zit vol met gaatjes. Weet jij een adres in Zeeland waar ik het zou kunnen laten invriezen? Het is niet zo groot. bvd
 • Gonny 6 jaar geleden Reageren

  Hou,

  Ik heb houtworm in mijn veranda, hoe kan ik dit het beste zelf behandelen
 • Sanne 6 jaar geleden Reageren

  Beste tijmen, ik heb een antieke kast gekocht met houtworm erin. Gezien gruis eronder blijkbaar toch nog actief. De kast is onlangs helemaal geschilderd. Kunnen we deze behandelen of laten behandelen? Wat kost zoiets ongeveer? En kan invriezen ook met een grote kast? Heb je hiervoor een adres in omgeving A'dam? Hartelijke groet, Sanne
 • Marcel 6 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen, Wanneer moet je nadenken over injecteren tegen houtworm? en wat zijn de kosten /m3 hiervoor?
  • Marjolijn de graaf 6 jaar geleden Reageren

   Beste tinnen heb je voor mij een adres in den haag / leidschendam ? Alvast dank
 • Mariët van den Munckhof 6 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,

  Heb jij een adres voor het laten invriezen van meubels in de buurt van Deventer?
  Ik hoop het van harte!
 • Bonten 6 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen,

  Heb je een adres voor laten invriezen van meubels in de buurt van Venlo-Roermond?

  Alvast bedankt!
 • Frieda 6 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijdens. Ik heb via marktplaats een oud kaaskast je gekocht. Volgens de verkoopster behandeld in Frankrijk. Maar olala er zit zeker nog genoeg houtworm in. Ik woon in Hellevoetsluis Zuid Holland. Heb jij voor mij een adres om het kastje in te vriezen?
 • Janine van Orsouw 6 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen,
  Weet je ook een adres in de omgeving van Grave (Noord Brabant) om in te vriezen?
  Heb 2 lampenkappen met houtworm.
  Of helpt dat HG middel ook zodat ik t zelf kan doen?
  Alvast bedankt
 • Rose 6 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,

  We hebben net het dak en ons plafond van de bovenverdieping laten behandelen door een ongediertebestrijder, wat best kostbaar was. Nu hebben we de ondervloer van de bovenverdieping weggehaald en ook daar zitten gaatjes in het hout. Omdat het de vloer betreft willen we nu om kosten te besparen zelf deze insmeren met het middel Q-Care. Is dat een betrouwbaar middel?
  Alvast hartelijk dank.
 • Else 6 jaar geleden Reageren

  Goedenavond Tijmen,
  Vanavond ontdekten wij ineens kleine gaatjes in onze spiegel in de hal. Deze zitten enkel aan één rand, maar er ligt duidelijk ook wat zaagsel. Op de houten vloer en op de muur zien we kleine donkerbruine torretjes. We zijn vooral bang voor de eikenhouten vloer (licht behandeld) maar daar zien we nog geen gaatjes in. Wat kunnen we het beste doen?
  Met vriendelijke groet,
  Else
 • Ineke 7 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,
  We zijn ons huis aan het verbouwen en nu zien we kleine gaatjes in de raggels die op het plafond zaten en zitten. We hebben ze nog niet gezien in de steunbalken. En we weten niet zeker of er nog houtwormen in zitten. We willen dit nu zelf bestrijden met perfacs, perwood, o.i.d. Maar moeten we nu ook de balken inspuiten en de vloerdelen, kortom alle houten delen in het huis? Dat is nogal wat namelijk :-).
  Met vriendelijke groeten,
  Ineke
  • Tijmen-vanSteeg 6 jaar geleden Reageren

   Hallo Ineke,
   Het beste is wel om die ruimte waar je houtworm in geconstateerd hebt helemaal te behandelen.
   Tijmen
 • Frank 7 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen,

  Wij hebben recentelijk een huis gekocht en nu zie ik in een zolderbalk allemaal gaatjes. Alsof er een hele rij willekeurig geplaatste spijkertjes in heeft gezeten. Ik vraag me af of er een manier is om uit te vinden of dit een restant is uit het verleden of een actueel probleem. Er ligt geen meel onder de balk. Gaan ze het hele jaar door of is dat uitvliegen seizoensgebonden?
  • Tijmen 7 jaar geleden Reageren

   Hoi Frank,
   Om er achter te komen of iets actueel is kun je evt. de gaatjes tellen en na verloop van paar maand nog een keer. Om zo te zien of er meer bij komen. Ook de gaatjes dichtsmeren met een was kun je zien of er meer bijkomen. Niet dicht schilderen want als er dan meer bijkomen kun je het niet goed meer behandelen.
   Groeten
   Tijmen
 • Tim 7 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,

  Wat is de minimale verwerkingstemperatuur van de perfacs en perwood bestrijdingsmiddelen?
  We moeten op korte termijn de kap van onze boerderij behandelen (in de winter dus...)

  Groet,
  Tim
  • Tijmen 7 jaar geleden Reageren

   Hallo Tim,
   Op zich maakt de verwerkingstemperatuur niet zo heel veel uit. Maar met vorst zou ik het niet doen. Nu vriest het op zich in Nederland ook niet zo hard dat al het hout zo bevroren is dat het geen middel meer opneemt. En voor het middel zelf is het niet goed als dat bevriest. Maar verder kan het met elke temperatuur.

   En mocht je een bestrijder nodig hebben dan kan ik je helpen:-)

   Groeten
   Tijmen
 • Hans Vermeulen 7 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen Ik had hondenkoekjes lang in een plasticzak op een houten plank liggen niet goed afgesloten,op een dag wilde ik die zak weggooien toen bleek dat er gaatjes in al die hondenkoekjes zaten en in de onderkant van de zak ook er viel veel meel uit toen ik hem oppakte maar ook de plank waar dit oplag is aangetast wat ondiepe putjes waar het lijkt dat er niets in of uit gegaan is maar geprobeert er in te komen wat niet gelukt is,(lijkt) en wat uitvlieg gaatjes(lijkt) komen houtworm ook in harde hondenkoekjes?Wat kan ik doen,want het lijkt toch wel houtworm maar enkel een klein deel van de plank alleen waar die zak gelegen heeft weet je anders een adres voor invriezen in Nieuwegein want er zitten meer planken aan de muur,en kan ik die dan na het bevriezen het beste schilderen ofzoiets?alvast bedankt Hans
  • Tijmen 7 jaar geleden Reageren

   Ik denk dat het hier niet om houtworm gaat maar om de broodkever. Dat komt door de hondebrokken die lang zijn blijven staan. Als je dat wegdoet zal het probleem ook over zijn vermoed ik.
   Groeten
   Tijmen
 • Gerrit Hubbers 7 jaar geleden Reageren

  Kleine voorwerpen van hout waar houtwom in zit even in de magnetron en gaar zijn de wormen zelf gedaan nooit geen last meer gehad.
 • Ellen 7 jaar geleden Reageren

  Ik heb op de vliering hier en daar beestjes liggen, ik ging ervan uit dat het pissebeden waren, maar ik begin nu toch een beetje te twijfelen en vraag mij af of het geen houtworm kevers zijn. Ik heb nl op een plekje wat zwart korrelig gruis gevonden. Er zitten een paar gaatjes in de balken maar ik woon nu 7 jaar in dit huis en zie de gaatjes niet uitbreiden. Zou het houtworm zijn? En hoe kan ik het dan het best bestrijden.
  • Tijmen 7 jaar geleden Reageren

   Hallo Ellen,
   Aan de hand van deze omschrijving kan ik geen oordeel geven om wat voor beestjes of het gaat. Het beste is om deze naar mij op te sturen zodat we deze kunnen laten determineren. Je weet dan precies waar het om gaat en hoe te bestrijden.

   Gr. Tijmen
 • Tineke 7 jaar geleden Reageren

  Hoi, Ik had (hoop ik) houtworm óf bonte knaagkever in mijn vloer en balken. Een bedrijf heeft gespoten en nu hoop ik dat ze weg zijn.
  Ik heb ze ook horen knagen maar het was geen boktor. De gaten zijn hier te klein voor. Het schijnt dat je de bonte knaagkever of zijn broertje ook kunt horen knagen.
  Ze hebben op de plek waar ik ze hoorde een halve balk weg geknaagd. Ik schrik ervan dat HG niet werkt. Ik heb veel ingespoten met dat spul. Beetje geobsedeerd geworden door gaatjes waar misschien toch nog een larve inzit. Je weet maar niet.
 • Shelly 7 jaar geleden Reageren

  Goedenavond, onlangs hebben wij een kastje van 3 houten kistjes gemaakt met wieltjes eronder. Sindskort zie ik rechtsonder het kastje zaagsel (boormeel?) liggen en ben ik bang dat er houtworm in zit. Hoe kan ik dit kastje het beste behandelen? Kan het ook over gaan op ander hout? We hebben een laminaat vloer en verder is al het hout geverfd/bewerkt. Alvast bedankt!
  • Tijmen 7 jaar geleden Reageren

   Ha Shelly,
   Het beste is om de kistjes te laten invriezen dan is alles 100% dood. Verder kunnen houtwormkevers op ander hout eitjes leggen mits dit onbehandeld hout is. Of evt. barsten en scheuren van behandeld hout.
   tijmen
 • Kelvin 7 jaar geleden Reageren

  Ik heb een paar dikke boomstukken die ik gebruik als sierkrukjes voor onder de veranda. Ik hoorde geknaag in de stronken. 2 spuitflessen HG Houtworm gehaald van 25 euro samen. Volledig goed en grondig ingespoten 2x toe. Ik raad iedereen af hier in te trappen want het werkt niet. HG netjes gemaild, HG geeft geen gehoor. HG doet dus niet wat het beloofd en laat ook niks van zich horen. Erg jammer van het geld.
  • Tijmen 7 jaar geleden Reageren

   Hallo Kelvin,
   Jammer dat HG niet reageert al vermoed ik wel waarom. Ik heb geen kennis van de middelen van HG maar heb wel waarom het niet werkt. Je hoort geknaag in het hout en dat wil zeggen dat je last hebt van boktor en niet van houtworm. Die hoor je namelijk niet. Het houtworm middel wat je gebruikt dringt daarom ook niet diep genoeg door in het hout. Je zou het hout echt goed moeten doordrenken van het middel of injecteren met een residueel werkend middel. Een mooiere oplossing is om de stronken te laten invriezen dan is ook alles dood.
   Anderzijds kun je ze ook hun gang laten gaan. Deze boktorren zullen geen kwaad doen aan het hout in bijv. je woning omdat dit de zogenaamde nathoutboorders zijn.

   Groeten
   Tijmen
 • Floor 7 jaar geleden Reageren

  Hallo tijmen,

  Ik heb laatst bij de leenbakker een lamp gekocht. Daar blijkt nu houtworm in te zitten.
  De lamp onder dompelen in water. Zou dat helpen?

  Groeten
  • Tijmen 7 jaar geleden Reageren

   Nee Floor dat gaat niet helpen hoor. Je kunt het wel laten invriezen. Maar ook terugbrengen helpt.
   • Selda 6 jaar geleden Reageren

    Beste Tijmen waar in de buurt van Almelo kan ik mijn kast laten vriezen? Alvast bedankt
 • Bart 7 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,
  Ik heb een grote oude boerenstal bij mijn huis, met een houten kapconstructie (deels met dakbeschot), een planken verdiepingsvloer (ca 250m2) en houten plafondbalken. Al met al dus een heleboel hout.

  Op verschillende plaatsen kom ik boormeel tegen. Moet ik de hele stal behandelen of is plaatselijke behandeling waar het boormeel ligt voldoende?

  Alvast bedankt!
  • Tijmen 7 jaar geleden Reageren

   Hallo Bart,
   Nee rigoreus alles aanpakken is de enige optie. Waar je boormeel ziet liggen daar zijn de houtboorders uitgekomen en die kunnen ergens hun eitjes hebben neergelegd. Zoals jij voorstelt blijf je dan achter het probleem aanlopen.
 • Marjo 7 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen,

  Ik heb een houten kistje waar ook gaatjes in zitten....ik denk houtworm maar zeker weet ik het niet
  Nu heb ik zelf een grote vriezer waar zo'n kistje makkelijk in past.
  De vraag is help dit tegen alle houtvreters en hoelang moet dat kistje in de vriezer liggen?

  Groet marjo
  • Tijmen 7 jaar geleden Reageren

   Hallo Marjo,

   Het is zaak dat de kern van het hout ongeveer -/- 25 raakt. Dan is alles dood.
   Groeten
   Tijmen
 • Remco 7 jaar geleden Reageren

  Als ik 's avonds in bed lig dan hoor ik een soort schrapend geluid. Ik weet vrijwel zeker dat dit de larve van een boktor is. Ik heb het vermoeden dat deze in de houten balkjes zit waarmee ik de voorzetwand van de gevel op het zuid-oosten heb geconstrueerd 8 jaar geleden. Moeten de gipsplaten verwijderd worden om bij het hout te kunnen of zijn er alternatieve oplossingen?
  • Tijmen 7 jaar geleden Reageren

   Hallo Remco,

   Ja er is wel een andere mogelijkheid en dat is met een soort sproeiertje het middel er achter brengen. Maar daarvoor moeten er ook vele gaatjes geboord worden. En het middel zal er achterlangs naar beneden lopen. Is dat wat je wil?
   Je zou me kunnen benaderen om alles even door te spreken zodat je een juiste afweging kunt maken.

   Groeten
   Tijmen
 • Rick 8 jaar geleden Reageren

  Goedemorgen,

  Na het bekijken van onze houten vloer hebben wij ondekt dat daar in 3 van onze planken ook hout wormen zitten! Nu had ik een vraag, als ik de vloer verwijder is het probleem dan op gelost of kunnen er altijd eitjes en diertjes op de ondervloer of op het beton blijven zitten? Als dat zo is hoe kan ik dit dan bestrijden zodat mijn nieuwe vloer niet besmet raakt met hout wormen?

  Groetjes Ricky
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Als de bron alleen die houten vloer is en je dat verwijderd lijkt mij het probleem opgelost. De betonnen ondervloer zullen ze geen eitjes neerleggen. Als het een houten ondervloer is dan zou die kans wel bestaan.
 • Daniel 8 jaar geleden Reageren

  Hi Tijmen,

  We vandaag van de zolder bij een tante een hele mooie oude dekenkist gehaald, echter deze zat vol met gaatjes. We hebben deze buiten goed uitgeklopt en met de stofzuiger schoongemaakt. Nu komt er geen zaagsel meer uit. Ik heb deze nu in de garage gezet om op te knappen, maar voordat ik er mee aan de slag wil gaan lijkt het me handig om deze te behandelen. Wat zou uw advies zijn en indien het invriezen is heeft u een adres in de buurt van Noordwijk (Zuid-Holland)?

  Alvast dank,

  Groet, Daniel
 • Sanne 8 jaar geleden Reageren

  Dag Tijmen,

  Ik heb hier een oud houten dressoir die ik graag in de keuken wil gebruiken. Helaas zit hij vol met gaatjes en zaagsel. Mocht ik hem (laten) behandelen met chemisch bestrijdingsmiddel, is het daarna nog wel safe om voedingsmiddelen en keukengerei etc in te bewaren?

  Groet, Sanne
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Het is mogelijk Sanne, maar heeft niet mijn voorkeur.
   tijmen
 • Karin Lardinois 8 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen, Na het ontmantelen van een grote stoel om hem opnieuw te bekleden, kwam ik houtworm gaatjes tegen. Met een luchtspuit aangesloten op een compressor alle(?) open gaatjes uit geblazen totdat er geen zaagsel meer uit (verderop gelegen) gaatjes kwam toen met meubelolie ingesmeerd (omdat ik dit in een les doe en anders niet verder kon). De stoel is nu deels opnieuw gestoffeerd. Wat kan ik zelf doen om zeker te zijn dat de houtworm weg is? Ook zou ik graag een adres in Den Haag ontvangen om de stoel evt na volledige bekleding te laten invriezen. Bij voorbaat dank.
 • Luk Verelst 8 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,
  ik heb zojuist een krat met oude schaven gekregen, helaas mt memelgaatjes. Kent u een adres in Belgie? Ik woon in Westmalle.
  Dus Breda, Roosendaal enz is nog niet te ver voor mij.
  Bedankt voor uw reactie,
  Luk
 • Agnes 8 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen,
  Broodkast bij de kringloop gekocht. Helaas niet goed opgelet. Tijdens schoonmaken zag ik verspreid over de kast veel uitvliegopeningen en boorgangen met zaagmeel, ik denk van de boktor. Heb je voor mij een invriesadres in de omgeving van Ermelo?
  Groeten, Agnes
 • Bas 8 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen,
  Ik heb onlangs een antiek tafeltje gekocht waar nu houtworm in blijkt te zitten. Graag zou ik het willen laten behandelen door middel van invriezing. Zijn er in Noord Brabant (omgeving Eindhoven) adressen waar dit mogelijk is?
  Alvast bedankt voor je reactie.
 • Diaan 8 jaar geleden Reageren

  Hoi,

  Superfijn alle antwoorden en uitleg op deze pagina.

  Ik heb een soort van houtworm in een Afrikaans masker, gekocht afgelopen maart in Kaapstad. Het zijn kleine beestjes max zes mm groot, bruin met twee platte, langwerpige vleugeltjes op de rug, zoals bij een kevertje, max 3 mm 'dik'.

  Heb het masker weggegooid in een container, het zat vol gaatjes, wat kruipende beestjes en een heleboel vers zaagsel lag aan de voet van het masker dus de beestjes waren duidelijk nog actief. Nu stond het masker in een stijgerhouten planken kast, onbehandeld hout. En ik ben tijdens de kast opruimen op andere plekken nog vier dode beestjes tegen gekomen. Het lijkt dus alsof ze (grotendeel)s in het masker zijn gebleven, ik heb ook niet echt vliegende beestjes in huis gezien maar goed ze zijn klein... En ik denk soms dat ik een bril moet, tel uit he winst :-)

  Kortom, moet ik nu op hoop van zegen maar verwachten dat met het weggooien van het masker het probleem is opgelost (dat het erg lokaal was). OF is er goede reden om aan te nemen dat ze graag hun andere houten omgeving verkennen en dat ook al zie ik ze niet echt in de kast ze er heus wel zijn?
  Wat te doen? Ik heb geen zin in beestjes in mn houten tafel, vloer, balken, plinten, of de woning waar ik leef :-(

  Bedankt voor het lezen en hopelijk krijg ik gauw antwoord. Had ik al dankjewel gezegd?
 • Tineke 8 jaar geleden Reageren

  Een vraagje als ik hout in afgesloten kunststofbakken bewaar kan er dan nog houtworm bijkomen? En als er besmet hout in zo'n afgesloten kunststofbak zit kunnen de larven zich dan nog verspreiden?
  En waar in de buurt van schiedam kan ik terecht voor invriezen of vergassen?
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Hallo Tineke,
   In de bakken kan geen houtworm bijkomen. En in de bakken kunnen de larven zich alleen in het bestaande hout verspreiden
 • Ferdinand 8 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,

  van een kleine vleugel die ik recent heb geërfd zit in een poot waarschijnlijk houtworm. De poot kan los, en is dan makkelijk vervoerbaar, in tegenstelling tot de gehele vleugel. Kan ik ergens bij Leeuwarden in de buurt deze poot in laten vriezen? Wat zullen daarvan ongeveer de kosten zijn? En wat is de kans dat de houtworm zich uitbreid naar bijvoorbeeld de gelakte houten vloer?

  bvd
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Hallo Ferdinand,
   Helaas heb ik daar in de omgeving geen adres. Heb je zelf geen grote vriezer?
 • Cynthia 8 jaar geleden Reageren

  Goedenavond,

  Ik heb een paar meubel stukken met ik denk, oude houtworm. Nu wil ik voor de zekerheid een fles van HG en de gaatjes dmv een injectienaald behandelen, 1 voor 1. Het zijn er niet veel. Ieder meubel stuk heeft maar een hooguit 20 gaatjes en niet over het hele meubel stuk. Omdat het antieke meubel stukken zijn wil ik namelijk niets erop spuiten wat de vernis/laklaag aantast.

  Wat is uw mening hierover? Nogmaals het gaat om oude gaten, geen lichte gaten en geen fijne stof gevonden, gelukkig.


  En... zou u zo vriendelijke willen zijn om een paar adressen ter bestrijden van houtworm in meubel stukken in de omgeving van Zierikzee of Klundert naar ons toe kunnen emailen?
  Alvast bedankt.
  Cynthia
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Hallo Cynthia,
   Dit heeft absoluut geen zin. Het probleem zijn de larven die zich door het hout vreten en wanneer die naar buiten komen zie je een gaatje. Dat gaatje is dus een uitvlieg opening en geen ingang.
   De kast in laten vriezen of vergassen is de beste oplossing.
   Tijmen
 • Cindy 8 jaar geleden Reageren

  Ik kom vandaag erachter dat ik waarschijnlijk houtworm of boktor in mijn kast lades heb.
  Hoe groot is de kans dat dit overslaat naar andere meubels?
  KAn ik dit zelf behandelen en moet ik dan de hele kast behandelen of alleen de lades,
  Ik heb foto's gemaakt en volgens mij heb ik ook een larve gevonden.
  Hoop dat je wat advies kan geven.
  Groet Cindy
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   ik heb je gemaild Cindy
 • Sascha 8 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen.
  Weet je ook hoe snel gaatjes van de houtworm zwart kunnen worden? De gaatjes in mijn meubels zijn namelijk uitgebreid. Hier kwamen we pas een paar weken geleden achter maar de gaatjes zijn al zwart.

  Groeten Sascha
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   nee dat kan ik niet zeggen. ligt er aan hoe vaak zo'n kast in de was wordt gezet ed.
 • yvette 8 jaar geleden Reageren

  Lieve Tijmen
  ik heb ook last van gaatjes in mijn kast. Ik zou hem ook graag laten bevriezen. Heb je een adres voor mij in friesland?
 • Marloes 8 jaar geleden Reageren

  Hallo,
  Wij hebben via marktplaats een tafel laten maken van oud hout. Deze man zegt dat hij het heeft behandeld met anti houtworm maar nu de tafel 2 weken staat komt er gruis onder de tafel vandaan. We wonen net in een oud huis wat we hebben gekocht en zijn nogal bang voor houtworm. De man van de tafel wil geen nieuw tafelblad komen leveren. Moeten we de tafel opnieuw behandelen en zo ja, hoe? We wonen in Groningen.
  Gr. Marloes
 • Hillie Ikink 8 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen,
  Ook ik vind gaatjes met houtstof op de vloer van de garagezolder. Blijkbaar toch houtworm of boktor. Ik zou graag advies willen hebben of ik dit zelf kan bestrijden of dat hier een bedrijf aan te raden zou zijn... Ik heb er een foto van gemaakt, maar weet niet of dat lukt.
  Met vriendelijke groeten, Hillie Ikink
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Hallo Hillie,
   Ik denk dat je in deze het beste een gecertificeerde bestrijder het werk kunt laten doen. Dan weet je zeker dat er een effectief middel gebruikt wordt en heb je ook garantie.
   Groeten
   Tijmen
 • Samantha 8 jaar geleden Reageren

  Beste thijmen,

  Heeft u een adres bij mij in de buurt (Dinteloord, West-Brabant). En wat zijn gemiddeld daar de kosten van?

  Mvg
  Samantha
 • Samantha 8 jaar geleden Reageren

  Hallo,

  Ik heb fruitkistjes gekocht om een kast mee te maken. Deze stond erg leuk maar ik hoorde al 2 dagen een gek geluid. Na onderzoek op internet lijkt het boktor te zijn. De kistjes zijn gelijk uit huis gegaan gezien we een huis hebben met houten vloeren.

  Mijn vraag wat nu te doen?
  Welk middel kan ik het beste gebruiken ook gezien prijs kwaliteit? Heb zoveel verschillende dingen gezien. Hg houtworm, houtwormdood. Ik ben de draad even kwijt.

  Hoe kan ik ze het beste inspuiten/smeren? Alleen de buitenkant of ook de binnenkant? Het scheelt simpelweg de helft (ook qua prijs). En op 24 kistjes scheelt dat dan toch best veel!
  Kan ik ze dan beter inspuiten of smeren? En dan beter op nat of droog hout?

  Ik hoor graag van u.
  Bedankt alvast.

  Mvg
  Samantha
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Hallo Samantha,
   Het beste is wel om het droge hout zoveel mogelijk middel op te smeren of spuiten zodat er zoveel mogelijk in het hout trekt. Of laten invriezen is ook een optie.
 • Ton 8 jaar geleden Reageren

  Dag Tijmen,

  Vraag ter voorkoming van houtworm.

  Van Grove Den en Douglas hebben we planken laten zagen.
  Die liggen nu een hele tijd te drogen onder een afdak.

  Kunnen we die insmeren met, bijvoorbeeld, lampenolie of reukloze petroleum? Of heb je een ander voorstel.

  Bedankt voor je antwoord,
  Ton
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Hallo Ton,
   Waarom zou je voor dit soort middelen kiezen? ik zou het met een goed houtworm middel insmeren.
 • Johan 8 jaar geleden Reageren

  Goedemiddag Tijmen... we hebben net een boerderij gekocht met prachtige houten balken. Er zitten allemaal kleine gaatjes in de dikke balken. Onze dochter merkte dat er spul uit de balken kwam vallen. Kun je ons een advies geven wat te doen? Omgeving Tiel.
  Groetjes Johan
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Ja ik zou toch een bestrijder er naar laten kijken Johan
 • Gerda 8 jaar geleden Reageren

  Beste
  Ik heb 6 "antieke" Belgische eetstoelen en helaas over zitten wat gaatjes ...
  Zou het ook werken als ik de stoelen onder water doop(zwembadje)

  En zoniet dan heb ik hulp nodig in Nijmegen

  Vr gr Gerda
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Hallo Gerda,
   Dat gaat helaas niet werken.
   Groeten
   Tijmen
 • Martijn 8 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,

  Wij hebben een kastje gekocht op een markt in Frankrijk. Hier zag helaas ook houtworm in en we hebben het behandeld met HG spul.
  Hoe kunnen we nu er zeker van zijn dat de larven dood zijn?
  En heb je anders ook een adres om het in te vriezen?

  Met vriendelijke groet,

  Martijn
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Hallo Martijn,
   wanneer je er weer boormeel onder vindt is de behandeling niet effectief geweest.
   tijmen
 • Marian 8 jaar geleden Reageren

  Ik heb een paar jaar geleden een groot houten beeld uit Afrika meegenomen. De laatste tijd ligt er heel fijn zaagsel onder op de voet van het beeld. Ik zie geen gaatjes. Wat kan ik hier aan doen?
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   ik zou het in laten vriezen Marian.
 • linda venrooij 8 jaar geleden Reageren

  Ik heb oude houten kistjes van Bavaria....met houtworm :(
  Heb ze een tijdje in huis gehad, nadat ik ze had behandeld met houtworm-spray-spul van de Blokker
  Helaas niet geholpen, want vandaag zag ik ineens hoopjes zaagsel :(
  Ik had gelukkig de kistjes op plastic staan, dus ik hoop dat ze niet door de ge-olie-de vloer komen nu???? (kunnen ze door olie heen uberhaubt??)
  Pff, balen!

  Ik wil ze graag laten invriezen, aangezien spray enz niet werkt. Weet je een adres in brabant (Eindhoven e/o) misschien Tijmen?
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   ik heb je adressen per mail verzonden.
 • Meijer 8 jaar geleden Reageren

  Sorry Ik zie nu dat wat ik vroeg ook in het artikel stond. Ik denk dat het weggooien wordt.
 • Meijer 8 jaar geleden Reageren

  Hai. Ik heb verleden jaar in een oude tafel op zolder houtworm gevonden. ik ontdekte dat door de beestjes die ik vond op de grond daar.

  Heb de tafel weggegooid. Nu vind ik beneden in de huiskamer 2 van die beestjes eenmaal gezien dan herken je ze gelijk) en ik zoeken en bingo. Mijn mooie kist die ook als tafel dient heeft echt enorm veel gaatjes.

  Ik leef van een minimum en wil vragen of ik niet zelf die kist kan behandelen? Anders moet ik de kist ook weggooien. Als dit zo door gaat heb ik straks steeds minder meubelen.
  Ik vind het zo een en idee . getver. Ik eet va die tafel. ^-^
 • Lara 8 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,

  We hebben een wilgentenenschutting die rondom het huis staat en die na 9 jaar helemaal vergaan is door de houtworm. We breken hem nu af om er een kastanjehoutenschutting voor in de plaats te zetten. Maar hierbij waaien de wolken boormeel door de lucht. Nu ben ik bang dat op deze wijze de beestjes of in de kozijnen van het huis terecht komen, of gelijk over zullen springen op de kastanjehouten schutting. Is dit een redelijke zorg volgens jou, en wat moeten we doen?

  Alvast dank voor je antwoord,

  Groet,
  Lara
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Daar hoef je geen last van te hebben Lara.
 • Pieter 8 jaar geleden Reageren

  Zou het helpen hout, waarin houtworm, en wat de moeite niet waard is om er kosten voor te maken, langdurig (maanden) onder water te leggen? Pieter
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Ben bang van niet. Maar je zou het altijd kunnen proberen natuurlijk.
 • Johan 8 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen,
  Bij het verwijderen van underlayment platen ophouten balken vind ik een aantal verdachte gaatjes (nog niet zo veel). Heb de underlaymentplaat open gestoken en zie kanaaltjes, boorsel en ook een restje van een larve (niet levend). Ik zou zie niet zo snel verwachten in een verlijmde underlayemnt plaat, maar het zit er in dus. Er komen nieuwe platen in.
  Als ik de te handhaven oude balken het zelf behandeld met bijvoorbeeld perfacs, is na de droogtijd van 48 uur er dan nog een gezondheidsrisico? Of is het na drogen veilig, ook al omdat het dan in de kruipruimte zit.

  Groet, Johan
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Hallo Johan,
   Het gebeurt wel vaker dat er houtworm in underlayment platen zit. De oude balken zou ik wel goed behandelen evt. injecteren. Vooral als het weer weggewerkt wordt. Na 24 uur kun je er weer aan de slag ja.
   Groeten
   Tijmen
 • Ralph 8 jaar geleden Reageren

  Goedemorgen

  Ik las dat iemand vroeg naar een locatie in Breda waar je een meubel kan laten invriezen.
  Zou ik dat adres ook kunnen krijgen?

  Alvast bedankt!

  Mvgr,

  Ralph
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Hallo Ralph, Wanneer je hier http://www.ongediertebestrijden.nl/houtworm/invriezen-adressen/ het formulier invult krijg je automatisch een mail met adressen
   Groeten
   Tijmen
 • Martje 8 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen,

  Graag zou ik een adres van je ontvangen in de buurt van Beesd om eventueel wat meubeltjes in te vriezen.
  Daarnaast vroeg ik mij af in hoeverre ik spullen met een oude verflaag het beste kan behandelen. Ik las op je site dat behandelen van geverfde spullen niet altijd mogelijk is, in hoeverre zou behandelen de verf zelf aantasten? Ik wil het namelijk niet opnieuw verven, aangezien ik juist de doorleefde uitstraling zo mooi vind.

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Vriendelijke groetjes,
  Martje
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Hallo Martje, Wanneer je hier http://www.ongediertebestrijden.nl/houtworm/invriezen-adressen/ het formulier invult krijg je automatisch een mail met adressen
   Groeten
   Tijmen
 • Roel 8 jaar geleden Reageren

  Beste,
  Ik heb appelkisten gekocht om een kast van te maken.
  nu zie ik in 3 kisten donkere gaatjes zitten.
  Moet ik mij nu zorgen maken?
  Als ik ze moet laten invriezen, waar zou dit kunnen in de omgeving Alkmaar?

  Mvgr
  Roel
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   Als het donkere gaatjes zijn hoef je je niet direct zorgen te maken. Let ook goed op of je boormeel vindt dat duidt ook op actieve houtworm.
 • Sandra 8 jaar geleden Reageren

  Beste,

  Hebben jullie ook een adres in Breda voor het invriezen van een eettafel?

  Alvast bedankt.
  Met vriendelijke groet,
  Sandra Oostrom
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   adres per mail naar je verzonden sandra
 • andy docter 8 jaar geleden Reageren

  hoi

  kan ik een adres voor invriezen krijgen in de buurt van Beverwijk


  mijn dank

  mvg.

  Andy
 • andy docter 8 jaar geleden Reageren

  hallo Tijmen

  graag een invriesadres in de buurt van Beverwijk
  het gaat om een tv kast, kan je me ook zeggen wat dan de kosten ongeveer zijn

  mvg.

  andy docter
 • marit 9 jaar geleden Reageren

  we hebben een huisje gekocht waar gaatjs in de plankenvloer op de zolder zitten(best veel). nu is mijn man van plan om de planken te verwijderen en wat er dan nog over blijft aan balken etc te bespuiten. zou dit voldoende zijn?
  • Tijmen 8 jaar geleden Reageren

   ja al het houtwerk bespuiten met een residueel werkend middel is ook wat wij doen.
 • Aukelien 9 jaar geleden Reageren

  Hallo Thijmen,

  Ik heb een tijdje terug van kratjes een soort bijzettafeltje gemaakt. Daar zitten gaatjes in maar heb daar geen zaagsel bij gezien. Het tafeltje staat in de woonkamer. Nu trek ik net een kastje in de gang op en zie ik behoorlijk veel zaagsel op verschillende plekken. Kan dit toch door de kratjes komen? Het kastje is aan de buitenkant geverfd en niet aan de binnenkant. Hoe kan ik dit het beste behandelen en zijn er invries mogelijkheden in de buurt van Zwolle?

  Mvg, Aukelien
 • Hinke 9 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen,
  In mijn bijna 100 jaar oude huis heb ik onlangs in de keldertrap en de balken in de kelder houtworm ontdekt.
  De keldertrap heb ik al behandeld met perfax, maar volgend mij komen er nog steeds gaatjes bij.
  De gaatjes in de draagbalken had ik nog niet eerder gezien dus ik schrok wel even.
  De kruipruimte is niet erg hoog. Zon 60 cm denk ik.
  Wat adviseer jij? En weet je misschien een adres in de buurt van Zutphen of kan ik het zelf goed doen?
  Eerlijk gezegd doe ik graag dingen zelf maar om nou als leek in zon kleine ruimte met zulk agressief spul aan de gang te gaan vind ik toch echt minder
  Hoor graag van je

  Mvg,
  Hinke
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Hinke,
   Ik heb u een adres per mail gezonden.
   groeten
   Tijmen
 • Dewi 9 jaar geleden Reageren

  We hebben een nieuw huis met losstaande garage / schuur waar in de houten muurplanken houtworm zit. Nu begrijp ik dat de houtendakconstructie preventief moet worden behandeld. Heb jij enig idee vd kosten van zoiets? Is het voordeliger dat zelf te doen? Mijn man doet veel in huis zelf en ivm een keukenrenovatie is het geld bijna op....
  En toch zonde om de bergruimte niet te gebruiken!
 • Mark 9 jaar geleden Reageren

  Goedemiddag,

  Wij hebben een aantal weken geleden een oude dekenkist op marktplaats gekocht.
  Mijn vriendin had als doel deze te schilderen.
  Eenmaal aan het schilderen kwam zij heel veel gaatjes tegen (wat in het onbehandelde hout moeilijk te zien was)
  We vinden de kist erg mooi en willen hem eigenlijk niet weg doen maar hebben hem dus al wel geschilderd.
  Kan je hem nu nog behandelen?
  en zo ja wat is de beste oplossing?
  lees veel over bevriezen, is dat nog mogelijk? wij wonen in de buurt van Schagen heeft iemand daar ergens een adresje?

  Groetjes Mark
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Beste Mark, Als deze geschilderd is dan is bevriezen de beste optie. Ongeveer een week in de vriezen er alles wat in het hout zit is dood.
   Adressen graag per mail aanvragen.
 • Audrey Brekelmans 9 jaar geleden Reageren

  Hoi,
  Gisteren een kastje gekocht. .zit vol met houtworm helaas. Weet jij een adres in den bosch om t kastje in te vriezen? Weet jij ook wat de kosten zijn?
  Groetjes Audrey
 • Jo 9 jaar geleden Reageren

  Beste Thijmen,

  Wij hebben een (uit Brazilië) sloophouten eettafel. De tafel bestaat uit allemaal kleine vlakken hout. In een aantal vlakken zitten kleine gaatjes, maar verder geen blank hout te zien. Behalve op 1 klein hoekje. Het is geen optie om de tafel te vervoeren en naar een vriescel te brengen. Wat kan ik doen om er zeker van te zijn dat er geen actieve houtworm in de tafel zit?

  Alvast bedankt!
 • Remco 9 jaar geleden Reageren

  Goedemorgen,

  Vanmorgen kwam ik erachter dat ik houtworm in m'n salontafel heb, nu lees ik iets over invriezen.. Is er in de ongeving van heerhugowaard een adres waar ik dit kan laten doen ?
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Adressen voor invriezen graag via het contactformulier
 • Christel 9 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen,

  Veel reacties gelezen over het verwijderen van de houtworm.Ik heb een antieke kast van mijn Oma (100 jaar oud). Deze staat nu in de garage en ik durf hem niet binnen te zetten, want ik zie wat kleine gaatjes. Hij is nu bruin eiken hout vroeger in de was gezet maar ik wil hem gaan verven maar eerst de houtworm eruit.
  Weet je toevallig ook een adres om in te laten vriezen in de buurt van Nijmegen. Alvast bedankt voor de moeite.
  Vr groet Christel
 • Saskia 9 jaar geleden Reageren

  Hallo,
  Onlangs heb ik korrelig houtzaagsel ontdekt op een plank in onze antieke kabinet. Het is een kabinet dat in de was staat.
  Wat zou ik eraan kunnen doen? Bij bevriezen denk ik dat de waslaag aangetast zou kunnen worden.
  Hebt u evt een adres in Twente dat me verder kan helpen? En hebt u een indicatie van de kosten om dit aan te pakken?
  Alvast bedankt voor het advies!
  Saskia
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Invriezen kan prima wanneer er was op zit. Voor adressen graag via het contactformulier.
 • Raymond 9 jaar geleden Reageren

  beste....

  wij hebben een kast waarin houtworm is geconstateerd.
  Moet ik me dan zorgen maken over onze eiken vloer in de olie?

  gr
  Raymond
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Raymond,
   Wanneer de kevertjes het hout van de kast uitvliegen bestaat de kans dat ze ergens eitjes neerleggen. Wanneer een houten vloer goed in de olie zit dan zal men daar net als op goed geverfd hout niet snel eitjes leggen.
 • arian 9 jaar geleden Reageren

  Ook wij hebben een tafel met beestjes. Nu leek het me het beste om de tafel in te vriezen. Is er een adres in de buurt van den bosch waar dat mogelijk is?

  Alvast bedankt!
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   ja heb ik. Adressen graag aanvragen via het contactformulier.
 • Annabel 9 jaar geleden Reageren

  Ik woon in Werkendam. Ik heb 4 fruitkistjes die ik in wil laten vriezen. Na er 1 geschilderd te hebben kwam ik er achter dat hier ook houtworm in zit.... :( Is hier ook een adresje in de buurt?
 • Hugo 9 jaar geleden Reageren

  beste...
  We kregen uit een erfenis een bureautje. We hebben het vermoeden dat er houtworm in was of is. Niet heel erg. Maar we willen toch zeker weten en behandelen. We denken aan zelf behandelen. Wat zij anders de mogelijkheden voor bevriezen? We wonen bij Arnhem.
 • Mimi 9 jaar geleden Reageren

  Dag Tijmen,
  Ik zag laatst in de dorpel van de logeerkamer een gaatje, de dorpel is ongeverfd. Ik heb hem meteen behandeld met een houtworm middel. Later ging ik de deurposten eens goed bekijken en zag daar ook gaatjes in. Ook zie ik een soort putjes die de maat van een rond houtwormgaatje hebben. Zouden dit kevers kunnen zijn die zich bijna naar buiten gevreten hebben ?
  De deurposten zijn wel geverfd, dus kan ik niet meer behandelen. Wel heb ik met een injectienaald een houtworm middel ingespoten.
  De putjes zie ik op meer plaatsen in het huis.

  Nb. Bij het opknappen van de keuken zagen we dat daar vroeger houtworm ingezeten heeft, was behandeld met teer. In het schuurtje buiten ook, is nu ook weer actief. Laatst een kastje weggegooid met actieve houtworm. En in de kelder liggen blaadjes onder de balken met gaatjes om te kijken of het daar actief is.
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Mimi,
   Het lijkt me het beste dat je eens een ongediertebestrijder uitnodigt die een goede inspectie doet zodat je precies weet wat er aan de hand is en wat de beste oplossing is.
   Groeten
   Tijmen
 • Margit 9 jaar geleden Reageren

  Beste Thijmen,
  We hebben in een brocantezaak in Soest een commode voor onze baby gekocht, hu hebben we als de temperatuur stijgt allemaal kleine zwarte beestjes met een harde schild op hun rug, wat zijn dit? Hoe gevaarlijk is dit voor een baby? Je ziet enkele hele kleine zwarte dingen kronkelen en dan ineens een minder actief zwart beestje. Het erge is dat nu ook op andere plekken in het huis rieten manden en houten kasten kleine hoopjes krijgen. Wat is dit allemaal? En wat kunnen we doen? Ik wil nu alles uit het huis gooien. Dank voor je advies.
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Margit,
   Ik vind het lastig om zo even een oordeel te vellen wat het is en wat je het beste kunt doen. Het lijkt me het beste dat je wat van die beestjes laat determineren zodat je precies weet waar het om gaat en wat dan de beste behandeling is.
   Groeten
   Tijmen
 • Ari 9 jaar geleden Reageren

  Hallo

  Ins ons huis heeft ooit houtworm gezeten, Het is ooit door een bedrijf behandeld 10 jaar geleden, ik wil er zeker van zijn dat er niets meer in zit, kan ik ook uit voorzorg behandelen of kan ik het dan beter schilderen ?
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Ari,
   Op het middel wat door bestrijders wordt gebruikt zit vanaf fabrikant 5 jaar garantie. Nu zal er niet direkt besmetting plaats kunnen vinden, maar na 10 jaar zou de kans kunnen bestaan. Preventief behandelen is dan een optie. Maar als je het nu gaat schilderen dan zou je de eitjes of larven eronder kunnen schilderen. Nadien behandelen is vele malen lastiger.
   Groeten
   Tijmen
 • Anja 9 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen,

  We hebben een antieke kast gekochtdie behandeld is tegen houtworm. Na het vervoer kwam er toch nog zaagsel uit de kast. Kan dit duuden op actieve houtworm of is dit misschien nog uit de gaatjes gekomen tijsena het vervoer?
  Heb je voor mij misschien ook een adres in de buurt van Leerdam waar ik hem zou kunnen laten invriezen?

  Vriendelijke groet,

  Anja
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Anja,
   Per mail naar je verzonden.
   tijmen
 • C 9 jaar geleden Reageren

  Dankjewel Tijmen! Is er in ieder geval een zorg minder ;-)
 • C 9 jaar geleden Reageren

  Hi Tijmen! Ik heb ook een adviesje nodig! Ik woon pas een maand in een oud huurhuis en heb een paar fruitkistjes van iemand overgekocht en zag na 1,5 dag, toen ik ze ging schoonmaken, pas dat er allemaal kleine gaatjes in zaten, dus heb ze gauw buiten gezet. Ben er nog niet achter of er boormeel vanaf komt, en of de houtwormen nog actief zijn. Maar binnen ontdekte ik ook ineens op veel plekken allemaal hele kleine gaatjes in mijn (glasvezel)behang. Niet alleen op de plek waar de kistjes 1 nacht stonden, maar ook op hele andere plekken in diezelfde ruimte, en alleen op plekken waar het behang een beetje loszit van de muur.. Ik twijfel nu of dit van evt ongedierte in de kistjes kan komen, of dat dit er wellicht al zat? Weet jij of houtwormen zich ook door behang kunnen vreten? Ik heb foto's gemaakt nadat ik het ontdekte en zie nog geen verschil...Of zou het ander ongedierte zijn dat die gaatjes veroorzaakt? Het was me nog niet eerder opgevallen namelijk. Veel dank alvast voor je reactie! Ik woon in Utrecht dus als je een adres hebt voor evt ontsmetting graag.
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo,
   Zo snel zul je geen gaatjes op andere plaatsen zien Wanneer de houtworm uit de kistjes iets anders besmet en voordat je dan gaatjes ziet ben je 3 tot 5 jaar verder. Dit is iets anders.
   Tijmen
 • Franky 9 jaar geleden Reageren

  Hey,

  Ik heb een klein grenen tafeltje gekregen dat ik aan het opknappen ben.
  Nu zie ik aan de poten en hier en daar een aantal kleine zwarte gaatjes van maximaal 1mm (meestal kleiner).
  Geen idee wat dit is.

  Ik heb het tafeltje dit weekend alvast overvloedig ingesmeerd met lampenolie (zit petroleum in).
  Ik ga het nu nog vernissen.

  Is dit ok ?
  Kan ik dit nu met een gerust hart binnenzetten ?

  bedankt voor uw reactie.
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Franky,
   zwarte gaatjes lijkt op oude houtworm. Als er geen actieve houtworm in zit is het oke om in te smeren met lampenolie. Bij actieve houtworm zou ik toch liever ander middel gebruiken.
   Groeten Tijmen
 • Anke 9 jaar geleden Reageren

  We hebben in december haardhout gekocht bij een bestratingsbedrijf. Deze zomer zagen we veel zaagsel liggen. Het hout ligt opgestapeld onder onze veranda (schaaldelen en larikshout). Bestaat er kans dat het overgaat op de veranda en is er een manier dit te bestrijden of kunnen we beter het hout afvoeren? Kon het bedrijf dat het hout geleverd heeft dit weten?
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   De houtaantasters in haardhout zijn de zogenaamde nathoutboorders en gaan niet in droog hout over.
 • Martine 9 jaar geleden Reageren

  Hallo, ik lees in al deze reacties niets over geluid. Wij horen namelijk sinds een paar weken af en toe (3 maal nu) een erg knagend geluid in onze slaapkamer. In eerste instantie dachten we aan muizen, muizenvergif geplaatst en daar is niets mee gebeurd. Mijn man denkt dat het in het hout zit. Het is een trappelend/ knagend geluid. Ons huis is een oud huis met heel veel hout. Het hout van het dak is 15 jaar geleden geïnspecteerd maar de vloerbalken niet. Die zijn ook niet zichtbaar zonder iets af te breken. We hebben tot nu toe nog nergens houtmeel zien liggen, maar als het tussen de vloeren zit, kan dat ook niet. Hoe komen we er dan achter wat dat geluid is?
  Groetjes
  Martine
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Martine,
   Goed om even een mailwisseling gehad te hebben en dat nu blijkt dat het om een vleermuis gaat en niet om houtworm of boktor.
   groeten
   Tijmen
 • Jannie 9 jaar geleden Reageren

  Hallo,
  Wij hebben op de bovenverdieping de houten planken vloer eruitgehaald om hem te herleggen. Nu blijken er op sommige plekjes in het vloerhout van de verdiepingsvloer die onder de houten planken ligt, houtwormgaatjes te zitten.Deze gaatjes zijn niet donker verkleurd. De planken vloer die hier overheen lag, ligt er echter al wel zo"n 8 a 9 jaren in. Kan dit actieve houtworm zijn?

  m.vr.gr.
  Jannie
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Jannie,
   Dit zou actieve houtworm kunnen zijn hoor. De ontwikkeling van eitje naar larve naar kevertje duurt ongeveer 3 tot 5 jaar en dan ziet u het gaatje. In principe kan het dus zijn dat u toen nog niets zag.
   Ziet u ook kleine hoopjes boormeel liggen?
   Groeten
   Tijmen
 • Monika 9 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,

  Wij hebben vorig jaar een grote schuur gebouwd met schaaldelen. Deze schaaldelen zijn ca anderhalf jaar geleden van bomen gezaagd. Alle planken zijn aan beide zijden geverfd met koolteervervanger. Nu zien we tot onze schrik op diverse plaatsen kleine gaatjes (ca 1mm) waar stof uit komt. Deze gaatjes zitten vooral aan de randen in de buurt van de bast. Nu lees ik hier op de website dat de gaatjes pas na een jaar of 3 a 5 zichtbaar zijn als de larves naar buiten komen. Kan ik dan concluderen dat de houtworm dus al in de bomen aanwezig is geweest? En dus niet net voor of tijdens de bouw in het hout is gaan zitten? We vragen ons ook af wat het risico is op meer houworm aangezien de planken al wel behandeld zijn. En is het dan verstandig om al het overige hout preventief te behandelen? De schuur bestaat voor 90% uit hout......
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Monika,
   Ja je kunt ervan uitgaan dat de houtworm of boktor in het hout heeft gezeten. Doordat deze planken nu behandeld zijn kunnen ze niet meer met een middel bewerkt worden doordat het geen middel meer opneemt. Injecteren heeft op planken geen zin alleen de balken nog. Je zou de schuur nu nog kunnen vergassen. Maar het is verstandiger om eerst goed vast te stellen om wat voor ongedierte of het gaat. Misschien zijn de gaatjes veroorzaakt door een beestje wat verder geen overlast meer geeft. We kunnen het voor u laten determineren. Wanneer je precies weet wat het is kun je de juiste beslissing nemen.
   Groeten
   Tijmen
 • Sandra 9 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen,
  Wij hebben een Amsterdamse school kast op een veiling gekocht en die bevat veel houtwormgaatjes waar zaagsel uit komt. Is de kast zelf te behandelen met HG X of is het beter de kast te laten invriezen?
  Waar in de omgeving van Den Haag zou dat kunnen?
 • rolland 9 jaar geleden Reageren

  heb in de kelder houtworm in de balken aangetroffen. Nog niet ernstig maar ik wil het behandeld hebben. Weet je een adres in Haarlem e.o.?
 • Ari Derboven 9 jaar geleden Reageren

  Hallo,
  Sinds we hier wonen in een haciënda met houten balken, nu ongeveer 3 weken, vind ik steeds minuscule wormpjes op tafel, ze wriemelen rond.
  Is dit houtworm? Boven de tafel is wel een houten balk, maar ik zie geen gaatjes?
  Bedankt voor advies,
  mvg
  Ari Derboven
 • Catharina 9 jaar geleden Reageren

  Dag, ik heb een boerderij uit 1889 gekocht en is er absoluut houtworm in het grotendeel van het houtwerk. Dit betreft dus de houten balken (ongeverfd). Onze architect adviseert uitroken/vergassen, maar uit deze blog haal ik niet per se dat dit de beste manier is. En hoe kom ik erachter of het houtworn is of een ander ongedierte? Ik heb geen beestjes gezien, alleen gaatjes in de balken en zaagsel op de grond. En kunt u misschien een kosten indicatie geven van behandeling per vierkante meter?

  Met vriendelijke groeten
  Catharina
 • Inge 9 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen,

  Heb je voor mij een adres van een goed bedrijf tegen houtvernielers in de buurt van Zelhem ?

  m. vr. gr.
  Inge
 • Lila 9 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen,

  Waar kan ik in utrecht terecht voor het invriezen van een kastje?

  Groetjes,

  Lila
 • mira 9 jaar geleden Reageren

  hallo

  ik zit met het probleem dat ik een ongeschilderd kastje heb, wat in de perfacs gaat. nu wil ik hem daarna schilderen, maar ben bang dat de verf niet pakt, op het bestrijdingsmiddel. wat te doen?

  vrindelijke groeten mira.
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Mira,
   Dat moet geen probleem zijn. Als het middel er ingetrokken is dan moet het gewoon te schilderen zijn.
   Groeten
   Tijmen
 • Peter 9 jaar geleden Reageren

  Tijmen,

  Ik heb een oude antieke klok van mijn overgrootmoeder naar de juwelier gebracht voor een service beurt. Zij wist mij te vertellen dat er houtwormen in zaten.
  Heb je een adres in de de buurt van Zoetermeer om dit probleem te verhelpen?
  Het liefst wil ik de klok invriezen zodat de klok zelf niet beschadigd wordt.

  Grt
  Peter
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Peter,
   Ik had u al een adres per mail verzonden.
   Groeten
   Tijmen
 • Dominic 9 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen,

  Heb je iemand in Noord Brabant voor het invriezen van een viertal planken van een hemelbed ... ?

  Bedankt !!
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Per mail naar je verzonden Dominic
 • Marinda 9 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen,
  We hebben een oud kerkbankje wat jaren in de schuur heeft gestaan, maar willen het nu op onze nieuwe houten vloer gaan zetten. Er blijken gaatjes in te zitten, en ik ben huiverig om het bankje in het nieuwe huis te zetten. Zo te zien zijn het zwarte (dus oude) gaatjes, maar ik ben toch sceptisch. Wat raad je aan? En heb je eventueel een adres in de buurt van Uithoorn waar ik het kan laten invriezen als jij dat aanraadt?
  groetjes Marinda
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Marinda,
   Om zekere te weten of er ook actieve houtworm is kun je ook de bank afplakken met papier en wanneer er nieuwe houtworm uitkomt vreet deze zich ook door het papier heen. Als daar na verloop van tijd gaatjes in zitten is er actieve houtworm en moet er wat aan gebeuren.
   Tijmen
 • Tamara 9 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen

  Wij hebben houtworm in het blad van onze tv kast.
  Deze kunnen we er los afhalen en ik zou het blad graag willen laten invriezen. Zou jij me een adres in de buurt van Wervershoof kunnen sturen?
  Alvast bedankt!
 • Joni 9 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen,

  Gisteren zag ik onder in de hoek van mijn raamkozijn ineens een hoopje zaagsel liggen en een gaatje in het kozijn. Het lijkt ook rot en hol. Hoe kan ik dit het beste zelf aanpakken zonder de ongediertebstrijding en dus hele hoge kosten?

  Alvast bedankt!

  Groeten Joni
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Beste Joni,
   U kunt dan het beste de aangetaste delen vervangen.
   Groeten
   Tijmen
 • Bregje 9 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,

  zou je mij ook een invriesadres in de buurt van Tilburg willen mailen?

  Groeten,
  Bregje
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Per mail gedaan Bregje. Gr. Tijmen
  • Kenneth hamilton 5 jaar geleden Reageren

   Zou dat adres in Tilburg nog een keer gedeeld kunnen worden? Onze eettafel daar zitten boktorlarves in. Er kwam geregeld een knisperend geluid vandaan en vandaag een grote gang in het hout ontdekt.
   Bedankt alvast.

   Groet,

   Kenneth
 • Linda 9 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen

  Een oude houten kast gekocht, hij was reeds geschilderd met Ral 9001 verf. In de onderkant en achterzijde
  ( beide van triplex plaat ) zitten aan 1 kant honderden gaatjes, ook 1 bolpoot is aangetast. De meeste gaatjes zijn zwart maar er tussen in zitten ook nieuwe. Er ligt af en toe heel iets boormeel onder. Weet je wat invriezen gemiddeld kost? En weet je een adres bij Enschede in de buurt? Als het bijv. meer dan 50,00 kost is het me de moeite niet waard. Dan gaat de kast helaas naar het grof vuil. Bedankt, groetjes, Linda
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Linda,
   Ik doe zelf niet aan invriezen maar ken wel een paar plaatsen waar dat mogelijk is. Vaak moet je er nog wel een stukje voor rijden, en de kosten weet ik niet precies maar ik kan me voorstellen dat je daar toch wel gauw 50 euro of meer voor kwijt bent. Als je alleen al rekent wat een grote vriescel kost aan onderhoud en energie.
   Groeten
   Tijmen
 • Suzanne 9 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen,

  Ik heb gisteren een jaren 50 kastje bij de kringloop gekocht (fineer), ik dacht dat ik goed had gekeken, maar nu blijken er toch wat gaatjes in te zitten (binnen in een vak en een plankje).

  Hoe groot is de kans dat dit nieuwe gaatjes zijn als ik in de rest van het kastje niets kan ontdekken? Kan ik dit zelf behandelen (afschuren is dus geen optie, met iets injecteren eventueel?), is het voldoende als ik in de gaten hou of er zaagsel uit komt en het tegen die tijd laten behandelen of is het zaak toch zo snel mogelijk te behandelen?

  Ik zit er natuurlijk niet op te wachten dat de houtworm ook in mijn huis komt te zitten, dan wordt het wel een heel duur kastje. Gebeurd dat snel?

  Tot slot, heb je, als het nodig is, een invries adres in de buurt van Zandvoort?
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Suzanne,
   Ik zou het voorlopig eerst in de gaten houden. Kijken of er meer gaatjes bijkomen en of je boormeel ziet liggen.
   TIP!!
   Wanneer je nu al veel gaatjes ziet en je twijfelt of er nieuwe bijgekomen zijn of niet. Dan kun je ook een groot stuk hout afplakken met papier en op het moment dat de kevertjes zich uit het hout vreten om uit te vliegen vreten ze zich ook door het papier.
   Groeten
   Tijmen
 • Patricia 9 jaar geleden Reageren

  Hai Tijmen,

  Ik heb een oud houten paardje gekocht. Er zaten wel gaatjes in, maar het leek niet actief te zijn.
  Nu zag ik toch iets van zaagsel liggen, is er dan toch een houtworm actief?

  En als het bewerkt hout is, is invriezen dan de enigste optie en wat zijn de kosten? Is er een firma nabij Woerden?

  Alvast bedankt
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hoi Patricia,
   Het kan zijn dat er uit de oude gaatjes nog wat boormeel valt doordat er bijv. tegen aan gestoten is. Als het bewerkt hout is dan is invriezen of vergassen één van de weinige opties ja. En ik denk zelf dat invriezen de goedkoopste optie is. Maar wat de prijzen precies zijn dat weet ik niet omdat ik zelf niet invries. Mocht je een adres bij jou in de buurt willen hebben vul dan even het contact formulier (button rechts) in.
   Groeten
   Tijmen
 • Saskia 9 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen we hebben nog geen reactie van je ontvangen maar willen wel graag snel handelen. Wil je ons een adres sturen in den haag?
  Alvast bedankt,
  Saskia
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Saskia,
   Ik zet tot nog toe geen adressen op de site. Die verstuur ik per mail naar het mailadres waar men mee inlogd. Ik heb het antwoord op 17-06 naar je verzonden. Misschien in je spambox terechtgekomen. Laat maar weten als je niets kunt vinden. verzend ik het nogmaals.
   Tijmen
 • pieter 9 jaar geleden Reageren

  Dag Tijmen,

  Is het enige malen insmeren met petroleum een optie? Ik weet dat dit nogal eens gebeurd met houten schepen.

  Pieter
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Pieter,
   Ik weet dat het vroeger veel gebruikt is. Maar tegenwoordig wordt dat niet meer geadviseerd.
   Tijmen
 • Joris 9 jaar geleden Reageren

  Hallo tijden,

  Ik heb zojuis Een plank met een kwast ingesmeerd met perfacs. Hoelang duurt het voor het middel resultaat biedt... M.a.w. Wanneer kan ik weer verder met klussen.. De plank zal namelijk geschilderd gaan worden en als ik het niet goed gedaan heb, en ik heb er al overheen geschilderd, dan kan ik de plank strax niet nog een x behandelen omdat er dan een verflaag over zit begrijp ik...

  Hartelijke groet,
  Joris
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Dat is lastig dan zou je de plank een tijd moeten laten staan en kijken of er nog houtworm uitkomt. Ik zou de planken een keer of 2 á 3 insmeren en dan gaan schilderen.
   Groeten
   Tijmen
 • Saskia 9 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen,
  Heb je een adres in de buurt van Den Haag voor invriezen? We hebben een salontafel en een oud bankstel met houten basis met (oude) houtworm tekenen. Voor de zekerheid willen we hier iets aan doen. Aangezien er in de balken van ons huis in het verleden veel houtworm heeft gezet (de vorige bewoners hebben dit laten verhelpen). We zijn bang dat het anders zo weer overal zit. We hebben behalve onder de salontafel nog geen zaagsel of nieuwe gaatjes kunnen ontdekken.
  Alvast bedankt, groet,
  Saskia
 • sheva 9 jaar geleden Reageren

  Beste,
  Korte tijd geleden kregen wij een fantastische brocante trap, die we graag in onze tuin willen zetten.
  2 sporten zijn totaal tot pulp gegeten door houtworm. Om te kijken of er nog leven in zit hebben we een stuk in een afgesloten pot onder water gezet. Hier zijn geen beestjes uitgekomen. Checken op vers zaagselstof is geen optie, de sporten zijn zo verpulpt dat ze bijna vergaan tot stof. We kunnen ook op het gehoor geen enkel leven ontdekken.
  mogen we stellen dat de houtworm heeft besloten te verhuizen? Zo niet, is het veilig deze trap in de tuin te zetten? We hebben een jaren 30 huis en weten niet in hoeverre de beestjes besluiten naar binnen te komen....
  met vriendelijke groet,
  sheva
 • Remco 9 jaar geleden Reageren

  Dag Tijmen,
  Ik heb gelezen dat verhitting ook een optie is. Voor kleine spullen zou dan minimaal een half uur in de oven op 55 graden een oplossing zijn. (Ik neem aan om de eiwitten te coaguleren?
  Groet, Remco
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Remco,
   Verhitting is inderdaad ook een optie. Maar of een half uur voldoende is weet ik niet maar heb zo'n vermoeden dat het te kort is. De kern van het hout moet zeker die hitte bereikt hebben.
   Groeten Tijmen
 • Syeda 9 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,

  Ik zoek een aantal adressen in de omgeving van Haarlem om mijn antieke broodkast in te kunnen vriezen.

  Dank alvast,

  Groeten, Syeda
 • Elle 9 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen,
  Heb je een idee waar ik aan Perwood kan komen om houtworm te bestrijden?
  Bedankt alvast!
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Elle,
   Zo ver ik weet is dat alleen in de handel te verkrijgen door gecertificeerde bestrijders.
   Groeten Tijmen
 • anna 9 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,
  ook ik zou graag een adres krijgen met invriesmogelijkheden. Heb een paar oude stoelen met houtworm.
  Alvast veel dank,
  Anna
 • Ed Ploeg 9 jaar geleden Reageren

  Ik was op de veiling om wat goederen af te halen en toen kreeg i voor nop ook nog een oude radio pick up kast mee. Ding zag er niet uit. Maar na enig demonteren en schoonmaken. Zie ik allemaal gaatjes ook op de gelakte delen en zelfs in de met stof beklede hardboard panelen. Nu zitten er sowieso kosten aan om het ding in orde te krijgen, maar al te gek moet het niet worden. Wat te doen?
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Ed,
   Het beste en voordeligste is om het apparaat een poosje in de vriescel te zetten.
   Groeten
   Tijmen
 • Emanuelle 9 jaar geleden Reageren

  Goedemorgen Tijmen,

  Je hebt het druk met advies geven zie ik! Hierbij ook een vraag van mij. Ik sta op het punt om oude onbehandelde fruitkistjes te kopen die rechtstreeks bij een boer vandaan komen. Hier wil ik een kast van maken voor in huis. Deze kistjes zijn niet gecontroleerd op houtworm, maar volgens mij loop ik wel kans hierop. Is er manier waarop ik zelf met het blote oog de kistjes kan controleren op houtworm of kan dat beestje zich ook goed verstoppen in zo een kistje?

  Is het daarnaast raadzaam om een bestrijdingsdienst langs te laten komen om de kistjes (preventief) te behandelen tegen houtworm of is dat overdreven?

  Tot slot, heb je een adresje voor mij in Amsterdam?

  Alvast bedankt!
  Emanuelle
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Emanuelle,
   Let goed op de gaatjes of die de kleur hebben van blank hout of dat ze een viezige of zwarte kleur hebben dan is het al oud. Dus zie je kleine ronde gaatjes dan zit of heeft er houtworm ingezeten.
   Tijmen
 • daphne 9 jaar geleden Reageren

  hallo,
  sinds 1-2 weken hebben we houtwormkevertjes in de kamer van de cavias staan. hierin staat ook een pak zaagsel. waarschijnlijk komen ze daaruit. waarmee kunnen we dit het beste bestrijden, ze zitten voornamelijk op die kamer maar zien nu hier en daar een paar in het huis.
  wat zijn de kosten om dit te laten doen in den bosch?
  groetjes
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Daphne,

   Ik denk dat je hier met wat anders te doen hebt dan houtworm. Beter om de beestjes te laten determineren zodat je precies weet wat het is en ook makkelijker de oorzaak aan kunt pakken.
   tijmen
 • Dennis 9 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen, ook wij zoeken een invries adres in (de buurt van) alkmaar.
  vriendelijke groet Dennis
 • Marcel 9 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,

  Wij hebben houtworm in een kast. Heb je adres in de buurt van Hillegom waar ze kunnen invriezen?

  Groeten Marcel.
  • Tijmen 9 jaar geleden Reageren

   Hallo Marcel,
   Adres per mail verzonden. Houd je me op de hoogte hoe het gegaan is?
   Tijmen
 • Katy 10 jaar geleden Reageren

  Ik woon in Brazilië in een gehuurd appartement. Toen we hier introkken was er een kledingkast vol met houtworm die we hebben verwijderd. De huisbazin vroeg toen of er nergens anders haarden waren en die hadden we niet gezien. Nu, een paar maanden later, blijkt er toch in de deurpost van de badkamer houtworm te zitten volgens mij. Onderaan zit een gat en het klinkt hol als ik erop klop dus uitgevreten. Ik vind ook gekke platte coconnetjes met stipjes erop, groeien daar houtwormen in? En hoe behandeling ik zo'n deurpost? Die is nl geverfd en gelakt, dus lastig te bestrijden
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hallo Katy,
   Als ik het zo lees heb ik eerder de indruk dat het boktor is. Maar misschien hebben ze in Brazilië wel andere soorten houtaantasters dat zal me niet verbazen. En als het een kast is en nu ook een deurpost is het beter iemand een goede controle uit te laten voeren. Grote kans dat er op meerdere plaatsen wat zit.
   Het zal u wel te duur worden als ik kom kijken niet? :-)
   Groeten
   Tijmen
  • P.T. 5 jaar geleden Reageren

   In Brazilië heeft men binnenshuis meestal niet last van de klassieke houtworm maar de termiet (cupim in portugees), weet niet hoe het met de bestrijding hiervan is.
 • Anouk 10 jaar geleden Reageren

  Wij hebben recent een oude scheepskist gekocht. Toen ik hem ben gaan bekleden kwam er allemaal zaagsel uit en zag ik dat een deel van de kist allemaal gaatjes heeft. We hebben ook een dooie larve gevonden. Nou wil ik hem behandelen. Wat kan ik het beste doen? Ik zou dan ook graag de bekleding willen laten zitten. Is dit mogelijk? Misschien kan ik hem invriezen, waar kan dat in de buurt van Harderwijk. En wat kost dit?

  Groeten Anouk
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   inmiddels een adres per mail verzonden
   Groeten Tijmen
 • renske 10 jaar geleden Reageren

  ik heb vermoedelijk houtworm in een oud bureau. Graag hoor ik of er een bedrijf in de omgeving van Amsterdam, meubelen middels bevriezing behandelt.
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Inmiddels een adres per mail verzonden. Groeten Tijmen
 • Rene 10 jaar geleden Reageren

  Ik heb vorig jaar hardhouten tuinhekjes laten komen. Nu wil ik ze gebruiken en zie ik dat er kleine gaatjes zitten in de gladde hardhouten dwarsverbindingslatten waar de opstaande delen op geschroefd zijn. Dus niet in de opstaande geribbelde delen van het hekje. Het zit in alle hekjes maar in 1 het meeste. Het is behoorlijk wat, dus mijn vraag is of dit bij levering er al in gezeten met hebben? Bij mij is het hout niet direct in aanraking geweest met besmet hout. De gaatjes zijn redelijk klein en zitten dus in hardhout. Is dit dan waarschijnlijk houtworm doordat het kleine gaatjes zijn, wat ik kan behandelen door het bestrijken met een bestrijdingsmiddel?
  Gr Rene
  Sorry maar in aanvulling op mijn vraag. De hekjes zijn vorig jaar nieuw geleverd. Nu zitten er dus in sommige latten tientallen gaatjes. Eigenlijk zou je deze pas na een paar jaar kunnen zien lees ik elders. Is dit daarom een speciale variant? Moet het hout al besmet geweest zijn bij mijn leverancier? Het hout stond tegen een hoge nieuwe schutting aan. Dit is een geïmpregneerde schutting van tuinhout. Moet ik ook bang ervoor zijn dat het in de schutting zit of zich zal gaan manifesteren? Of hoef ik daar niet zo bang voor te zijn gezien de aard van dit hout? Ik weet wel dat het in een hok zit. Dat staat echter vrij van mijn huis en waar dit hout heeft gestaan en andere dingen. Dit vind ik niet zo erg dat het daar in zit alleen in hoeverre is dat een probleem voor de wijde omgeving?
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hele grote kans dat deze gaatjes er al in zaten tijdens de import. Dan is het meestal ook al vergast voordat het het land inkwam. Hier hoef je meestal geen zorgen om te maken.
   Groeten Tijmen
 • Maaike 10 jaar geleden Reageren

  Ik zoek een invriesadres in de buurt van Arnhem. Alvast bedankt!
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hallo Maaike ik heb je per mail verzonden.
   tijmen
  • Bert 6 jaar geleden Reageren

   Hi,

   Wij zoeken ook en invriesadres in de buurt van Arnhem
 • Frans 10 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen, goede site met veel goede uitleg.
  Heb jij voor mij een adres omgeving Tilburg voor invriezen.
  Alvast Dank. groet Frans
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Ha Frans, Zojuist per mail naar je verzonden.
   Groeten
   Tijmen
 • Marion Verheijen 10 jaar geleden Reageren

  Hallo, ik heb net een prachtige oude chinese bruidskast gekocht maar ermee thuisgekomen blijkt de onderkant en de achterkant vol met gaatjes te zitten en er komt heel veel zaagsel uit. Is het een optie dat ik de kast zelf behandel of zou dit kansloos zijn. Ik durf hem niet binnen te zetten nu en wil er zo snel mogelijk irts aan doen!
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Meestal zijn meubels bewerkt met verf, lak of was en dan kun je er zelf niet met een middel op. Dat trekt dan niet meer in het hout. Wanneer dat niet het geval is zou u het kunnen proberen. Maar doe dan niet alleen die stukken waar u gaatjes ziet. Daar waar u geen gaatjes ziet is de kans net zo groot op besmetting.
 • nathalie 10 jaar geleden Reageren

  Heeft u voor mij een adres bij broek op langedijk om in te vriezen of te vergassen, het betreft 3 boomstronken die wij als tafel gebruiken
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Ik heb u een adres per mail verzonden groeten Tijmen
 • Marthe 10 jaar geleden Reageren

  Beste Tijmen,

  Ook ik ben op zoek naar een bedrijf in omgeving Rotterdam wat een klein kastje voor mij kan invriezen.

  Heb jij wellicht een adres?

  Hartelijke groet
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hoi Marthe,
   Inmiddels heb ik je een adres toegestuurd.
   Groeten
   Tijmen
 • Marielle 10 jaar geleden Reageren

  Bedankt Tijmen! Op de zolder vermoed ik inderdaad Boktor. De keldertrap is gewone houtworm als ik het zou moeten zeggen.
  Dan wordt het ene dus zelf behandeld en het andere laat ik maar behandelen, want is best belangrijk dat mijn dak van het huis overeind blijft staan... ;-)
  Ik heb al een aanvraag gedaan voor gecertificeerde bedrijven in de buurt.
  Groetjes Marielle
 • Marielle 10 jaar geleden Reageren

  Hallo,

  Ik heb dus houtworm of Boktor in mijn keldertrap zitten en in de balken op de zolder. Helaas niets om in te vriezen dus. Er heeft al een keer houtworm of boktor in gezeten de vorige bewoners hebben dit destijds behandeld. Dus ik heb vele vele gaatjes...

  Mede door de recessie wil ik dit graag zelf behandelen.

  Nu vraag ik me alleen af of 1x behandelen voldoende is, of dat ik de behandeling bijvoorbeeld een paar keer moet herhalen in een korte termijn.

  Ook vraag ik me af wanneer ik zeker weet dat ik alle larven gedood heb zodat ik alles weer opnieuw kan verven...

  Ik hoor graag iets van advies....
  Alvast bedankt!!
  Groetjes Marielle
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hallo Marielle,
   Ik begrijp je probleem. Er is zeker wel wat zelf aan te doen. Maar dan moet je wel weten waar het over gaat. Is het houtworm of is het boktor. Dat is al een wezenlijk verschil in de manier van behandelen.
   Boktor zit veel dieper in het hout en daarvoor moet je alle gangen die de boktor gemaakt heeft bloot leggen en de balken injecteren. Gaten boren speciale pluggen erin slaan en dan het houtworm middel onder druk er in brengen zodat het middel diep in het hout komt.
   Houtworm is makkelijker te behandelen. Daarvoor moet je alle balken schoon maken en onder lage druk met grove druppel het hout behandelen. Heb je balken waar veel houtworm in zit ook dan is injecteren altijd beter. In principe kun je volstaan door te sproeien met houtworm.
   Draag wel beschermende kleding, handschoenen en gasmasker want een goed houtworm middel is geen water.
   Maar wanneer het in geverfd hout zit heeft het besproeien geen enkele zin!! Het hout neemt dan namelijk het middel niet op. Dan is de enigste oplossing voor zowel houtworm als boktor injecteren.
   Groeten
   Tijmen
 • B. Hoogendoorn, Amsterdam 10 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen,
  Erg tevreden over de bestrijding van de houtworm in mijn huis in Amsterdam (zowel over de uitvoering als de prijs!). Zou je zeker aanraden aan anderen!
  Bedankt.
  Groeten,
  Bar
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Bedankt!
 • Hans 10 jaar geleden Reageren

  Hallo Tijmen,

  15 jaar geleden hebben we uit voorzorg de volledige kap van onze boerderij laten behandelen door een erkend bedrijf tegen houtworm.
  Nu tref ik al een aantal keren kevers aan op de zolder en weet niet of dit houtwormkevers zijn. Ze zijn ca 13 mm groot. Ik heb van een van de kevers een foto gemaakt.
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hallo Hans,
   Je mag de foto's wel naar me mailen hoor, dan kijken we even of we er uit komen.
   groeten
   Tijmen
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hallo Hans, Bedankt voor de foto's. Het gaat hier om de grauwe veldwants
   Groeten
   Tijmen
 • Janneke zetzema 10 jaar geleden Reageren

  Hoi Tijmen,
  Heb je voor mij invriesadressen in de buurt van Waterland / Amsterdam.
  Heb jij enig idee wat de kosten zullen zijn? Het gaat om een kastje gemaakt van oude fruitkisten.
  Vriendelijke groeten Janneke Zetzema
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hoi Janneke,

   Ik heb je en mail met adressen verzonden.
   Groeten
   Tijmen
 • Annebeth 10 jaar geleden Reageren

  Ik heb een oud Chinees bankje. Dat zou bij import vergast zijn maar nu na een aantal jaren zit er toch houtworm in. Is er een invriesadres in of bij Tilburg? Alvast mijn dank. Annebeth
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hallo Annebeth,

   Ik heb u wat adressen per mail verzonden.
   groeten
   tijmen
 • Ton 10 jaar geleden Reageren

  Ken je een invriesadres in Noord-Holland (omgeving Amsterdam)?
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hallo Ton,
   Ik heb een paar adressen per mail naar je verzonden. Wil je hier nog even laten weten hoe het verlopen is?
   Groeten
   Tijmen
   • Rick 6 jaar geleden Reageren

    Beste ik zoek voor een houten acasia tafel . Met waarschijnlijk houtworm een middel of invriezen van de tafel heeft iemand voor mij adres rond rotterdam
 • Marijke 10 jaar geleden Reageren

  Wij hebben een houten ladder, waar houtworm in zit. Voordat we hem binnen zitten willen we het eerst behandelen. Ik begrijp na het lezen van dit alles dat we de ladder moeten invriezen. Heeft u een adres in de buurt van Rotterdam ?
  Alvast bedankt!
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hallo Marijke,
   Ik heb je een adres per mail verzonden.
   Groeten
   Tijmen
   • Assia 6 jaar geleden Reageren

    Kun je kleine dingen ook in je eigen vriezer gooien? O werkt dat niet? Ik las ook ergens dat je het in de oven kan zetten? Zo niet heb je dan een adres voor mij in Rotterdam of omgeving.
    Alvast bedankt.
    • Tijmen-van-Steeg 6 jaar geleden Reageren

     Hallo Assia,
     Ja je kunt ook je eigen vriezer gebruiken wanneer deze producten maar boven de -/- 20 liefst -/- 25 bevroren worden.
     groeten
     Tijmen
 • Wilma 10 jaar geleden Reageren

  Zou je mij ook een adres in Zuid-Holland (buurt van Den Haag) kunnen geven waar ik mijn kast kan laten invriezen?

  Alvast dank!
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hoi Wilma,

   Ik heb je inmiddels een adres via mail verzonden.

   Groeten
   Tijmen
   • Ab 6 jaar geleden Reageren

    Hallo, kunt u mij ook het adres geven voor het invriezen in den haag? Mijn schoonmoeder wil een bank laten behandelen. En eventueel ook zes stoelen en drie feuteuilles. Alvast bedankt voor uw tijd en moeite, groet ab van den brule
   • Judith 6 jaar geleden Reageren

    Dag Tijmen, ik ben ook op zoek naar een locatie rond Den Haag voor het invriezen van onze eettafel en misschien nog meer.
    Judith
    • André 6 jaar geleden Reageren

     Beste Tijmen, wij zijn ook op zoek naar een invrieslocatie voor meubelen, kun je ons er meehelpen ajb?
   • Jeroen vd vliet 6 jaar geleden Reageren

    Hi tijmen, mag ik ook aub het adres?
 • Aafke 10 jaar geleden Reageren

  Ik zou ook graag een adres willen in zuid holland om een kastje te laten invriezen. Ik wil er ook graag zeker van zijn dat er geen houtworm meer in zit voordat ik deze in huis plaats.
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hoi Aafke,

   Ik heb je een adres en telefoonnummer per mail verzonden

   Groeten
   Tijmen
 • Joan 10 jaar geleden Reageren

  25 jaar geleden is onze kap behandeld tegen houtworm, Nooit geen last meer gehad. Nu vind ik ineens beneden sinds een week geregeld 1 a 2 kevertjes per dag maar in deze ruimte is alleen behandeld hout en ik zie ook geen boormeel. Moet ik vrezen dat er toch weer houtworm in de kap zit. En is dit moment niet vreemd (de vorige keer zwermden ze uit in een warme zomer)? Of zijn er kevertjes die erg veel op houtwormkevertjes lijken?
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hallo Joan,

   Je hebt gelijk dat de kevers met warm weer het meest actief zijn. Maar de natuur houdt zich niet altijd aan regels. Ander feit is ook dat het hout 25 jaar geleden behandeld is, dan zou de kans kunnen zijn dat het weer besmet is. Van fabriekswege wordt er 5 jaar garantie op het middel gegeven. Heeft u duidelijke foto's van de kevertjes? Dan kunnen we even kijken of het houtworm is.
 • ben 10 jaar geleden Reageren

  Tijmen... dank je wel
 • ben 10 jaar geleden Reageren

  Er wordt gesproken over het doden via invriezen. Vanaf welke minus temperatuur is dat effectief. Het gaat hier om planken van plm 4 meter namelijk.
  Ik zit te denken om deze partij in de winter maar buiten neer te leggen.
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hallo Ben,

   Het is pas effectief wanneer de temperatuur ineens naar minimaal -21 graden celsius wordt gebracht. Daarna moet het zolang bevroren blijven totdat de kern van het hout ook deze temperatuur heeft. Doorgaans blijven producten dan meestal een week in een vriescel. Het beste is om producten ineens naar die -21 te krijgen wanneer dit te langzaam gaat kan het zijn dat de houtwormen zich terugtrekken in een stadia waarin ze zichzelf beschermen tegen de koude.
 • Diana 10 jaar geleden Reageren

  Hallo,

  Wij hebben een 2e hands salontafel van iemand gekregen maar op het blad zitten een soort zwarte gaatjes / groeven. Echter maar op 1 deel van detafel. Zou dit houtworm of iets anders scahdelijks kunnen zijn. En als dat zo is kan dit dan kwaad voor andere zaken in huis.

  Graag een reactie per mail

  Diana
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hallo Diana,

   Wanneer het zwarte gaatjes zijn dan bestaat de kans dat het oude houtwormgaatjes zijn en deze tafel al behandeld is. Wanneer je blank hout ziet dan is de kans heel groot dat het verse gaatjes zijn en dat deze nog niet zolang geleden eruit gekomen zijn. Dan is het zaak om de tafel tegen houtworm te laten behandelen. Het beste kun je dan deze tafel laten invriezen.

   Is je vraag zo juist beantwoord?
   Groeten
   Tijmen
 • Marian v. R. 10 jaar geleden Reageren

  Ik heb een oud secretaire waar veel gaatjes in zitten en vandaag vond ik een larve van, ik vermoed, een houtworm, maar het kan ook een boktor zijn. Wie weet een adres in de buurt van Alkmaar om het bureau in te laten vriezen?
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Ik heb je inmiddels een adres per mail verzonden.
   Groeten
   Tijmen
 • Judith 10 jaar geleden Reageren

  Beste,

  Afgelopen weekend heb ik oude veilingkisten gekocht om een boekenkast van te maken. de meeste kisten zien er goed uit, maar in een paar zitten een paar gaatjes van houtworm. Nu heb ik alle kisten afgelopen weekend ingespoten met Perfax. Weet u hoe diep dit in het hout doordringt? Ik heb alleen de buitenzijden behandeld en het hout is ongeveer een cm dik. Is dit afdoende? En zo niet, waar in Zuid Holland is er de mogelijkheid om de kisten in te laten vriezen en wat zijn de kosten?

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Judith Wanders
  • Moderator 10 jaar geleden Reageren

   Hallo Judith,

   Ik weet niet precies hoe diep het in het hout doordringt. Dat is afhankelijk hoe droog de kistjes zijn en hoe royaal of hoe zuinig je met het middel bent geweest.
   Heb je ze goed nat gemaakt dan denk ik dat het wel goed gegaan is. Je zou ze gewoon kunnen gaan gebruiken en je houd de kistjes goed in de gaten. Op het moment dat je hier of daar wat zaagsel (boormeel) aantreft zou ik ze alsnog laten behandelen.

   Kun je hier mee vooruit?
 • Laurence 10 jaar geleden Reageren

  Wij hebben een rieten schommelstoel waarin een boktor zit, wat zijn de kosten van een behandeling?
  • Moderator 10 jaar geleden Reageren

   Beste Laurence,

   Wanneer het goed te behandelen is met een middel ben je voor een paar tientjes klaar. Maar als dat niet kan is een andere optie om het te laten invriezen.
 • Marian 10 jaar geleden Reageren

  Ik heb een houten laddertje gemaakt van afvalhout uit de berm. Hierin zit houtwormgaatjes. Graag zou ik deze behandelen.
  Ik begrijp dat invriezen een optie is. Kunnen jullie mij aangeven waar in de omgeving van Deventer dit mogelijk is?
  • Tijmen 10 jaar geleden Reageren

   Hallo Marian,

   Ik ken niet iemand in de directe omgeving van Deventer, wel in de regio Utrecht.
   Ben je daarmee geholpen?

   Groeten
   Tijmen
   • Frans 6 jaar geleden Reageren

    Hallo Tijmen,
    Ik lees in een oud bericht van jou dat je een 'invries-adresje' weet voor de bestrijding van houtworm in de omgeving Utrecht. Ik heb zelf net een tafel gemaakt waar houtworm in zit en wil deze graag invriezen. Kun je mij vertellen waar dat zou kunnen?

    Groet,
    Frans.
   • Sybelle van Erven 5 jaar geleden Reageren

    Hallo Tijmen, ik heb een kastje, wat ik niet kan berspuiten met Perfax, omdat het bhai prachtige schilderwerk (indiaas) dan verloren gaat. Wil dis invriezen. Woon in de buurt van Geldermalsen, maar mag ook omgeving Utrecht zijn. Heb jij adressen hiervoor?
    • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

     Ja heb ik Sybelle,
     Even het contactformuliertje bovenaan invullen en dan krijg je de adressen automatisch in je mailbox
     Tijmen
     • Ellen Nelissen 5 jaar geleden

      Hallo Thijmen, heb jij voor mij een adres van een koelcel/huis waar ik mijn ( geverfde )kast met houtworm kan laten behandelen ik woon omgeving Nijmegen. Alvast bedankt, Ellen Nelissen
 • H.Alexander 10 jaar geleden Reageren

  Altijd gedacht, nadat inspuiten niet afdoende bleek, dat ik op zoek moest naar de gasfabriek voor mijn oude weefgetouwtje met emotionele waarde. Uitgassen is echter niet meer van deze tijd. Blij was ik met deze site waar invriezen wordt geadviseerd. Na contact gelegd te hebben kreeg ik per omgaande een adres in mijn regio waar ik met mijn meubelstuk heen kon. Inmiddels geschied en mij is gegarandeerd dat na 2 à 3 weken de klus geklaard is! Met een gerust hart kan het dan weer in huis geplaatst worden. Veel dank voor de snelle service!
  • Nely 6 jaar geleden Reageren

   Weet er iemand een adres voor invriezen in de buurt van Putten (Veluwe).
  • Maarten 5 jaar geleden Reageren

   Ik heb een mooie werkbank van mijn opa. Alleen zitten er gaatjes van de houtworm in. Waar in de regio Den Haag kan ik hem in laten vriezen
   • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

    Ha Maarten,
    Even het contactformuliertje op de site invullen je krijgt dan automatisch een mail met de adressen
    Tijmen
Reageren

Reageren

Bel direct Bel Tijmen: 06 212 765 31