Muizen bestrijden met de 10 beste tips

Muizenkeutels gevonden? Trippelende pootjes op het plafond? Waarschijnlijk heb je bingo: muizen in huis. Van deze plaagdieren wil je zo snel mogelijk af! Hier lees je hoe je de muizen effectief kunt bestrijden of verjagen. Pak het probleem zelf aan met muizenvallen en muizengif, of besteed het uit aan een professionele ongediertebestrijder. Vergeet ook niet te achterhalen hoe de muizen eigenlijk zijn binnen gekomen. Dicht alle gaten en kieren, zodat je nooit meer last heb van deze ongenode gasten.

Koop muizengif >>         Koop muizenklemmen >>           Koop lijmplanken>>

Muizen zijn ongezond voor mensen

Muizen zijn onhygiënisch en vormen een niet te onderschatten gezondheidsrisico. Hun uitwerpselen en urine brengen ziektes mee zoals de ziekte van Weil en het Hantavirus. Een besmetting vindt gemakkelijk plaats door direct contact met de uitwerpselen of zelfs via de lucht. Het Hantavirus komt vanuit opgedroogde uitwerpselen in stof terecht, dat zich (bijvoorbeeld door te vegen) in je huis verspreid. Mensen kunnen dit stof inademen en besmet raken. Wees dus erg voorzichtig met het opruimen van dode muizen of ratten en zorg ervoor dat ze in geen geval in de keuken en bij jouw voedsel kunnen komen.

Muizen vermenigvuldigen zich razendsnel tot een muizenplaag in huis

Begin je niet direct met het bestrijden van de muizen dan loop je een groot risico op een muizenplaag. Muizen vermenigvuldigen zich in hoog tempo. Een jong muisje is na 2 maanden al geslachtsrijp en heeft gemiddeld 6 tot 10 worpen met 5 á 6 jongen. Je begrijpt dat je binnen no time onderdak geeft aan een heel grote muizenfamilie.

Muizen bestrijden of verjagen, hoe doe je dat?

Muizen kun je op verschillende manieren bestrijden. Je kunt ze doden of levend vangen en buiten de deur zetten. Ook kun je ze uit je woning verjagen met verschillende middelen.

De meest gebruikte bestrijdingsmethoden:

  • De muizen doden door middel van muizengif
  • De muizen doden met een klem
  • De muizen doden met een elektrische val
  • De muizen vangen met een lijmplaat
  • De muizen levend vangen met diervriendelijke vallen
  • De muizen verjagen met ultrasone geluiden
  • De muizen verdrijven met een geur

De 10 beste tips voor het bestrijden van muizen

Het is niet gemakkelijk de muizenplaag een halt toe te roepen.  De snel groeiende muizenpopulatie is soms moeilijk te lokaliseren of laat zich niet eenvoudig bestrijden. Met deze tips stop je de muizenplaag in je woning en maak je op effectieve wijze korte metten met de muizen.

  1. Stop alle gaten en kieren dicht met anti muis kit. Ga heel secuur om je huis heen. Waar kunnen de muizen overal naar binnen komen? Stop deze gaatjes allemaal dicht. Gebruik hiervoor speciale kit tegen muizen van Mouseshield of Mousestop. Met weringsgaas sluit je ventilatieopeningen af voor muizen maar behoud je de ventilatie. De ventilatieopening is namelijk dè manier voor een muis om via de spouw je huis in te komen.
  2. Berg je eigen voedsel goed op in afsluitbare bakken. Zorg ook dat al het voer van de huisdieren in goed afgesloten bakken zit.
  3. Lokaliseer waar de muizen zich bevinden in huis. Kijk goed of je ook in andere kamers muizen uitwerpselen vindt.
  4. Kijk in deze kamers naar de kleinste gaatjes en stop die goed dicht. Denk ook aan kabelgootjes, verwarmingsbuizen enzovoorts. Nu kunnen er geen nieuwe muizen meer binnen komen en kun je aan de slag.
  5. Zet vergif neer op die plaatsen waar je muizenoverlast hebt.  Let op dat er geen kinderen of huisdieren bij kunnen komen!
  6. Zorg ervoor dat de muizen altijd van het gif kunnen blijven eten. Blijf dus net zolang bijvullen tot er niet meer van gegeten wordt en de muizen wegblijven. Dit kan wel enkele weken duren.
  7. Blijven de muizen eten van het gif en wordt de overlast niet minder? Dan kan het zijn dat de muizen resistent zijn tegen dit type muizengif. Een product met een andere werkzame stof kan dan uitkomst bieden. Een goed alternatief is ook de Muskil pasta. Deze bevat 2 werkzame stoffen.
  8. Voor wie niet aan de slag wil met gif is er de oude vertrouwde muizenklem. Succes verzekerd! Bijkomend voordeel: je ziet gelijk resultaat. De dode muizen blijven niet liggen, maar zijn direct opgeruimd.
  9. Een snelle en dodelijke muizenval is de elektrische muizenval. Deze val werkt op batterijen en geeft de muis een elektrische schok nadat hij naar binnen is gelokt. Je ruimt de muis vervolgens op hygiënische wijze op zonder het beestje aan te raken.
  10. Liever niet zelf aan de gang met muizenvallen, klemmen of vergif? Wij kunnen je helpen aan adressen van ongediertebestrijders die je op een bewuste en maatschappelijk verantwoorde manier snel van een muizenplaag afhelpen. Vul het formulier in en wij mailen je automatisch het telefoonnummer van een gecertificeerde bestrijder door.  

De muisvriendelijke methode: een diervriendelijke muizenval

Met een diervriendelijke muizenval vang je een muis om hem weer uit te zetten in de natuur. Dit is een goede oplossing wanneer je wel van de muizen af wil, maar ze niet wil doden. Een muis levend vangen kan met een diervriendelijke muizenval, zoals hieronder in het filmpje. In deze val passen meerdere muizen tegelijk. Als de ruimte te klein is gaan de muizen zeer snel dood door de stress. Het is dan ook belangrijk om de muizen zo spoedig mogelijk na het vangen vrij te laten. Doe dit op minimaal 100 meter van huis, anders heb je ze de volgende dag zo weer over de vloer.

Muizen verjagen uit de tuin

Muizen uit de tuin verjagen is moeilijk of haast onmogelijk. Omdat de muizen zich prima onder de planten kunnen verbergen is dat de perfecte schuilplaats. Om muizen uit de tuin te verjagen zal je rondom de tuin wat moeten aanbrengen dat de muizen buiten houdt. Dit kan een plastic border zijn, maar denk ook aan het strooien van kruiden als munt, kamille of lavendel. Muizen hebben hier een hekel aan. Houd de tuin verder zo kaal mogelijk, zodat ze geen schuilplaats hebben tegen de roofvogel.

37 reacties op dit onderwerp

Geef hier uw review
  • Lisa 2 weken geleden Reageren
    Ze lijken niks te eten
    Sinds een week een muis (waarschijnlijk muizen) in mijn slaapkamer. Sindsdien niet meer geslapen, want hij knaagt midden in de nacht. En nu is er ook een enorme penetrante lucht in huis. Ik word er langzaam gek van. Al van alles geprobeerd, uiteindelijk nu aan de muizenklemmen sinds twee dagen, maar helemaal niks gevangen. Ze lijken ook niks te eten. Ik zie nergens keutels. Maar ik heb er wel twee keer eentje midden in de nacht gezien en gehoord. Ik wil weer normaal slapen, maar ik heb echt het gevoel dat het niet meer op te lossen is. Inmiddels de ongedierte bestrijding gebeld, maar die komen pas na het weekend. Zeg mij alsjeblieft dat het goedkomt, want ik ben wanhopig.
  • Jasper 1 jaar geleden Reageren
    Alles geprobeerd
    Ik ben begonnen met muizenvallen. Kaas eruit, klemmen niet dicht geslagen. Opnieuw geprobeerd, en nu de klem zo los mogelijk gespannen, dat bij minste beweging de klem dicht zou slaan. Beide klemmen leeg, muis weg met de voedsel. Onbegrijpelijk hoe zo'n muisje dit voor elkaar krijgt...Emmer geprobeerd, muis te slim. Toen de Ultrasone geluidsapparaten geïnstalleerd, dagen staan ze aan, maar de muisjes blijven lekker hun gang gaan, ik zie ze 's-avonds gewoon lopen, het zijn er twee en ze wonen in mijn bank, waarin ze van onderen zijn binnen gekomen. Mijn vrouw kan er niet mee leven, zelf vind ik ze op zich best grappig te zien maar niet hygiënisch, want het wordt een zooitje. Nu dan maar over gegaan op de lijmvallen, niet met plezier, vind het jammer dat het zo moet maar heb geen keus. Laat nog wel weten wat hier het resultaat van is want deze muizen hebben volgens mij een heel hoog IQ
    • Q. 1 jaar geleden Reageren
      Gelukt?
      Hi, ik heb nu muizen en ik heb een beetje hetzelfde probleem als jou. In de muizenvallen lopen ze niet, ook pakken ze het voedsel niet. Wel hebben ze van het muizengif gegeten, maar geen idee wanneer ze dood eraan zullen gaan. Ultrasone geluiden boeit hun ook totaal niet, ze blijven lekker gaan. De emmer staat er ook maar voor saus, zijn ze inderdaad veel te slim voor. Hoe is het voor jou afgelopen?
  • Demi 3 jaar geleden Reageren
    Muizen
    Ik heb last van muizen op zolder
  • K Verhagen 3 jaar geleden Reageren
    Muis vangen

    er is maar een remedie een ongedierte bestrijder laten kome komen ik heb 3 weken alles geprobeerd zonder succes

  • Anna van loon 4 jaar geleden Reageren
    Overlast muizen

    Goedeavond ik hebt al een paar maanden overlast van muizen mijn hondje word er zo nerveus van dat hij spontaan in huis is gaan plassen je ziet steeds zijn koppie van links naar rechts gaan echt zielig hij is al 16 jaar ik vind het ook vies en vervelend al van alles geprobeerd van lucifers met pindakaas muizenvallen lijmplankjes met hagelslag of kaas er op niets helpt hoort ze inmiddels in elke kamer en hebt 5 kamers mijn buren hebben ook last van muizen links en rechts ik denk dat als ik een ongediertebestrijder laat komen dit niet helpt omdat ze dan weer terug komen van de buren vandaan hun doen wel veelvuldig vogels voeren en brood op de schuur daken gooien ik word er gek van en weet niet meer wat te doen helpp groetjes Anna van loon

  • Nescafe 4 jaar geleden Reageren

    Vanaf gisteren hoorde ik onder de bank getrappel...Ja hoor...er zit er 1. Nooit eerder iets gehoord. Gelijk een muizenverjager en pepermunt ie gekocht. De olie in alle hoeken van het huis gesprayed en de muizenverjager aan gezet. Woningbouw gealarmeerd en die komen over een paar dagen langs. Jeetje wat kan ik ondertussen nog meer doen?
    Wat een verschrikkelijk vies idee "muizen in huis"
  • Margot 4 jaar geleden Reageren

    Hallo Tijmen(en alle andere lezers),
    Twee jaar geleden hoorde ik tijdens het afwassen een raar geluid boven in een slaapkamer. Steeds waneer ik ging kijken zag ik niets, maar kon na drie keer kijken wel vaststellen dat het om een muis zou gaan. Deze was schijnbaar aardig in paniek en was dus bezig met knagen aan de binnenzeide van de slaapkamer deur.
    Destijds de slaapkamer deur en Buitendeur open laten staan en al snel geen last meer. Waarschijnlijk dus een verdwaald veldmuisje.

    Nu hebben wij vaak de achterdeur openstaan, en onze achtertuin is een moestuin(uiteraard een utopia voor muizen). Maar zolang het is de tuin is vind ik alles best. Nu heb ik sinds een maand of 4 weer een muis in huis. Ik hoopte dat deze ook weer vanzelf zijn weg naar buiten zou vinden, maar helaas zie ik hem vooral s'avonds nog steeds voorbij schieten, en wie weet zijn het er nu wel meerdere.

    Ik heb al een diervriendelijke muizenval staan maar daar trapt ie niet in. Ik doe er nu steeds een stukje brood met pindakaas in. Maar zou een ander lokmiddel beter werken?
    Alle gaten in huis dichtmaken is vrijwel onmogelijk, we hebben een oud huis met een tussen/schuifdeur in de huiskamer, ook daar zag ik hem tussen vandaan komen en kan daar niets aan doen.
    Ik ben wel echt tegen gif en plakzooi, en zoiezo niet bang voor muizen maar het moeten er niet teveel worden.
    Gr,
  • Erik van deijk 4 jaar geleden Reageren

    Wij hebben sinds kort ook last van muizen. Ons huis is super schoon en we verpakken alles netjes zodat de muizen weten dat ze hier niets te zoeken hebben. Alleen het probleem is dat de buren voor de muizen hebben gezorgd, ze kruipen door de muren van huis naar huis. De buren lossen het maar niet op dus kan iemand mij helpen.
  • bianca 4 jaar geleden Reageren

    bij ons zitten ze tussen het houten beschot .. wij hebben een raam dan hout en weer een raam.. dat hout is dubbelzijdig en daar zitten ze tussen.... je hoort ze onwijs goed en het houdt mijn uit mijn slaap... hoe kan ik dit aanpakken.. Ik kan er niet bij komen met gif namelijk
    • Tijmen-van-Steeg 4 jaar geleden Reageren

      Zou het mogelijk zijn om een klein gaatje te boren en dan het gif achter het hout te laten verdwijnen?
      Groeten
      Tijmen
  • Margie 4 jaar geleden Reageren

    Sinds de bakker onder onze woning is vertrokken, vinden de muizen het bij ons in huis wel heel erg gezellig. Wij vinden dit wat minder, kwam erachter dat ze de overjarige brokkelkaas, dat op een bordje lag en ik per ongeluk had laten staan, erg lekker vinden. Dit hebben we in een valletje gedaan en wat denk je.... ja hoor, dode muis in de val. Maar ook in 3 andere valletjes die geen kaas hadden. We hebben dus in totaal 4 muizen in de val laten lopen ;-) . Nu kijken wat er na vandaag gebeurt, wanneer we pas vanavond weer thuis komen, zijn ze dan weer in de val gelopen of hebben we een dagje rust. We gaan het zien!
  • Angel 5 jaar geleden Reageren

    We zijn al maanden bezig met een muizenplaag in huis. Ook van alles uitgeprobeerd muizenvallen, lijmplakjes en alles wat je kan bedenken...nog geen succes. Ze willen ons echt verjagen ook uit onze bed, het is zo ver dat ze aan ons zitten te knagen in bed.
    We houden alles al super schoon om ze geen kans te geven maar ze komen steeds weer terug vooral als het buiten koud wordt.
    Wat kunnen we in godsnaam nog doen? ben al super bang voor mijn gezondheid.
    • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

      Hallo Angel,
      Als het je echt niet lukt met deze middelen dan zou ik toch maar eens een ongediertebestrijder langs laten komen voordat het uit de hand loopt. Muizen kunnen door hun urine ziektes overbrengen ja. En als ze al in je bed zitten dan zou ik niet te lang willen wachten
      Tijmen
  • Susan 5 jaar geleden Reageren

    Wij hebben hier in Deventer echte muizen en ratten plagen. Ik ben erg voor diervriendelijkheid. Maar hier is geen houden meer aan. Maar ik wil ook niet dat onze honden er aan dood gaan. Wat kan ik in hemelsnaam nog doen?
    • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

      Ha susan,
      Ik zou doosjes plaatsen en daar het gif in doen zodat de honden er niet bij kunnen komen.
      Tijmen
  • Helena 5 jaar geleden Reageren

    Als je muizen binnen en boven hebt en je strooit vergif. Waar blijft de dode muis Dan?? Heb een hond. Niet dat die de dode muis eet en last krijgt. Ben als de dood voor muizen. Maar denk dat ik er toch last van heb
    • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

      Hallo Helena,

      De muis zal meestal wegkruipen en daar dood gaan. Nu is het zo dat de gif bij muizen werkt wanneer ze er vaker van eten. Wanneer nu de hond of kat toevallig zon muisje pakt zullen ze daar niets van krijgen.
      Tijmen
  • Adrie groos 5 jaar geleden Reageren

    Wat als er wel muizengif staat en er wordt niet van gegeten?
    En hoort ze wel piepen en heen en weer rennen.
    • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

      Ha Adrie,
      Je zou eens een ander gif kunnen proberen. Sommige muizen eten sneller van graan als van pasta of andersom.
      Het zou ook kunnen dat het spitsmuizen zijn. Die eten van nature plantaardig materiaal zoals de worteltjes van plantjes. Die zul je nooit aan het gif krijgen. Die zou je dan weer met klemmetjes moeten proberen te vangen.

      Tijmen
  • Elma 5 jaar geleden Reageren

    In de nacht van dinsdag op woensdag, toen het regende, heeft ons Sienna 2 muizen levend binnen gebracht. Doet ze anders nooit. Ze bracht ze binnen, miauwde een keer en liet de muizen dan los in de living. Ik sprong op, zoals altijd, want ik ken die miauw, maar ik was telkens te laat. De muizen waren niet gekwetst en stormden weg, onder de zetel van mijn man. Onze zetels zijn zetels met 2 relaxdelen. Dus de zetels zitten vol buizen en holtes, onmogelijk om ze daar uit te halen. 's Morgens heeft Butler er toch direct ééntje kunnen vangen, maar de dikke muis zit nog altijd in "het gebinte" van de zetel. Ze blijft daar rustig zitten en komt er niet uit. Andere muizen liepen altijd naar de kast en dan konden we ze vangen, maar deze muis is heel anders van gedrag. Is ze zwanger en wil ze in de zetel een nestje maken? Ik weet het niet. Vannacht is ze een paar keren komen piepen in het zitgedeelte. De eerste keer had ik ze vast, maar bij de staart en die werd ontvelt, maar de muis glipte terug in één van de vele speten die de zetel heeft. Dan is ze nog eens komen piepen, maar terug weggekropen. Ik heb dan de uiterste holtes dichtgemaakt met fleece en kussens, maar daar kon ze blijkbaar nog door want op zeker moment kroop ze langs de kussens, aan de zijkant uit de zetel. Ik was natuurlijk weer niet snel genoeg. Ik heb dan nog wat met de pillamp zitten kijken in alle spleten, maar zag niks. Vandaag wel weer drolletjes gevonden in de voetensteun van de zetel. Ze zit er dus nog altijd. Onze 3 katten gaan wel eens snuffelen aan de zetel (die zal voor hen nu toch al goed naar muis ruiken), Lexy is er vannacht een tijdje langs blijven zitten, maar verder gebeurt er niks. De muis heeft geen voedselbron, dus ik vraag me af hoe lang die nog kan blijven leven zonder water en voedsel. Ik ben er al met de stofzuiger in geweest, voor zover als ik overal aan kan, maar geen resultaat. De zetel al meerdere keren op zijn kant gelegd om er onder te kunnen kijken, maar niks. Die muis gaat niet lopen van lawaai, noch van snuffelende katten. Mijn man heeft al elke avond in de zetel gelegen, maar dat stoort die muis niet. Ik heb 3 muizenvallen (diervriendelijk) rond en op de zetel gezet, maar geen resultaat.
    Heeft iemand een idee hoe ik die muis uit die zetel kan jagen? Als ze er eens uit zou zijn, is het gemakkelijk om haar te pakken.
    • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

      Je zou het nog eens met ultrasoon geluiden kunnen proberen?
    • vandoorne rudy 5 jaar geleden Reageren

      Zet de zetel een paar dagen ergens onder een afdak, dat ze kan ontsnappen zonder een kat erbij !
  • Ben 6 jaar geleden Reageren

    Ik had muizenvallen gezet en Nutela erop gesmeerd. dat werkte in de eerste instantie best goed. Nu eten ze er niet meer van.
    Lokdoosjes neergezet en deze eten ze volledig leeg. Nu heb ik muizenvallen gezet met een stukje dubbelzijdig tape. op de dubbelzijdige tape heb ik muizenkorrels geplakt. Dit werkt PERFECT.!!!!! De 1 na de ander muis vang ik ermee. Geweldig. Ik hoop er nu snel vanaf te zijn.
    • Tijmen-van-Steeg 6 jaar geleden Reageren

      Supertip Ben!
      Leuk om zulke creatieve ideeën terug te krijgen
      tijmen
  • Anne 6 jaar geleden Reageren

    Wij hebben een stuk of zes muizenvallen geplaatst maar tot nu toe geen succes. Iemand een tip?
    • Elma 5 jaar geleden Reageren

      Muizenvallen met speculaaspasta vullen, daar heb ik ze ook mee kunnen lokken. Het ruikt te lekker en ze kunnen er niet aan weerstaan.
  • Wilma 7 jaar geleden Reageren

    Mijnheer, mevrouw vd lijmplankjes.......(reactie Jan)

    Ik vind zowieso alles even wreed,
    maar lijmplankjes........
    Zorg dan dat ze in 1klap dood zijn.

    Dit is niets voor niets verboden.

    Pure dierenmishandeling.
    Om wat voor dieren dan ook, zo lang te laten lijden, dat ze zelfs hun eigen pootjes doorknagen, om los te komen........

    Ik zit zelf ook met n muizenplaag hoor, tussen mijn dak.
    Prettig is dat niet.
    En zoek goeie informatie, hoe ik ze daar weg kan krijgen.
    Maar de lijmplankjes tip...... Nee dank je.
    • Frits 5 jaar geleden Reageren

      Ik heb ook lijmplankjes gebruikt. Ik kwam van werk en zag er twee muizen dood liggen, ik was zo blij was meteen van die vieze muizen af, ik kan het iedereen aanraden die last heeft van muizen.
    • Isabel Gonzalez 5 jaar geleden Reageren

      Totaal akkoord met Wilma, de lijmplankjes zijn uiterst wreed!!!!! Er zijn andere manieren, minder gruwelijk om knaagdieren te bestrijden. Natuurlijk moet zoiets verboden zijn!
    • Mouse killer 5 jaar geleden Reageren

      Wat ben jij zielig wat moet je dan je huis laten slopen die muizen moeten gewoon weg lijmvallen of klemmen zijn het besten wat dat gif werkt niet want als ze er 1 a 2 dagen niet meer van eten dan gaan ze aan dat gif niet meer dood en daar bij gaan ze wel dood dan liggen ze lekker te rotten tussen jou spouw muur nee dat is lekker
      • Tijmen-van-Steeg 5 jaar geleden Reageren

        Op een juiste manier zijn muizen prima te bestrijden met vallen, klemmen, gif of diervriendelijke vallen. Gif werkt altijd nog prima want het is niet zo dat als ze eenmaal even stoppen met eten ze dan al gelijk resistent zijn. En muizen leggen geen grote afstanden af en zullen daarom regelmatig terug komen om te eten. Zijn ze resistent en gaan ze niet dood van het gif dan kun je het beste er een ander soort neerleggen en gaan ze alsnog dood. Van dit gif Muskil is uit laboratorium onderzoek gebleken dat ze niet gaan stinken, mits ze niet in het vocht liggen. Daarvan gaan ze namelijk wel stinken.
        Groeten
        Tijmen
  • jan 7 jaar geleden Reageren

    Ik gebruik al jaren lijmplankjes ook al mag dat eigenlijk niet. Maar een ding kan ik wel zeggen: binnen een dag heb je ze allemaal te pakken! Die van Trapper zijn het beste (maar ook duur ), maar als je nachten niet slaapt van het geknaagd of getrippel.......
    • Dean 4 jaar geleden Reageren

      Dit is zo ontzettend zielig
  • Visser 7 jaar geleden Reageren

    Wij hebben veel last van muizen onder de dakpannen, daar de herrie op de isolatieplaten ons uit de slaap houdt. zijn nu al dik 2 weken bezig met vergif onder de dakpannen (dagelijks bijvullen). Heeft dit überhaupt wel zin of komen er juist steeds weer nieuwe op het lokaas af?
    • Tijmen 7 jaar geleden Reageren

      Hallo Janny,
      Als je al twee weken aan het strooien bent kan dat betekenen dat er veel zitten of dat andere dieren het opeten. Heb je wel het gif in de daarvoor bestemde lokdoosjes gedaan? Daar komen doorgaans alleen muizen in. Vindt je er ook veel uitwerpselen bij? dan duidt dat er op dat er wel veel muizen zitten.
      Als dat het geval is zou ik nog even doorgaan met dit middel en als je geen vermindering merkt kun je beter eens gif met een andere werkzame stof proberen. Dan is de kans groot dat deze muizen resistent zijn voor dit gif.
      Groeten
      Tijmen
Reageren

Reageren

Bel direct